1949 рік. Станіславський «Спартак» на порозі становлення (ФОТО)

70 років тому станіславський «Спартак» успішно розпочав свої виступи у республіканських та всесоюзних змаганнях.

Завершилась Друга світова війна. Територія Галичини вдруге увійшла до складу СРСР, як це сталось у вересні 1939 року, коли гітлерівська Німеччина та сталінський Радянський Союз розв'язали найстрашнішу війну в історії людства, пишуть "Незалежні медіа Прикарпаття".

В Європі налагоджувалось мирне життя. Не виключення був і Станіслав. Із встановлення совєтського порядку, місцеві органи влади почали відновлювати спортивні товариства, більшість яких з'явилось на теренах краю із приходом Робітничо-селянської Червоної армії на територію Польщі, яка згідно пакту Молотова-Рібентроппа, котра була поділена між двома країнами-агресорами.

Достеменно відомо, що перший матч відбувся на стадіоні «Спартак» - 20 травня 1945року. До речі, в роки ІІ Світової війни він носив назву «Спортове грище за парком» та на ньому проводились матчі чемпіонату (першеньства) дистрикту  Галичини, в якій грали станіславський «Черник» та «Заграва» .

Так ось, у першому футбольному матчі, що мав статус товариського, зустрілись команда «Молнія», яка була зібрана із працівників зв'язку Станіславщини та команда Будинку Червоної Армії із Києва. В присутності п'ять тисяч глядачів перемогу святкували гості - 5:2.

8 жовтня 1945 року футбольна команда Станіслава вперше стартувала в розіграші Кубку Радянської України. В першому матчі, що припав на етап 1/32 фіналу,   футболісти Станіслава, на власному полі, впевнено перемогли команду Луцька - 4:0.

Через шість днів, вже у Львові, відбувся матч наступного раунду розіграшу Кубку . Львівське «Динамо» нанесла нищівної поразки гостям - 6:0.

Участь команди Станіслава у розіграші Кубку Радянської України, була перша та остання. За час розіграшу цього Кубку (1936-1938 та 1944-1948 роки) його володарем ставало виключно київське «Динамо».

Наступного року, команда Станіслава вперше стала учасником чемпіонату УРСР серед колективів фізкультури. Об'єднана команда Станіславова виступали у групі Захід. Дебют на республіканській арені не можна назвати вдалим.   За підсумками групового етапу об'єднана команда міста зайняла лише 6 місце, випередивши тільки тернопільський «Локомотив» та «Динамо» із Рівного.

Наступного року Станіслав на республіканській арені представляло станіславське «Динамо», в якій грали переважно працівники місцевих органів НКВС. У своїй четвертій зоні, «динамівці» зайняли останнє - четверте місце.

В 1948 році., вперше, Станіслав на всеукраїнській арені був представлений двома колективами. Крім «Динамо», в першості УРСР, участь взяла команда «Медик». Основу якої складали лікарі. Так воротарем команди був головний хірург станіславської лікарні, професор Малиновський, а гравцями команди доктор-хірург Рогуцький, лікар Яворський. Саме в цій команді розпочинав свій шлях у футболі Мирослав Думанський, який на той час працював рентген-лаборантом.

72729398 2656178607943337 8216462098708824064 n

Малиновський, а гравцями команди доктор-хірург Рогуцький, лікар Яворський. Саме в цій команді розпочинав свій шлях у футболі Мирослав Думанський, який на той час працював рентген-лаборантом.

У 10-ій зоні, де виступали обидва колективи, «Динамо» фінішувало четвертим, а «Медик» сьомим, серед дев'яти команд першого групового етапу у зоні.

Слід також відзначити, що наприкінці 1948 року, команду було розформовано, оскільки було репресовано професора Малиновського та його сім'ю, яких в наступному було заслано на Далекий Схід. Самобутня команда, яка також здобувала певні успіхи у футбольних перегонах Станіславської області - припинила своє існування.

В 1949 році Станіслав у чемпіонаті УРСР серед КФК, як і у передньому сезоні, представляло дві команди. «Динамо» виступало у дев'ятій зоні, а «Спартак», що вперше взяв участь у цьому чемпіонаті – в десятій.

За підсумками першого етапу, у своїх зонах «Динамо» зайняло п'яте місце, а «Спартак –перше.

За тодішнім Регламентом Чемпіонату УРСР КФК переможці усіх десяти зон проводили півфінальний етап, у двох групах, які мали налічувати по п'ять команд. За підсумками півфінального турніру   визначались фіналісти Чемпіонату 1949р.

«Спартак» потрапив до другої півфінальної групи, яка свої матчі проводила у Станіславі. В групі крім місцевого «Спартака» участь брали ОБО Київ, «Локомотив» Тернопіль та «Динамо» Вінниця». П'яту команду групи,   «Водник» із Одеси була знято із змагань напередодні старту півфінального турніру.

У першому матчі, що відбувся на станіславському стадіоні «Спартак», господарі здолали вінницьке «Динамо» - 1:0. В другій грі, із тернопільським «Локомотивом»,  матч завершився у нічию - 1:1. В останньому матчі «спартаківців» грали із ОБО (Київ) та їх влаштовувала лише перемога, оскільки до заключного туру команди розділяло лише одне очко.  

Нажаль, численні вболівальники, що зібрались на стадіоні «Спартак», в кількості понад 6 000 глядачів, не змогли побачити звитяги своїх земляків. Матч завершився у нічию - 0:0.

Не зазнавши бодай жодної поразки у чемпіонаті УРСР (в усіх зіграних матчах команда здобула 7 перемог та три матчі завершила у нічию. при різниці м’ячів 25-5), по завершенню сезону вона отримала бронзові медалі чемпіонату УРСР серед КФК, разом із «Металургом» із Константинівки.

Ця звитяга стала першою в часи СРСР для футбольного Станіслава  на всеукраїнській арені. Саме вона стала першою, що передувала звитягам, які здобували футболісти «Спартака» в наступні десятиліття.

Переможцем чемпіонату УРСР серед КФК стала київська команда ОБО, яка у фіналі переграла дніпродзержинський «Металург» - 5:0.

Успішним для «Спартака» можна також вважати виступи у Кубку Української РСР 1949 року. На першому етапі, в 1/16 у Чернівцях «спартаківці» здобули мінімальну перемогу над одноклубниками із міста над Прутом - 1:0. В 1/8 фіналу, на власному полі перемогли тернопільський «Локомотив» - 4:2. Нажаль, розвинути свій успіх у кубкових перегонах, вони не змогли у матчі наступного раунду, мінімально поступившись кіровоградському «Трактору» (0:1).

Цій поразці можливе виправдання, оскільки напередодні, команда «Спартак» Станіславів взяла участь у Всесоюзному розіграші Кубку ДСО «Спартак», в якому станіславці представляли Українську РСР, як чемпіон української Ради товариства «Спартак» (перемігши у фінальному матчі полтавчан - 3:2 , переможний м’яч на рахунку Євгена Фірсова, у додатковий час гри).

В Ярославлі, де за головний трофей змагались 16 команд, що представляли республіки СРСР та міст Москви та Ленінграду. Команди були розбиті на дві групи. На груповому етапі, станіславці здобули п’ять перемог (над командами Казахстану, Азербайджану, Литви, Молдавії та Ленінграда). Один матч звели у нічию (із майбутнім переможцем, командою Москви) та в одному поступились (команді Павлова). У своїй групі команда посіла третю сходинку серед восьми команд.

72775767 412890832978820 3315718811256094720 n

В чемпіонаті та Кубку Станіславської області 1949 року «Спартак» впевнено здобував перемоги. У фіналі Кубку було подолано калуський «Хімік» (4:1), а в обласному чемпіонаті, в останньому турі здолавши «Динамо» (3:1), команда після двох років повернула собі звання чемпіона.

1949 рік фактично заклав став початком набуття статусу найсильнішої футбольної команди краю, саме за цією командою - на наступні півстоліття.

Нажаль, вже в нас час команда, яка проіснувала найбільше часу зникла з футбольної мапи України. Після невдалого сезону 2002/2003рр., коли команда за підсумками 12 чемпіонату України серед команд у першій лізі вилетіла до другої ліги, а з ним   фактично припинила своє існування. Всі потуги відродити добротну футбольну команду в Івано-Франківську зазнавали краху

В наступному ніякі ФК «Спартак», НФК «Спартак» ( в об'єднанні із ФК «Чорногорою»), ФК «Факел» (ФСК «Прикарпаття»), МФК «Тепловик» (наразі МФК «Прикарпаття») навіть не спромоглись повторити того, що здобував у своїй історії місцевий «Спартак» (з 1981р. – перейменовано у ФК «Прикарпаття»), який вперше заявив про себе далекому 1949р.

Всі висловлювання тих хто розповідав, що тільки вони різні месіі та лише тільки вони спроможні відродити боєздатну та самобутню футбольну команди в місті, залишались лише їхньою маячнею та пустою балаканиною…


25.10.2019 2225
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6422 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10877 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12147 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5794
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3722
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2954

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

476

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

751

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

741

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1049
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

367
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

450
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

534
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4077
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11609
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6642
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1143
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18037
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

397
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

683
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

805
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

755