Як злидар заробив майже мільйон: франківський депутат розбагатів із арештованими рахунками

 

 

Депутат за рік витратив більше, ніж заробив. Різниця склала понад 200 тисяч гривень. Це може тягнути за собою адміністративну відповідальність.

 

Більше того — у декларації “свободівець”, депутат Івано-Франківської міської ради забув вказати інформацію про повернення свого боргу у розмірі 570 тис. грн, що тягне за собою кримінальну відповідальність. При цьому Сергій Абрам’як активно заробляє гроші на фінансових пірамідах, їздить на дорогому авто і подорожує світом.  

 

Колишній злидень, депутат Сергій Абрам’як, заробив майже 900 тисяч у 2016 році. Приватним підприємцем “свободівець” став лише в червні минулого року. Виходить стрімка історія успіху: не маючи жодної копійки за душею у 2015 році депутат Івано-Франківської міськради зміг заробити майже мільйон за 6 місяців.

 

Дані в декларації депутат уточнив 1 квітня 2017 року. В уточненій декларації з’являється досить значна деталь — Абрам’як минулого року мав один значний видаток — купив право вимоги боргу за 549 935 грн.

 

Постає цілком логічне запитання, як можна було забути суму у розмірі більше половини річного доходу під час заповнення декларації? У Івано-Франківську ми проводили тренінг для депутатів, як заповнювати декларації. Депутат Абрам’як, на жаль, не відвідав навчання, де детально пояснювали, як слід заповнювати декларацію, — наголошує координаторка кампанії “Стеж за грошима” Віта Думанська.

 

Декларант вже використав свою можливість подати виправлену декларацію. Тобто, упродовж семи днів після подання декларації суб’єкт декларування мав таке право, — повідомили Громадському руху ЧЕСНО в НАЗК.

 

Але, як виявилося, є грошові витрати, які Абрам’як вирішив не декларувати взагалі. Активістам Громадського руху ЧЕСНО вдалось отримати документи, які підтверджують ще один значний видаток депутата Абрам’яка, здійснений у 2016 році. Згідно з рішенням суду Сергій Абрам’як повинен був виплатити борг у сумі 585 591 грн.

 

У 2014 році Сергій Абрам’як позичив 35 000 доларів США, про що свідчить розписка, дана депутатом.

Уже 27 жовтня того ж року поліція розпочала досудове розслідування за фактом заволодіння Сергієм Абрам’яком  грошовими коштами позивача шайхрайським способом. Це тягне за собою кримінальну відповідальність за ч. 1 Ст. 190 Кримінального кодексу України — “привласнення чи розтрата чужого майна”.

 

9 червня 2015 року рішення Івано-Франківського міського суду задовольняє позов проти Абрам’яка і вирішує стягнути з нього боргові зобов’язання в сумі 585 591 грн. Про це свідчить рішення та виконавчий лист, виданий судом.

 

 

Проте, Абрам’як не поспішав виконувати рішення суду і борг не повернув у належний термін. На підставі цього, 14 грудня 2015 року Виконавча служба Управління юстиції в Івано-Франківській області подала запит у 9 банків, з проханням терміново надати інформацію про наявність зареєстрованих цінних паперів, поточних рахунків та всіх відкритих карткових рахунків Сергія Абрам’яка.

12 січня 2016 року старшим державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції були заблоковані всі банківські рахунки Абрам’яка.

 

Слід зауважити, що саме в цей час, з серпня по жовтень 2015 року тривала передвиборча кампанія Сергія Абрам’яка, як кандидата до Івано-Франківської міської ради, яку він успішно виграв. Висувала його ВО “Свобода”.

 

Не хочу на цю тему говорити. Хто вам сказав, що повернув борг?, — так прокоментував депутат те, що “забув” задекларувати повернення боргу.

 

У НАЗК наголошують, що це може бути підставою для повної перевірки декларації:

 

Такі перевірки НАЗК проводить за повідомленнями громадськості, журналістів, правоохоронних органів. У даному випадку суб’єкт декларування підпадає під статтю 366-1 ККУ, адже відомості  у декларації  відрізняються від достовірних на суму  понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб  (понад  400 тис. грн).  Відповідно, декларант може бути притягнений до штрафу від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 2 000 000 до 2 400 000 грн),  до виконання   громадських  робіт  строком  від 150 до 240 годин, або до  позбавлення волі на строк до 2-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 2-х років.

 

Зробив він це у 2016 році, однак у декларації цих фінансових зобов’язань не вказав. Виходить, сума витрат Абрам’яка за 2016 рік щонайменше становить близько 1 200 000 грн. А заробив депутат, нагадаємо, 899 732 грн. А із заробленої торік суми треба ще сплатити податки, закупити сировину для ведення бізнесу, повертати кредит 200 000 гривень, взятий у 2014 році, годувати себе і сім’ю. Це при тому, що в 2015 році у нього були нульові доходи. У підсумку, прірва між доходами і видатками становить понад 220 000 грн. Що вже є підставою для адміністративної відповідальності. Адже підлягає під порушення норми закону про приховування видатків і доходів.

 

Я чуть-чуть по-іншому рахував, тому з вами не сходиться (прим. авт. — з розрахунками ЧЕСНО). Яка в мене позиція? Нема в мене позиції з цього питання, — зазначив Абрам’як.

 

При цьому депутат, в якого доходи значно менші за витрати, у 2016 році встиг відпочити на гірськолижньому курорті “Буковель”, з’їздити з дружиною в Жешув, Будапешт та Краків, а перед новорічними святами провести відпустку в Дубаї. Влітку він їздив на відпочинок до океану — в Потругалію. Зауважимо, що ці поїздки були до того, як депутат-злидень зареєстрував ФОП і почав заробляти хоч якісь гроші.

Фото зі сторінки Сергія Абрам'яка в Instagram

Хоча депутат переконаний, що мандрувати світом зовсім недорого:

 

В Португалію коштує 79 євро білєт. Там в нас в Івано-Франківську є комік такий, Михайло Батяр, чи як його. То він за 50 євро умудрився доїхати до Португалії, — каже Абрам’як.

 

За скільки подорожував сам депутат, а не комік, Абрам’як, який на той час не мав грошей, приховує інформацію. На запитання, скільки коштувала літня подорож, відповів, що секрет.

 

Як з’явилася квартира дружини і де доходи від її бізнесу?

Значний “плюс” е-декларацій в тому, що тут декларанти зобов’язані вказати вартість майна, яким володіють. Ми порівняли декларацію Сергія Абрам’яка за 2016-й та 2014 роки. Увагу привернула 1/5 квартири, яка належить дружині — в 2016 році Абрам’як зазначив, що право власності на житлову площу дружина набула у 2006 році. З логіки виходить, що у декларації 2014 року квартира мала б фігурувати, однак там її немає.

 

Зауважимо, що дружина Сергія Абрам’яка — Надія, судячи з декларацій чоловіка, — у 2014 та 2015 роках не заробила нічого. Разом з цим, згідно з даними реєстру Міністерства юстиції, у липні 2013 року вона заснувала і очолила ТзОВ “Дукафе”. Ліквідоване підприємство лише 3 березня 2017 року.

На різних сайтах для пошуку роботи регулярно розміщувались повідомлення про те, що ТзОВ “Дукафе” шукає працівників. Оголошення датувались 2015 роком, а номер телефону, за яким можна зв’язатись з потенційним роботодавцем співпадав з номером, зазначеним в реєстрі Мін’юсту.

 

Фігурувало ТзОВ “Дукафе” і на сайтах для оптової торгівлі кавою та чаєм, на різних торгових інтернет-майданчиках. Найцікавіше те, що за тим же номером активісти Громадського руху ЧЕСНО сконтактували з Сергієм Абрам’яком при підготовці матеріалу з аналізу декларацій за 2015 рік. Тоді депутат пояснив, що живе на заощаджені кошти, оскільки 8 років пропрацював у банківській сфері. Чому не задекларував заощадження — Абрам’як тоді так і не пояснив.

Попри те, в єдиному державному реєстрі юридичних осіб ми знайшли інформацію, що Сергій Абрам’як з 11.02.2015 року очолює Спільне Українсько-Чеське Підприємство “Ферум-Трейд”, яке, згідно з указаними КВЕДами, займається лісопильним промислом та продає вироби з дерева. Виникає чергове запитання — невже директор фірми з іноземним капіталом не отримував зарплатні?

 

До слова, у 2014 році, якщо вірити декларації — Абрам’як за 267 158 грн придбав квартиру у приміському селі Микитинці.

Проаналізувавши декларацію Сергія Абрам’яка та опрацювавши отримані документи, активісти Громадського руху ЧЕСНО направлять заяву до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Сергію Абрам’яку, за незадекларований видаток у півмільйона гривень загрожує штраф від 42 500 до 51 000 грн, або громадські роботи або ж позбавлення волі до 2-х років та позбавлення права займати посади на державній службі.

Нагадаємо, торік у декларації депутата за 2015 рік були нульові доходи. А у 2014 рік дохід депутата складав трохи більше, ніж 70 000 грн. Громадський рух ЧЕСНО виявив зв’язок депутата з фінансовими пірамідою — інвестиційною компанією Helix. Наприкінці 2016 року компанія Helix закрилась, а ряд організаторів та керівників структури були арештовані.  У своїх соціальних мережах Cергій Абрам’як активно публікував інформацію про діяльність ще однієї фінансової піраміди — Kairos. Депутат агітував користувачів соціальних мереж до вступу в компанію. У ЗМІ депутат фігурує як “топ-лідер компанії” Kairos, яка перестала виплачувати гроші вкладникам.

 

Ми запитали в Абрам’яка, чи отримував він доходи у 2016 році від Helix та Kairos, а також, чи знає він про крах піраміди:

 

Нє. Я насчьот того, що Кайрос закрився в Івано-Франківську, не в курсі.

 

У соціальних мережах досить часто почали з’являтись інформаційні пости, де люди скаржаться, що Kairos перестав виплачувати гроші вкладникам із підозрами, що компанія скоро закриється. На початку своєї діяльності компанія орендувала офіс в самісінькому центрі Івано-Франківська. А вже через 5 місяців діяльності — переїхала в значно менше приміщення далі від центру.


 

 

На чому їздить депутат?

Депутат пересувається на недешевому авто — Mercedes E 220 CDI. На цьому авто він приїжджає на сесію міської ради, на ньому ж його бачили неодноразово в місті.

 

Слід зауважити, що на задньому склі авто майорить наклейка компанії “Kairos”. Минулого року Абрам’як в інтерв’ю журналісту ЧЕСНО сказав, що дійсно їздить на такому автомобілі, однак йому він не належить. Авто, є власністю подруги сім’ї на прізвище Коцаба. Жінка зараз закордоном, а Абрам’як приглядає за автомобілем. Слід зазначити, що при заповненні е-декларації декларант повинен вказати рухоме майно яким він користується, чого Абрам’як так і не зробив.

 

Таким чином, заповнивши свою декларацію за 2016 рік депутат-”свободівець” Сергій Абрам’як здійснив ряд порушень - забув задекларувати видаток в половину власних доходів, не вніс в декларацію автомобіль, яким користувався у 2016 році. Окрім того - стиль життя депутата не відповідав задекларованим ним доходам - він відвідував фешенебельні курорти не маючи жодної копійки в кишені. За порушення, виявлені у деклараії активісти Громадського руху ЧЕСНО направили скаргу на Абрам’яка до НАЗК.

 

 

Автори:

Віталій Світлик, координатор руху ЧЕСНО в Івано-Франківській області
Михайло Джогола, аналітик кампанії “Стеж за грошима” ЧЕСНО
 
 


Коментарі (1)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

635
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1839 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

536
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6890 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11359 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

319

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1053

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1098

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1094
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

263
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1066
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

832
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

726
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2930
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4422
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18424
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

294
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

339
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

649
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

754