Роман ТКАЧ: «Влада свідомо провокує насильство»

 

Ідея інтерв'ю з народним депутатом Романом Ткачем з'явилася після чергового засідання в Івано-Франківську дискусійного політичного клубу, який він підтримує фінансово.

 

Ткач - один із небагатьох місцевих політиків-важковаговиків, ще не помічений в підготовці до виборів 2012 року, хоча й встиг завчасно придбати цілком політично ліквідний партквиток «Фронту змін». Дистанція, яку нардеп наразі тримає до обласної політичної кон'юнктури, робить його оцінки тутешніх справ жорсткими і цікавими.

 

Інтерв'ю з Романом Ткачем брали спільно «Галицький кореспондент» і агенція новин «Фіртка».

 

 

Роман Ткач

 

 

- Пане Романе, недавно в столиці проводилося серйозне соцопитування і на відкрите запитання «Що Вас хвилює й чим Ви переймаєтеся?» понад 60% киян відповіли, що їх уже нічого не переймає. І це кияни. Як думаєте, що може сучасну українську людину вивести з цього ступору?

Дещо може. Коли прийдуть до неї і зачеплять за щось близьке і дороге. Її гроші, хату, родину, дітей, улюблену ложку з рота висмикнуть... Тоді хіба вирвуть з цього ступору...

 

- Це ж свідчить про повну деградацію суспільного життя.

Так, абсолютно.

 

- Але ж є структури, які б мали цим життям управляти, в тому числі партії, громадські рухи. Чому вони сьогодні такі безсилі?

Є дві відповіді на це питання. Перша - довго аналізувати все, що було за 20 років, і робити висновки. Друга - нам, зрештою, лише 20 років. Нам, очевидно, потрібно через такі речі пройти, хочемо ми того чи ні.

 

- І скільки років треба йти?

Можна згадати сорок класичних біблійних років... Розумієте, наче й двадцять - то вже немало. А може, ми вже на завершенні цього періоду. Я чомусь так думаю.

 

- В чому Ви бачите шанс? Звідки чекати нового суб'єкта українського суспільно-політичного життя - з середнього класу, громадського сектора, церкви?

Надії на середній клас - перебільшені, це вчорашнє. Церковне життя також в занепаді. Хоча сьогодні в греко-католицькій церкві багато освічених молодих людей. Єдине сподівання, що наші діти, які сьогодні все те бачать - брехню, цинізм, порівнюють з тим, як у світі, їздять по світу, змінять це, зобов'язані змінити.

 

- Історія підказує, що втомлені й цинічні суспільства часто закінчували насильством і диктатурою.

В Україні сьогодні влада вже говорить з суспільством мовою насильства. Влада провокує насильство свідомо. Іншого пояснення багатьом подіям я просто не бачу.

На простий мітинг пенсіонерів посилається спецзагін міліції. Для чого? Показати суспільству: бабусь били, що з вами буде? Думаю, влада все-таки тяжіє до білоруської і російської моделі, вони хочуть зробити щось подібне в Україні.

Ви говорите про диктатуру, а як на мене, авторитарний режим в Україні вже побудовано. Останній підпис під цим режимом і мокра печатка поставлена 11 жовтня. В Україні діє авторитарний режим, є всі його ознаки. Тому ми вже на прямій дорозі до диктатури.

Хто може це зупинити? Видається, надій на внутрішні чинники - громаду, бізнес, церкву, депутатів, партії - дуже мало. Бо на будь-який аргументований виступ відповідь буде одна - кулак і батальйон «Беркут». Сьогодні дуже потрібна підтримка Заходу, зовнішній тиск на режим. Навіщо це самому Заходу - інше питання, але вона могла б дуже допомогти.

 

- З іншого боку, Ви самі недавно, коментуючи протести афганців, казали, що бачили в очах того ж Єфремова страх. Тобто влада, з одного боку, лякає, з іншого - боїться сама?

Вони бояться. І вони все роблять через страх. Як казав Азаров, тільки через страх можна з людьми говорити - страх втратити роботу, шматок хліба. Якщо він нічого інакшого не знає, а швидше за все так і є, бо він дитя КГБ, партії, то так, можна ж і так жити. Але ж є приклади абсолютно інакших принципів життя в суспільстві: довіра до держави, довіра держави до людей.

 

- Вибори 2012 року - це, на Вашу думку, шанс змінити ситуацію?

Хоча ця команда не бачить стратегії, короткострокові забіги в неї чітко розписані. Вони в 2010 році поставили собі завдання взяти владу - уже вся влада в них у руках. Правда, формально їм ще залишилося отримати повністю свою Верховну Раду. Вона вже лояльна, але лідеру ще не комфортно, ще десь якась муха у Раді дзвенить... І вони цих набридливих мух хочуть позбутися.

Тому якщо хтось думає, що якось проб'ється через мажоритарний округ - то навряд. Бо буде, наприклад, по Франківську йти якийсь Іваненко, начебто аполітичний, з великими грошима, для нього будуть забезпечені комісії, суди... Йому навіть дозволять критикувати уряд, погану владу! І він пройде - а завтра в Раді стане біло-синім... А опонент такого Іваненка якщо і пройде, то буде в Раді одинаком.

Що стосується політичних сил - там все-таки трошки інша ситуація.

Словом, для команди Януковича 2012 рік дуже важливий: вони мусять виграти ці вибори, інакше 2015 - рік президентських виборів - стане для них дуже сумним. Хоча, я думаю, що в їхньому середовищі варіант наступника також розглядається.

 

- Варіант наступника Яценюка розглядається чи ні?

Я не знаю.

 

- Ви майже рік вже в партії. Саме зараз почалися розмови про зустрічі Яценюка з, наприклад, Ахметовим, Фірташем. Вас, колишнього рухівця, це не зачіпає?

Я не бачив в офісі ні Ахметова, ні Фірташа. А Яценюк багато з ким контактує, можливо, і з ними також.

Розумієте, я до того вже простіше ставлюся. Я не сприймаю політичного лідера як месію. Є лідер - розумний, толковий, фахівець з економіки, який має свій погляд, бачить перспективу, - і добре. Є партія, яка пропонує речі, зіставні з моїми уявленнями.

 

- А Ваше місце у виборчому списку - номер?..

За рік до виборів про списки було б абсурдно говорити. Як показує практика, списки остаточно затверджуються за годину до початку з'їзду, на якому їх схвалять... Крім того, я з тих політиків, які звикли напряму працювати з людьми. Я вважаю, що можу і вмію спілкуватися з людьми. Думаю, як агітатор я би приніс користь партії.

Що стосується мажоритарного округу, скажу, що сьогодні я про це ще не думаю і округ не приглядав. І я не хочу обдурювати людей. Бо зараз так: досить розмови - давай помагай! Помагай будувати, ремонтувати. Матеріального ресурсу на це в мене немає.

 

- А яка сьогодні приблизно ціна виборчої кампанії по кругу?

Це залежить від кандидата. Кампанія умовно ділиться на три тури. Перший - ідентифікація кандидата: хто ти, з ким ти. Другий - зібрати команду, створити мережу. Третій назвемо умовно - затвердження успіху. Так-от, кожен кандидат, розраховуючи бюджет кампанії, зважує, скільки йому треба на ідентифікацію, скільки на мережу... Якщо тебе вже знають, прізвище чули - дешевше. Залежить також від округу, від того, який це регіон - сільський чи міський. Сьогодні називають різні суми - від 1 до 5 мільйонів доларів на округ.

Взагалі, цифри ростуть. Я як мажоритарник у 2002 році витратив на вибори приблизно 30 тисяч доларів. Половину суми дала «Наша Україна», решту - скинулися знайомі. В ті часи, знаєте, було ще так, що і той, хто просив на вибори, і той, хто давав гроші, - червоніли обоє. Перший - бо просив і йому незручно, а другий - бо розумів, що дає мало. Сьогодні таке враження, що вже ніхто не червоніє.

 

- Кажуть, Ви розпускаєте свій офіс в Івано-Франківську - «команду Ткача». Це якось пов'язано з підготовкою до виборів?

Розпускаю-не розпускаю... оновлюється команда! Це пов'язано з моїм членством в партії плюс є різні життєві ситуації: хтось сам влаштовує своє життя і майбутнє, тому зараз проходить зміна команди.

 

- В кожному разі і офіс у Франківську працював, і Ви часто бували. Як би Ви оцінили політичний рік на Прикарпатті? Все-таки у нас тут особлива ситуація: патріотичні сили у радах в більшості, зокрема «Свобода».

Виходимо на вулицю - питаємо в людей: що змінилося за рік? Та нічого не змінилося! Нуль!

Я розумію, що за рік депутати міської ради, скажімо, небагато можуть змінити, у них свої функції. Але вони б мали змінити принаймні підходи. Я не збираюся критикувати їхню ідеологію. Але ж, окрім засадничих речей, є ж ще й господарка. Це гарно - сісти в автобус чи тролейбус і звітувати про депутатські успіхи, але коли їдеш по розбитій дорозі, то який тут звіт може бути? Нарікають, що мер поганий? Маєте докази? То в чому справа: підняли руки на сесії - і мер пішов! Вперед! Є ж приклад Чернівців, де мера відправили у відставку. Поганий виконком - підняли руки, поміняли!

 

- А щодо обласної ради?

Не хочу поспішних висновків, але в мене таке враження, що за рік усім стало добре. Усі заспокоїлися. Таке враження, що чекають з Києва події, на яку тут негайно треба зробити політичну заяву. А якщо немає подій...

 

- ... то можна, наприклад, роздавати гірничі відводи...

Ну, це вже робота для журналістів, стежити за цим.

 

- А заяви могла б приймати якась громадська організація чи самі партії.

Думаю, політичні заяви все ж потрібно приймати. Обласна рада - орган представницький, серед іншого вона представляє і політичну позицію краян. Але цим заявам у роботі сесії треба чітко відвести місце. Якщо резонансна заява проходить через президію, то далі - виступи від фракцій по 3 хвилини, і всього за 15 хвилин заява прийнята. Підняли руки - порахували, пішли далі. Чому виходить інакше?

 

- Ви буваєте на сесіях облради, як, до речі, і депутати-регіонали Чуднов, Зварич. А навіщо це Вам?

Якщо є соціально значущі, на мій погляд, сесії, я стараюся приїжджати. І беру участь, і обговорюю питання. Але коли вирішуються речі, в яких я брати участь не хочу, ті ж відводи чи розподіл майна, я не відвідую такі сесії, врешті, депутати мають повноваження діяти, як вважають за потрібне. А чому там бувають Чуднов чи Зварич - це питання до них. Але якщо вони думають, що чим частіше сидиш, тим вищий рейтинг тут у Регіонів... - ну, то все якраз виходить з точністю до навпаки.

 

- Кажете, всім стало добре в облраді. Оцініть, як голові ОДА Михайлу Вишиванюку вдається працювати з начебто опозиційним депутатським корпусом?

Коротко відповім - респект Вишиванюку. І тут він виявився на висоті. І - три крапки.

Вибори давно позаду, і сьогодні важливо, які рішення приймають, яким чином.

 

- З господарських питань розбіжностей в політичних опонентів немає.

Ну, так обидва голови офіційно пояснюють цю позицію.

 

- Може, це й добре? Поганий мир кращий, ніж хороша війна...

Питання не у війні. Ніхто не закликає проти когось воювати. Уявляю собі наслідки, якби почалася війна проти Вишиванюка. Скажімо, через висловлення недовіри губернатору депутатами. Думаю, реакція Києва була б дуже пряма і логічна: сюди б нам такого дурня призначили, що мало б не здалося.

Сьогодні Михайло Вишиванюк - компроміс між центром і місцевими елітами. Тому не треба воювати. Але є речі, якими обласна рада мала б глибше перейматися. Скажімо, питанням бюджету. От всі нарікають - поганий бюджет. Зараз вже є проект бюджету на 2012 рік. Ви чули десь аналіз? Що він принесе якомусь району, обласному центру, гірському селу? А минулого року що було? Покричали під час сесії, побідкалися - і прийняли спущений згори варіант... І що, питаю - вистачає?

 


21.10.2011 1633 2
Коментарі (2)

масло масляне 2011.10.21, 11:42
Цікавий цей депутат, завжди говорить про те, що і так всі знають. Ну і звичайно кинути камінь в строну обласних депутатів про спущений згори бюджет.... сам же каже про Вишиванюка, це і є компроміс і розуміння хто влада по суті, а хто на папері :).
ОК 2011.10.21, 12:35
О.К.
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

565
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2794 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2527
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6678 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2975
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2558

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

370

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1176

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3085
23.10.2024

Харчування під час війни немає відрізнятись від звичного раціону, який був у мирний час, та обов'язково повинне бути збалансованим. 

17027
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

637
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

911
23.10.2024

Після початку повномасштабної війни з росією капеланська служба стала невіддільною частиною Збройних Сил України.  

253
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

685
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

2035
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34568
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27346 1
25.10.2024

У Східному регіоні частки тих, хто з цим хоче, і тих, хто не хоче перемовин, статистично значуще не відрізняються від інших регіонів (відповідно 39% і 43%).  

140
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

365
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

456
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2195