агенція новин

Михайло Вишиванюк: Маємо завдання від Президента - дослідити, впорядкувати усі могили, усіх часів і воєн

 

6 жовтня у місті Надвірній, урочищі Буковинка, до 70-их роковин розстрілу фашистами 3860 євреїв, українців та поляків, відкрили після реконструкції пам'ятник в камені.

 

Оберемки троянд, перев'язаних чорною стрічкою, до оновленого пам'ятника закатованим нацистами надвірнянцям поклали голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, заступник голови ОДА Роман Іваницький, керівники Надвірнянського району та міста, представники єврейської громади.


«Уявляю собі, як 6 жовтня 1941 року на це місце, до лісу, привели на розстріл ні в чому не винних мирних людей, діточок, жінок, чоловіків похилого віку, - сказав із неприхованим болем Михайло Вишиванюк у своєму виступі на імпровізованому поминальному віче. - Мурашки бігають… Стискається серце у кожного з присутніх… Тому сьогодні ми тут усі разом, аби подібні трагедії не повторилися ніколи. Аби ніхто і ніщо не змогли засмутити наше суспільство. Тому Президент України Віктор Янукович дав доручення керівникам областей, видав спеціальне розпорядження – знайти, дослідити, впорядкувати усі могили, усіх часів і воєн, аби жодна душа, незалежно від національності і віри, не залишилась не похованою».
До слова, такі ж доручення Михайло Вишиванюк дав головам районних державних адміністрацій і міським головам міст обласного значення.

«Президент України розпорядився, аби у Бабиному Яру нарешті збудували гідний Меморіальний комплекс, - сказав голова Івано-Франківського обласного єврейського товариства Ігор Фефер, який 3 жовтня брав участь у загальнодержавних заходах з вшанування закатованих у Бабиному Яру.

Як про це мовилося у Надвірній, тамтешній пам'ятник, огорожу довкола нього та бруківку відновлено, «за сприяння місцевої влади», коштом мецената, уродженця селища Солотвина Богородчанського району Філіпа Тайка, який мешкає у Росії. Філіп Тайк - генеральний директор російської компанії «Роспан Інтернешнл». Цьому чоловікові щиро дякував і священик із Солотвина о.Богдан Івахнюк «за постійну і безкорисливу допомогу землякам».

Молебень «за невинно убієнними» відслужили рабин з Івано-Франківська Мойша Лейб Колесник та надвірнянські священики УГКЦ.

 

Школярки у вишиванках поклали до пам'ятника запалені свічки і, за єврейською традицією, камінці.
Як зазначали журналісти з області, які були присутні на даному поминальному віче, захід відбувся «дуже гідно, без пафосу і набридливого піару політиків». Їх, до речі, там чомусь не було…