Подорож в країну Zaxidfest. Яким був найатмосферніший фестиваль літа

 

 

Тепер ми знаємо ще один синонім слова свобода – це Zaxidfest. А ще супердієвий рецепт, як швидко позбутися морального і фізичного виснаження. Перевірений.

 

За 3 дні посеред лісу в компанії хороших людей з мозку повністю вивітрюється уся рутина. Такий собі сеанс духовного оновлення.

 

 

Напевно, Zaxidfest – єдиний український фестиваль, на який варто їхати не так за музикою, як за неймовірною атмосферою. Чарівне місце, де панує любов, мир і взаєморозуміння. Де у повітрі стовпом стоїть курява від скажених танців, запах розпеченої на сонці техніки, багаття і алкоголю. Місце, де люди знаходять один одного. За 9 років існування фестиваль перетворився на окрему релігію. Яким був з'їзд "прихожан" цього року – далі.

 

День-1: щось пішло не так

Перший день фестивалю одразу почався із форс-мажору – головний хедлайнер – рок-гурт Breaking Benjamin – повідомив, що не зможе приїхати через хворобу артистів. Американці мали виступити в Україні вперше, а багато відвідувачів їхали на фест тільки заради них.

Ближче до вечора стало відомо, що не приїде і виконавець з Росії Антоха МС.

Врятувати ситуацію

Організатори зі збоями у програмі впорались бездоганно: затримок у виступах артистів майже не було. А ближче до завершення таймінг зовсім вирівнявся, і всі музиканти виходили на сцену вчасно.

Виконавці, які виступали в перший день, зробили максимум, щоб відвідувачі не відчули відсутності хедлайнеру і залишились задоволеними. Заради публіки гурти йшли на експерименти. Наприклад, українські рокери Detach і Space of Variations на своїх сетах обмінялися барабанщиками. Звісно, це внесло деякий сумбур у їхні виступи, але публіці такий ажіотаж припав до душі.

Фото з Facebook

Фото з Facebook

Тим часом гуцули-металісти з гурту Карна розпалили дикий слем на рок-сцені. Один з музикантів стрибнув у натовп і почав керувати фанами під час виконання танцю аркан.

Zaxidfest-2017

"Пішов в народ" і фронтмен американської пост-хардкор групи Being as an Ocean. Просто під час виступу Джоел Картуччо пив з фанами пиво, фотографувався і обіймав кожного охочого.

Zaxidfest-2017

Старі добрі хіти

А на головній сцені в цей час запалював Тартак. Солісту Олександру Положинському допомагали ведучий Zahidfest’у М’яч Дредбол і лідер гурту Роллік’с Дмитро Ігнатов (це, до речі, буде не остання його поява на сцені фестивалю, але про це далі).

Zaxidfest-2017

Справжнім подарунком для шанувальників став трек-ліст, який група склала за результатами фанатського голосування – зі сцени лунали лише старі перевірені часом хіти.

 

До слова, під час виступу Положинський сказав, що гурт збирається поступово відмовлятися від старих пісень і виконувати на концертах лише нові. Тож для глядачів це була чи не остання можливість наживо почути хіти, на яких виросло ціле покоління.

Під час виконання композиції "Понад хмарами" фронтмен Тартак’а попросив у фанів допомоги. Мовляв, в оригіналі приспів виконує Катя Chilly, якої на фестивалі не було, а Положинський такі високі ноти не потягне. Тож тисячі фанатів співали замість Каті. Слова пісні, як в караоке, вивели на великий екран на сцені.

Хедлайнери мимоволі

А от щасливий квиток в перший день Zahidfest’у витягнув український гурт О.Torvald. Мимоволі хлопці стали головними хедлайнерами вечора. Схоже, 2017-й став для музикантів роком випробувань. Спочатку неформатних рокерів відправили на Євробачення. На Zahidfest’і ж вони закривали перший день замість легендарних Breaking Benjamin.

Zaxidfest-2017

І якщо виступ на пісенному конкурсі важко назвати тріумфальним, то в Родатичах музиканти довели, що фестивалі – це їхня стихія.

 

 

День-2: перші фаєри

На другий день на Zahidfest’і народу було вдвічі більше. Завершивши робочий тиждень, до Родатичів доїхали усі фестивальники.

Людей не лякала навіть нереальна спека. Палюче сонце не завадило Vivienne Mort зібрати декілька сотень людей. В цей же час скажена юрба відривалася на рок-сцені разом з рівненськими панками Брем Стокер.

Zaxidfest-2017

"А зігу свою прибери"

На зміну їм вийшов львівський пост-блек метал гурт 1914. В агресивній манері хлопці розповідають про події Першої світової війни. Перед кожною піснею – невеликий екскурс в історію. Коли мова зайшла про Німеччину, декілька відвідувачів почали зігувати. Фронтмен перервав виступ словами: "А зігу свою прибери. Тут немає фашизму".

Фото з Facebook

"Пекельний треш"

Титул найбільш слемового гурту Zahidfest’у справедливо дістається гурту АННА. Під час їхнього виступу фани не берегли ні себе, ні інших – жорстко рубилися під сценою. Куряву, що вони здійняли, волонтерам довелося приборкувати водою.

Вечірню програму на головній сцені розпочинали британці The Qemists. Драм-енд-бейс гурт до України завітав вперше. Хлопці лишилися в захваті від публіки. Фани влаштували справжній рейв під сценою.

Фото з The Qemists

Вогонь у натовпі

Після сету The Qemists на сцену вийшов абсолютний улюбленець фестивалю – Noize MC. Три роки тому через виступ в Родатичах і український прапор музиканта жорстко цькували в рідній Росії. Та Нойза це не зупинило. Він знову приїхав до України і зібрав тисячний натовп. Саме на його виступі фанати вперше запалили фаєри. Декілька разів охоронцям довелося побігати, аби загасити полум’я в натовпі.

 

На Zahidfest’і Noize MC знову зазвучав українською. Під час пісні Make Some N**ze до вокаліста Івана Алєксєєва приєднався соліст українського гурту Роллік’с Дмитро Ігнатов і зачитав один куплет українською.

Zaxidfest-2017

Закривали другий фестивальний день навіжені британці Enter Shikari. Під час їхнього виступу доступ під сцену був заборонений навіть VIP-гостям. Адже лідер пост-хардкор гурту Рау Рейналдс обожнює скажені витівки на концертах. До слова, одна з фішок гурту – це довжелезний металевий дріт від мікрофона. Завдяки ньому техніки на сцені можуть підтримувати фізичний зв’язок із вокалістом, який частенько занурюється у натовп фанатів.

Фото з Facebook

Рейналдс не підвів і цього разу. На сцені він з’явився в окулярах і стильному класичному костюмі з краваткою. Інтелігентний образ абсолютно не в’язався з дикою поведінкою артиста. Він бігав вздовж паркана, віддавав фанам мікрофон і катався по сцені. Фестивальники ревіли від захвату!

Фото з Facebook

 

День-3: танцюй як востаннє

Після спекотних двох днів на Львівщині стало прохолодніше. На вечір взагалі прогнозували буревій. Погода зіграла фанам на руку, адже в третій день їм довелося добряче побігати між сценами. Публіка розривалася між головною, де виступали Pianoboy i Onuka, та рок-сценою, на якій запалювали Miss May I i Chelsea Grin.

Під час Pianoboy прогноз частково справдився – почався невеликий дощ. Утім, Дмитро Шуров пообіцяв зігріти шанувальників своїм теплом. І не збрехав: артист примудрився розбити на сцені келих, зламати інструмент, впасти і зрештою поцілувати в губи фанатку.

Фото з Facebook

Королева української електронної музики Onuka потішила фанів кількома піснями з майбутнього альбому. Але ставку більше робила на перевірені хіти.

Фото з Facebook

Ті, кому було мало сучасного фолку від Onuka, після її виступу відправились на рок-сцену. Там фестиваль закривали німецькі фолк-металісти In Extremo. Гурт переважно виконав середньовічні пісні різних народів Європи.

Фото з Facebook

Ну і останні сили фестивальники приберегли для неймовірних Editors. Британці стали ідеальним завершенням маленького життя під назвою Zahidfest. Блискучий вокал. Бездоганний саунд. Здавалося, на їхньому виступі публіка танцювала і співала, як востаннє.

Востаннє на цей рік. Адже наступного – буде новий Zahidfest, нові музиканти, свіжі емоції і знову невпинний драйв.

 

Постфестивальне

Три дні на Zahidfest’і вкотре довели, фестиваль – це окреме, хоч і коротке, життя. Там, в лісі під Львовом, нас, зазвичай намертво прив’язаних до мобільного зв’язку та Інтернету, взагалі не турбувала відсутність мережі. Гаджети були корисні хіба що подивитись час. Життя в офф-лайні, виявилось, існує, і воно набагато цікавіше, ніж в екрані мобільного.

А ще ми знову переконалися, музика здатна об’єднати зовсім протилежних людей. Ми живемо в різних країнах і містах, працюємо на різних роботах, читаємо різні книги і дивимось різне кіно, але ці три дні ми були на одній хвилі.

На наступному Zahidfest’і ми святкуватимемо 27-му річницю Незалежності України. Фестиваль відбудеться 24–26 серпня 2018 у Родатичах, на тій самій "Чарівній долині". Там і побачимось.

 

24 Канал


27.08.2017 876 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1917
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1836
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1835
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5399 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2130 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1489

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

708

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

758

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

955

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

988
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1740
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3655
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10224
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26104
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10154 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7691
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

873
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

117
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

225
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

361
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1256
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

853