Таки п’ять. Кабмін затвердив п’ять госпітальних округів в Івано-Франківській області (документи)

 

 

Кабінет міністрів України видав розпорядження про затвердження переліку і складу госпітальних округів Івано-Франківської області. Їх на Прикарпатті буде таки п’ять, в тому числі гірські Надвірнянський та Косівський, довкола яких тривалий час велись дискусії.

 

Відповідне розпорядження підписав прем’єр-міністр Володимир Гройсман та в.о Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

 

Про їх створення на державному та обласному рівнях клопотав народний депутат від партії "ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ" Юрій Дерев'янко, депутати обласної ради Ольга Федишина та Олег Атаманюк.

 

Було направлено величезну кількість звернень, проведено зустрічі на рівні МОЗ та Мінрегіонбуду. Нещодавно, заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк відвідав нашу місцевість, разом з Юрієм Дерев’янком, Олегом Атаманюком та депутатом Надвірнянської райради Тетяною Пришляк вони проїхали за маршрутом Івано-Франківськ – Косів – Білоберізька ОТГ – Верховина – Яремче – Надвірна та намагались з’ясувати, чи враховується специфіка впровадження реформи на місцях. Була проведена зустріч з керівником Надвірнянської ЦРЛ, де заступнику міністра показали можливості цієї лікарні як бази для окремого госпітального округу.

 

«Наявність гірських госпітальних округів забезпечить гарантовану якість і своєчасність надання медичної допомоги мешканцям гірської місцевості, підвищить ефективність використання бюджетних коштів, що спрямовуються на забезпечення фінансування вторинної медичної допомоги, сприятиме створенню умов для підготовки відповідних закладів охорони здоров'я, що надають вторинну медичну допомогу. На сьогодні існує чимало можливостей щодо реформування Надвірнянської ЦРЛ для покращення доступності надання медичної допомоги, розширення видів медичних послуг та проведення медично-інфраструктурної оптимізації, яка зможе приймати пацієнтів і з Яремчанської міськради», - зазначив Юрій Дерев’янко. 

 

В результаті, у МОЗ таки визнали, що при формуванні на Прикарпатті лише трьох госпітальних округів не буде дотримана їх основна умова - правило «золотої години», а в Надвірній та Косові є необхідна матеріальна база, як для центрів округів.

 

«Проведено величезну роботу для того, щоб високогірні райони мали свої госпітальні округи, оскільки їх специфіка відрізняється від рівнинних районів – це і відстуність належного дорожнього покриття, і віддаленість сіл. Ми раді, що в міністерстві охорони здоров’я дослухались до позиції громади, депутатів обласної ради і Верховної ради, і зрозуміли специфіку і особливості  надання медичної, зокрема екстреної допомоги в гірських районах», - зазначив Атаманюк.

 

«Основним завданням децентралізації є забезпечення для людей висококваліфікованих, якісних медичних послуг. У цих госпітальних округах будуть сформовані лікарні, в яких надаватимуть вторинну допомогу, це будуть лікарні з високоякісним обладнанням та фахівцями. І дуже тішить, що такі послуги безперешкодно зможуть отримати жителі Надвірнянщини, Богородчанщини, Косівщини, Верховинщини, Яремчанської міськради у Надвірнянському та Косівському округах», - додала Федишина.

 

Відтак, в Івано-Франківській області будуть створені госпітальні округи з центрами в Івано-Франківську, Калуші, Коломиї, Надвірній та Косові.

 

Надвірнянський госпітальний округ включатиме Надвірнянський, Богородчанський район, Яремче та Старобогородчанську ОТГ.

 

Косівський, Верховинський райони та Білоберізьку ОТГ об’єднають у Косівський госпітальний округ.


09.06.2017 772 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1219
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2533
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2118
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2172
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6555 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2457 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

340

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1152

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1287

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1406
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

283
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

588
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2066
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26518
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

557
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10470 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8016
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

540
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

407
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

550
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

626
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1587