Як боротися з холерою та іншими інфекційними захворюваннями

Як боротися з холерою та іншими інфекційними захворюваннями з’ясовували минулої п’ятниці на засіданні надзвичайної міськрайонної протиепідемічної комісії з питань профілактики гострих кишкових інфекцій, профілактичних та протиепідемічних заходів щодо локалізації можливих епідемічних ускладнень від них, холери в Калуші та Калуському районі. Розглядався на комісії, на якій головувала заступник міського голови Галина Романко, і ряд інших важливих питань.

 

Холеру зустрічаємо у “всеозброєнні”

З метою належної організації роботи закладів охорони здоров’я району та посилення профілактичних і протиепідемічних заходів щодо гострих кишкових інфекцій підготовлений спільний наказ СЕС та ЦРЛ, яким затверджений склад оперативного протиепідемічного штабу. “Станом на 22 червня 2011 року, — розповів головний санітарний лікар Калуського району Богдан Пеленичка, — спостерігається ріст захворюваності на 23,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. Цього року вже зареєстровано 1 випадок шигельозу (дизентерії), 3 випадки сальмонельозу та 94 випадки гастроентероколітів (проти 72 випадки за аналогічний період 2010 р.). Особливо насторожує захворюваність гострими кишковими інфекціями дитячого населення: 68 дітей до 18 років, що складає 75% проти 45% за аналогічний період 2010 р. Та добре те, що в усіх випадках захворюваності на гострі кишкові інфекції патогенної флори не виявлялося”.

 

З метою профілактики харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій під час святкування випускних вечорів, урочистих та інших родинних подій, виїзної торгівлі всім керівникам закладів громадського харчування надіслано приписи головного державного санітарного лікаря Калуського району з відповідними пропозиціями та переліком страв, які заборонені реалізуватися в літній період. Винесено 7 постанов на обмеження асортименту реалізації в торговій мережі гарячих напоїв на розлив, заправлених салатів власного виробництва. За 5 місяців 2011 року фахівцями Калуської санепідстанції проведено 581 обстежень об’єктів підвищеного епідризику, виявлено 153 порушення санітарного законодавства. Найбільше порушень — на харчових об’єктах — 67,3%. На централізованих водопроводах виявлено 1 порушення. Зросла питома вага порушень у дитячих та підліткових закладах з пунктами харчування. Так, за період 2010 р., що аналізувався, вона складала 22,8%, а в 2011 р. — 32%.Госпітальна база при виникненні епідускладнень з карантинних інфекцій, зокрема холери, та інших інфекційних захворювань, які мають міжнародне значення, як повідомив Богдан Пеленичка, буде розгортатися на базі Калуської ЦРЛ по вул. Каракая, 25: на базі інфекційного відділення — госпіталь на поодинокі та масові випадки захворювання, провізорний госпіталь та ізолятор на поодинокі випадки захворювання; на базі терапевтичного відділення — провізорний госпіталь на масові випадки захворювання; на базі дермато-венерологічного відділення — ізолятор на масові випадки. Бактеріологічну діагностику холери проводитиме бактеріологічне відділення клініко-діагностичної лабораторії райполіклініки. Для надання медичної допомоги хворим в інфекційному відділенні обладнана палата інтенсивної терапії з наявністю двох спецліжок. Палата забезпечена необхідним медустаткуванням, достатньою кількістю дегідратаційних солевих розчинів, антибіотиків, гормональних препаратів. На закупівлю медикаментів для підрозділів госпітальної бази із місцевого бюджету виділено 500 тис.грн. Під контролем фахівців санітарно-епідеміологічної служби 21 червня на базі центральної районної поліклініки проведено навчально-тренувальне заняття з зацікавленими службами з питань готовності на випадок холери. З профілактичною метою раптовими бактеріологічними обстеженнями охоплено 48 об’єктів епідемічного ризику, при яких обстежено 467 осіб (в т.ч. 126 працівників торгівлі та громадського харчування). Хворих та носіїв не виявлено.

Лікар-інфекціоніст Мирослав Петришин звернув увагу на те, що в інфекційній лікарні відсутня гаряча вода, а для хворих, які там перебувають на лікуванню, вона є конче необхідною. А ще висловив думку, що кількість інфекційних хворих зросла цього року через те, що багато жителів міста та району погоджуються на госпіталізацію навіть при нескладних захворюваннях через безкоштовне лікування.

 

Яку воду ми п’ємо?

Впродовж останніх років однією з найактуальніших проблем життєзабезпечення міста залишається постачання населення якісною питною водою. Дані багаторічних спостережень та результати лабораторного контролю проб води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками свідчать про різке погіршення її якості в період інтенсивних дощів та паводків, адже додаткова очистка води фільтрацією, коагуляцією на водопровідній насосній станції “Хотінь” головних водозабірних спорудах центрального міського водопроводу не проводиться. “З ускладненням метеоумов різко погіршується мутність води, — зазначив Богдан Пеленичка. — На ВНС “Хотінь” реєструвалися показники, які в 10-50 разів перевищували допустимі норми. Все це викликає справедливі скарги мешканців міста, створює передумови до виникнення і поширення інфекційних захворювань, насамперед гепатиту А. З метою попередження виникнення епідускладнень було тимчасово заборонено експлуатацію водопроводу у червні, у попередні роки. Водозабірні споруди “Добровляни” та водопровідна насосна станція другого підйому потребують реконструкції. Конче необхідний локальний водозабір Калуській ЦРЛ”. Станом на 20 травня відібрано 68 проб питної води на санітарно-мікробіологічне дослідження (з них нестандартною була 1). З 13 проб води з громадських колодязів сільських населених пунктів 5 були нестандартними. Сільським головам у таких випадках направлялися приписи щодо проведення чистки та дезінфекції громадських колодязів. Після проведених заходів та повторного відбору проб води нестандартних не було.

 

А що на базарі?

Велику увагу на нараді приділялося санітарному стану ринків на території міста. Адже, як зазначив Богдан Пеленичка, при перевірці працівниками ринків міста виявлені ряд проблем: немає чіткого розмежування між продуктовою та промисловою групами товарів, що призводить до порушення правил товарного сусідства та можливості забруднення харчових продуктів; відсутня протічна вода в зимовий період (крім ТЦ “ККТД”; не створені умови для дотримання продавцями правил особистої гігієни (в торгових лотках відсутні рукомийники, часто торгові точки переповнені товаром настільки, що немає можливості для їх встановлення); виявлено реалізацію харчових продуктів з землі (крім “Муніципальго ринку”), продаж кремових кондитерських виробів та консервів домашнього приготування; зафіксовано порушення правил товарного сусідства в торгових рядах, де реалізують молочні продукти, овочі та фрукти; недотримується температурний режим при реалізації харчових продуктів (товари у великих кількостях виставлені на вітрини без умов холоду), у більшості випадків товар зберігається на підлозі без підтоварників; часто допускаються до роботи продавці без медичних оглядів або без допуску медичної комісії; не завжди на харчові продукти є супровідна документація, яка засвідчує їх якість і безпеку; транспорт, який використовується для перевезення харчових продуктів часто не паспортизований. Комісія доручила директорам ринків якнайшвидше виправити ситуацію. Також зазначалося, що ринках потрібно встановити радіоточки для озвучення різних просвітницьких інформацій та вирішити питання з бродячими собаками.

Соломія ЯНОВСЬКА


До теми.

Холера — гостре інфекційне захворювання. Характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту, порушенням водно-сольового обміну, зневодненням через втрату рідини з випорожненнями і блювотними масами. Збудник — холерний вібріон у вигляді зігнутої палички (коми), при кип’ятінні гине через 1 хвилину. Джерелом інфекції є людина (хворий чи бацилоносій), яка виділяє вібріони з фекаліями, блювотними масами. Сприйнятливість до холери висока. Інкубаційний період триває 1-6 днів. Клінічні прояви холери варіюють від легкого проносу до вкрай тяжкої діареї з різким зневодненням. Початковою ознакою холери є пронос. Випорожнення водянисті, без запаху, схожі на “рисовий відвар”, можливо з кров’ю. Згодом з’являється багаторазова блювота, часто “фонтаном” (але болі у шлунку немає), наростає слабкість, настає зневоднення організму, через це порушується робота серця, печінки, нирок. Якщо вчасно не надати допомогу, хворий може померти вже в 1-2 добу хвороби.

 

Вісті Калущини


17.07.2011 2487 0
Коментарі (0)

10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

1378
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1487
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1470
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5404
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7927 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

10917 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

763

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1465

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2208

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2247
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

337
10.09.2024

Якщо ви шукаєте ідеальне місце для відпочинку, де можна насолодитися не лише природними красотами, а й автентичною кухнею, то Яремче — саме те, що вам потрібно.  

2355
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3772
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2236
10.09.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

3254
06.09.2024

Християн запрошують на міжнародну прощу Вервиці до Базиліки Успіння Пресвятої Богородиці в Погоні.  

1038
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

842
16.09.2024

Вперше в Івано-Франківську з сольним концертом виступить DOMIY. 

361
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

592
11.09.2024

Кандидат у президенти США Камала Гарріс заявила, про підтримку України у війні з Росією, а кандидат у президенти США Дональд Трамп, за її словами, здасться за 24 години після того, як очолить країну.   

869 1
09.09.2024

Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі та закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.  

576
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

1982 6