Роман ТКАЧ: «Влада свідомо провокує насильство»

 

Ідея інтерв'ю з народним депутатом Романом Ткачем з'явилася після чергового засідання в Івано-Франківську дискусійного політичного клубу, який він підтримує фінансово.

 

Ткач - один із небагатьох місцевих політиків-важковаговиків, ще не помічений в підготовці до виборів 2012 року, хоча й встиг завчасно придбати цілком політично ліквідний партквиток «Фронту змін». Дистанція, яку нардеп наразі тримає до обласної політичної кон'юнктури, робить його оцінки тутешніх справ жорсткими і цікавими.

 

Інтерв'ю з Романом Ткачем брали спільно «Галицький кореспондент» і агенція новин «Фіртка».

 

 

Роман Ткач

 

 

- Пане Романе, недавно в столиці проводилося серйозне соцопитування і на відкрите запитання «Що Вас хвилює й чим Ви переймаєтеся?» понад 60% киян відповіли, що їх уже нічого не переймає. І це кияни. Як думаєте, що може сучасну українську людину вивести з цього ступору?

Дещо може. Коли прийдуть до неї і зачеплять за щось близьке і дороге. Її гроші, хату, родину, дітей, улюблену ложку з рота висмикнуть... Тоді хіба вирвуть з цього ступору...

 

- Це ж свідчить про повну деградацію суспільного життя.

Так, абсолютно.

 

- Але ж є структури, які б мали цим життям управляти, в тому числі партії, громадські рухи. Чому вони сьогодні такі безсилі?

Є дві відповіді на це питання. Перша - довго аналізувати все, що було за 20 років, і робити висновки. Друга - нам, зрештою, лише 20 років. Нам, очевидно, потрібно через такі речі пройти, хочемо ми того чи ні.

 

- І скільки років треба йти?

Можна згадати сорок класичних біблійних років... Розумієте, наче й двадцять - то вже немало. А може, ми вже на завершенні цього періоду. Я чомусь так думаю.

 

- В чому Ви бачите шанс? Звідки чекати нового суб'єкта українського суспільно-політичного життя - з середнього класу, громадського сектора, церкви?

Надії на середній клас - перебільшені, це вчорашнє. Церковне життя також в занепаді. Хоча сьогодні в греко-католицькій церкві багато освічених молодих людей. Єдине сподівання, що наші діти, які сьогодні все те бачать - брехню, цинізм, порівнюють з тим, як у світі, їздять по світу, змінять це, зобов'язані змінити.

 

- Історія підказує, що втомлені й цинічні суспільства часто закінчували насильством і диктатурою.

В Україні сьогодні влада вже говорить з суспільством мовою насильства. Влада провокує насильство свідомо. Іншого пояснення багатьом подіям я просто не бачу.

На простий мітинг пенсіонерів посилається спецзагін міліції. Для чого? Показати суспільству: бабусь били, що з вами буде? Думаю, влада все-таки тяжіє до білоруської і російської моделі, вони хочуть зробити щось подібне в Україні.

Ви говорите про диктатуру, а як на мене, авторитарний режим в Україні вже побудовано. Останній підпис під цим режимом і мокра печатка поставлена 11 жовтня. В Україні діє авторитарний режим, є всі його ознаки. Тому ми вже на прямій дорозі до диктатури.

Хто може це зупинити? Видається, надій на внутрішні чинники - громаду, бізнес, церкву, депутатів, партії - дуже мало. Бо на будь-який аргументований виступ відповідь буде одна - кулак і батальйон «Беркут». Сьогодні дуже потрібна підтримка Заходу, зовнішній тиск на режим. Навіщо це самому Заходу - інше питання, але вона могла б дуже допомогти.

 

- З іншого боку, Ви самі недавно, коментуючи протести афганців, казали, що бачили в очах того ж Єфремова страх. Тобто влада, з одного боку, лякає, з іншого - боїться сама?

Вони бояться. І вони все роблять через страх. Як казав Азаров, тільки через страх можна з людьми говорити - страх втратити роботу, шматок хліба. Якщо він нічого інакшого не знає, а швидше за все так і є, бо він дитя КГБ, партії, то так, можна ж і так жити. Але ж є приклади абсолютно інакших принципів життя в суспільстві: довіра до держави, довіра держави до людей.

 

- Вибори 2012 року - це, на Вашу думку, шанс змінити ситуацію?

Хоча ця команда не бачить стратегії, короткострокові забіги в неї чітко розписані. Вони в 2010 році поставили собі завдання взяти владу - уже вся влада в них у руках. Правда, формально їм ще залишилося отримати повністю свою Верховну Раду. Вона вже лояльна, але лідеру ще не комфортно, ще десь якась муха у Раді дзвенить... І вони цих набридливих мух хочуть позбутися.

Тому якщо хтось думає, що якось проб'ється через мажоритарний округ - то навряд. Бо буде, наприклад, по Франківську йти якийсь Іваненко, начебто аполітичний, з великими грошима, для нього будуть забезпечені комісії, суди... Йому навіть дозволять критикувати уряд, погану владу! І він пройде - а завтра в Раді стане біло-синім... А опонент такого Іваненка якщо і пройде, то буде в Раді одинаком.

Що стосується політичних сил - там все-таки трошки інша ситуація.

Словом, для команди Януковича 2012 рік дуже важливий: вони мусять виграти ці вибори, інакше 2015 - рік президентських виборів - стане для них дуже сумним. Хоча, я думаю, що в їхньому середовищі варіант наступника також розглядається.

 

- Варіант наступника Яценюка розглядається чи ні?

Я не знаю.

 

- Ви майже рік вже в партії. Саме зараз почалися розмови про зустрічі Яценюка з, наприклад, Ахметовим, Фірташем. Вас, колишнього рухівця, це не зачіпає?

Я не бачив в офісі ні Ахметова, ні Фірташа. А Яценюк багато з ким контактує, можливо, і з ними також.

Розумієте, я до того вже простіше ставлюся. Я не сприймаю політичного лідера як месію. Є лідер - розумний, толковий, фахівець з економіки, який має свій погляд, бачить перспективу, - і добре. Є партія, яка пропонує речі, зіставні з моїми уявленнями.

 

- А Ваше місце у виборчому списку - номер?..

За рік до виборів про списки було б абсурдно говорити. Як показує практика, списки остаточно затверджуються за годину до початку з'їзду, на якому їх схвалять... Крім того, я з тих політиків, які звикли напряму працювати з людьми. Я вважаю, що можу і вмію спілкуватися з людьми. Думаю, як агітатор я би приніс користь партії.

Що стосується мажоритарного округу, скажу, що сьогодні я про це ще не думаю і округ не приглядав. І я не хочу обдурювати людей. Бо зараз так: досить розмови - давай помагай! Помагай будувати, ремонтувати. Матеріального ресурсу на це в мене немає.

 

- А яка сьогодні приблизно ціна виборчої кампанії по кругу?

Це залежить від кандидата. Кампанія умовно ділиться на три тури. Перший - ідентифікація кандидата: хто ти, з ким ти. Другий - зібрати команду, створити мережу. Третій назвемо умовно - затвердження успіху. Так-от, кожен кандидат, розраховуючи бюджет кампанії, зважує, скільки йому треба на ідентифікацію, скільки на мережу... Якщо тебе вже знають, прізвище чули - дешевше. Залежить також від округу, від того, який це регіон - сільський чи міський. Сьогодні називають різні суми - від 1 до 5 мільйонів доларів на округ.

Взагалі, цифри ростуть. Я як мажоритарник у 2002 році витратив на вибори приблизно 30 тисяч доларів. Половину суми дала «Наша Україна», решту - скинулися знайомі. В ті часи, знаєте, було ще так, що і той, хто просив на вибори, і той, хто давав гроші, - червоніли обоє. Перший - бо просив і йому незручно, а другий - бо розумів, що дає мало. Сьогодні таке враження, що вже ніхто не червоніє.

 

- Кажуть, Ви розпускаєте свій офіс в Івано-Франківську - «команду Ткача». Це якось пов'язано з підготовкою до виборів?

Розпускаю-не розпускаю... оновлюється команда! Це пов'язано з моїм членством в партії плюс є різні життєві ситуації: хтось сам влаштовує своє життя і майбутнє, тому зараз проходить зміна команди.

 

- В кожному разі і офіс у Франківську працював, і Ви часто бували. Як би Ви оцінили політичний рік на Прикарпатті? Все-таки у нас тут особлива ситуація: патріотичні сили у радах в більшості, зокрема «Свобода».

Виходимо на вулицю - питаємо в людей: що змінилося за рік? Та нічого не змінилося! Нуль!

Я розумію, що за рік депутати міської ради, скажімо, небагато можуть змінити, у них свої функції. Але вони б мали змінити принаймні підходи. Я не збираюся критикувати їхню ідеологію. Але ж, окрім засадничих речей, є ж ще й господарка. Це гарно - сісти в автобус чи тролейбус і звітувати про депутатські успіхи, але коли їдеш по розбитій дорозі, то який тут звіт може бути? Нарікають, що мер поганий? Маєте докази? То в чому справа: підняли руки на сесії - і мер пішов! Вперед! Є ж приклад Чернівців, де мера відправили у відставку. Поганий виконком - підняли руки, поміняли!

 

- А щодо обласної ради?

Не хочу поспішних висновків, але в мене таке враження, що за рік усім стало добре. Усі заспокоїлися. Таке враження, що чекають з Києва події, на яку тут негайно треба зробити політичну заяву. А якщо немає подій...

 

- ... то можна, наприклад, роздавати гірничі відводи...

Ну, це вже робота для журналістів, стежити за цим.

 

- А заяви могла б приймати якась громадська організація чи самі партії.

Думаю, політичні заяви все ж потрібно приймати. Обласна рада - орган представницький, серед іншого вона представляє і політичну позицію краян. Але цим заявам у роботі сесії треба чітко відвести місце. Якщо резонансна заява проходить через президію, то далі - виступи від фракцій по 3 хвилини, і всього за 15 хвилин заява прийнята. Підняли руки - порахували, пішли далі. Чому виходить інакше?

 

- Ви буваєте на сесіях облради, як, до речі, і депутати-регіонали Чуднов, Зварич. А навіщо це Вам?

Якщо є соціально значущі, на мій погляд, сесії, я стараюся приїжджати. І беру участь, і обговорюю питання. Але коли вирішуються речі, в яких я брати участь не хочу, ті ж відводи чи розподіл майна, я не відвідую такі сесії, врешті, депутати мають повноваження діяти, як вважають за потрібне. А чому там бувають Чуднов чи Зварич - це питання до них. Але якщо вони думають, що чим частіше сидиш, тим вищий рейтинг тут у Регіонів... - ну, то все якраз виходить з точністю до навпаки.

 

- Кажете, всім стало добре в облраді. Оцініть, як голові ОДА Михайлу Вишиванюку вдається працювати з начебто опозиційним депутатським корпусом?

Коротко відповім - респект Вишиванюку. І тут він виявився на висоті. І - три крапки.

Вибори давно позаду, і сьогодні важливо, які рішення приймають, яким чином.

 

- З господарських питань розбіжностей в політичних опонентів немає.

Ну, так обидва голови офіційно пояснюють цю позицію.

 

- Може, це й добре? Поганий мир кращий, ніж хороша війна...

Питання не у війні. Ніхто не закликає проти когось воювати. Уявляю собі наслідки, якби почалася війна проти Вишиванюка. Скажімо, через висловлення недовіри губернатору депутатами. Думаю, реакція Києва була б дуже пряма і логічна: сюди б нам такого дурня призначили, що мало б не здалося.

Сьогодні Михайло Вишиванюк - компроміс між центром і місцевими елітами. Тому не треба воювати. Але є речі, якими обласна рада мала б глибше перейматися. Скажімо, питанням бюджету. От всі нарікають - поганий бюджет. Зараз вже є проект бюджету на 2012 рік. Ви чули десь аналіз? Що він принесе якомусь району, обласному центру, гірському селу? А минулого року що було? Покричали під час сесії, побідкалися - і прийняли спущений згори варіант... І що, питаю - вистачає?

 


21.10.2011 1524 2
Коментарі (2)

масло масляне 2011.10.21, 11:42
Цікавий цей депутат, завжди говорить про те, що і так всі знають. Ну і звичайно кинути камінь в строну обласних депутатів про спущений згори бюджет.... сам же каже про Вишиванюка, це і є компроміс і розуміння хто влада по суті, а хто на папері :).
ОК 2011.10.21, 12:35
О.К.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1192
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2517
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2108
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2162
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6535 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2449 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

332

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1145

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1278

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1395
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

274
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

583
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2058
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26508
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

552
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10462 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8008
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

531
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

399
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

543
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

620
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1581