Як заробляють на моді в Івано-Франківську

 

/data/blog/34395/b7d944c04943e725cac48533c420408c.jpeg

Скуштувати модельного хліба нині прагне сила-силенна молоденьких дівчат. Завдяки загальному прагненню суспільства до канонів краси сьогодні моделі сприймаються не інакше як певний еталон у всіх його значеннях, а власне професія манекенниці – як легкий, а до того ж високооплачуваний заробіток та практично гарантія вдалого заміжжя у майбутньому.

 

Усіх охочих стати новими обличчями модної індустрії із розпростертими обіймами приймають у свої ряди модельні школи та агенції, кількість яких на просторах СНД останнім часом збільшується з геометричною прогресією.


Як заробляють на моді в Івано-Франківську – цікавився «ЗК».



Мілан по-івано-франківськи
Попит на моделінг у нашому місті сьогодні неабиякий. Підкорюють франківські подіуми вже більше чотирьох сотень моделей, а це чимало, як для скромної провінції. Бум відкриття модельних агенцій спостерігається з листопада 2011 року – саме тоді в Івано-Франківську вперше відбувся більш-менш серйозний модний захід  – «Франківськ Фенш Вік». Впродовж 2012 року модельні агентства та школи у місті з’являлися як гриби у дощову погоду – порівняно з 2011-им їхня кількість зросла майже утричі і сьогодні дотягує до десятка.  
Хоча за модними мірками Івано-Франківськ далеко не Мілан, пристрасті за кулісами місцевого моделінгу вирують італійські: жорстка конкуренція між новачками і старожилами, переманювання моделей-початківців та боротьба за співпрацю з дизайнерами. Проте сама мода як бізнес на Прикарпатті поки лише у зародковій стадії, переконують місцеві гуру фешн-комерції.   
«Щодо Івано-Франківська вживати словосполучення «модельний бізнес», думаю, поки не варто, – вважає Дмитро Шкаврітко, директор агенції «ELLIE MODEL IF». – Зараз ми працюємо на задоволення потреби за принципом «є попит – є пропозиція». У нас маленьке місто і багато агенцій. Як результат – доволі жорстка конкуренція, тому оплата за навчання у нас порівняно нижча, ніж у Львові чи Києві».
Але і самі моделі місцевого «розливу» не надто прагнуть до висот, зазначає Дмитро Шкаврітко, бо для цього, всупереч встановленим стереотипам, треба важко працювати та відмовитись від багатьох речей, а йти на такі жертви заради високої моди охочих у нашому місті не так вже і багато. Більшості достатньо просто засвітитися на місцевому рівні та мати можливість називати себе красивим словом – модель.
Хоча серед манекенниць, які сьогодні працюють на міжнародному рівні, є й іванофранківчанки. Найвідоміша з них – Юлія Іванюк (модельне ім’я Жужу). Ця дев’ятнадцятирічна дівчина, яка нині є однією із 10-ти найзатребуваніших моделей світу серед українок, свого часу навчалася у найвідомішій модельній школі Івано-Франківська  «Ювента».  

Мінімум «тюнінгу»  і слов’янський типаж

Кого сьогодні потребує світова та вітчизняна модна індустрія? 80-ті зі своїми «живими» обличчями модних домів – Клаудією Шиффер, Сінді Кроуфорд та іншими – відійшли в минуле, і нині є потреба лише в уніфікованому образі, – переконує «акула» фешн-бізнесу Прикарпаття, директор модельної школи «Ювента» Тетяна Терсенова-Заводовська.
«Якогось конкретного «модного» типу зовнішності немає – його диктує колекція, – стверджує екс-модель. – До прикладу, часом дизайнери кажуть: у нас колекція розрахована на Азію, нам потрібні темноокі та темноволосі смагляві дівчата. А на інший сезон вони беруть лише слов’янок – натуральних шатенок зі світлими очима».
Але загалом саме слов’янський типаж, за словами Тетяни Терсенової-Заводовської, у високій моді користується найбільшою популярністю і не перестає бути актуальним.
«Такий тип зовнішності вважається класичним, – продовжує директор «Ювенти». –  Чому? Бо зі слов’янки можна зробити і янгола, і демона. А от із дівчини з комерційною зовнішністю – крупними рисами обличчя, чорними очима – тільки щось одне із двох».
Також, за словами місцевих авторитетів моделінгу, нині привілейовані шанси пройтися подіумом у дизайнерських речах мають дівчата з нефарбованим довгим волоссям, густими бровами з мінімальною корекцією та великими губами. Татуювання, пірсинги чи то навіть накладні нігті – ці шанси суттєво зменшують.  
«Сьогодні найбільшим попитом користується саме натуральність, причому не лише у зовнішності, – розповідає директор агенції «ELLIE MODEL IF» Дмитро Шкаврітко. – Природність має бути присутня і у вмінні рухатися, і у міміці. Модель у жодному разі не має виглядати награно, кривитися, навіть якщо їй і здається, що це «фешн». Дизайнерам потрібно максимум природності скрізь – і на показах, і у позуванні перед фотокамерою».
Не змінюються у модельному бізнесі лише цифри: як і раніше, для фігури найзатребуванішими залишаються параметри «90-60-90», а ідеальним вважається зріст від 1,75 м для жінок та 1,80 м для чоловіків.

Манекени замість королев

І світові, і місцеві знавці фешн-індустрії наголошують: сьогодні у «модних домах» не потрібні ікони стилю чи королеви подіуму – потрібні манекени. Немає, як раніше, моди на прізвища, є мода на потрібний образ. Бренди міняють свої обличчя щосезону, а новоспечені  натурниці вже оббивають пороги агенцій і вишиковуються в чергу за своїми путівками у столиці моди.
Проте тим, кому все ж вдається витягнути щасливий квиток у світ «від кутюр», в обмін на кар’єру моделі доведеться багато чим пожертвувати: коханням, друзями, розвагами і загалом звичним режимом життя, натомість звикнути до численних поїздок та виснажливих перельотів. Але найбільший мінус, за словами самих моделей, у тому, що затриматися на вершині модельної «драбини» надовго вдається лише одиницям – топ-моделям. Більшість красунь мода сьогодні поставила на конвеєр, і на піку слави манекенниці перебувають від сили рік-півтора, після чого їх витісняють «модніші», свіжіші обличчя.
Але нічого не вдієш – така вона висока мода, примхлива і розбещена. Бізнес є бізнес, і нічого, як то кажуть, особистого…

 

Оксана ГЛУШКЕВИЧ,
«ЗК»


Коментарі (1)

Валентина 2020.04.13, 21:29

Хочу вам порекомендувати дуже красиву дівчинку) 

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

532
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11033 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1843
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1743
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2745
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4601

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

341

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1043

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1455

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1328
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1706
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1515
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1230
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

599
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

675
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1870
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2098 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20369
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

347
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

698 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

732
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1079