Гуцульсько-козацький рок, пісок, пальми та гарячі DJ-ї : Музичний продюсер «PORTO Franko» Олександр Балтушев про цьогорічний фестиваль

 

 

Незабаром Івано-Франківськ стане відкритим портом для мистецьких кораблів та пароплавів з усього світу.

 

З 14 по 18 червня в Івано-Франківську відбудеться грандіозна подія року - фестиваль «PORTO Franko». Цього року на всіх локаціях звучатиме найрізноманітніша музика. Організатори подбали, щоб кожен знайшов собі щось до душі.

 

Музичний продюсер «PORTO Franko» Олександр Балтушев розповів АН «Фіртка» про особливості музичної програми фестивалю.

 

Олександре, минулого року «PORTO Franko Гогольfest», в музичній його частині здивував іванофранківців - було чимало відкриттів. Розкажіть про особливості музичної програми «PORTO Franko» цьогоріч?

Минулого року в нас була головна сцена та експериментальна музика. Цьогоріч ми зробили тропічну сцену – вона в нас називається TropicStage. Локацією сцени обрали територію Палацу Потоцьких. 

Ми привозимо DJ-їв з Іспанії та Колумбії. Це два іспанці та один колумбієць - вони грають  музику в стилі tropic. Сцена буде працювати частково на сонячних панелях. Буде багато світла, піску, дерева цікаві привеземо, словом, зробимо тропіки на Палаці Потоцьких. Окрім цих DJ-їв будуть і наші, українські. Вдень це буде tropic-fest від іноземців, а ввечері - нічне шоу та вечірка після того, як перестане грати головна сцена. Ввечері будуть грати  іноземні  DJ-ї й українські.

 

Буде хтось з відомих українських DJ-їв?

Мені здається, серед DJ-їв немає дуже топових та й, зрештою, ми за цим не гналися. На «PORTO Franko» працюватимуть  DJ-ї зі Львова, Чернівців, Києва та Івано-Франківська. Ми більше хочемо зробити тропічне свято, аніж «ставити» на конкретних виконавців, на відміну від учасників з головної сцени.

 

Чому саме DJ-ї з Колумбії та Іспанії?

Те, що до нас їдуть DJ-ї сталося випадково. Це було дуже дивно, бо вони свого роду нав’язалися, а я в той момент, хотів, щоб вони в нас виступили. Я почав спілкуватися з Рафою, який запропонував мені цих DJ-їв, я послухав їх музику - вона дуже класна. Це взагалі щось інше – в нас такого немає і ніхто не грав такого в Україні, принаймні на Західній не було. Це щось дуже оригінальне.

У них в Іспанії дуже великий досвід організації заходів, вони роблять дуже потужні фестивалі на тисячі людей, де все працює на сонячних батареях. Коли я сказав їм про еко-локацію вони, запропонували зробити сцену на сонячних панелях і далі ідея вже розширилась: тропіки, пісок, пальми, гамаки, море. Крім того, буде зона з напоями та морозивом; зона фудкорту, для любителів здорового харчування - еко-майданчик (урбан-сад) з вегетаріанською їжею. Крім того, на території  Палацу Потоцьких буде стояти апарат, де люди просто зможуть підійти і «включитися» грати на гітарі чи інших інструментах.

 

Чим дивуватиме головна сцена фестивалю «PORTO Franko»?

Щодо головної сцени –  вона буде розташована на площі біля драмтеатру. Працюватиме вона три дні – з 16 по 18 червня. Умовно сцену ми поділили на три напрямки. У перший день, 16 червня,  буде дивувати альтернативна гуцульсько-козацька рокова музика: Familia Perkalaba, Kozak System,  Брати Гадюкіни.  В суботу 17 червня, буде більш фанкова музика: гурт з Ізраїлю «Boom Pam», TIK TU, THEHypnotunez, хедлайнером вечора стане український гурт «Бумбокс». 18 червня, іванофранківців дивуватиме електронна музика – «Cepasa» з Києва, THE ERISED, «The Maneken». Також  вперше в Україні буде грати відомий хіп-хоп гурт з Румунії «Subcarpati». Це буде вибух. Вони дуже відомі в Європі і нам в цьому році вдалося привезти їх в Івано-Франківськ. Це буде дуже крута подія для міста на закриття фестивалю.

 

Якими виконавцями представлена експериментальна музика? Розкажіть про унікальність цієї музичної програми.

Експериментальну музику курує Ілля Разумейко, всіх чекає дуже насичена програма. Серед цікавинок - унікальна музична скульптура нідерландського музиканта Ганса ван Коолвіжка. „Bambuso sonoro“ -  унікальний бамбуковий орган. Коли віє вітер орган вже має обертони коливання  та видає звуки, а коли на ньому починаєш грати, то це взагалі дуже унікальний інструмент. Це його прем’єра в Україні.  Ще Ганс ван Коолвіжк привезе «The Bells» дзвони. Кожного дня він гратиме на інструментах, можна  прийти і подивитися на це, як на інсталяцію, послухати, як звучать інструменти без втручання людини.

 

Минулого року Ви анонсували приїздамериканського гурту, але не вдалося привезти їх до Івано-Франківська. Цього року ви зовсім відмовились від такої ідеї?

Перемовини ведуться із закордонними музикантами та гуртами. Ми намагаємося відчути місто. На 2018 рік в планах є привезти потужного британського чи американського музиканта чи гурт. Зараз шукаємо, як зробити це правильно.

 

Вважаєте, що Івано-Франківськ маленьке місто для таких масштабних подій?

Якщо ми привозимо когось масштабного постає питання, де це робити. Це велика проблема, немає відповідного залу чи стадіону. Тому ми трошки відмовляємося від супер-крутих. Бо насправді привести когось топового – це або складні райдери, або дуже дорого. Зараз вдається домовлятись з тими самими іспанцями, колумбійцями, румунами, іранцями на дуже хороших умовах. Це, мабуть, якась енергія Івано-Франківська нам допомагає.

 

Чи  залишились задоволеними минулорічним фестивалем? Чи все задумане вдалось і чого очікуєте від цьогорічного фестивалю?

Минулорічним «PORTO Franko Гогольfest» дуже задоволений. Відверто кажучи, минулого року ми не привозили супер-зірок, але нам вдалося поєднати усі напрямки музики та фестивалю, щоб було органічно. Все працювало дуже правильно. Хтось презентував новий альбом, або нову програму. Я задоволений, адже той вектор, який ми задали для себе, як фестиваль, ми дотримали на 90%. Тому я задоволений.  В цьому році очікую цього ж. А найбільше хочу зрозуміти, де в Івано-Франківську у наступному році робити щось масштабніше. Ми амбітні і є бажання робити щось круте. І хочемо робити з Івано-Франківську реально вільний міжнародний порт, куди можна  було б привозити будь-кого й на вигідних умовах.

 

Олександра Бакун


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1879
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1817
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1814
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5354 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2112 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1477

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

682

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

739

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

930

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

968
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1717
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3632
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10212
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26086
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10138 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7676
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

858
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1360
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

347
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1234
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

831
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1039