Судовий прецедент в Україні. Через "сусідські війни" міська влада за допомогою суду може змусити франківчанку облаштувати вздовж вулиці тротуар за свій кошт (фото+документ)

 

 

 

В Івано-Франківську міська рада судиться із мешканкою міста Мирославою Мунакатою щодо вирішення питання вирівнювання тротуару по вулиці Нова.

 

Судові спори у цій справі розпочались ще минулого року, сусіди звернулися до суду через земельний конфлікт, інформує Фіртка.

 

До суд звернулася сусідка Мирослави Мунакати, Наталія Шпачинська з позовом про усунення перешкод в обслуговуванні та користуванні житловим будинком по вулиці Нова, 18. Йдеться про приведення суцільної огорожі на межі будинків №18 та №16 до висоти 1.5 метра та прозорості не менше 50%, встановлення тротуару з ухилом не більше 20% за рахунок М.Мирослави та відшкодування 6000 гривень на судові витрати.

 

Також Мирослава Мунаката подала зустрічний позов до Шпачинської Наталії про зобов’язання припинити користування самовільно зайнятою земельною ділянкою  площею 0.0010 га, що належить позивачу. Тож франківчанка просила суд зобов’язати усунути перешкодити в користуванні будинковолодінням шляхом знесення самовільно збудованої реконструкції житлового будинку. У цьому судовому процесі вирішили питання щодо висоти огорожі, яку згодом зрізали навіть менше ніж передбачено рішенням Івано-Франківського суду та ухвалою Апеляційного суду.

 

На перший погляд у цих справах немає нічого дивного, конфлікт інтересів і не більше. Втім, вже у серпні Івано-Франківська міська рада подала до суду позовну заяву на Мунакату Мирославу Семенівну про примусове облаштування тротуару по вулиці Нова, 16 в Івано-Франківську з ухилом не більше 20%.

 

Через так би мовити "сусідські війни" не всім подобається облаштування тротуару. За словами мешканців, "вони впродовж  2015-2016 р. неодноразово звертались до міського голови, депутата Івано-Франківської міської ради Микули Р.В., ВДАІ м. Івано-Франківська, Інспекції ДАБК з приводу того, що їх сусідка — гр. Мунаката Мирослава Семенівна, що проживає у будинку по вул. Нова, 16 вимостила тротуар довжиною  приблизно 25 м (під’їзд до свого будинку)  з порушенням встановлених правил та норм щодо дозволеного відсотка поперечного ухилу тротуару, що створює загрозу їх життю, здоров'ю  та може призвести до завдання їм фізичної шкоди. Мешканці стверджують, що Мунаката М.С. на тротуарі вздовж свого домоволодіння по вул.Нова,16 зробила стьоки від свого помешкання на проїжджу частину вулиці з поперечним ухилом більше 20%. Це створює літнім людям проблеми у пересуванні до своїх домівок, адже у зимову пору року по такому підйому неможливо рухатись без докладання неабияких зусиль".

 

Жінка справді біля свого будинку залила бетонний тротуар, адже несила було терпіти бездоріжжя. Втім мови про стьоки на дорогу не може бути, адже дороги як такої взагалі немає - суцільне бездоріжжя.

 

«Мені не треба того тротуару, але коли дощі - перейтись по вулиці неможливо. Так, я облаштувала його за власні кошти і витратила чимало, але робила його й для перехожих. Інші сусіди та їхні діти ходять по тротуарі й не скаржаться на ухил. Виходить, що мене можуть тепер зобов’язати облаштувати повністю за свій рахунок ще й дорогу, вона теж там погана», - говорить жінка.

 

Так виглядає тротуар біля будинку М. Мунакати

 

До слова, вулиця Нова одна з найгірших у місті, чимало водіїв скаржаться на стан дороги. З протилежної сторони вулиці сусіди теж облаштували тротуари, під'їзди до будинків, але їм пощастило більше - з ними не судяться.

 

Як зауважила кореспонденту Фіртки, захисник пані Мирослави, адвокат Юлія Широких – «це прецедент у судовій практиці, адже у реєстрі немає жодної схожої справи за подібним позовом. Є різне, але, щоб міська влада зобов'язувала жителів облаштовувати за свій кошт вздовж вулиці тротуар - це прецедент на всю Україну».

 

В позовній заяві йдеться про те, що представник мешканців вул. Нова, сусід відповідачки звернувся до міського голови міста із зверненням щодо вирішення питання вирівнювання тротуару на вказаній вулиці в судовому порядку на яке відреагував юридичний відділ.

 

Як зазначають скаржники, «Мирослава Мунаката, що проживає на вул. Нова, 16 вимостила тротуар довжиною 25 метрів, під’їзд до свого будинку, з порушенням встановлених правил та норм щодо допустимого відсотка поперечного ухилу тротуару, що змушує мешканців вулиці переходити на інший бік дороги через проїжджу частину, що є небезпечним для життя та здоров’я, а ще неможливість проходу з візочками чи велосипедом». 

 

Позивач зазначає, «що проектування та будівництво нових, реконструкція та капітальний ремонт існуючих вулиць та доріг здійснюється згідно Державних будівельних норм «Вулиці та дороги населення пунктів» - ДБН В.2.3-5-2001.

 

Ці норми є обов’язковими для органів виконавчої влади, контролю та експертизи, місцевого самоврядування, підприємств установ і організацій незалежно від форми власності…  Відповідно до цього вищевказаного ДБН тротуари необхідно проектувати односхилими з похилами 20% у бік прохідної частини – рідше 25% і розміщувати в одному рівні з газонами та смугами озеленення»…

 

Далі мовиться, що "Мирослава Мунаката зробила тротуари односхилими від свого помешкання на проїжджу частину вулиці з поперечним ухилом більше 20%, без відповідної дозвільної документації. Чим порушила норми законодавства та створила літнім мешканцям проблеми у пересуванні".

 

Згідно з рішенням від 4 квітня 2016 року  Івано-Франківського міського суду ухвалою Апеляційного суду в Івано-Франківській області визначено, що «вимоги первісного позову про встановлення тротуару з ухилом не більше 20% за рахунок Мунакати М., таки не підлягають до задоволення, оскільки власником чи користувачем земельної ділянки зі сторони вулиці Мунаката М. не являється. ЇЇ бажання покращити стан примикаючої ділянки  комунальної власності шляхом влаштування тротуару виконано без дозволу відповідних служб та із порушенням вимог ДБН щодо можливого ухилу тротуару . При цьому  такий тротуар вона могла встановити тільки по межі своєї ділянки, а не й сусідньої».

 

 

Відповідно вимозі про  встановлення тротуару з ухилом не більше 20% за рахунок Мирослави Мунакати відмовлено з мотивів, що тротуар по вул. Нова є частиною вулично-шляхової мережі, а власником даної земельної ділянки є міська рада, тож позивачем тепер і виступає міська рада.

 

У позовній заяві міська рада  вбачає, що Мунаката порушила Правила благоустрою, оскільки вона не є балансоутримувачем вулично-шляхової мережі й не має права здійснювати реконструкцію тротуарів на власний розсуд.

 

При цьому представник юридичного відділу, який складав позовну заяву Андрій Устінський, просить суд зобов’язати Мирославу Мунакату  облаштувати за власні кошти тротуар по вулиці Нова з ухилом не більше 20%.   

 

А чи законно? Якщо мовиться про те, що  жінка не є балансоутримувачем вулично-шляхової мережі і порушила Правила благоустрою міста. Ситуація суперечлива та неоднозначна з боку позиції самої міської ради.

 

Так, цивільну справу за позовом Івано-Франківської міської ради про примусове облаштування тротуару розглядає від 20 вересня 2016 року суддя Польська М.В.

 

Мирослава Мунаката, неодноразово зверталась до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа стосовно вирішення цієї проблеми.

 

"Я двічі писала звернення до міського голови та була на прийомі в Руслана Романовича, але він залишив моє прохання без уваги. Лише сказав, що питання направить на комісію", - зазначає пані Мирослава.

 

Крім того, жінка звернулась й до депутатів міської та обласної ради з проханням врегулювати ситуацію, а зокрема посприяти у виділенні коштів для того, щоб відремонтувати, якщо не дорогу, то бодай тротуари вздовж вулиці.

 

Одне із звернень від Мирослави Мунакати отримав депутат Івано-Франківської міської ради Віталій Мерінов.  Так, 7 грудня 2016 року,  він звертався із депутатським зверненням  до міського голови Руслана Марцінківа про включення до бюджету міста на 2017 рік фінансування брукування пішохідних доріжок по вул. Нова перед будинками в приватному секторі.

 

 

Депутату прийшла відписка за підписом першого заступника міського голови Миколи Вітенка, в якій зазначалось: «Повідомляємо, на момент надходження Вашого звернення титульний список на капітальний ремонт міжбудинкових проїздів і прибудинкових територій на 2017 рік уже сформовано. Зазначеним проектом титульного списку на 2017 рік не передбачено благоустрій території перед будинками в приватному секторі на вул. Нова №16, 18, 20».

 

 

Цікаво, що  подібний запит В.Мерінов подав у Департамент  житлової, комунальної політики та благоустрою міста. Через декілька днів від відповіді за підписом Миколи Вітенка, директор департаменту Михайло Смушак надав документ з наступним тексом:

 

«На даний час, на підставі  опрацьованих депутатських звернень, звернень мешканців міста, рішень комісій з безпеки руху, листів, звернень та розрахунків комунальних підприємств, громадських організацій, Департаментом сформовано пропозиції до міського бюджету на 2017 рік і направлено у фінансове управління виконкому міської ради та голові постійної депутатської комісії з питань бюджету для подальшого формування проекту плану міського  бюджету. Остаточні титульні списки будуть складатися у відповідності до затвердженого ними бюджетних призначень і оцінки загально-технічного стану кожного окремо взятого об’єкту».

 

 

Отже, виходить, насправді список не був сформований?  До слова, головою комісії з питань бюджету є  депутат «свободівець» Роман Онуфріїв.

 

Суб’єктивно можна стверджувати, що міська рада вирішила перекласти обов’язки балансоутримувача на плечі мешканців міста, в даному випадку М. Мунакату. 

 

Тим більше, що пані Мирослава від виконавчого комітету отримала відповідь на своє звернення в якому мовиться, «що балансоутримувачем вулиці Нова є КП «Муніципальна дорожня компанія», раніше КП «ДРЕУ».

 

В результаті, у затвердженому плані серед кілька десятків вулиць, грошей у міському бюджеті для вулиці Нова не знайшлося.

 

Як зазначають юристи, "відповідно до п.1.5. Правил дорожнього руху, затверджених Постановою КМУ від 10 жовтня 2001 р. № 1306 ( далі — правила ПДР), дії або бездіяльність учасників дорожнього руху та інших осіб не повинні створювати небезпеку чи перешкоду для руху, загрожувати життю або здоров'ю громадян, завдавати матеріальних збитків.

 

Особа, яка створила такі умови, зобов'язана негайно вжити заходів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху на цій ділянці дороги та вжити всіх можливих заходів до усунення перешкод, а якщо це неможливо, попередити про них інших учасників дорожнього руху, повідомити підрозділ міліції, власника дороги або уповноважений ним орган. Тому всі мешканці просили міського голову зобов’язати особу, яка вимостила такий високий тротуар – Мунакату М.С. привести цей тротуар до норми ( тобто в той стан, в якому він був)."

 

Втім зрозуміло, що це справа міських комунальників, адже логічніше було б для всіх мешканців облаштувати пішохідні тротуари та дорогу згідно норм. Натомість міська влада вирішила руками мешканки облаштувати тротуар.

 

Загалом, ще у 2015 році Управління МВС України в Івано-Франківській області відділення Державтоінспекції  з обслуговування м. Івано-Франківська при УДАІ у відповіді на скаргу, зазначено, що УДАІ УМВС після обстеження території надав вимогу балансоутримувачу  вулично-шляхової мережі привести тротуар до нормативного стандарту.

 

30 березня у міському суді відбудеться слухання у справі щодо примусового облаштування тротуару.


25.03.2017 4063 1
Коментарі (1)

Василь Медвідь 2017.04.02, 12:49
Дивно, що міська влада замість того, щоб подякувати жінці за облаштування тротуару своїми силами, подає на неї позов до суду. Для того, щоб люди самі не ремонтували на власний розсуд тротуари, їх повинна ремонтувати міська влада! Але цинізм міської влади в деталях - позов поданий владою відносно "порушення чинних будівельних норм і стандартів". Тобто, якби громадянка міста облаштувала тротуар за власний кошт з дотриманням чинних будівельних стандартів, то предмету позову не існувало б в принципі..... Виявляється, міська мерія дуже ревно стежить за дотриманням будівельних стандартів. Тому хочу запитати мера МАрцінківа, яким стандартам відповідає покладений асфальт на вулицях, який зліз цієї весни разом зі снігом? яким стандартам відповідає тротуарна плитка з його підшефного заводику, яка розлазиться і розсипається на морозі за декілька років експлуатації? Яким стандартам відповідає болото і калюжі на нещодавно вимощених тротуарах? Яким стандартам взагалі відповідає так-званий "благоустрій" в місті, який виглядає жахливо? І чи не очікує Мер масових позовів до суду від громадян міста з вимогою компенсації нанесених збитків місту з власної кишені?
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1877
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1816
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1812
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5347 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2111 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1474

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

680

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

737

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

928

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

965
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1714
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3630
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10211
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26083
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10137 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7674
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

857
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1359
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

344
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1232
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

829
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1037