Місцеві вибори на Прикарпатті: то хто взяв владу?

 

 

Наймасштабніші вибори в об’єднаних територіальних громадах відбулися минулої неділі, 29 жовтня, в усіх областях України. Вперше обирали голів і депутатів сільських, селищних, міських рад у 201-й об’єднаній територіальній громаді (ОТГ), а це 25 міських, 61 селищна та 115 сільських громад, у яких мешкає близько 4% всіх виборців держави.

 

У міських громадах, відповідно до чинного законодавства, вибори депутатів місцевих рад відбулися за пропорційною системою, в сільських та селищних — за мажоритарною.

 

Вибори на Івано-Франківщині мали протилежну тенденцію до львівської та тернопільської – тутешні виборці відвернулися від більшості старих голів, обравши лідерами територіальних громад нові обличчя.

 

Прихід до влади свіжих очільників зумовлений насамперед політикою висування кандидатів, котру сповідувала «партія влади»: при визначенні кандидатур тут вирішили відмовитися від підтримки «перевірених» кадрів, зробивши наголос на доволі сильних фігурах районного чи навіть обласного рівня.

 

Для прикладу, на виборах голови Яблунівської громади переміг очільник Косівської РДА Зеновій Томащук, Ямницьку громаду очолить голова Тисменицької райради із БПП Роман Крутий, селищну раду в Брошневі-Осаді поведе директор департаменту Івано-Франківської ОДА Назарій Іванів, а Ланчинську – начальник управління обладміністрації Володимир Попович.

 

І це справді дивовижно, адже зазвичай амбітні люди будують політичну кар’єру знизу догори, намагаючись виходити на районний рівень, пізніше – на обласний, а тоді, якщо поталанить, то й на державний.

 

Натомість у цьому випадку чиновники вищого рівня показують своїм прикладом, що вектор розвернувся навпаки, і найбурхливіша політика робиться на низовому рівні (зрештою, як і велить замисел децентралізації). Хоча можливо, що тим кандидатам просто надійшла партійна вказівка «йти в народ», заробляти перемогу, забезпечувати позитивну статистику.

 

Вибори у Дзвинячі

 

Загалом 29 жовтня на Івано-Франківщині обирали владу у восьми громадах – чотирьох селищних і чотирьох сільських.

 

Найбільш експресивні вибори (маємо на увазі не лише день голосування, а загалом виборчий процес) були у Брошневі-Осаді. Хлопці вирішили, що коли вже дійшло до виборів, то їх слід прожити так, ніби живеш раз.

 

Тут була спроба застосувати технологію «двійників»: виборча комісія ледь не зареєструвала на вибори повного тезку фаворитові – Назарію Іваніву, депутатові облради від БПП, колишньому очільнику Рожнятівської райради.

 

Згодом сам Іванів устряв у скандал, коли конкурент за посаду голови Роман Котів опублікував запис їхньої бесіди, під час котрої представник БПП пропонує співрозмовникові зійти з виборів в обмін на винагороду. А на чинного голову селища Івана Шикеринця десь видобули компромат про те, що він мав судимість.

 

Більшість голів, обраних в ОТГ області, у той чи інший спосіб «зав’язані» на президентській команді – або через роботу в виконавчих структурах, або через партійний штаб. Поза тим, конкуренти не дозволили «Солідарності» почутися тріумфаторами. На Франківщині отримали велику кількість мандатів «Батьківщина» та «Свобода».

 

Дуже активною була партія «УКРОП». Ще з цікавинок: чи не вперше відбулася спроба «реваншу» з боку партії «Народний фронт», котра стала політичним лузером за часів уряду Арсенія Яценюка (точне число переможців поки що невідоме). І, на відміну від більшості українських регіонів, тут кандидати в мажоритарних округах не цуралися балотуватися від партій, ховаючись за інструментом самовисування.

 

Яскравим прикладом імовірної конфронтації між головою та депутатським корпусом буде, вірогідно, Ланчин. Згідно з інформацією штабу «Батьківщини», тут постане міцна опозиційна більшість БЮТу та «Свободи» – дві партії, йдучи на вибори зі спільним проектом покращення добробуту громади, отримали відповідно 5 та 11 мандатів (загальна чисельність депутатського корпусу – 26). «Народний фронт» тут здобув 6 депутатів, а БПП – 4.

 

Загалом результати виборів щодо голів виглядають ось так:

 

Брошнів-Осадська селищна громада, Рожнятівський район – Назарій Іванів, директор департаменту будівництва, ЖКГ, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА, «Солідарність»;

Заболотівська селищна громада, Снятинський район – Іван Танюк, селищний голова Заболотова, самовисування;

Ланчинська селищна громада, Надвірнянський район – Володимир Попович, начальник управління економічного розвитку Івано-Франківської ОДА, «Солідарність»;

Яблунівська селищна громада, Косівський район – Зеновій Томащук, голова Косівської РДА, самовисування;

Дзвиняцька сільська громада, Богородчанський район – Микола Волочій, сільський голова Дзвиняча, самовисування;

Переріслянська сільська громада, Надвірнянський район – Іван Мельник, заступник технічного директора ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття», самовисування (на минулих виборах – БПП);

Рожнівська сільська громада, Косівський район – Сергій Радиш, начальник «комп’ютерного» відділу Косівської РДА, «Батьківщина»;

Ямницька сільська громада, Тисменицький район – Роман Крутий, «Солідарність».

 

Сходити до церкви, купити хліба, проголосувати

 

Наймасовішим виборчим порушенням на Прикарпатті були спроби голосування без документів. Люди приносили копії паспортів, або нотаріально завірені довідки, або й просто вмовляли – всі ж бо всіх знають.

 

На котромусь із регіональних сайтів випадало прочитати: жінці видали бюлетень після того, як вона пригрозила розвернутися й піти геть. Відомо, що місцеві вибори – то така справа, коли часом один голос «тягне» на цілий відсоток, тому на подібні речі можуть і заплющити очі. Громадська мережа «ОПОРА» присвятила проблемі «бездокументного» голосування на Прикарпатті кілька своїх новин.

 

Івано-Франківські вибори теж зазнали проблем зі стихією. Згідно з інформацією «ОПОРИ», під час підрахунку голосів тут знеструмило сім виборчих дільниць, найбільше – у Косівському районі. Вранці у селі Перерісль сильний вітер здер із даху будинку культури шматок шиферу, одне з вікон будівлі розбилося, у приміщенні зникла електрика. У виборчий процес мусили «втрутитися» хлопці з ДСНС.

 

Юлія ТОМЧИШИН; Володимир СЕМКІВ, ЗБРУЧ


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

602
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1790 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1103 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11333 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1044

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

252
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1057
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

824
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

704
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

283
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743