Галич проти свиней

Іскра з Ланів спалахнула на весь район...

 

Цієї середи невеличке село Лани Галицького району вирувало екологічним протестом. Десятки людей прийшли до майданчика, на якому ТзОВ «Даноша» й далі продовжує розпочате в травні будівництво великого свинокомплексу, незважаючи на різко негативне ставлення ланівчан до перспективи мати такого сусіда.

 

Інвестор зігнорував владу


Про ситуацію навколо свинокомплексу в Ланах ми розповідали в кореспонденції «Свині не винніѕ» за листом до редакції групи ланівчан. Власне, вона почала загострюватися ще до появи 24 травня в «Галичині» згаданої публікації. За два дні перед цим відбувся сільський схід, на якому переважна більшість присутніх висловилася проти будівництва свиноферми. Ще за два дні — другий схід, присвячений обговоренню болючого для Ланів питання. Цього разу люди виявили повну одностайність: усі 150 присутніх проголосували за те, щоб заборонити спорудження свинокомплексу в їхньому селі. Дарма що присутній на сході представник «Даноші» запевняв громаду в тому, що вони застосовуватимуть найсучасніші технології як на будівництві комплексу, так і у відгодівлі свиней, що це виробництво цілком безпечне для села.


З ініціативи учасників тих двох сільських сходів у Ланах почали збирати підписи громадян проти спорудження комплексу. Позачергова сесія сільської ради, враховуючи звернення жителів та уродженців села, депутатів, аби запобігти негативним для нього екологічним наслідкам діяльності «Даноші», прийняла рішення «зупинити будівництво свиноферми в с. Ланах до вирішення всіх дозвільних питань»; «ініціативній групі звернутися в дозвільні інстанції для перевірки документації».


Обурення людей загрозливими для екології не лише Ланів, а й низки інших населених пунктів району планами «Даноші» розширити тут виробничу базу для відгодівлі свиней, наростало попри цю вже спекотну пору, як снігова лавина. 26 травня сесія районної ради розглянула звернення, що надійшли від територіальних громад Ланів, Тустані, Більшівців, Бишева, Делієва, Тумира та Кінчаків, і зреагувала на тривожну ситуацію таким на рішенням: ТзОВ «Даноша» повинно «привести до норм чинного екологічного та санітарного законодавства свинокомплекс на території Тустанської сільської ради» і «призупинити будівництво свинокомплексу на території Ланівської сільської ради до врегулювання спірних питань, особливо усунення екологічної загрози від діяльності ТзОВ». Рекомендовано «органам, що надали дозволи на будівництво свинокомплексів ТзОВ «Даноша», відкликати вказані дозволи до остаточного вивчення ситуації щодо дотримання ТзОВ санітарних та екологічних норм».


 

Vox populi

Однак попри те, що рішення сесій Ланівської сільської та районної рад було надіслано керівництву ТзОВ «Даноша», роботи зі спорудження ферми на пагорбі, при самій дорозі, й далі тривали. іноземні інвестори проігнорували рішення органів української влади, тож людям урвався терпець. У середу численна юрба протестувальників зібралася біля будівельного майданчика. Ланівчани емоційно і настійливо вимагали у працівників товариства негайно викликати по телефону в Лани керівника ТзОВ, аби пояснив, чому компанія не виконує рішень органів місцевого самоврядування. А «даношівці» на той час уже встановили металеві опори огорожі, зробили опалубку під фундамент першого з передбачених проектом комплексу 12 свинарників — таку цифру називали мені ланівчани.

То що змусило селян у розпал трудового дня залишити працю в хаті, на обійсті чи на городі і прийти на «лобне місце» при в’їзді до села?

Степан БАБІЙ: У п’ятницю адміністрації ТзОВ «Даноша» передали рішення сільської та районної рад, у яких висловлено нашу позицію щодо свинокомплексу. Проте з боку іноземної компанії на ті рішення — нульове реагування. Чому вона на українській землі ігнорує українські закони?

Марія ЦАПАР: У 2005-му ця фірма «купила» багатьох ланівчан тим, що уклала з ними договори про оренду їхніх земельних паїв. Мій син Ігор теж віддав свій пай «Даноші». Вже роками на цих площах вона ніяких кормових культур не вирощує, та все ж платить селянам якісь дивіденди — за гектар орендованої землі 300 грн. або 300 кг пшениці. Але селяни готові розірвати договори з «Даношею», повернути їй усі отримані за ці роки дивіденди, якщо вона продовжуватиме будівництво комплексу. Бо свинарники на пагорбі загрожують усьому селові тим, що нечистоти з ферми, шкідливі речовини можуть потрапляти у воду, ррунт, повітря. А нам, нашим дітям, внукам тут і далі жити.


Володимир ПАШНІЦЬКИЙ: Певно, не випадково «Даноша» кинула оком на Україну як на благодатне місце для будівництва своїх свинокомплексів. Бо тут і дешева робоча сила, і на будівництво й утримання очисних споруд витрачатимуть коштів значно менше, ніж у самій Данії і загалом у Європі, де набагато суворіші екологічні й санітарні норми. А у нас норми не такі строгі, та й можна їх порушувати, як-от на тустанській свинофермі, без побоювання наразитися на відчутні штрафи...


Любов ОРЛОВСЬКА: Гляньте, ось поруч молодий лісок — таке чудове місце. Тут би збудувати, скажімо, дитячий будинок, не шкода було би для дітей цієї земельної ділянки. А в цьому разі нас не може не хвилювати те, що очисні споруди свинокомплексу, котрий почала зводити «Даноша», будуть менш ніж за 500 м від свердловини, з якої водогоном подається вода на все село.

Степанія БІДОЧКО: Керівництво «Даноші» стверджує, що з побудовою свиноферм у селах нашого району їх жителі отримають роботу. А як виглядає насправді? Мій син Петро, який живе в Бишеві, три місяці пропрацював різноробочим на тустанській свинофермі. І каже, що там серед працівників місцевих немає, а людей на роботу щодня довозять бусом аж із Калуша.   

  
А які запахи «дарує» та фірма жителям тутешніх сіл! «Линуть» вони не лише від самої ферми. Скажімо, в неділю хлопчаки вирушили рибалити на став, але дуже скоро повернулися звідти. Бо на прилегле поле «даношівська» машина з цистерни почала виливати гноївку, яку привезла з тустанського свинокомплексу: сморід — нестерпний, хоч носа затикай.


Всі ці аргументи проти того, щоби свинарники «Даноші» з’явилися ще й у Ланах, протестувальники виклали виконавчому директорові ТзОВ Крістіанові Якобсену, коли той прибув до будівельного майданчика з перекладачем, а також привіз із собою наочну агітацію — плакати рекламно-іміджевого характеру з кольоровими світлинами й текстовими матеріалами про компанію та її діяльність в Україні. і заступник голови районної ради Михайло Мах, депутат цієї ради Михайло Завадський, сільський голова Галина Лазарчук на тих імпровізованих зборах ланівчан, які відбувалися просто неба, звернулися до керівника «Даноші» з вимогою припинити спорудження свинокомплексу, доки не буде з’ясовано законність надання всіх дозволів на це. Правда, слово «припинити», як засвідчили вигуки й репліки, багатьох присутніх не влаштовувало: люди домагаються від влади взагалі заборонити будівництво на території Ланів того екологічно небезпечного об’єкта. «інакше як ми будемо дивитися в очі своїм дітям, онукам, коли за нашої згоди потужний свинокомплекс постане на мальовничій околиці села й отруюватиме довкілля, а разом з ним — і життя людям?» — говорив той же С. Бабій.


Відчувалося, що свою відповідальність за подальше екологічне благополуччя Ланів особливо усвідомлюють саме старші за віком, яких була більшість серед учасників протестної акції. Адже чимало молодших односельців перебуває далеко від рідного дому: чоловіки працюють на новобудовах у Києві, в Росії, а жінки пізнають смак заробітчанського хліба в італії. Парадокс ситуації якраз у тім, що за їх відсутності на ланівських землях почала господарювати датська компанія, можливі екологічні наслідки діяльності якої вселяють у місцевих жителів велике занепокоєння. Бо вони вже чули про непоодинокі випадки забруднення довкілля відходами зі свинокомплексів у близькій Тустані, селах Калуського району.   

 

 

А Якобсен усе заспокоював...


Що ж відповів Крістіан Якобсен на всі ті звернені до нього претензії ланівчан?

— У ТзОВ «Даноша» все в порядку з проектною документацією, дозвільними документами на будівництво свинокомплексу, які було оформлено й видано компанії у 2005—2006 роках, а потім у разі потреби продовжувався термін їх дії. Вибір ділянки під будівництво наше товариство погодило з керівництвом сільської ради, землевпорядником. Випадки потрапляння у довкілля шкідливих речовин із тустанського свинокомплексу ми розслідуємо і вживемо заходів, щоб вони більше не повторилися...


Крістіан Якобсен запропонував присутнім сформувати групу із жителів Ланів та керівників сільської ради для ознайомлювальної поїздки як на той комплекс, так і в Копанки Калуського району, де розміщено офіс компанії. Там виконавчий директор товариства, за його словами, сидить у кабінеті всередині свиноферми і не має підстав нарікати на умови, в яких доводиться постійно працювати. Він готовий навіть прийняти пропозицію ланівчан і переїхати жити в це село, коли тут теж введуть у дію комплекс із відгодівлі свиней... Учасники акції сприйняли ці слова датчанина радше як жарт. і все ж пан Крістіан сподівається на те, що вдасться залагодити ситуацію з несприйняттям ланівчанами початку будівництва свинокомплексу.


— З цього приводу ми тепер ведемо перемовини з вашою районною та обласною владою, — сказав він, звертаючись до протестувальників. — Що ж до припинення будівництва комплексу на час врегулювання спірних питань, то це питання вирішуватиметься на засіданні ради директорів та інвесторів ТзОВ, яке відбудеться найближчим часом. Ми діяли і діємо відповідно до українського законодавства. Тож я був би радий, якби серед людей, що тут зібралися, знайшлися охочі працювати на спорудженні цього об’єктаѕ

 

Пружина стискається...


Втім, охочих не знайшлося. Люди були категоричні у своїх вимогах перед ТзОВ «Даноша». Зійшлися зрештою на пропозиції депутата районної ради Михайла Завадського: якщо до суботи компанія не припинить роботи на будівельному майданчику, поки прокуратура перевірятиме законність надання «Даноші» всіх дозвільних документів на будівництво свинокомплексу, то із самого суботнього ранку ланівчани страйкуватимуть — звісна річ, як належиться у таких випадках, поставлять до відома про заплановану акцію правоохоронні органи. Адже цього разу вони збираються перекрити дорогу біля будівельного майданчика і не пропускати транспорту. А деякі гарячі голови навіть натякали на те, що «даношівці» вранці можуть застати потрощену опалубку під фундамент свинарника й повалені опори огорожі...


Як бачимо, пружина невдоволення ланівчан будівництвом свинокомплексу небезпечно стискається. І не лише в цьому, а й у сусідніх селах усерйоз стурбовані вже відчутною сьогодні і ще більшою потенційною загрозою екології, здоров’ю жителів району від діяльності свиновідгодівельних комплексів «Даноші». Тим паче, що з цієї причини може зазнати немалих втрат і рекреаційно-туристичний потенціал району, на території якого функціонують національні заповідник «Давній Галич» та природний парк.


Створена за рішенням сесії районної ради комісія з урегулювання спірних питань, пов’язаних із діяльністю ТзОВ «Даноша», розглянула на своєму засіданні звернення сільських громад. і з’ясувалося, що серед документів на будівництво свинокомплексу в Ланах погодження від дирекції згаданого заповідника ТзОВ якраз і не має. Також у членів цієї тимчасової комісії на чолі з М. Махом виник сумнів, чи на час фактичного початку будівництва комплексу ще зберігав свою чинність наданий товариству екологічний висновок щодо проекту будови. А чи можна вважати дійсним дозвіл інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Галицької РДА на виконання будівельних робіт? Цей документ було видано «Даноші» 22 грудня 2005 р. на рік, до 21 грудня 2006-го. Його дія не продовжувалась іще на рік протягом наступного дворічного періоду, коли ТзОВ так і не приступило до будівельних робіт. Аж пізніше дозвіл на початок спорудження комплексу хтось одним і тим же почерком (підписи невідомо чиї, печатки нечіткі) тричі продовжував — спочатку до грудня 2009 р., потім — до грудня 2010-го, до грудня нинішнього року...


Отож чи так уже все і в порядку у ТзОВ з дозвільними документами на будівництво свинокомплексу в Ланах, як запевняв виконавчий директор «Даноші»? Об’єктивну картину щодо цього хочуть скласти для себе члени комісії. А тим часом голова районної ради Петро Стрембіцький звернувся з листом до голів облдержадміністрації — Михайла Вишиванюка та обласної ради – Олександра Сича, в якому охарактеризував як соціально напружену ситуацію, що склалася останнім часом на території Галицького району і пов’язана з результатами діяльності свинокомплексу ТзОВ «Даноша» в Тустані та початком будівництва такого комплексу в Ланах. Зокрема, на підприємстві «недоброякісно проводиться утилізація нечистот, часто стаються прориви в системі перекачування їх у відстійники». Є випадки виливання нечистот «на прилеглу територію, що сприяє поширенню смороду». Він же «поширюється на багато кілометрів, отруюючи повітряне середовище над прилеглими територіями, внаслідок чого задихаються хворі і люди похилого віку. На значній території району вже неможливо відкривати вікна в житлових будівлях...»


На думку депутатів районної ради, «така екологічна ситуація поширює соціальну напругу на території району та викликає справедливий спротив з боку територіальних громад району, де вже функціонує або розпочинається будівництво подібних до цього свинокомплексів (Лани, Деліїв, Кінчаки, Тумир, Бишів)».


П. Стрембіцький просить керівників виконавчої і представницької влади краю вжити заходів та доручити відповідним службам вивчити ситуацію щодо дотримання екологічного законодавства під час діяльності свинокомплексу в Тустані та будівництва такого об’єкта в Ланах, а також розглянути питання доцільності розміщення свинокомплексів у селах Ланах, Делієві, Бишеві, Тумирі, Маріямполі в сенсі впливу цих об‘єктів на туристично-рекреаційний потенціал району.


Словом, іскра екологічного протесту з Ланів перекинулася й на сусідні села і розгоряється на весь район. Як розвиватимуться події далі — про це інформуватимемо читачів «Галичини».

 

Іван ГАВРИЛОВИЧ


04.06.2011 Іван ГАВРИЛОВИЧ 2557 3
Коментарі (3)

Василь І. 2011.06.04, 19:33
Автор - не фахівець в газузі екології та земельного законодавства, проте із викладеної інформації однозначно вбачається, що порушення при наданні дозволів: на булівництво та користування земельною ділянкою (оренду) мають місце. Чому "спала" місцева прокуратура ? Всі рішення з таких питань місцевих рад обов"язково надаються в прокуратуру району. "Закрили очі" на це в обласному управлінні природних ресурсів. Не побачило порушень державна земельна експертиза і керівники облуправління земельних ресурсів. Все банально просто - облдержадміністрація в гонитві за інвестиційними показниками не звертає на такі речі уваги. Так було у 2005 році, так є і тепер. Чи захоче нова ОДА шукати вихід ? Риторичне запитання...
Петро 2011.06.06, 16:11
У відповідності до ЗУ Про екологічну експертизу ст. Стаття 40. Строк дії висновків державної екологічної експертизи Позитивний висновок державної екологічної експертизи є дійсним протягом трьох років від дня його видачі. Якщо за цей час не розпочато реалізацію рішення щодо об'єкта державної екологічної експертизи, то він підлягає новій державній екологічній експертизі. Поскільки в статті написано, що будівництво розпочато в травні,то на час будівництва висновок державної екологічної експертизи не дійсний і екологічну експертизу потрібно проходити повторно.
Данило 2011.06.06, 16:49
Дивився ЗУ Про екологічну експертизу Петро прав, якщо документ видано в 2005 році то дійсно висновок екологічної експертизи не дійсний на початок будови.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

563
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1747 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

523
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6870 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11324 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

300

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1031

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1076
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

239
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1046
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

811
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

679
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2907
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4408
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18403
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

258
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

324
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

633
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

735