На Прикарпатті почався сезон чавлення соку (фото)

 

В українських селах розпочався масовий сезон чавлення фруктових соків, найбільше яблучного та виноградного. У прикарпатському селі Джурів — фруктів у кожного мешканця не злічити.

 

Хати потопають у червоних, жовтих та синіх барвах яблук, груш і слив. А ще сто років тому яблука тут були рідкістю, а тепер дерева вгинаються від фруктів. Добрий урожай!

 

Як правило усі преси для соку — ручні, старі, якими ще користувалися діди та батьки сучасних селян. Але міняти їх на електричні ніхто навіть не думає. Для того, аби вичавити сік, має трудитися вся родина. В основному чоловіки, бо це важка фізична праця. У перший день чавлення соку навіть влаштовують свята, пишуть Вікна.

 

«Бачите, пані, у нас, майже, як у Грузії, свято винограду і яблук,—щиро усміхаючись та ледь не пританцьовуючи від радості, що добрий урожай, каже місцевий житель та добрий знавець ручних пресів Микола Хрептій. — Чавити сік ми збираємося кутками, так легше і допомогти родині і знайомим можемо».

 

Тим часом на подвір’я чоловіка, перед хату селяни зносять та звозять фрукти. Хто несе на плечей у важких міжках, старих покривалах, а хтось вкидає пахучу ношу на тачку. Микола Хрептій по-газдівськи ходить навколо та оглядає старенький прес. Це невеличка, збита з дощок ніби бочечка заввишки сантиметрів 70, міцно стиснута металевими обручами. Внизу — металевий круг зі стоком для соку та дві ніжки. Пан Хрептій вдавлює прес у землю та починає виймати з бочки-пресу тоненькі дощечки, десь штук 15. Між дощечками металевий стержень у вигляді спіралі та ручка, яку треба крутити щойнайменше двом сильним чоловікам.

 

«Гу-у-ух!», висипає порізані на шматочка яблука з покривала аббця у вишиванці. У перешей день чавлення соку бажано вбратися у найкращу одежу. А що є краще в селі за вишиванки! На деяких навіть і такі яблука та виноград і вишиті. Фрукти висипають на чисту мішковину, затягують її та вкидають у бочечку. Яблука перекладають дощечками і дерев’яними дощечками та кружками, такими, як ставлять у бочки із квашеною капустою чи огірками.. Згодом закручують спірали. Під металевий кружок ставлять глиняний великий горщик. На свіжий сік. Пані, яка принесла яблука, перехрестилася та просить, аби чоловік починав чавити. Допомагатиме Миколі двоє міцних парубків. Вони й беруться з двох боків за металеву паличку, що вверху бочки та починають крутити по колу. «Чвак, чвак, чвак, — «відгукуються» яблука, а внизу під денцем — перші цівки соку цьогорічного урожаю. У дворі одразу запахло яблучним оцтом, злетілися бджоли, оси. Щойновичавлену рідину темножовтого кольору селяни зливають з глиняних горщиків хто у відра, хто у пластмасові каністри. Для селян це вигідно, бо добре знають, що у сік ані порошку, ані води не добавлено.

 

А пан Микола каже, що колись такі преси можна було купити в магазинах. Нині таких міцненьких немає. Більшість перейшли на металеві та електричні соковитискалки і соковарки. Проте в селах про дідівських спосіб не забувають. Добре витиснувши сік із яблук, пан Микола підходить до старого пресу, виймає дошки і шматок бурої від соку мішковини. Із мішка яблук виходить близько 20 літрів соку. Він буває каламутним із частинки плодів. Тотреба йорго процідити крізь марлю, а згодом дати відстоятися в холодному приміщенні. Чистий сік закривають у скляні банки та смакують узимку. Чавити краще пізні сорти, скажімо Кальвін чи Слава переможцям.

 

«А з пахучої м’якоті, що залишилася після чавлення соку, протягом двох-трьох днів у Джурові на відкритому вогні варитимуть подвидло, у великих мідних котлах літрів на 60, — додає вчителька Наталія Грицюк. — Виходить продукт такої консистенції, що його можна різати, наче м’який хліб. Згодом повидло вкладають у глиняний горщик, накривають домотканим полотном, притискають кришкою. Ось і герметика! Таке повидло зберігається кілька років». Окрім цього, селяни на спеціальних сушарнях виготовляють сухофрукти. Щоправда висушені сливи, яблука і груші вживатимуть лише на Святвечір. Така традиція.

 

 

 

 

 

Читайте також:

На Івано-Франківщині вперше відбувся фестиваль «Покутське яблуко» (фото)


04.10.2012 4588 1
Коментарі (1)

Я 2012.10.04, 15:32
Правильно, нема чого плакатись на безробіття і безгрошів'я, та давати заробляти магазинам на хімічних сумішах, які чомусь називають соками!
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1924 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11393 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1077

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

49
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1081
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

752
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4440
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

45
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

321
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663