Мер Івано-Франківська може потрапити у загальнодержавний реєстр корупціонерів

 

/data/blog/125806/ac4605d999d28d9813f9e4b31a7af868.png

 

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків може потрапити у Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення. 

 

Про це Фіртці розповів юрист Олександр Джус, коментуючи учорашнє вручення протоколу адміністративного правопорушення щодо невчасної подачі в НАЗК інформації про придбане майно ("SKODA OCTAVIA" 2016 року випуску за 468 742 гривень. - ред.).

 

За словами юриста, Зконом України «Про запобігання корупції» передбачено, що посадові та службові особи органів державної влади та місцевого самоврядування, до яких відноситься також посада міського голови, зобов’язані подавати інформацію про зміни свого майнового стану, в тому числі про отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів Національному агентству з питань запобігання корупції (далі – НАЗК). Дана інформація подається протягом десяти днів з моменту виникнення такого у формі затвердженій Радою НАЗК.

 

"Як заявляє міський голова п. Р. Марцінків, він придбав авто за кредитні кошти на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів ще у грудні 2016 р. Отже, він зобов’язаний повідомити про це протягом 10 днів, з моменту придбання авто, НАЗК. Але п. Р. Марцінків замість НАЗК, повідомив про придбання авто усіх своїх читачів у соціальній мережі Фейсбук. Такий крок першої посадової особи міста є безумовним жестом відкритості для мешканців міста, проте цього не достатньо, це є невиконанням вимог антикорупційного законодавства. Якщо повідомлення у соцмережах міським головою про зміну майнового стану є його правом, то повідомлення НАЗК - є прямим обов’язком, за невиконання якого встановлено адміністративну відповідальність", - розповідає Олександр Джус.

 

Юрист переконаний, що таким чином, повідомивши у соцмережі про купівлю авто в кредит і не надавши інформацію про це у НАЗК, п. Р. Марцінків сам розв’язав руки правоохоронцям щодо притягнення його до відповідальності.

 

"Статтею 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані караються штрафом в розмірі від 1 700 до 3 400 грн., - розповідає експерт. - Кодексом України про адміністративні правопорушення вказано, що протоколи за таке порушення складаються Національною поліцією України. Той факт, що полісмени прибули до міського голови разом із понятими є звичною практикою. Адже правопорушник вправі відмовитись від підписання протоколу. А такий факт має бути зафіксованим саме понятими".

 

"Тому акцентування уваги п. Р. Марцінківим на тому, що при складанні у нього в службовому кабінеті протоколу були присутні поняті не заслуговують уваги, як на щось надзвичайне. Чи, тим паче, не може бути розцінено з правової сторони, як тиск чи піар-хід зі сторони правоохоронців. При тому, варто звернути увагу на те, що про сам «захід» громадськість дізналася саме від мера. Після чого вже керівництво поліції надало свої коментарі. Дане правопорушення закон відносить до правопорушень, які пов’язані з корупцією. І хоча шкоди нікому не нанесено, однак такі дії є підкарними. А зі сторони взагалі може виглядати навіть смішно, адже його притягують до відповідальності виключно з формальних підстав. І авто не є дуже дорогим, і придбане в кредит, і самого голову міста можна зустріти на вулиці без охорони, однак суворий закон – закон", - зауважує Олександр Джус.

 

Тепер справа за Івано-Франківським міським судом, який зобов’язаний розглянути даний протокол та винести постанову, якою визнає винним у вчиненні корупційного правопорушення або ж звільнить від відповідальності у зв’язку з відсутністю в діях складу правопорушення.

 

"Варто зазначити, що в Україні віднедавна ведеться Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення. У випадку визнання судом п. Р. Марцінківа винним, його внесуть у цей реєстр. І в разі повторного аналогічного правопорушення вчиненого протягом одного року, одним штрафом вже не обійдеться. Мер позбудеться своїх повноважень, а в Івано-Франківську оголосять про нові позачергові вибори міського голови", - підсумував юрист.

 

Нагадаємо, міський голова придбав автомобіль "SKODA OCTAVIA" 2016 року випуску за 468 742 гривень. За повідомленням Р.Марцінківа, покупку здійснено за кошти, які отримані, як кредит у ПАТ «Кредо-банк», а також від продажу автомобіля Daewoo Lanos (ЗАЗ TF 6940, 2011 року випуску).

 

До слова свій попередній автомобіль, міський голова продав за  4 тисячі доларів.

 

Відомо, що активіст Мирон Дмитрик подав до НАЗК Заяву, в якій вказав на підозру щодо корупційних дій міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

 

Адже він не повідомив НАЗК, як того вимагає закон, про "суттєву зміну майнового стану" Руслана Марцінківа, а саме про продаж старого автомобіля, покупку нового та отримання кредиту в Кредобанку.

 

Світлина від Мирона Дмитрика.

 

Світлина від Мирона Дмитрика.

 

"Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення справді існує. Реєстр передбачений законодавством для осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Його веде Мін'юст, але зараз відбувається передача повноважень до НАЗК. Щодо особи якої прийнято рішення, яке набуло сили чи адміністративне, чи злочин, чи це правопорушення, яке тягне за собою дисциплінарну відповідальність. Має бути рішення суду, тоді особу можуть включити в цей реєстр. Він є відкритим і часто ним мали б користуватися коли на великі посади призначають осіб", - розповів кореспонденту Фіртки юрист та громадський активіст Мирон Дмитрик.

 

За словами Мирона Дмитрика, даний Реєстр, як дошка публічної ганьби, але до займання посади вона немає жодного відношення.

 

"Марцінків купив авто, я особисто написав йому Руслане, потрібно подати в НАЗК - він відповів, що це дурниці. Тож тепер за несвоєчасне дрібне правопорушення буде платити штраф. Я подав в НАЗК, можливо це дрібниця, але міський голова має бути взірцем і це буде, як приклад для інших, що не потрібно ігнорувати закон. Також я б хотів звернути увагу на те, що виявляти й доводити до НАЗК обов'язок мають ті, хто отримує великі гранти на антикорупційну діяльність. Бо попсуті це можна робити й без грошей, але коли є гроші потрібно тим більше робити роботу, а не вдавати, що щось робиться", - наголосив Мирон Дмитрик.

 

 

Читайте також:

Ігор Ткач: Мер Марцінків передчасно зняв ґвалт

Не розумію чому він "кіпішує"?: в поліції повідомили, що Руслана Марцінківа за порушення закону "Про запобігання корупції" лише оштрафують

«Залізні коні» міської ради. На чому їздять міський голова Івано-Франківська та його заступники (фото)


15.02.2017 1968 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1888
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1824
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1823
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5371 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2118 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1482

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

690

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

746

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

939

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

974
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1723
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3638
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10216
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26092
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10143 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7681
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

866
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1368
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

351
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1244
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

841
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1045