Громадськість Надвірнянщини обурена неналежною роботою та зухвалими діями перевізників

 

/data/blog/125371/74f13837c14e9af315f8e609fa021444.8890fe94ac0b8087c3c6d07ecb914c9e

 

Необґрунтоване підняття тарифів на перевезення пасажирів, недотримання перевізниками Бистрицького та Битківського напрямків умов перевезення, відхилення від графіку та паспорту маршруту, неввічливе ставлення перевізників до пасажирів, зміна місця розміщення кінцевої зупинки у Надвірній – основні питання, які вчора обговорили під час зустрічі представників Надвірнянської РДА, голови районної ради і депутатів, в т.ч. від партії «ВОЛЯ», Битківського селищного голови і сільських голів Пньова та Пасічної, жителів цих сіл, а також Зеленої і Бистриці з перевізниками, що здійснюють пасажирські перевезення по маршрутах у Бистрицькому та Битківському напрямках.

 

1-2 лютого перевізники без жодного обґрунтування збільшили вартість проїзду в середньому на 2-3 грн., а по маршруту Надвірна-Бистриця – на 9 грн. Та, враховуючи невдоволення пасажирів та їх відмову оплачувати за перевезення по збільшених тарифах, перевізники все ж знизили вартість послуг з перевезення пасажирів до попередніх тарифів.

 

Але, 3 лютого вони, з невідомих підстав та без попереднього повідомлення чи погодження, змінили місце розташування зупинки в м. Надвірна, на якій здійснюється посадка та висадка пасажирів по Битківських і Бистрицьких маршрутах – з вул. А. Шептицького (поблизу магазину «Горизонт») на вул. М. Черемшини (поблизу гастроному «Родинний»). Це викликало невдоволення серед громадськості, а також й те, що деякі перевізники (зокрема по маршруту Надвірна-Пасічна) відмовились здійснювати посадку та висадку пасажирів в місцях «історичних» зупинок, що спричиняє незручності для пасажирів, оскільки відстань між тими місцями, де перевізники зупиняються, становить 2-3 км.

 

«Учні, які затримаються в школі на гуртках чи додаткових уроках, не встигають на шкільний автобус, а тому змушені їхати громадським транспортом. Водії ж відмовляються зупинитись в необхідному місці, висаджують їх на кінцевій зупинці, і дітвора змушена ще пішки йти додому значну віддаль. Крім того, графік руху автобусів складений таким чином, що автобуси їздять через значний проміжок часу, а тому, через велику кількість пасажирів, в автобусі одночасно перевозять пасажирів удвічі більше, ніж місць для сидіння. Нерідко, люди просто не вміщаються в автобус. І така ситуація з перевезеннями до всіх населених пунктів по цих напрямках. Це не правильно, оскільки не має комфортних умов для пасажирів та не забезпечується їхня безпека» - зазначив депутат Пасічнянської сільської ради від партії «ВОЛЯ», Микола Типусяк.

 

Також громадськість звернула увагу на необхідність привести у належний стан транспортні засоби відповідно до технічних та санепідеміологічних вимог, та висловила своє обурення щодо зухвалого та некоректного ставлення водіїв до пасажирів.

 

«Водії кричать на нас, відмовляються здійснити зупинку, ще й спеціально набирають швидкість, проїжджаючи повз людей, які очікують на транспорт» - обурюються мешканці.

 

«Така некоректна поведінка по відношенню до пасажирів та підняття тарифів викликали величезне обурення у жителів сіл Пнів, Пасічна, Зелена, Бистриця та селища Битків. Люди щодня добираються на роботу в Надвірну, у лікарню, до шкіл і садочків з дітьми, в ці важкі погодні умови їм доводиться кілометр йти пішки, бо, замість звичної кінцевої зупинки на вул. Шептицького, водії зупиняються на вул. Черемшини. Це абсурдна ситуація. Нарешті всі – і перевізники, і громади, і сільські голови, виконавча і районна влада зібрались щоб вирішити цю проблему, яка торкається кожного» - зазначила депутат районної ради від партії «ВОЛЯ», Тетяна Пришляк.

 

 Тетяна Пришляк, яка є членом конкурсної комісії по наданню дозволів на внутрішньорайонні перевезення, висловила обурення тим, що перевізники неналежним чином виконують свою роботу, при тому, що перевізників, під час проходження конкурсу, члени Комісії підтримували та дали можливість працювати.

 

«Наша комісія, і я особисто підтримували цих перевізників. Вважаю, що перевізник - це підприємець, який платить податки і дає робочі місця, і їх треба підтримувати. Але цей їх саботаж та ставлення до людей є неприпустимими» - зазначила депутат.

 

Тетяна Пришляк ініціювала, щоб конкурсна комісія повторно дала оцінку перевізникам, врахувала скарги на їх роботу, впровадила жорсткі умови здійснення перевезень пасажирів, і, при потребі, розірвала договори з недобросовісними перевізниками.

 

 «Все сказане учасниками зустрічі ще раз підтвердило, що потрібно представникам влади всіх рівнів разом із громадськістю та перевізниками вжити заходів з метою вирішення питань організації пасажирських перевезень, найбільш важливими з яких, на сьогодні, є: недопущення необґрунтованого підвищення вартості послуг з перевезень пасажирів по вказаних маршрутах; забезпечення дотримання перевізниками умов здійснення перевезення пасажирів, зокрема технічних та санепідеміологічних вимог та забезпечення здійснення перевізниками посадки та висадки на «історичних» зупинках; здійснення посадки та висадки пасажирів по маршрутах Бистрицького та Битківського напрямках на зупинці по вул. А. Шептицького (поблизу магазину «Горизонт»), оскільки зупинка на вул. М. Черемшини (поблизу гастроному «Родинний») є незручною для пасажирів, враховуючи значну відстань місця її розміщення від центру міста Надвірна Івано-Франківської області» - зазначила жителька селища Битків, юрист, помічник-консультант народного депутата України Юрія Дерев’янка, Ольга Ганиш.

 

Народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко, з метою вирішення вказаних вище питань та якнайшвидшого врегулювання ситуації, що виникла у зв’язку зі спробами перевізників збільшити вартість послуг з перевезення пасажирів по вищевказаних маршрутах, уже звернувся до Надвірнянської районної державної адміністрації та вживатиме всіх необхідних заходів, щоб потреби та інтереси жителів району були враховані при вирішенні цих питань.

 

Юрист та громадський активіст Андрій Гунда звернув увагу на іншу важливу деталь. Попередній раз ціни на проїзд піднімали усередині 2015 року, коли раптово ціна на паливо підскочила до 25 гривень. Коли ж вартість впала до 23 грн тарифи так ніхто і не переглянув. Громадськість висловила недовіру і щодо аудиторської перевірки, вони вимагають показати договір і надані дані.

 

В свою чергу, висловили незадоволення і перевізники - нарікають на відсутність компенсації за пільгові перевезення, адже з Держбюджету ці кошти не надходять, а в місцевому – коштів недостатньо. Раніше, народний депутат Юрій Дерев’янко подав поправку до Держбюджету на 2017 рік щодо передбачення в держбюджеті більше як двох мільярдів гривень для компенсації місцевим бюджетам для забезпечення таких перевезень. Зверталася щодо цього, за ініціативою депутата Івано-Франківської облради від партії «ВОЛЯ», Ольги Федишиної, й обласна рада. Та, на жаль, Кабінетом Міністрів України цю пропозицію не враховано і зараз, при зростанні фінансового тягаря на місцеві бюджети, компенсувати пільгові перевезення практично неможливо.

 

В результаті зустрічі, досягнуто порозуміння – вартість послуг з перевезення пасажирів по маршрутах у Бистрицькому та Битківському напрямках залишаються такою як була, а питання збільшення вартості можливе лише за наявності економічного обґрунтування та відповідного погодження районною державною адміністрацією.

 

Також, погоджено усіма учасниками зустрічі, що необхідним є вжиття всіх заходів для вирішення порушених під час зустрічі питань та з метою забезпечення потреб та інтересів жителів Надвірнянського району.

 

«Зараз важливо, щоб всі питання, які порушені на цій зустрічі, були детально опрацьовані, проаналізовано та визначено шляхи і способи їх вирішення, прийнято відповідні рішення. Ці питання мають бути вирішені – пасажирські перевезення мають здійснюватись належним чином» - підсумувала Тетяна Пришляк.

 

По закінченню зустрічі, керівництво районної державної адміністрації запросило перевізників затриматись для обговорення додаткових питань, яких в обох сторін є достатньо.


08.02.2017 777 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1208
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2522
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2112
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2169
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6550 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2453 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

336

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1147

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1282

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1402
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

278
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

585
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2062
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26512
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

554
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10465 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8011
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

534
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

404
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

545
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

623
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1584