Буйні голови

На Івано-Франківщині двох молодих високопосадовців звинувачують у рукоприкладстві. Районний суд виніс обвинувальний вирок голові Рогатинської районної ради 34-річному Юрієві Чорному за нанесення побоїв. А на голову Городенківської райдержадміністрації 35-річного Івана Мороза поскаржився підлеглий, до якого той, буцімто, застосував фізичну силу. До влади прийшли люди із дуже жорстким стилем управління?

 

 

Улюбленець українських чиновників, поет Тарас Григорович Шевченко ще півтора ста років тому красномовно описав, в який спосіб передається "генеральне мордобитіє" від вищих до нижчих ешелонів влади. У тому, що на Івано-Франківщині звинувачення у застосуванні кулака як аргумента були пред'явлені двом теперішнім представникам влади районного рівня, можна простежити певну тенденцію. Експерти "ГК" припускають, що брутальна поведінка молодих, сформованих українською незалежністю, чиновників середньої ланки може свідчити про формування загалом агресивного методу державного управління, який виявляється як у президентській вертикалі влади, так і у всенародно обраній радівській горизонталі.

 

На щастя, в обидвох випадках інциденти за участю теперішніх очільників районної влади минулися незначними травмами і не призвели до якогось каліцтва, тож страждання потерпілої сторони мають, радше, моральний характер. Слід зауважити, що в кожній з описаних ситуацій проглядається ще й психологічне протистояння поколінь - конфлікт "батьків" і "дітей", в якому щоразу перемагала молодість.

 

 

Кримінальне минуле голови

 

На час пред'явленого йому звинувачення у скоєнні злочину Юрій Чорний ще не був головою Рогатинської районної ради. Три роки тому, у липні 2008 року він був головою спостережної ради ВАТ "Рогатинпісок", особою, яка, за його словами, "раз на рік веде контроль за господарською діяльністю і спрямовує підприємство, куди треба".

 

У той час для підприємства актуальним було продовження оренди земельної ділянки площею понад 2 гектари на околиці Рогатина. Рішення з цього приводу міська рада прийняла, але зі значним скрипом, а це, мабуть, вивело Юрія Чорного з рівноваги.

 

Під час сесії депутат міської ради 56-річний Микола Кліщ несподівано нагадав про заборгованість, яку, за його даними, має "Рогатинпісок" перед містом. Він стверджував, що підприємство не сплатило в повному обсязі в місцевий бюджет за умовами попереднього договору оренди. Окрім того, депутат запропонував врахувати вартість майнового комплексу, розташованого на ділянці, при нарахуванні орендної плати за землю для ВАТ "Рогатинпісок". За його підрахунками, місто щороку мало б отримувати від цього підприємства близько 300 тисяч гривень. Після такого виступу, рішення щодо виділення земельної ділянки для ВАТ "Рогатинпісок" було прийняте тільки за другою спробою.

 

 

Невідомо, хто повідомив про таку позицію депутата бізнесменові Юрію Чорному, але поведінка Миколи Кліща на сесії здалася йому дуже незрозумілою. Згодом, у розмові з репортером "ГК" Юрій Чорний переконував, що насправді ніякого боргу в підприємства перед містом не було і нема. Мовляв, міська рада колись прийняла одностороннє рішення про підвищення орендної плати, яке юристи "Рогатинпісок" оскаржили в суді. Саме тому його здивував і обурив виступ депутата Кліща.

 

"Я хотів почути його позицію особисто від нього, - пояснював репортерові "ГК" свої подальші дії Юрій Чорний. - Може, в мене дійсно є момент, якого я не розумію в житті".

 

 

Ішов, побачив, упав?

 

...Те, що відбувалося далі учасники конфлікту описують по-різному. За версією потерпілого,десь через тиждень після тієї пам'ятної сесії міськради Юрій Чорний навмисне перестрів його біля фотосалону в центрі Рогатина, куди Микола Кліщ прийшов разом зі своєю дружиною. Викликав його на вулицю, завів у провулок і спитав, чому його так цікавить ВАТ "Рогатинпісок".

 

"Я тільки встиг відповісти, що мене як депутата міської ради цікавить все, що відбувається в місті Рогатині, як відразу в хід пішли кулаки", - розповідав репортерові "ГК" Микола Кліщ.

 

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, яку було долучено до матеріалів порушеної з цього приводу кримінальної справи, потерпілому було заподіяно не менше 7-10 ударів, внаслідок чого у нього були діагностовані тілесні ушкодження, зокрема, закрита черепно-мозкова травма, забій м'яких тканин голови з гематомами, крововилив на слизовій оболонці лівої щоки, подряпини на лиці та садно на лікті.

 

"Ви знаєте, хто ту експертизу робив? Його сусід, лікар, - висловив свою недовіру експертові Юрій Чорний. - Порахуйте десять ударів, це треба мати шість рук, щоб чотири тримало, а дві наносило. Ми просто говорили, ніхто не кричав, ніхто не сварився, стали собі трохи збоку, відійшли, щоб не перегороджувати вхід до фотосалону. Ми спілкувалися і йому в процесі спілкування стало зле, він зблід під час нашої розмови, хоча нічого там такого каверзного я йому не говорив, він реально впав лицем на асфальт, я поміг йому встати, подав барсетку, спитав, як в нього справи, як він себе почуває".

 

У розмові з репортером "ГК" Юрій Чорний, якого за час розслідування кримінальної справи встигли обрати спершу депутатом, а потім головою Рогатинської районної ради, запевняв, що у нього ніколи раніше не виникало потреби у такому з'ясовуванні стосунків з депутатами. Казав, що з ним таке було вперше. Мовляв, він просто проїжджав і побачив Миколу Кліща, згадав його позицію і вирішив з ним поговорити. Зміст тієї розмови пригадати не зміг, пославшись на те, що від 2008 року збігло вже багато часу.

 

У розпорядженні "ГК" опинився диктофонний запис, на якому зафіксована пізніша розмова Миколи Кліща та Юрія Чорного з приводу подій того липневого дня 2008 року. Ця бесіда пройшла експертне дослідження і долучена до матеріалів кримінальної справи, яку в квітні цього року завершив розглядати Галицький районний суд (аудіозапис розмови слухайте тут). Як видається, під час цієї розмови Юрій Чорний фактично визнав, що під час з'ясування стосунків з депутатом він декілька разів таки ударив свого опонента. "То такі ляпаси, б.., щоб ти спам'ятався і не робив цей... Правильно, накіпило, б..., набрало, не стримався, ну і шо?", - емоційно промовляв на запису голос, схожий на голос Юрія Чорного, який врешті тут же пояснив свою поведінку надмірною цікавістю Миколи Кліща. "Коли ти сказав, шо мене всьо цікавить... Ну раз тебе всьо цікавить. Знаєш, такі речі навіть найважніші люди, бляха, які мають набагато більший статус і, бляха, достаток, б..., і інше положення в житті, вони таких речей не говорять, шо мене всьо цікавить, - стверджував голос, схожий на голос теперішнього голови районної ради. - От мене не цікавить, що в Рогатині... Мій Рогатин знаєш де? В мене за парканом. Отам, де я збудував, ото є мій Рогатин. А все, що робиться за парканом, мені по великому рахунку пос...ти".

 

За вироком Галицького районного суду за нанесення тілесних ушкоджень особі, яка виконувала обов'язки депутата, Юрія Чорного було засуджено до 3 років позбавлення волі. Однак, цей вирок було оскаржено як підсудним, так і стороною обвинувачення і потерпілим. Зокрема, Микола Кліщ не вдоволений тим, що цивільний позов (1 мільйон 400 тисяч гривень) був задоволений не в повному розмірі. "Ми подали апеляцію, бо мені за цивільним позовом відшкодували 3 тисячі гривень матеріальних збитків і 15 тисяч моральних збитків, - зауважив у розмові з репортером "ГК" Микола Кліщ. - Шановні, налупити комусь морду, а потім заплатити 20 тисяч?! Я не бідна людина...".

 

Тим часом Юрій Чорний називає перший у своєму житті судовий процес повчальним для себе і знаковим, який допоміг багато що в житті переоцінити та зрозуміти. " Я займаюся господарськими справами району, а для ведення кримінальної справи винайняв своїм коштом адвоката, - сказав він. - У мене троє неповнолітніх дітей, я вже тепер міг би написати заяву про застосування до мене закону про амністію і при цьому залишитися при посаді. Але я буду до кінця боротися, сподіваючись на Апеляційний суд".

 

Розгляд справи в апеляційному суді Івано-Франківської області повинен розпочатися вже цього тижня. "ГК" стежитиме за перебігом судового процесу.

 

 

Під грифом "секретно"

 

Другий випадок, який трапився у Городенківській райдержадміністрації, ще більш неоднозначний: 54-річний завідувач сектору з питань діяльності правоохоронних органів, оборонної та мобілізаційної роботи Дмитро Михайлюк звинуватив свого начальника, голову РДА Івана Мороза у насильстві.

 

За словами Дмитра Михайлюка, голова райдержадміністрації викликав його до себе в кабінет на початку робочого дня, в п'ятницю, 15 липня, і вимагав від нього написати заяву про проведення службового розслідування щодо його діяльності у сфері режимно-секретної роботи.

 

"Режимно-секретна робота - це було моє додаткове навантаження, а не основна діяльність, - пояснював репортерові "ГК" скаржник. - П'ять років тому на мене її поклали і як так її виконував. А цього року, коли до мене почали чіплятися, я уже відмовлявся від цих обов'язків. Написав заяву, щоб ці функції передали комусь іншому, тим більше, що закон про мобілізаційну роботу, за яку я відповідаю, забороняє мобпідрозділам виконувати додаткові функції".

 

Як стало відомо, у лютому цього року під час планової перевірки обласного УСБУ на Дмитра Михайлюка було складено адмінпротокол за те, що він "не забезпечив контроль за охороною державної таємниці, у результаті чого виникли передумови до втрати відомостей секретного характеру або їх розголошення". Постановою Городенківського районного суду 24 травня цього року звинуваченому було винесено усне зауваження. Але, за словами "секретника", перевірки УСБУ не припинилися, востаннє "есбеушники" приїжджали за тиждень до того, як Михайлюка викликав у свій кабінет Іван Мороз. Про те, що відбувалося у кабінеті, відомо тільки зі слів потерпілого.

 

Як би там не було, після відвідин кабінету голови Дмитра Михайлюка госпіталізували в районну лікарню з діагнозом стенокардія напруги. Окрім пекучого відчуття в грудях, пацієнт скаржився на головокружіння та біль у потилиці. В історію хвороби вписали, що "хворий пережив стрес (отримав 2 удари кулаком в голову)".

 

Лікар відділення судинної неврологої обласної клінічної лікарні, де продовжував лікування городенківський чиновник, у п'ятницю, 29 липня, запевнив репортера "ГК", що медичних причин для перебування пацієнта в стаціонарі більше немає. "У нас були підозри на одну нехорошу патологію, тепер ми її виключили і будемо рекомендувати виписку", - сказав медик. Дмитро Михайлюк вважає, що його передчасно виписали через тиск на лікарів з боку влади. Він звернувся із заявами до міліції та прокуратури з приводу насильства щодо нього, а також поскаржився на дії голови РДА в обласну державну адміністрацію та Президенту.

 

На жаль, отримати коментар щодо цієї ситуації від керівника райдержадміністрації не вдалося попри всі спроби. Редакція "ГК" охоче надасть Іванові Морозу можливість висловити свою позицію щодо непорозуміння, яке виникло між чиновниками районної адміністрації.

 

Богдан СКАВРОН

Галицький кореспондент

 

В ТЕМУ : Чорні справи в Рогатині


04.08.2011 2455 8
Коментарі (8)

***** 2011.08.05, 10:18
Це все значить: ПОЧАЛОСЯ. Те про що попереджали тепер стає дійсністю. А ви думали - привели орангутангів до влади, а вони вам пісні співатимуть і "перепрошую" казатимуть? До "курівчука": караван ваш далеко не зайде, бо у верблюдів вже зявилися сумніви. Скоро верблюди вас зі своїх горбів поскидують!
Wsrfdbq 2011.08.04, 21:13
А цей голова Рогатинської райради, Ю. Чорний, з якої партії? Регіонал, напевно?
Іван 2011.08.04, 22:01
Член партії "Свобода", а різниці між регіоналами не проглядається.
ghabda 2011.08.04, 22:23
ІВАНЕ! Ти гониш, не може бандюган бути членом Свободи! От ви всі гоните на Свободу! В Свободі всі порядні люди і справжні патріоти!
Іван 2011.08.04, 23:56
Cвободівець Юрій Чорний очолив Рогатинську районну раду Понеділок, 22 листопада 2010, 18:40 Нещодавно відбулась перша сесія шостого скликання Рогатинської районної ради. На початку засідання депутати виконали Гімн України та поклали корзину квітів до скульптури матері Божої. На плідну працю поблагословили депутатів та окропили святою водою декани Рогатинської УГКЦ. Обрано та затверджено склад лічильної комісії (по одному представнику від кожної фракції), а також порядок денний сесії. Розглянуто питання про інформацію голови Рогатинської районної виборчої комісії Попадюка В. М. щодо підсумків виборів депутатів Рогатинської районної ради і визнання їх повноважень; про затвердження тимчасового регламенту Рогатинської районної ради; про вибори голови районної ради; про вибори заступника голови районної ради; про затвердження структури та чисельності виконавчого апарату районної ради; про встановлення посадового окладу, надбавок і преміювання голові районної ради на 2010р. На посаду голови районної ради запропоновано кандидатури Попеля М. Б. («Наша Україна»), та Чорного Ю. З. (ВО «Свобода»). Шляхом таємного голосування головою районної ради обрано Чорного Юрія Зеновійовича. (55 голосів «за»).
курівчак 2011.08.05, 09:38
пси гавкають, а караван іде
курівчак 2011.08.05, 13:35
пробуйте скидувати. поживем і побачимо
Андрій 2011.09.17, 12:28
А хто взагалі сказав , що Чорний бандит , звідки така інформація ? Бо ж наперед затаврувати людину найпростіше, а от відповісти за сказане далеко не кожному під силу .
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1964
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1861
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1858
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5498 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2154 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1510

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

746

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

799

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1001

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1005
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1772
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3681
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10259
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26150
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10186 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7715
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

899
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

210
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

265
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

382
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1278
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

885