ШІСТЬ запитань Олегові Рибачуку (й сьоме навздогін)


- Олеже Борисовичу, як Ви оцінюєте сучасну суспільно-політичну ситуацію в Україні?


Нині ситуація в Україні дуже схожа на міжнародну економічну ситуацію. Тобто кризову, в результаті якої має виникнути якась нова якість. Зрозуміло, що вичерпали себе одно лідерські партії, що вичерпали себе технологічні проекти. Не працює мітингова демократія. Коли в 2004 році це було новинкою, то зараз вже жоден політик не збере таку аудиторію на цю найближчу кампанію. Тому мені здається, що це співпадає з певними світовими процесами. Майбутнє за принципово іншими кампаніями. В Україні майбутнє за тими партіями, які матимуть глибоке коріння. На разі, таких немає. Бо коли лідера найбільшої партії саджають в тюрму, а на вулицю виходить декілька тисяч людей, а начебто партія має сотні тисяч членів і лідер мав багатомільйонну підтримку, то це говорить про те, що ці відносини не щирі.


- Сьогодні Ви в Івано-Франківську для підтримки громадського руху «ЧЕСНО». Як оцінюєте його шанси вплинути на хід цьогорічної парламентської виборчої кампанії?


Громадський рух «ЧЕСНО» - це перша системна, гарно продумана з урахуванням міжнародного досвіду кампанія, яка вже змушує політиків реагувати на громадську думку. Ви знаєте, що громадський рух «ЧЕСНО» - це рух, який виставляє для політиків й майбутніх політиків шість базових критеріїв доброчесності. Щойно мені колеги показали лист Партії Регіонів, яка визнала ці критерії й зобов’язалася, що їхні кандидати будуть відповідати цим критеріям. На місцевому рівні ми маємо такі ситуації в багатьох регіонах. На загальнонаціональному рівні партія Гриценка "Громадська Позиція" визнала публічно і підписала угоду. Завтра в Запоріжжі УДАР Віталія Кличка на своєму з’їзді візьме на себе таке зобов’язання й підпише угоду. В нас запланована зустріч з Арсенієм Яценюком, з Турчиновим. Поки що в історії незалежної України не було того, коли громадяни виставляли вимоги, а політики на них відкликалися. У нас було все навпаки.

 

Ми також прагнемо трошки перезавантажити виборців, щоб вони робили свій вибір усвідомлено. Для цього робиться величезна робота по аналізу кандидатур не тільки по партійних списках, але й мажоритарних на відповідність цим критеріям. Ми зробили соціологічне дослідження і переважна більшість українців підтримує такий підхід. Тобто від 76% до 80% українців підтримують ту тезу, що кандидати мають відповідати саме цим критеріям. Найвищий рейтинг займає антикорупційний критерій. Люди системно мислять. Навіть коли їх запитати «уявіть собі, що депутат буде корумпований, але він вам десь гречку подарує, дороги відремонтує», то 76%% людей кажуть, що не проголосують за такого кандидата. Розумію, що у нас бували випадки, що люди обіцяли, що ніколи не оберуть президента з кримінальним минулим , але попри це все-рівно обрали. Тому ми хотіли б донести інформацію до найширших кіл громадськості. Ми підготували листівки, які повторюють ці критерії й людина дуже чітко зможе для себе вибрати пріоритет. Нам потрібно, щоб до влади приходили чесні, моральні люди. Дуже важливо щоб ця кампанія стала традицією і щоб на кожних виборах українці керувалися цими критеріями. Я нещодавно був в Канаді, то там при парламенті існує спеціальний орган, який перевіряє кожного кандидата за певною системою.

 

- На Вашу думку, чи не запізно стартувала кампанія «ЧЕСНО»? Чи встигне вона вплинути на вибір громадян?


Ні, не запізно. Ми стартували рік тому. Зараз впізнаваність руху становить 23%. Тут ще є така річ, що найбільш ефективно виборець отримує інформацію за три тижні до виборів. Тому можна по різному реагувати. Але це не разова кампанія. Дуже цікаво буде спостерігати за поведінкою політиків після виборів, особливо мажоритарників. Адже можуть початися тушки, фракційні переходи. Зараз важливо щоб громадяни добре розізлилися і почали дійсно контролювати дії політиків. І політики дуже швидко відрефлексують. Ми, наприклад, не думали, коли починали свою кампанію, що партії публічно братимуть на себе зобов’язання. Але вони беруть. Звичайно, що в нас можна багато чого декларувати. Але це буде своєрідний меседж. Поки що політики самі між собою договорюються, виборець їм потрібен тільки тоді, коли опускає бюлетень в скриньку для голосування.

 

- Окремі політики й політичні сили ще недавно піднімали питання праймерізу.  Наскільки даний механізм може бути дієвим в Україні?


Основна наша проблема – це проблема довіри. Перед виборами з'являються різноманітні соціологічні кампанії, які штучно створюють партіям рейтинги. Рух «ЧЕСНО» робитиме спільний екзитпол з Фондом Демократичні ініціативи, який нині є еталоном української соціології. Проте, виборець не зорієнтований. Для мене дуже показовим є той факт, що ні влада, ні опозиція не проголосувала за відкриті списки. Власне, коли самі виборці визначають місце кандидата в списку партії. А не пішла на це ні влада, ні опозиція тому, що це забирає корупційну складову. Ви знаєте, що місця в списках продаються і найдорожчими є  ті, що знаходяться у прохідній частині.


- Існували думки про те, що рано чи пізно в Україні можливий революційний сценарій розвитку подій. Навіть аналітики прогнозували чи то лівійський чи то єгипетський сценарії. На Вашу думку, можливість розвитку подій в Україні саме таким шляхом є?


Революційний сценарій не прогнозується. Ніхто  не прогнозував майдану. Тоді жодне соціологічне опитування не показувало, що ситуація складеться саме так. Зараз ситуацію можна розхитати. Проте, думаю, що такий силовий варіант не прогнозований, як не прогнозовані й його наслідки. Це навіть може бути сценарій, який цікавий нашим вічним "стратегічним партнерам", але точно не друзям, бо Україну весь час намагаються відірвати від перспективи приєднання до Європейського Союзу, де в принципі, існує прогнозованість ситуації.  На разі, єдине що може призвести до такого сценарію, це різке загострення економічного становища, а до цього ми вже дуже близько стоїмо. Влада надзвичайно корумпована, розкрадається бюджет і жодна економіка не витримає такого рівня корупції.  Нині всі знають, що найбільшими корупціонерами є родина Президента. А тому на фоні економічної кризи, відсутності реформ й неприйняття України в Європйеський Союз  ситуація може стати некерованою. Але дуже не хотілось би, щоб так трапилось.

 

- Одним із пунктів Вашого візиту в Івано-Франківськ є публічна дискусія на тему «Коли в Україні з’являться чесні політики?». То коли ж, на Вашу думку, вони таки з’являться?


Політики зявляться тоді, коли цього захоче виборець. Тобто, політики – це такі «тваринки», які реагують на запит. Коли зараз 30-40% українці вговорять, що вони хочуть нової якості політики, то вони почали говорити, що цю якість принесе та політична сила, яка підтримає рух «ЧЕСНО». Я легко прогнозую, от загадаєте мої слова, що своїми картками буде голосувати переважна більшість депутатів. Тому що цього захотіла громадськість. В наступному парламенті відповідати критеріям «ЧЕСНО» буде значно більше парламентарів, ніж сьогодні. Навіть, якщо політик ну вже дуже "шкодливий кіт", то він буде робити вигляд, що є чесним. На Заході теж є такі нечесні політики, але вони розуміють специфіку свого становища – якщо ти попадаєшся хоч один раз, то втрачаєш все, що тримав завдяки своїй посаді. Західні політики поставлені в умови, в яких змушені діяти для виборців.

 

- Які у Вас  враження від Івано-Франківська, від молодих громадсько активних людей, з якими Вам довелось спілкуватися?

Я вперше ось так вільно в Івано-Франківську. В мене на все є два дні. Я хотів би ще прийняти завтра участь в одному заході. Поки що бачив центр міста – він  надзвичайно красивий,  а головне, що молодь дійсно активна.


27.04.2012 963 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1890
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1826
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1823
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5372 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2119 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1483

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

692

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

747

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

940

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

976
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1724
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3640
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10216
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26093
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10143 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7681
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

867
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1368
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

351
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1244
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

844
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1047