2012: Світ вступає в зону сутінків

 

2012-й рік не принесе полегшення світовій економіці. Торішні негативні чинники так само все ще сильні і продовжують робити свій згубний вплив. Так, ризики уповільнення зростання економіки єврозони все ще значні, повідомив глава ЄЦБ Маріо Драгі в четвер після оголошення рішень регулятора щодо монетарної політики. Як і очікували аналітики, базова процентна ставка залишилася без змін - на рівні в 1,0% річних. Нагадаємо, за останні місяці минулого року вона була двічі знижена на 0,25%. Деякі експерти не виключають, що ця політика буде продовжена, і в I кварталі 2012 ставка знизиться ще на 0,5%. Невтішний прогноз дав керівник ЄЦБ і щодо інфляції в 17 країнах єврозони: у найближчі кілька місяців вона залишиться на рівні вище 2%.



По інший бік океану, в США триває зростання безробіття. А обсяг роздрібних продажів в грудні 2011 р. збільшився всього на 0,1% в порівнянні з листопадом, що є гіршим за експертні прогнози. Аналітики вважали, що в місяць традиційних передсвяткових розпродажів цей показник виросте на 0,3%. Тим часом роздрібні продажі є одним з найважливіших показників розвитку економіки США, тому що близько 70% ВВП країни складають витрати на особисте споживання.



Причина, по якій світ не може вибратися з кризи, що стартувала в 2007 р, - провал системи глобального управління, що стався в минулому, вважає Всесвітній економічний форум, за два тижні до щорічних зборів у Давосі презентував сьому за рахунком доповідь з оцінками глобальних ризиків світової економіки на поточний рік. Звіт складається на основі опитування декількох сотень експертів з різних країн і галузей. У документі аналізується 50 головних загроз, з якими може зіткнутися людство. Кожна загроза оцінюється за двома показниками: імовірності її настання і можливого негативного ефекту.



Цього року, порівняно з минулим, акцент змістився з екології на економіку. Саме її стан викликає найбільші побоювання експертів. А головними ризиками стануть економічна нерівність і хронічні проблеми держфінансів.



За даними Credit Suisse, найбідніша половина людства володіє лише 1% світового багатства, в той час як 1% найбагатших жителів планети володіє майже половиною світових активів. Якщо ситуацію не змінити, то весь світ, включаючи розвинені країни, зіткнеться зі зростанням соціальних протестів і нестабільності, націоналізму та протекціонізму, попереджає ВЕФ.

 

У доповіді особливо наголошується, що вперше за кілька десятиліть люди перестали вірити в те, що їхні діти будуть жити краще, ніж вони самі. Причому найсильніше ці настрої виражені саме в промислово розвинених країнах.


Масові акції протесту минулого року, на зразок руху "Захопи Уолл-стріт", є саме наслідком цієї тенденції. Держави, фінансові ресурси яких хронічно перенапружені, більше не можуть гарантувати зростання рівня життя населення. "Все частіше громадян просять брати на себе ті ризики щодо забезпечення безтурботної старості і доступу до якісної медицини, які раніше брали на себе уряди і корпорації", - цитує "РБК-Daily" слова гендиректора компанії Oliver Wyman Джона Дрзіка, чия компанія брала участь у підготовці доповіді.



Регулюючі норми, розроблені в минулому столітті, вже не відповідають сучасним реаліям з бурхливим ростом технологій, глобальної інтеграцією, виснаженням ресурсів і зміною клімату. Необхідно створити принципово нові, більш гнучкі регулюючі норми, які могли б працювати на випередження і були б не галузевими, а системними, вважають експерти.

 

При цьому важливо дотримати баланс. "Ми бачили приклади надмірного регулювання, скажімо, на виверження вулкана в Ісландії і недостатнє регулювання, як у випадку з кризою в зоні євро та іпотечним крахом", - нагадав директор з ризиків швейцарських Re Девід Коул.



Особливу увагу в доповіді приділено ризикам, пов'язаним з Інтернетом. За даними ВЕФ, за останнє десятиліття частка населення, що має доступ до Всесвітньої павутини, зросла з 8% до 35%, а число пристроїв, підключених до Мережі, до 2020 р. зросте з нинішніх п'яти до 31 мільярда. І хоча поки тероризм і військові дії у віртуальному світі не так небезпечні, як у фізичному, дуже скоро ситуація може змінитися. При цьому кіберзлочини вимагають набагато менше ресурсів, ніж реальні, і можуть завдати непоправної шкоди системам підтримки суспільної життєдіяльності. Навіть цілеспрямована дезінформація в Мережі може призвести до багатомільярдних економічних і політичних збитків, попереджають у ВЕФ.

 

Джерело: utro.ru


16.01.2012 905 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

738
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

563
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1644
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2937
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2426
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2413

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

445

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

577

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1431

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1506
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

535
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

396
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

772
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

159
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

269
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26891
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

733
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

290
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

294
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

617
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

950 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

818