Чим цьогоріч фестиваль Porto Franko вражав відвідувачів

 

 

Відкриття Porto Franko, фото: Anastasia Mantach/Porto Franko Fest

 

В середині червня Івано-Франківськ знову перетворився на порт на берегах міфічного Карпатського моря — там відбувся фестиваль сучасного мистецтва Porto Franko.
 

Він поєднав виступи театрів з України, Польщі та Литви, поетичні перформанси, концерти й кінопрограму документальних фільмів. Фестиваль наповнив мистецтвом несподівані простори міста. Наприклад, для відкриття Porto Franko будівля міського драмтеатру перетворилась на сцену-корабель, а музику Джона Кейджа виконували на залізничному вокзалі.

 

Власне, музика об’єднувала різні події та різних учасників фестивалю. Як звучав порт Франківськ — у матеріалі Громадське Культура.

 

Porto Franko звучить, як поезофонія

Окремою програмою фестивалю була поезофонія — поєднання поезії та музики. Юрій Андрухович з гуртом Karbido представили там проект «Літографії» про історії та легенди старого Станиславова.

 

   Юрій Андрухович, письменник, поет

 

«Це такий музично-поетичний концерт із семи композицій на сім моїх віршів. А кожен з них стосується якогось міського міфу, легенди, того, що зовсім поруч відбувалося у минулих століттях. Я навіть не знаю, до якого музичного стилю це належить. Коли ми готували «ATLAS ESTREMO», то назвали це панк-джазом. Я думаю, що це щось у тому ж напрямку, тільки стало більше фрі-джазу».

 

Юрій Андрухович з Karbido на поезофонії, фото: Anastasia Mantach/Porto Franko Fest

 

Тарасові Прохаську акомпанував виконавець на корі, представник древньої сенегальської музичної династії Кеба Ціссохо.

Тарас Прохасько, письменник

 

«Кеба — музикант, а музика є універсальною мовою. Але й кожна мова є частиною світової музики. Ми почулися з ним на такому рівні, що він відчув мелодику української мови, а я спробував відчути їхні традиційні сенегальські ритми. Крім того, ми подивилися один на одного, доторкнулися, і кожен з нас при виконанні свого фрагменту думав про те, щоб дати місце іншому».

 

Поезофонія з Тарасом Прохаськом і Кеби Ціссохо, фото: Artem Galkin/Porto Franko Fest

 

З Юрієм Іздриком у ніч поезофонії поринули контрабасист Аліреза Тогіяні та акордеоніст Даміан Келлер.

 

«Моя історія на цій поезофонії відрізнялася тим, що мені дісталися мінімалісти. Побачивши, що у моїх віршах літер набагато більше, ніж у їхніх партитурах нот, я вирішив, що читати свої вірші повністю немає сенсу. Доцільніше брати фрагменти, де буде відчуватися, що це доречно. А все інше — повна деконструкція. Це вибір іноді одного слова, іноді строфи, іноді рядка — що коротше, то краще. Бажано вірусного характеру, щоб могло бути рефреном, щоб могло в цю петлю, «loop», увійти, повторюватися безкінечне число разів».

Poesophonia. Ніч. Palimpset, Konezerte-Konzepte, фото: Artem Galkin/Porto Franko Fest

 

Porto Franko звучить, як єдиний у світі бамбуковий орган

Нідерландець Ганс ван Коолвіжк представив свої музичні скульптури у будівлі барокового костелу. Серед них єдиний у світі бамбуковий орган — Bambuso Sonoro.

Ганс ван Коолвіжк за Bambuso Sonoro, фото: Ju Ostroushko/Porto Franko Fest

 

Ганс ван Коолвіжк, артист і винахідник музичних інструментів

 

«Цей інструмент привів мене до різних матеріалів, до різних людей. Я зробив цей інструмент, бо не хотів ставати віртуозом на флейті. Молодь робить це так добре, 12-річні діти в Індії вміють грати краще, ніж я коли-небудь навчився б. А коли я почав вчитися, мені вже було 34.

 

Я не хотів грати самостійно, тому мені треба було знайти спосіб, у який повітря потрапляло б у флейту. Спершу я використовував велосипедний насос. Але це було нудно і це нікуди не годилося. Потім хтось подав мені ідею, дивну річ, я пояснив це все у своїй книзі: мені порадили використати водяний насос з Африки, де вони використовують воду, що падає, щоб підняти її вище. Тому я відтворив конструкцію такою, як побачив її на малюнку. Там задіяні два клапани, мені не було видно того, що всередині. Того я просто сподівався, що це спрацює.

Bambuso Sonoro, фото: Ju Ostroushko/Porto Franko Fest

 

Це не інструмент, на якому можна грати швидко, і це не інструмент для мелодій. Він для звуку і повільних змін у звуці. Якби в мене була така змога, я б хотів грати цілу годину, використовуючи лише декілька тонів. Дуже повільно, щоб можна було сповна зануритись і звук».

 

Porto Franko звучить, як музичний док

Кінопрограму Porto Franko склали музичні документальні фільми. Серед них були стрічки про Іґґі Попа, Кетлін Ханну та берлінську сцену 80-х.

Надія Парфан, кураторка кінопрограми Porto Franko Music Docs

 

«Ми з командою фестивалю «86» дуже любимо концептуальну витриманість. Для мене Porto Franko — це музична подія, і Роман Григорів (засновник фестивалю — ред.) — це музикант, диригент, музичний куратор. Тому хотілося працювати з музикою і так виникла ідея музичної документалістики. Бо ми маємо музику на сцені й на концерті, в поп-культурі, але ми не завжди знаємо, що за цим стоїть, яка біографія, як люди до цього приходять, що вони переживають. Тож просто було цікаво розказати усі ці історії, створити додатковий об’єм для розуміння музики і музичної культури».  

 

Porto Franko звучить, як «Гамлет»  

НеоОПЕРА-жах «Гамлет», фото: Ju Ostroushko/Porto Franko Fest

 

На фестивалі показали НеоОПЕРУ-жах «Гамлет». У ній поєдналися переклад Юрія Андруховича, режисура Ростислава Держипільського і музика Романа Григоріва та Іллі Разумейка. Виконували виставу в підвалі івано-франківського драмтеатру.

   Ростислав Держипільський, театральний режисер

 

«Я вже це казав неодноразово, що в мене як режисера не було особливих амбіцій щодо «Гамлета». Дуже часто так буває, що матеріал сам приходить, сам тебе прикликає. Так і «Гамлет» на певному етапі сказав: «Давай, постав мене, постав». Продиктувало й місце. Коли ми з композитором Ромком Григорівим зайшли в підвал (драмтеатру — ред.), він сказав, що напише щось для виконання там. Але найбільше мене в цій історії вела сучасність, те, що болить сьогодні українцям».

 

за матеріалами ukraineartnews

фото: Anastasia Mantach/Porto Franko Fest


01.07.2017 1743 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1847
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1801
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1788
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5302 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2094 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1462

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

636

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

721

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

916

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

950
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1686
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3615
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10193
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26067
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10116 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7662
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

847
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1351
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

326
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1213
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

811
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1026