Нові цифри: визначено висоту найвищої гори у світі (ФОТО)

Деякі геологи вважають, що землетрус 2015 року, змінив висоту Евересту


Непал та Китай зробили спільну заяву, що найвища у світі гора Еверест на 0,86 м стала вищою, ніж було раніше офіційно зареєстровано. 

До цього часу країни розходилися щодо того, чи враховувати снігову шапку зверху. Нова висота - 8 848,86 м (29 032 футів).
Попередні офіційні заміри Китаю становлять 8 844,43 м. Згідно з цими розрахунками, гора на чотири метри нижче, ніж за даними Непалу.
Еверест стоїть на кордоні між Китаєм і Непалом, і альпіністи підіймаються на нього з обох боків.
Представники міністерства закордонних справ Непалу та департаменту опитування заявили, що геодезисти з обох країн домовились про узгодження нової висоти.
Угода про спільне оголошення нового вимірювання найвищої точки Землі була досягнута під час візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна до непальської столиці Катманду минулого року.  

Чому є різниця даних щодо офіційної висоти?  
Влада Китаю раніше заявляла, що Еверест слід вимірювати по його висоті скелі, тоді як непальська влада стверджувала, що слід враховувати й сніг на вершині.
Китайські землеміри представили свої обчислення після того, як виміряли гору у 2005 році. Урядовці Непалу у 2012 році заявили ВВС, що на них чиниться тиск з боку Китаю, щоб він прийняв китайську висоту, і тому вони вирішили зробити нові виміри, щоб "встановити рекорд раз і назавжди".
Висота 8848 м, яку Непал використовував для Евересту, була визначена опитуванням по Індії в 1954 р., коли країна вперше провела власні вимірювання вершини. Четверо непальських землевпорядників навчалися впродовж двох років перед здійсненням цієї місії.
Китайські геодезисти досягли вершини у травні - єдина команда, яка зробила це цього року

"До цього ми ніколи не проводили вимірювання самостійно", - сказав ВВС Дамодар Дакал, речник департаменту опитування Непалу. "Тепер, коли у нас є молода технічна команда, яка також може зійти на вершину Евересту, ми могли б зробити це самостійно", - сказав пан Дакал.
Ведучий геодезист Непалу Хімлал Гаутам втратив палець ноги через обмороження, перебуваючи на вершині, щоб встановити обладнання для вимірювання висоти у минулому році.
"Для учасників вимірювань масштабування найвищої вершини означає велике досягнення. Для нас це був лише початок", - сказав пан Гаутам BBC Nepali після повернення.
"На відміну від інших досліджень Евересту в минулому, ми обрали 03:00 год, щоб мінімізувати помилки, які могли бути спричинені сонячним світлом в денний час".  

Чому ще значення висоти ставили під сумнів?
Деякі геологи припускають, що потужний землетрус у 2015 році міг вплинути на висоту Евересту. В результаті землетрусу силою 7,8 бала загинули майже 9000 людей у ​​Непалі, також землетрус спричинив лавину, яка зруйнувала частину базового табору на горі. Загинуло щонайменше 18 альпіністів.
Двоє геодезистів Непалу досягли вершини Евересту для вимірювання

Деякі геологи стверджують, що землетрус, можливо, спричинив зменшення снігової шапки Евересту.
Вчені виявили, що деякі інші гімалайські вершини, такі як Лангтанг Хімал, в основному на північ від Катманду і недалеко від епіцентру, зменшились у висоту приблизно на метр після землетрусу. 
Інші стверджують, що гора Еверест, як і інші гімалайські вершини, могла насправді вирости з часом через зсув тектонічних плит, на яких вона стоїть.
Але експерти кажуть, що сильні землетруси можуть призвести до того, що цей процес буде зворотним.
"Землетрус 2015 року також є основною причиною того, що ми були змушені здійснити виміри висоти гори, - сказав пан Дакал.

Як проводили повторне вимірювання гори Еверест? 
Висоти гір вимірюються згідно із середнім рівнем моря. Отже, мова йде менше про визначення місця, де знаходитиметься верх, ніж де буде низ, звідки починати відлік висоти.
Непал використовував Бенгальську затоку як рівень моря, але Індія вже оглянула з боку затоки пункт, що знаходиться ближче до Евересту, біля індійсько-непальського кордону, і змогла забезпечити непальських геодезистів висотою в цій точці.
Звідти Непал побудував мережу станцій прямого огляду, що тягнуться майже на 250 км (155 миль) до точки, з якої Еверест вперше стає видимим, створюючи ланцюжок точок, на яких здійснюють вимірювання та додають значення.
Китайські землеміри, за даними державної газети China Daily, використовували Жовте море в східній провінції Шаньдун як свою базу рівня моря.  
Китайські ЗМІ зазначають, що Китай використовував Жовте море, згідно з яким вимірювали висоту Евересту

Геодезисти з обох сторін також використовували формули тригонометрії для розрахунку висоти вершини. Формули, які вони використовували, обчислюють висоту трикутника, помноживши його основу на кути. Але при всіх розумних земних роботах хтось все одно повинен бути на вершині гори. Непальські геодезисти піднялися на вершину минулого року, тоді як китайські геодезисти піднялися в травні, ставши єдиною командою, яка досягла вершини у 2020 році, після того, як Непал призупинив усі експедиції під час пандемії коронавірусу, а Китай заборонив іноземцям подорожувати у країну.
Непальські чиновники заявили, що використовували 12 різних нижчих вершин, які дають можливість спостерігати за вершиною Евересту для своїх тригонометричних розрахунків, щоб досягти більш точного результату.
Китайські ЗМІ повідомляють, що китайські геодезисти використовували той самий метод.
"Після того, як маяк геодезиста був розміщений на вершині, геодезисти на станціях навколо вершини вимірювали відстань від шести точок до маяка, що означало, що для визначення висоти гори можна розрахувати щонайменше шість трикутників", Цзян Тао, асоційований дослідник в китайській академії геодезії та картографування, повідомила державна газета China Daily.
У своїх розрахунках обидві сторони також використовували глобальні навігаційні супутникові системи для отримання даних про висоту від численних приймачів.
Вчені виявили, що хребет Лангтанг став нижчим приблизно на один метр через землетрус 2015 року

Раніше Китай провів два виміри висоти Евересту - спочатку в 1975 році, а потім у 2005 році. За даними Гімалайської бази даних, члени другої групи дослідників встановили на вершині китайську версію пристрою GPS.
Цього разу китайські геодезисти використовували китайську навігаційну супутникову систему BeiDou, яка, як вважають, є конкурентом американській системі глобального позиціонування або GPS.
"Також за допомогою системи  для моніторингу льодовиків та екологічного захисту  вимірюватимуться  глибина снігу, погода та швидкість вітру", - повідомляє китайське державне інформаційне агентство "Сіньхуа".
Непальські геодезисти використовували GPS для своїх розрахунків.
"Ми обробили ці дані, використовуючи міжнародно визнану методологію для визначення висоти Евересту", - сказав Дакал для BBC. 
за матеріалами ВВС


09.12.2020 6896
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

428
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

3983
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

12571 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

2725 1
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

2571
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

3518

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

1489

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1794

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

2316

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1977
30.05.2024

Кулінарний хаб, де навчатимуть шкільних кухарів, запрацював на Прикарпатті.  

330
28.05.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

570
24.05.2024

Посівна кампанія в Івано-Франківській громаді в розпалі.   

483
01.06.2024

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком. Так, священник розповів про ставлення Церкви до дошлюбних статевих стосунків. 

154
27.05.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Текля Юзефів.  

601
24.05.2024

Цьогоріч Молитовний сніданок відбувся під гаслом “Незламність. Віра. Стійкість”.  

1153 3
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

9517
01.06.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

21216
29.05.2024

"Українська правда" дослідила, як Офіс президента України впливає на інформаційну політику медіа, зокрема через інформаційне агентство "Укрінформ".  

502
26.05.2024

Російські окупаційні війська не досягли заявленої кремлівським правителем Владіміром Путіним мети щодо створення "буферної зони" на півночі Харківської області.  

394
24.05.2024

Як наголосив президент, "захист життя повинен мати всі необхідні інструменти, щоб дійсно перемагати терористів".

556
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

1011