В Івано-Франківську суд задовольнив позов ДАБІ у справі незаконної перебудови мансарди в пам'ятці архітектури на Грушевського, 20 (документ)

 

 

Як повідомляла раніше Фіртка, Державна архітектурно-будівельна інспекція України звернулась до суду з адміністративним позовом до Володимира Свиридова щодо приведення до попереднього стану горища над квартирою у пам’ятці архітектури за адресою вул. Грушевського, 20.

 

Мова йде про зобов'язання демонтажу двох перестінок з дерев’яного бруса, які влаштовані на цегляній основі, а також влаштованого вікна, інформує Фіртка.

 

Як йшлося у позові реконструкція горища є самочинним будівництвом, тому враховуючи вимоги ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт та Цивільного кодексу України підлягає приведенню до попереднього стану.

 

Треті сторони у справі, мешканці даного будинку: Ірина Юркевич, Михайло Пастух та Олег Пелех просили задовольнити позов, оскільки через роботи, які провелись на горищі руйнується будинок та їхні квартири.

 

В суді, зокрема, було встановлено, що управління ДАБІ в області на підставі листа Департаменту містобудування та архітектури про скасування містобудівних умов і обмежень та у зв'язку з необхідністю перевірки достовірних даних у зареєстрованій декларації, було проведено позапланову перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил реконструкції квартири. Після чого було складено акт, за результатами якого встановлено, що відповідно рішення Івано-Франківської міської ради, містобудівні умови та обмеження, видані на пристосування горища видані 2 грудня 2013 року скасовано.

 

Нові містобудівні умови не видавались. Також 3 лютого 2015 року було скасовано декларацію про початок виконання робіт від 26.12 2013 року.

 

«Постановою Івано-Франківського міського суду від 21.04.2016 по справі №344/4760/15-а, яка набрала законної сили за результатом перегляду судом апеляційної інстанції, встановлено, що будинок є пам'яткою архітектури місцевого значення, охоронний номер 177-ІФ.

Відповідно до статті 54 Конституції України культурна спадщина охороняється законом. Держава забезпечує збереження історичних пам'яток та інших об'єктів, що становлять культурну цінність, вживає заходів для повернення в Україну культурних цінностей народу, які знаходяться за її межами.

Зокрема правові, організаційні, соціальні та економічні відносини у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об'єктів культурної спадщини у суспільному житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь регулює Закон України "Про охорону культурної спадщини".

Об'єктом культурної спадщини є визначне місце, споруда (витвір), комплекс (ансамбль), їхні частини, пов'язані з ними рухомі предмети, а також території чи водні об'єкти (об'єкти підводної культурної та археологічної спадщини), інші природні, природно-антропогенні або створені людиною об'єкти незалежно від стану збереженості, що донесли до нашого часу цінність з археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду і зберегли свою автентичність (стаття 1 Закону України "Про охорону культурної спадщини).

Згідно частини 2 статті 25 вказаного Закону, юридичні та фізичні особи, у користуванні яких перебувають пам'ятки, відповідають за їхню збереженість і зобов'язані дотримувати вимог органів охорони культурної спадщини.

Відповідно до статті 22 Закону України "Про охорону культурної спадщини" пам'ятки, їхні частини, пов'язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця.

Разом з цим, порядок надання дозволів, погоджень і висновків органами охорони культурної спадщини встановлений статтею 6-1 Закону України "Про охорону культурної спадщини", згідно з якою дозволи, погодження і висновки, передбачені цим Законом, надаються органами охорони культурної спадщини безоплатно.

Рішення про надання або про відмову в наданні дозволу, погодження чи висновку приймається органом охорони культурної спадщини протягом одного місяця з дня подання фізичною чи юридичною особою відповідних документів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Набуття суб'єктом господарювання права на провадження будь-яких дій щодо здійснення господарської діяльності на об'єктах культурної спадщини за декларативним принципом забороняється.

Оскільки, початок реконструкції горища над квартирою було здійснено за декларативним принципом, тобто за наявності декларації про початок виконання будівельних робіт №ІФ083133600233 від 26.12.2013, містобудівних умов та обмежень №230/13-01/1/01 від 02.12.2013, та проекту, вказана документація не надавала права провадження будь-яких дій щодо зміни пам'ятки архітектури місцевого значення.

Отже, враховуючи вищенаведене та те, що відповідний документ органу охорони культурної спадщини щодо реконструкції вищевказаного горища відсутній, інші документи, на наявність яких посилається представник відповідача скасовані, а відповідачем завдано шкоду пам'ятці незаконним будівництвом», - йдеться у постанові Івано-Франківського окружного адміністративного суду.

 

Відтак, наприкінці лютого Івано-Франківський окружний адміністративний суд постановив задовольнити позов ДАБІ.

 

Постанова зобов’язує Володимира Свиридова відновити горище над квартирою №15 по вулиці Грушевського, 20, шляхом приведення його до попереднього стану.

 

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку.

 

Варто додати, також в лютому 2017 року Івано-Франківським міським судом було задоволено скарги на постанови щодо закриття кримінальних проваджень :

 

 

 

 

 

Довідка Фіртки:

Будинок за адресою вул. Грушевського, 20 є пам’яткою архітектури місцевого значення, який за номером 177-іф є занесеним до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Він побудований у 1895 році і має ряд архітектурних особливостей, таких як тонке дерев’яне перекриття підлог-стель 2 см, яке не може витримувати значних додаткових вагових навантажень.

Моральний знос (амортизація) будинку, на 2014 рік згідно довідки ЄРЦ,  становить 92% . Згідно із технічною характеристикою стану будинку, наданою НДІ Проектреконструкція у 1997 році: фізичний знос фундаменту становив – 45%, стін – 50%, перекриття – 40%, сходів – 80%, даху – 30%, підлоги – 25%, дверей – 40%, загальний знос будинку становить 40,2 %.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У судовій справі незаконної перебудови мансарди в пам'ятці архітектури на Грушевського, 20 залучили третіх осіб

Позов у справі демонтажу незаконної надбудови у пам'ятці архітектури в Івано-Франківську залишили без розгляду. У ДАБІ кажуть, що позиватимуться ще (відео)

У судовій справі незаконної надбудови у пам'ятці архітектури в Івано-Франківську відповідач просить залишити позов без розгляду

Афера на вулиці Грушевського, 20: боротьба мешканців триває

Франківці захищають пам'ятку архітектури від незаконної надбудови

Через бажання франківця спорудити мансарду, архітектурна пам’ятка в Івано-Франківську, життя та здоров’я її мешканців опинились під загрозою

В Івано-Франківську відбудеться судовий «батл» між двома експертами, оцінки технічного стану будинку на Грушевського 20 яких суперечать одна одній


07.03.2017 1569 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1766
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1778
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1760
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5256 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2066 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1445

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

584

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

692

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

888

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

929
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1655
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3585
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10174
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26048
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10071 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7646
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

832
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1332
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

308
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1190
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

782
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1012