Честь і зрушення

 

 

 

Ми – діти спотвореного світу. Ми живемо вже після планетарного «бунту народних мас», що привів до вершин влади не кухарок з пролетаріями, як передбачалося, а великих спекулянтів. Наші часи космічно далекі від моральних та станових координат лицарської епохи й, навіть, від куртуазної доби європейського дворянства. Пересічна моральність наших сучасників не дозволяє витягти негідника на суд честі. Наші наклепники невразливі. Наші хами нелякані і розквітлі. Наші багатії знають ціну нашим суддям. Наші політики виправдовуються словами і вчинками дешевих утриманок. Нам вже важко уявити, що після проголошення свободи слова у Франції в 1831 році тільки між журналістами за чотири роки відбулося 180 дуелей. Й ще багато поколінь пройде, перш ніж знову серця багатьох відчують сталеву прохолоду цих слів: car lhonneur nest pas moins sacre que les lois gouvernementales  «... адже честь не менш священна, аніж урядові постанови».

 

Лицарі і дворяни не бігли до влади скаржитися на образи. Вони давали собі раду самі, без начальників і «колядників» в мантіяхВони не намагалися, як теперішня інтелігенція, грати роль морального авторитета, виступаючи на прес-конференціях, організованих чиновниками з апарату президента. Вони брали до рук меч, шпагу, пістолет і без бюрократичної процедури робили світ справедливішим. Адже із справедливістю і честю, як з вагітністю – їх не може бути «трошки».


Дуелі – регламентовані двобої дворян із смертельною зброєю були своєрідними апеляціями честі до вищої сили. Бога закликали у свідки, пролиту кров вважали священою. Дуельний різновид «божих судів» породив цілу субкультуру із спеціальними кодексами, своєрідним розумінням гідності, та з відповідним Вищим Арбітражем: колом обраних – людей честі. Історія залишила нам їхні шляхетні прізвища. Так під дуельним кодексом Essai sur le duel, розробленим графом Шатовільяром і членами паризького Жокей-клубу у 1836 році стоять, серед інших, підписи маршалів Франції Лібо і Молітора, віце-адмірала Серсея, князя Понятовського, герцога Ваґрама, генерал-лейтенанта графа де Кавеньяка.

 

Нам іноді бракує історизму в мисленні, коли ми вдивляємося в тіні минулого. Бракує відчуття історичного часу, де існували речі, мало зрозумілі людині епохи безугавного споживання. У далекому для свідомості більшості наших сучасників девятнадцатому столітті люди честі визначали важливі координати суспільного існування. Їхня присутність дозволяла шляхті бути саме шляхтою, а не пихатим і безплідним збіговиськом нащадків «славних прадідів великих». Кожен дворянин, навіть у мирні часи, стояв за крок від дуелі – себто, від Божого суду. Й завжди мав можливість віднести криваву апеляцію до останьої та незаперечної інстанції -- до невідомих і всевідаючих Сил, що від початку правлять цим світом.

 

...Я вкотре гортаю сторінки класичного в своєму роді австрійського дуельного кодексу Луї Шапона Die Regeln des Zweikampfes. Чотирнадцять розділів, більш ніж п’ять сотень артикулів, що ретельно регламентують права і обов’язки дуелянтів, секундантів та керівників дуельного ритуалу. Все визначено й передбачено – відстані і параметри зброї, випадковості і можливі непорозуміння. Остаточно впорядкований у 1880 році Францем фон Болгаром, цей документ ще дещо важив для посвячених у містерії гідності людей Старої Європи.

 

Ще у радянські часи в армії були суди честі. Кажуть, цей  інститут сберігся в російській армії. Але не зберігся в українській. В українській є лише замінник судів честі - офіцерські збори, які можуть, серед іншого, розглядати негідну поведінку офіцерів. Тепер, коли розгорілися політичні баталії навколо зловживань в армії, варто згадати про цю фундаментальну втрату. Ця втрата, як мені здається, не випадкова і наштовхує нас на певні запитання.

 

Наприклад, на таке: ми в Україні розбудовуємо (використаю це смішне слово)регулярну армію чи озброєне народне рушення? Якщо регулярну армію, то в ній, перш за все, повинне бути самосвідоме згромадження людей честі, як її ядро і основа. Народномуж рушенню це непотрібно за визначеннямВсе інше – похідне. Крадіжки в армії – цебезумовна державна зрада. Крадіжки в озброєному народному рушенні – це тривіальний (і толерований суспільством) спосіб існування його тимчасової верхівки. Як кажуть в народі: чим далі в ліс, тим товщі партизани. Мені так здається, що наш головнокомандуючий очолює не зовсім армію, а щось подібне на довготривалу партизанкуЯкесь таке напівкадрове багаторічне озброєне рушення, яке виникло на уламках рядянської армії вісімнадцять років тому. Озброєне воно для захисту від невідомого ворога і рухається воно кудись (кажуть, що до професійного війська, але в мене, нехай вибачать справжні бойові генерали і офіцери, є сумніви). І воно, це рушення, не має судів честі. Здогадайтесь чому.

 

Володимир Єшкілєв

 



Коментарі (4)

не щирий)))))) 2012.07.15, 19:43
Ось ВАМ!милі мої українці результат,кого ми пригріли на Галичині.Вам сподобалося,як файно говорить (щирийукраинецб)він навіть не знає.де мягкий знак і впарив букву б...,але зато свою любов сказанув гордо.А тепер про цікавіше,ми з вами серед таких щирих живемо і саме головне,що їх купа у владних структурах,бо ми хочемо.щоб вони там були....Поки ми з вами не почнемо між собою поважати один-одного,до цього часу будуть обзивати подонками,тож думаймо і робимо висновки,а не слухаєм брехунів з АПОЗІЦІЇ.ВПЕРЕД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
перед Фірткою 2012.07.16, 12:53
Панове на Фіртці, у вас що, шматка загубилась, щоб потерти за цим гидливим псом - "щирим"?
Щукар 2012.07.20, 18:46
Був колись такий вираз "Метати бісер перед свиньми". Будем сподіватися,п.Володимир,що бісеру все-таки більше,ніж свиней )
шенене 2012.07.21, 17:32
свиня - це типу єшкіль ? ))) хоча так, схожий )
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1739
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1765
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1753
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5233 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2060 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1439

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

553

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

670

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

864

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

922
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1622
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3579
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10167
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26044
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10029 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7639
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

826
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1327
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

300
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1180
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

773
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1006