Християнське розуміння милостині в сучасному світі

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.

Християнська мораль чітко наголошує про допомогу потребуючому:

«Хто просить у тебе то дай, а хто хоче позичити в тебе не відвертайсь від нього» (Мт 5:42).

Але часто творити милостиню зі спокійною душею нам заважають факти про шахраїв, які тільки видають себе за бідних та знедолених, а насправді є професійні прохачі, які заробляють на користь злочинного угрупування.

Так у душу закрадаються сумніви та питання допомагати, чи ні?

Адже зароблені важкою працею гроші можуть піти шахраям  на погані справи.

В цьому питанні нам допомагає Дідахе – вчення дванадцятьох апостолів, де сказано:

«Нехай запотіє милостиня твоя в руках твоїх, перш ніж ти взнаєш, кому даєш.»

Цей вислів, який нагадує нам, що повинні добре обдумати, кому допомагати часто підкріплює наш сумнів, адже в сучасному світі  шахраї вдаються до різноманітних хитрощів, аби заволодіти нашими грішми.

Цю думку доповнює Св. Василій Великий, який каже:

«Потрібен досвід, щоб розрізнити істинно того, хто потребує і просить за докором. І хто дає пригніченому бідністю, той дає Господу... а хто позичає всякому мимохідцю, той кидає псові, який докучає своєю безв'язністю.»

Милостиню слід творити обдумано та розважливо. Найкраще допомагати тим, хто дійсно цього потребує.

В тій же Дідахе трішки вище говориться:

«якщо хтось візьме в тебе щось твоє, не вимагай назад, бо Отець хоче, щоб всім було роздано від дарів кожного».

Бачимо, що християнство вчить нас не прив’язуватись до матеріальних речей, а пильнувати свій зв'язок з Богом.

Милостиня -  це прояв християнської любові до ближнього, який перебуває у скрутному становищі.

Справжній християнин розуміє все, що він має не належить йому, а отримано від Бога  і з цього випливає, що даючи милостиню ми даємо не як «господарі», а як  «розпорядники» того, що належить Богу.

Отож, милостиня - це прояв любові до ближнього не на словах, а на ділі.

Звичайно, відверто п’яним людям наша милостиня може піти на шкоду, адже велика ймовірність, що гроші підуть на алкоголь.

Але, можна допомагати не тільки грошима, а і їжею та одягом.

Хоча ми не повинні задавати собі питання, що  буде з нашими грошима, тут важливий сам факт прояву милосердя через милостиню.

Старозавітний цар Соломон наставляє:

«Не відмовляй у благодіянні нужденному, коли рука твоя в силі зробити його» (Притч. 3:27)

Слід розуміти, що величина милостині не так важлива, як намір, з яким ми її творимо. 

У священному Писанні Христос дає чіткі настанови про те, як слід творити милостиню:

«Дивіться, не робіть милостині вашої перед людьми для того, щоб вони бачили вас, інакше не буде вам нагороди від Отця вашого Небесного. Отже, коли чиниш милостиню, не сурми перед собою, як роблять лицеміри в синагогах і на вулицях, щоб прославляли їх люди.

Поправді кажу вам: вони вже отримують свою нагороду. У тебе ж, коли чиниш милостиню, нехай ліва рука твоя не знає, що робить права, щоб милостиня твоя була потайною; і твій Отець, що бачить таємне, віддасть тобі явно» (Мф. 6:1-4).

Отже, як бачимо, основне правило милостині це не показовість, а таємничість.

Саме цього і бракує сучасному суспільству, коли все робиться на показ – для задоволення свого марнославства.

Згадаймо Святителя Миколая Мирлікійського, який дав нам приклад таємного творення милостині.

Безсумнівно бачимо, що творити милостиню потрібно обов’язково, але підходити до цієї справи слід обдумано та виважено.

І навіть, якщо когось обдурять, то варто розуміти, що зі своєї сторони ви зробили справу милосердя, яку належить робити християнину, а той, хто обдурив буде відповідати перед Богом.

Можливо тих декілька гривень і не змінять ситуацію прохача, але для себе можна буде сказати, що виконав заповідь милосердя і залишився християнином.

Потрібно допомагати всім, хто до тебе звертається.


04.03.2024 Роман Тадра 1359
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

745
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11274 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1929
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1821
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2819
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4679

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

452

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1111

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1523

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1382
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1769
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1585
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8834
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

670
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

745
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1936
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

900
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

414
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

273 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

758 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

798