агенція новин

"Інформація оновлюється". Скільки іванофранківців перебувають в російському полоні

Міський голова Івано-Франківська розповів скільки іванофранківців перебувають в російському полоні.

Як повідомив Руслан Марцінків в ефірі програми "Запитай у влади" - це приблизно близько трьох десятків захисників, передає Фіртка.

"Ця інформація оновлюється, статистика "плаваюча". На щастя обміни тривають і час від часу відбуваються ті, чи інші події.

В нас в Україні найбільше обміном займається уповноважений з прав людей Дмитро Лубінець, який сам родом із Волноваського району.

До мене люди теж звертаються, хоч це не мої повноваження, але в міру можливості я передаю цю інформацію у військкомат, чи інші підрозділи", - пояснює Марцінків.

Нагадаємо, відомо, скільки бійців та бійчинь втратила Івано-Франківська громада з 2014 року.


Разом з тим у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими Головного управління розвідки Міноборони застерігають, що публічне поширення інформації про полонених може зашкодити процесу обміну. 

«Поширення розгорнутої інформації про конкретну людину, яка перебуває в полоні, може ускладнити процес обміну і становити небезпеку для самого полоненого.

Інформація про значущість людини, її політичні погляди, місце служби, попередню роботу, рідних та близьких провокує прискіпливе ставлення ворога.

У результаті вимоги до обміну конкретної особи можуть бути завищені, а сам процес максимально ускладнений», — повідомили у Координаційному штабі.

Водночас там звертають увагу на те, що поширення інформації про позивні, військову частину, місце дислокації підрозділу, обставини потрапляння в полон становить загрозу не тільки самому полоненому, а і його бойовим побратимам.

«Україна робить усе можливе для того, щоб кожен наш захисник повернувся додому».

У ГУР наголосили, якщо ви втратили зв’язок з близькою людиною, яка перебуває на військовій службі, у зоні ведення бойових дій або на окупованих територіях, чи маєте підозру, що ваша близька людина перебуває у полоні у ворога — звертайтеся в уповноважені державні інституції, які опікуються питаннями пошуку та обміну полонених.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!