Covid-19: великий велосипедний бум 2020 року

Пандемія швидко змінила звички людей (Getty Images)


Протягом усього періоду карантинних обмежень в гаражах по всьому світу пилилися іржаві велосипеди, а продажі нових зростали. Питання зараз: як довго це триватиме?  

Covid-19 спричинив різке зростання продажів велосипедів у відповідь на пандемію. Підвищена тривожність у зв'язку з поїздками у громадському транспортові та обмеження роботи спортивних залів означають, що все більше і більше людей обирають одну з найосновніших форм мобільності, що призводить до так званого "велосипедного буму".

Це явище вже задокументовано: постачальники намагалися не відставати від попиту; міста переробили свої вулиці, щоб мати змогу прийняти приплив велосипедистів; виробники намагаються прогнозувати довговічність нової популярності велосипеда; економісти думають, чи зростаюча популярність електронних велосипедів дозволить більшій кількості пасажирів їздити на роботу.

Галузь, яка вже процвітала до пандемії, раптово прискорилася. Але що це буде означати для майбутнього велосипедів?  

Велосипед довгий час був одним із найшвидших, найбільш гнучких і надійних способів пересування. Ще до пандемії мільйони людей покладались на велосипеди, щоб виконувати свою роботу. Але коли урядове прохання "залишатися вдома" тимчасово обмежували повсякденне життя по всьому світу, роль велосипедів змінилася.

Кожен із 10 дорослих американців повідомив, що їздив на велосипеді вперше за рік (або довше) з моменту появи Covid-19, згідно з дослідженнями People for Bikes, організації, що базується в Колорадо, США. А в березні 2020 року кількість маршрутів у США досягла трикратного зростання у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, згідно з даними Rails-to-Trails Conservancy, некомерційної організації, яка сприяє розвитку траси для піших та велосипедних прогулянок (США). 

Міста від Мілана до Нью-Йорка запровадили додаткові велодоріжки для заохочення соціального транспорту під час Covid-19 (Getty Images)


Такі додатки для фітнесу, як Strava, повідомили про величезний бум у велоспорті в таких несподіваних містах, як Лос-Анджелес та Х'юстон. І дані вказують на подібні тенденції в Європі.

"З початку локдауна в березні ми спостерігаємо зростання попиту на велосипеди", - говорить Едоардо Гірарді, генеральний менеджер Full Speed ​​Ahead Europe. У багатьох регіонах тренажерні зали та басейни були закриті впродовж тижнів, "що може бути однією з причин підвищеного попиту", говорить Гірарді. "Іншим може бути державний стимул".

Дійсно, деякі країни винагородили за придбання нових велосипедів або витрати на технічне обслуговування велосипедів, намагаючись заохотити людей під час пандемії.

Наприклад, Італія виділила 210 млн євро (190 млн фунтів стерлінгів / 250 млн доларів США) на програму повернення готівки, за допомогою якої італійські жителі, які придбали транспортний засіб без двигуна, мали право на стипендію в 500 євро (450 фунтів стерлінгів / 590 доларів США), також Франція створила подібну програму.

Завдяки карантинним заходам та соціальному дистанціюванню роздрібні магазини раптом стали «основною послугою», і уряди отримали звільнення від закриття, ставлячи їх на один рівень із продуктовими магазинами. Але виробники велосипедів залежать від багатогранного, географічно динамічного ланцюга виробництва, деталі надходять з усього світу - ланцюг, перерваний пандемією.

Уілл Батлер-Адамс, керуючий директор британської компанії Brompton Bikes, каже, що постачальник сировини компанії закрився, тоді як транспортний контейнер, що перевозив їх товари, затримався у Роттердамі тиждень, що призвело до зменшення рівня послуг та дисбалансу обладнання.

"Ми спостерігали локдаун за кілька місяців до того, як це сталося у нас, оскільки багато наших постачальників перебувають в Азії", - говорить Батлер-Адамс. "До чого ми не були готові, це швидкість, з якою він поширився".  

Фірмі Brompton Bikes довелося діяти швидко, щоб адаптувати свій виробничий процес (Getty Images)


На початку лютого Brompton відправив додому вразливих працівників, намагаючись мінімізувати ризики для їхнього здоров'я, і ​​доставив "аварійні" запаси від постачальників в Азії, оскільки фабрики у Великобританії майже на ніч зупинились.

Оскільки багато велосипедних компонентів, включаючи трансмісії, перемикачі та гальма, продовжують вироблятися майже виключно в Азії, деякі в галузі прогнозують, що коронавірус змістить виробництво велосипедів у напрямку до Великобританії, говорить Батлер-Адамс.

Насправді постачальники компанії Brompton з Тайваню продовжували виробляти потужну продукцію, тоді як компанії доводилося боротися за сировину вдома, де заводи працювали зі зменшеною потужністю.

"Де ми маємо проблеми, - це наші європейські та британські акції", - говорить Батлер-Адамс. "На щастя, ми мали додаткові запаси для підготовки до Brexit - якби у нас не було цього надзвичайного матеріалу, нам довелося б закрити його. Але, звичайно, ми зараз йдемо до Brexit без запасів".

З таким великим попитом компанія побачила нову можливість: забезпечити медсестер, лікарів та лікарів велосипедами, щоб вони могли їздити до лікарень та уникати громадського транспорту.

Brompton зібрав 375 000 фунтів стерлінгів (490 000 доларів) на свою акцію "Колеса для героїв", яка забезпечила майже 800 велосипедів понад 3000 медичних працівників у Великобританії. Brompton також збільшив виробництво на 30% і планує найняти майже 200 робітників протягом наступного року.

Чи є велосипедний бум просто реакцією ринку на пандемію, як і багато інших - обіди на свіжому повітрі, продажі головоломок, випікання хліба із закваски - чи такі зміни, як нові велодоріжки, стимулювання корпоративних поїздок та відпочинок на велосипеді стануть постійними?

"Більшу частину зростання ми спостерігаємо у велосипедному відпочинку, який є початком для велосипедного перевезення", - говорить Ломмеле. "People for Bikes досліджує тимчасові зміни у містах в результаті Covid-19, і чи стануть ці зміни постійними".

Серед  питань, які їх цікавлять є те, які фактори можуть допомогти новим учасника велоруху зберегти рівень їзди та як зміни міського дизайну під час пандемії, можуть вплинути на велосипедистів.

У 2020 році продажі та їзда на велосипедах сильно зросли, але не всі впевнені, що це початок довгострокової тенденції (Getty Images)


Деякі зміни здаються такими, що їх можна зробити довготривалими. Париж додав сотні кілометрів спливаючих велодоріжок уздовж Рю-дю-Ріволі, тоді як у Лондоні велодоріжка проходить вздовж Гайд-парку. Збільшений доступ до велосипедних доріжок створює більше стимулів для пасажирів, що, своєю чергою, зменшує дорожній рух та викиди.

Тим часом роздрібні торговці велосипедами не можуть задовольнити поточний попит на дорожні велосипеди в діапазоні 500–1 500 доларів (380–1140 фунтів стерлінгів), що змушує споживачів шукати в Інтернеті вживані велосипеди, ремонтувати свої старі двоколісники або виплачувати кредит за дорожчі моделі.

Деякі керівники підприємств залишаються скептичними, задаючись питанням, чи є сенс інвестувати в збільшену пропускну спроможність на довгий термін, враховуючи економічні аномалії 2020 року.

"Навряд, що цей попит буде тривалим", - говорить Гірарді.

Звичайно, розширення асортименту велосипедного спорядження залежить не лише від розширення виробників або навіть доступу до певних частин велосипеда. Є ще один недооцінений аспект велосипедного буму: одночасний підйом електронних вантажних велосипедів - явище, яке може повністю перетворити транспорт.

Відомі в логістичній галузі як легкі вантажні електричні транспортні засоби (LEFV), електромобілі мають електричну педаль, ними можна їздити по дорогах та велодоріжках, прискорюючи доставлення товарів та послуг до місця призначення, не потрапляючи в дорожні затори чи продукуючи шкідливі викиди. У багатьох містах LEFV може їздити швидше, ніж традиційний фургон, оскільки на ньому можна їздити вздовж велосипедних мостів.

На цей момент старий добрий велосипед переживає ренесанс. Велосипеди забезпечують соціально віддалений шлях для основних робітників та пасажирів, здорову альтернативу спортзалам чи метро та нове бачення міських вулиць.

"В час локдауну раптом вулиці затихли, повітря стало чистим, і люди почувалися в безпеці", - говорить Батлер-Адамс. "Так, був страх перед громадським транспортом, але здебільшого це була радість відчувати міста, якими вони можуть бути".

за матеріалами ВВС


25.12.2020 1613
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1219
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2534
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2118
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2172
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6558 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2457 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

340

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1152

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1287

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1406
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

283
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

588
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2067
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26518
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

557
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10470 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8016
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

540
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

407
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

550
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

626
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1587