А судді хто? Приховані квартири, земельні ділянки та курорти Прикарпатських суддів

 

 

Суддя Галицького суду могла приховати квартиру, щоправда одну. Керівник Долинського суду не вніс в декларацію 1,6 га землі, відданої в оренду.  А дружина долинського судді купує нерухомість у курортному Моршині за копійки.

 

Активісти ГО “Центр Політичних Студій” проаналізували відповідність стилю життя прикарпатських суддів відповідно до задекларованих ними доходів. Першими під мікроскоп потрапили судді Рогатинського, Галицького, Рожнятівського, Долинського та Болехівського судів.

 

Рогатинський районний суд складається всього з трьох суддів. З жовтня 2016 року його очолює Руслан Могила. Згідно з декларацією – суддя не особливо розкошує – у власності має лише квартиру в Рогатині, гараж та автомобіль ВАЗ 2107. Річна зарплата, згідно декларацій трьох останніх років, складає 200 000 грн.

 

Дані з реєстру нерухомого майна судді Руслана Могили збігаються з даними в його декларації.

 

Його колега Оксана Лошак, згідно з даних декларації проживає в місті Бурштин разом із батьками пенсіонерами та дочкою. У Бурштині суддя володіє житловим будинком, гаражем, господарським приміщенням, які набула у власність ще у 2006 році та земельною ділянкою. Дані з декларацією судді збігаються з даними реєстру нерухомого майна.

 

Донька, судячи з декларації, навчається у Івано-Франківському медичному університеті та отримує додаткову стипендію від Івано-Франківської ОДА. А батько судді – Олег Гаврилюк свого часу був адвокатом у Бурштині. Цікаво, що його пенсія склала майже 200 000 грн за рік.

 

Третій суддя Рогатинського районного суду Михайло Рибій  теж подав досить скромну декларацію. Він володіє чвертю квартири у Пустомитівському районі Львівської області і з 2010 року безоплатно користується іншою квартирою у тому ж населеному пункті. Житло в оренду надає Олександра Фрис. У відкритих джерелах інформації про жінку немає.

 

Суддя має у спільній з дружиною власності авто Shkoda Fabia.

 

Сім’я судді складається із 3-х людей. Живуть вони на заробітню плату Рибія і допомогу по безробіттю дружини.

 

Нажаль, не вдалось жодним чином знайти в реєстрі нерухомого майна жодних даних стосовно Михайла Рибія. Як тільки такі дані будуть знайдені та порівняні з декларацією судді Рибія активісти “Центру Політичних Студій” одразу ж оприлюднять ці дані на сайті проекту.

 

Сусідній, Галицький районний суд налічує 4-х суддів у штаті. Протягом останніх трьох років його очолює Юрій Максимчин.

 

Згідно декларації, у голови Галицького суду власного майна немає – все записано на дружину. Тетяна Максимчин має у Франківську приватну нотаріальну практику. Саме вона володіє квартирою в Івано-Франківську та придбала у 2016 році авто Skoda Octavia за 10 000 доларів. Попереднє авто Renault Laguna 2008 року вона продала за 148 000 грн. Така ціна є майже вдвічі нижчою за ринкову вартість авто.

 

Цікаво, що авто придбала  помічниця судді Апеляційного суду в Івано-Франківській області Вікторія Мануляк. Згідно декларації, її чоловік працює суддею у Рівненській області.

 

Колега Максимчина суддя Олег Мула теж не має власної нерухомості. В його декларації фігурують два будинки в м. Яремче, в яких він має право проживання. Належать вони Михайлині Мулі. Дружина володіє квартирою в Івано-Франківську. До слова, дружина працює в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні.

 

Витяги з реєстру речових прав на нерухоме майно на суддів Максимчина і Мули отримати не вдалось. Як тільки дані з’являться їх піддадуть перевірці та одразу оприлюдняться на сайті проекту.

 

Суддя Ірина Юсип в декларації показала чималий перелік нерухомості. Юсип володіє двома квартирами у Івано-Франківську. Одну з них придбала у 2015 році. Також судді належить житловий будинок на Долинщині. У 2016 році Юсип набула у власність земельну ділянку у селі Крихівці поблизу Франківська, однак вартість землі в декларації не вказала, більше того, не вказаний видаток на придбання землі.

 

Її чоловік Петро Трусь  має у власності 3 житлові та дві господарські будівлі у селі Вовчинець. Живе сім’я на заробітню плату судді Юсип та пенсію її чоловіка у 23 тис грн.

 

У витягу з реєстру нерухомого майна мінюсту зазначено, що у власності судді Ірини Юсип є двохкімнатна квартира у місті Галич площею у 40,8 квадратних метрів, набута нею у власність ще у 2012 році.

 

 

“Цю квартиру я дійсно отримала у 2012 році, проте у 2014 я її продала і придбала квартиру в Івано-Франківську. Очевидно є якась помилка в реєстрі нерухомого майна”, – коментує суддя Юсип.

 

 

Тарас Гаполяк  призначений суддею Галицького районного суду у 2012 року. Родом з Львівщини. Його дружина, Галина Гаполяк, начальник відділу управління персоналом у Львівському господарському суді. З власної нерухомості у родини лише земельна ділянка на Львівщині. У Львові дружина безоплатно проживає у будинку Володимира Гаполяка, очевидно, свекра. Суддя Тарас Гаполяк у Галичі користується квартирою на правах позики.

 

 

Суддя їздить на вітчизняному ЗАЗ Lanos. Про що свідчить і декларація і реєстр МВС.

 

 

Разом з дружиною Гаполяк заробив за рік майже 400 000 грн, проте, це не завадило їм отримати субсидію у 5,5 тис грн.

 

 

Дані про нерухомість судді Гапоняка не вдалось отримати з реєстру, як тільки вдасться отримати і порівняти з деклрацією – вони одразу ж будуть оприлюднені на сайті.

 

 

У Рожнятівському районному суді також четверо суддів.

 

 

Керівник суду Ганна Калиній володіє лише великою земельною ділянкою в селищі Ясень на Рожнятівщині. ЇЇ чоловік, Михайло Калиній, має 4 земельні ділянки та будинок в Рожнятові. Суддя їздить на Mitsubishi Lancer, придбаним у 2014 році, а чоловік користується Opel Vectra, який належить управлінню соцзахисту Рожнятівської РДА.

 

 

Живе подружжя на заробітню плату Ганни Калиній та пенсію чоловіка. Цікаво, що у декларації за 2015 рік Ганна Калиній вказувала, що має пенсію, у 2016 році такого пункту в декларації не було. А у 2014 році Калиній взагалі подала порожню декларацію.

 

 

Голова суду їздить на Mitsubishi Lancer, про що свідчить і декларація, і дані з реєстру МВС.

 

 

Суддя Михайло Пулик задекларував земельну ділянку, будинок та господарську будівлю на Долинщині, також квартиру дочки в смт Брошнів-Осада. Їздить на автомобілі Nissan Qashqai, який належить прокурору Калуської прокуратури Юлії Андрейчук.   

 

 

Як і дані попередніх судддів – інформація про нерухомість суддів Калиній та Пулика не вдалось знайти в реєстрі.

 

 

Дружина судді, Ольга Пулик працює вчителем початкових класів у Долинській школі-інтернаті, а обидвоє дітей судді навчаються у Харківському юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого. Слід зауважити, що дім та господарська будівля обійшлись вчительці початкових класів у майже 800 тис грн, а квартира для студентки юрфаку у понад 220 тис грн.

 

 

Ігор Максимів лише у вересні 2016 року був призначений суддею в Рожнятівський суд. До того 13 років працював помічником судді Стрийського міськрайонного суду на Львівщині. Володіє двома квартирами у Стрию, житловим будинком та двома земельними ділянками у Стрийському районі. Цікаво, що будинок, квартира, гараж та земельна ділянки були придбані в 2016  і вартувало це все 427 тис грн. Вартість квадратного метра землі в Стрийському районі, судячи з декларції Максиміва – 56 грн. А вартість квадратного метра житлової площі в Стрию обійшлась судді у 2070 грн.

 

 

Дружина має у власності ¼ квартири в Стрию. Суддя їздить на Volkswagen Caddy, який був придбаний у 2013 році, проте вартості авто суддя в декларації не вказав. Дані в декларації співпадають з Єдиним державним реєстром МВС.

 

 

У витягу з реєстру нерухомого майна за суддею Максимівим не числяться квартира та земельна ділянка в Стрию. Проте там фігурують ще 4 квартири, які не внесені у декларацію. У 2016 році суддя отримав у спадщину квартиру в місті Дубляни площею у 44,3 метри квадратних.

 

 

У 2006 році Максимів взяв іпотеку та придбав на неї квартиру в Одесі. Про це свідчить інформація з його витягу на нерухоме майно.

 

 

¼ квартири у власності має суддя Максимів у місті Тернопіль з 2014 року. Ще ¼ квартири суддя у 2007 році отримав в селищі Липівка у Жовківському районі на Львівщині.

 

 

Потенційно суддя Максимів міг приховати від декларування 4 об’єкта нерухомості, які має у власності.

 

 

Андрій Бейко продовжує родинну династію суддів – його батько – Михайло Бейко колишній голова Калуського міськрайонного суду.  

 

 

Сім’я судді має дві квартири та житловий будинок у Калуші, дружина задекларувала квартиру в Івано-Франківську. Також суддя Бейко в 2011 році набув землю у Криму.

 

 

Дружина судді Мирослава Бейко займається бізнесом – очолює ТзОВ “Пебе Плюс”, мати судді – Оксана Бейко також підприємець – співзасновниця ТОВ “Берут Транс”, саме ця фірма надає судді в користування авто Shkoda Superb.

 

 

Цікаво, що у витягу з реєстру нерухомого майна земельної ділянки площею 400 метрів квадратних в Криму, яку зазначив суддя Бейко немає.

 

 

Долинський районний суд налічує в штаті 5 суддів. Керує судом Ігор Андрусів з вересня 2016. Загалом, у суді пропрацював майже 20 років. Згідно декларації, суддя веде свій побуд у селі Мала Тур’я поблизу Долини. Там у його сім’ї є будинок та три земельні ділянки. Їздить суддя на авто Volkswagen Sharan 1999 року. У судді дві дочки та дружина, яка працює у Долинській ЗОШ №6.

 

 

Проте, у витягу з реєстру нерухомого майна вказано, що окрім задекларованої нерухомості суддя Андрусів у 2011 році набув у власність будинок у місті Теребовля на Тернопільщині.

 

 

У 2016 році суддя передав в оренду сільськогосподарському виробничому кооперативу ім. М. Грушевського три земельні ділянки, загальною площею у 1,61 га в селі Чесники на Рогатинщині. Ні перелічених ділянок, ні доходів від надання землі в оренду ні будинку у декларації судді Андрусіва вказано не було.

 

 

На час написання матеріалу журналісти ГО “Центр Політичних Студій” кілька разів намагались сконтактувати з суддею для отримання коментаря, проте робочий телефон судді не відповідав.

 

 

Суддя Іван Лицур є сусідом голови суду. У селі Мала Тур’я він має земельну ділянку та будинок . Дружина судді – Галина Лицур – Щадей задекларувала тут незавершене будівництво. Окрім того, дружина та дочка судді володіють квартирою в Долині. Окрім того, дружина володіє 5-ма магазинами в Долині та районі, та орендує 4 земельні ділянки в Долинської міськради і ще 3 ділянки у сільських радах на Долинщині.

 

 

У родини є три авто: Audi A6, ВАЗ 2121 та вантажівка Volkswagen. Усі авто зареєстровані на дружину. Галина Лицур-Щадей зареєстрована як ФОП і заробила у 2016 році трохи більше 98 тис грн.

 

 

Дані з реєстру нерухомого майна судді Івана Лицура збігаються з даними в його декларації.

 

 

Суддя Володимир Тураш задекларував квартиру у м. Долина, якою володіють спільно він та двоє синів. Дружина також володіє нежитловим приміщенням на 167 квадратних метрів у курортному містечку Моршин на Львівщині. Нерухомість вартувала дружині 70 тис грн, що є значно нижче ринкових цін на нерухомість – на сайтах продажу нерухоммості приміщення у Моршині мають значно вищу ціну.

 

 

Суддя їздить на позашляховику Toyota Land Cruiser, який належить колишній бізнес-партнерці дружини Любові Лалетіній. Попри те, що загальний дохід сім’ї склав у 2016 році склав понад 350 000 грн, дружина оформляла субсидію у 2451 грн.

 

 

Дані з реєстру нерухомого майна судді Володимира Тураша збігаються з даними в його декларації.

 

 

Сім’я судді Світлани Монташевич  має в Долині у спільній з чоловіком власності квартиру, придбані у 2002 році.

 

 

Чоловік судді, Віталій Монташевич працює лікарем в Долинській ЦРЛ, окрім того що отримує заробітню плату в лікарні – понад 81 тис грн, має ще більше 30 тис грн заробітньої плати у районному комітеті профспілки медпрацівників. Окрім того,  ще понад 50 тис грн. отримав як зарплату за сумісництвом у ТОВ “Медобори” та ПАТ “Укрспецтрансгаз”.

 

 

Ще у 2016 році Віталій Монташевич отримав майже 14 тис грн соціальної допомоги та понад 4 тис грн компенсації вартості путівки на оздоровлення. У 2015 році він балотувався до Івано-Франківської облради від УНП.

 

 

Дані судді Монташевича з реєстру нерухомості витягнути не вдалось.

 

 

Суддя Іван Керніцький вніс в декларацію за 2016 рік дружину, матір та двох дітей. Уся нерухомість, внесена в декларацію належить матері судді – Надії Керніцькій. Їй належить 10 земельних ділянок в с. Новошин в Долинському районі та житловий будинок. Іван Керніцкий володіє половиною нежитлового приміщення на 215 квадратів у Долині. Їздить на Toyota Camry, який є у власності брата – Тараса Керніцького. Він є місцевим підприємцем та депутатом Долинської районної ради від ВО “Батьківщина”. Доречі, декларацію брат так і не подав.

 

 

Живе сім’я на заробітню плату судді Керніцького та пенсію матері.

 

 

Дані з реєстру нерухомого майна судді Івана Керніцького збігаються з даними в його декларації.

 

 

Болехівський міський суд налічує 3 судді. Очолює його Михайло Поляниця.  Голова суду володіє двома земельним ділянками в Болехові. Разом з дружиною живе в квартирі матері. Також у декларації вказана квартира в процесі будівництва на 198 квадратних метрів, видана сім’ї Болехівською міською радою. 

 

 

У голови суду є три авто –  Volkswagen Bora та Volkswagen Golf і ВАЗ 2121 “Нива”. Дані співпадають з реєтром МВС.

 

 

Ольга Головенко згідно декларації, має лише одну земельну ділянку в Болехові. Все решта – нерухомість чоловіка.  Чоловікові, Миколі Головенку, належить 5 земельних ділянок в Болехові, домоволодіння та майновий комплекс на 1045 квадратних метрів.

 

 

Суддя їздить на позашляховику Suzuki SX-4, про що свідчить реєстр МВС. У власності чоловіка судді 2 легкових авто – Shkoda Octavia і Toyota Camry, та вантажівка DAF. Чоловік та син судді зареєстровані як ФОП і на двох у 2016 році заробили понад 3 млн грн.

 

 

Володимир Сметанюк працює суддею з середини 2013 року. Володіє ¼ квартири у Івано-Франківську та безоплатно користується квартирою в обласному центрі яка належить Надії Стасюк – керівниці ТОВ “Світанок – ІФ”.

 

 

У сім’ї два авто –  Opel Insignia яким суддя володіє спільно з дружиною та Volkswagen Passat на яке суддя має право користування. Дані про спільне авто є в реєстрі МВС.

 

 

Живе сім’я на заробітну плату судді, пенсію дружини та кредитні кошти.

 

 

Активістам не вдалось отримати з реєстру дані про нерухомість очільника Болехівського суду та суддів Головенко і Сметанюк. Проте, коли інформація буде доступна – вона одразу з’явиться на сайті.

 

 

Аналіз декларацій Прикарпатських суддів здійснюється в рамках проекту «Громадський моніторинг суддів Івано-Франківської області як механізм протидії корупції в судах та сприяння судовій реформі в Україні». Проект реалізовується в рамках програми «Посилення спроможності громадянського суспільства в регіонах України впливати на органи Державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», міністерства закордонних справ Нідерландів та Центру політико-правових реформ.

Автор:

 

 

 


23.08.2017 Джогола Михайло 4018 1
Коментарі (1)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

683
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1964 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1140 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

562
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6909 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11407 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

344

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1095

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1120

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1115
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

83
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

292
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1093
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

763
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2958
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4454
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18448
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

85
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

329
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

360
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670