агенція новин

ОПОРА: На Прикарпатті у день виборів священик критикував президента та пропонував помолитися за здоров’я кількох кандидатів

Упродовж дня голосування 21 липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька випадків агітації, які можна вважати нестандартними.

Зокрема, як розповіла ОПОРІ мешканка села Чукалівка Галина Римар, під час ранкового Богослужіння у Храмі трьох Святителів священик критикував президента та запропонував помолитися за здоров’я одразу чотирьох кандидатів, щоправда, від різних політичних сил та по різних виборчих округах, інформує Фіртка.

«Під час проповіді я була вражена, що отець Василь Рак говорив дуже зневажливо про нашого президента. Він цитував Шевчука, казав, що ви є вільні на виборах і не є слуги, що слугами не можуть бути вільні люди, що ми є націоналісти, український народ і щоб ми зробили правильний вибір. Коли закінчилась служба він сказав, що давайте помолимось за наших кандидатів до Верховної Ради, за Петечела, за Дзесу, за Савчук Оксану і ще за четвертого, але я цієї людини не знаю», – сказала Галина Римар.

Олексій Петечел – висуванець від партії «Європейська Солідарність» по округу №83 (центр – Івано-Франківськ), Остап Дзеса – висуванець від «Європейської Солідарності» по округу №86 (центр – Долина), Оксана Савчук – висуванка від ВО «Свобода» по округу №83 (Івано-Франківськ).

Також в обідній час комунікаційниці ОПОРИ на Івано-Франківщині зателефонували «з команди Марцінківа» і попросили прийти на виборчу дільницю.

«Ваша підтримка дуже важлива», – сказав жіночий голос і побажав гарного дня.

Крім цього, у Тисмениці за допомогою Wi-Fi закликали голосувати за одного з кандидатів

Згодом кандидат одразу пояснив у Фейсбуці, що це помилка провайдера, який забув змінити назву мережі. А Інтернет-провайдер Netgroup публічно вибачився за помилку.

«Нагадаємо, що агітація у день голосування, як у випадку начебто непорозуміння між провайдером та кандидатом Ігорем Фрісом, заборонена законодавством, а слова підтримки на користь кандидатів, які сказав священик, порушують принцип рівності учасників виборів. Оскільки під час виборчої кампанії в Івано-Франківську та Тисмениці були розміщені білборди кандидатів Оксани Савчук і Василя Поповича із написом «Команда Марцінківа», згаданий телефонний дзвінок є маніпуляцією, метою якого може бути спонукати виборців проголосувати за вказаних кандидатів із «команди Марцінківа», – прокоментував Богдан Морикіт, координатор спостереження ОПОРИ за виборами на Івано-Франківщині.


Читайте також:

Парламентські вибори: на Прикарпатті поліція відкрила друге кримінальне провадження

Порушення на виборах у Раду на Прикарпатті: порваний бюлетень, голосування за родичів та Wi-Fi - агітація (відео)

"Фіртка" проводить екзит-пол під час голосування на позачергових парламентських виборах

Одразу після церкви: як іванофранківці обирають новий парламент (фото)

День виборів: усі виборчі дільниці на Прикарпатті відкрилися вчасно та без порушень

Міський голова Івано-Франківська вже проголосував на парламентських виборах (фото)

У Тисмениці за допомогою Wi-Fi закликають голосувати за одного з кандидатів (фотофакт)

Спостерігачі фіксують перші порушення на виборчих дільницях на Прикарпатті

Поліція Прикарпаття: Ми реагуємо на всі звернення та повідомлення про порушення виборчого законодавства (відео)


фото: ілюстративне