Бахматюк попросив Порошенка і Гройсмана зупинити Гонтарєву

 

Картинки по запросу бахматюк

 

Голова Ради директорів UkrlandfarmingPLC звернувся до президента України Петра Порошенка та прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням втрутитися у ситуацію, що склалася довкола компанії через неправомірні дії Національного банку України і особисто голови правління Валерії Гонтарєвої.

 

Про це йдеться у листі Бахматюка.

 

"Уже понад два з половиною роки Ukrlandfarming зазнає перманентних спроб рейдерського захоплення, інформаційних та юридичних атак, фінансового та правового тиску з боку НБУ, що може суттєво позначитися не лише на діяльності компанії, а й на стані економіки держави. Адже підприємства холдингу лише за минулий рік виробили продукції на понад $1,2 млрд у еквіваленті, що приблизно складає 1,5% ВВП України. Компанією сплачено податків до бюджетів усіх рівнів на суму понад 2 млрд грн, виплачено заробітної платні працівникам понад 2,5 млрд грн", - йдеться у листі.

 

Бахматюк зазначає, що Гонтарєва, неправомірно використовуючи своє службове становище та засоби впливу чиновника високого рангу, "поширює неправдиву інформацію про акціонерів Ukrlandfarming, споріднені компанії, фінансові установи".

 

"Від середини 2014 року Нацбанк визнав неплатоспроможними обидва афільовані із Ukrlandfarming банки ("Фінансова ініціатива" та "ВіЕйБі банк"). При цьому "Фінансову ініціативу" було виведено з ринку за надуманими причинами. Фактично дисконтувавши облігації внутрішньої державної позики на 2 млрд грн, НБУ спровокував невиправну "діру" у балансі, яка не була обгрунтована ринковими умовами. Це фактично стало формальною підставою для введення тимчасової адміністрації. Незаконність списання облігацій за заниженою вартістю була підтверджена рішенням Адміністративного суду міста Києва, яке, до речі, залишено без змін Апеляційним та Вищим Адміністративним судами України. Крім того, Адміністративним судом міста Києва було визнано незаконними і дії самого НБУ щодо списання облігацій. За нашою інформацією, частину цих ОВДП було перепродано ІСU – інвестиційній компанії колишніх колег Гонтарєвої", - каже Бахматюк.

 

Він також зауважив, що Гонтарєва розповсюджує недостовірні новини через сайт Національного банку та ангажовані засоби масової інформації "щодо заборгованості акціонера Ukrlandfarming на суму понад 38 млрд грн перед державою, що абсолютно не відповідає дійсності".

 

"Для прикладу, вся заборгованість перед НБУ і Фондом гарантування вкладів (кредити рефінансування та обсяг коштів до виплат клієнтам-фізичним особам) станом на 1 січня 2017 року складає: Фінансова ініціатива – 11 508 млн грн та ВіЕйБі Банк – 9 115 млн грн. Не відповідає дійсності і розповсюджувана Нацбанком інформація щодо обсягу кредитів, виданих компаніям, пов’язаним із акціонером банків. Безпосередньо перед визнанням "ВіЕйБі банку" неплатоспроможним Національним банком було проведено перевірку щодо обсягу пов’язаних кредитів. За результатами планової інспекційної перевірки НБУ(лист № 42-011/78135/БТ від 26.12.2014 року ) було встановлено, що обсяг таких позик становить близько 4,8 млрд грн, що відповідає близько 23,3% від обсягу боргів перед НБУ і ФГВ", - повідомив Бахматюк.

 

Він додає, що розповсюдження Нацбанком недостовірної інформації "можна розцінювати як свідому маніпуляцію та провокацію, спрямовані на завдання шкоди діловій репутації компанії та акціонерам, а також на розбалансування фінансового стану бізнесу".

 

"Вона є частиною цілеспрямованої інформаційної атаки та юридичного тиску, який має на меті призвести до банкрутства компанії, - переконаний Бахматюк.

 

Особиста зацікавленість голови НБУ у такому сценарії подій, на думку бізнесмена, підтверджується і з огляду на ситуацію із судовим розглядом позовів акціонера Ukrlandfarming до НБУ про визнання незаконним запровадження у банках тимчасової адміністрації.

 

"Попри те, що українськими судами розглядається понад десяток аналогічних позовів акціонерів до регулятора, саме до наших судових процесів голова НБУ проявила особливу увагу, особисто беручи участь безпосередньо у засіданнях, особисто спілкуючись із суддями і головами суду перед початком та під час розгляду справи. Все це вже саме по собі є кричущим порушенням норм діючого законодавства, зловживанням службовим становищем і тиском на суд", - резюмує Бахматюк.

 

Він зазначає, що підтримка з боку президента і прем’єра, "яку я неодноразово отримував від вас у особистих розмовах, і збереження великого товарного виробника, працедавця для 37 тисяч людей має стати сильною відповіддю на закиди та інформаційні й юридичні провокації Національного банку та особисто голови НБУ".

 

"Натомість Гонтарєва не дослухалась до такої підтримки і навмисно погіршує ситуацію, яка вигідна виключно для неї особисто. Прошу вашого втручання у ситуацію, що склалась. Ми готові вивести процес у публічний простір та надати йому ще більшого розголосу", - підсумував він.

 

obozrevatel


17.01.2017 404 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

558
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1738 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6867 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11322 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

236
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

669
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

631
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4405
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

253
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734