Ціна відповідальності

 

/data/blog/122280/9a0f4ec86fe1cb3109a0981394eabb93.jpg

 

Долями українців щодня топчеться війна. Стукає в двері, вперто тисне на клямку, заходить в оселю і забирає безцінний спокій. Настає момент відвертої сповіді громадянина: чи готовий я захищати свою державу, за якою мене ідентифікує світ, в якій зберігся мій ген, чи маю сміливість боронити землю, на якій, хоч і бідний, та міцно стою? Усвідомлення відповідальності перед державою – річ тонка. Багатьох це відчуття застало зненацька, часу на обдумування не було. Доводилося робити вибір відразу.

 

Війна, звісно, не єдина ситуація, коли час брати відповідальність тут і тепер. Воювати можна не тільки на фронті – фактор боротьби і протистояння присутній в найважливіших сферах життя українців.

 

Такий нині час – руйнуємо старе, будуємо нове. В кожного різні погляди на цей неминучий процес: хтось готовий латати, відновлювати старе, а хтось прихильник будувати з нуля.

 

Та очевидно одне: в обох випадках важливо шукати зерно правди, планувати майбутнє і діяти відповідно, не боротися заради боротьби. У рамках закостенілої пострадянської системи ці завдання стають надскладними.

 

Повноцінний фронт борців проти системи Януковича та, не забуваймо, Кучми почав формуватися після Революції Гідності. Спроби були і до Майдану, але не такі серйозні, адже не була пролита кров. Коли Україна здобула перших Героїв, що віддали життя за державу, тоді почався відлік нової історії українців.

 

Без сумніву, незважаючи на ентузіазм і бунтарство, ми ще слабкі, нам не вистачає далекоглядності й елементарного досвіду. Та, хоч і дорогою ціною, помалу ми його здобуваємо.

 

Нова патрульна поліція, створена в Україні, – чи не найуспішніша реформа з часів Майдану. Ми пам’ятаємо, що після Революції Гідності довіра до правоохоронних органів була повністю знівельована, а про безпеку людей хтось у державі мусить дбати щодня. Цю відповідальність на себе взяли молоді хлопці й дівчата, які прийшли в поліцію, а серед них є й ті, що повернулися з фронту.

 

До лав патрульних потрапили і колишні міліціянти, хоча в меншості. Цього навряд чи можна було уникнути, адже на поліцію перетворився один із сегментів міліції, як молода брунька на старому дереві. Звідусіль на її репутацію чигає небезпека – хтось приємно дивується, захоплюється, а комусь не терпиться якнайшвидше дискредитувати. А найкраще це вдається тим, хто знає всі потайні місця системи, всі слабкості, якими в разі чого можна скористатися. Так і є, новим поліцейським непросто, адже працюють вони з громадянами, що не готові визнавати своїх помилок, а звикли діяти за принципом «порішати». З другого боку, патрульна поліція – тільки один елемент у великій правоохоронній системі, притім не найголовніший.

 

Основний двигун правоохоронних органів, на жаль, ще не замінений. Реформи приживаються досить важко, система скрипить, тріщить, але не здається. Переатестація старих працівників міліції відбулася за принципом «кругової поруки». Хто будь-що хоче залишитися, той усілякими можливими й неможливими методами відвойовує своє тепленьке місце. І громадськість тут, на жаль, не всесильна.

 

Зі слів Хатії Деканоїдзе, станом на жовтень штат Національної поліції України складає 130 тисяч працівників. Серед них – 118 тисяч поліцейських і 12 тисяч держслужбовців. Фактично у відомстві працює 109,6 тисяч осіб, з яких поліцейськими є понад 99,1 тисяч.

 

Загалом, атестацію пройшли понад 68 тисяч працівників. За її результатами, зі служби звільнили понад 5,2 тисячі поліцейських. Серед керівництва найвищої ланки не пройшли атестацію 26%, середньої – 14%. Комісії рекомендували підвищити посади майже 4,5 тисячам поліцейських і понизити – близько 4,8 тисячам. «Через кілька місяців у Нацполіції кожен третій буде новим працівником», – підсумувала голова відомства.

 

В Івано-Франківській області атестацію пройшли 1352 особи, з них 49 – безуспішно. Рекомендовані до пониження в посаді 87 працівників, до підвищення – 104. Як бачимо, чималий відсоток старих міліціянтів таки втримався на посадах:

 

Враховуючи таку ситуацію, патрульній поліції і надалі працювати буде непросто. Основний її склад таки залишиться скоріше старим, аніж оновленим. Протистояння і нервова війна старого покоління міліції з новими поліцейськими, вочевидь, триватимуть ще довго, намітилися вже і перші конфлікти.

 

Суперечка за участю голови патрульної поліції Івано-Франківська Дмитра Міхальця та учасника АТО – показовий приклад ситуації, в якій двоє б’ються, а третій з цього користає. Її учасники – молоді українці, один з яких обрав фронт змін у правоохоронній системі, а інший – шлях справжньої війни.

 

У результаті конфлікту голові патрульної поліції Івано-Франківська Дмитру Міхальцю оголосили підозру в перевищенні службових повноважень за ст. 365, ч. 2 Кримінального кодексу України. Злочин за цією статтею карається позбавленням волі на строк від 3 до 8 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

 

Ситуація стала дуже резонансною і отримала чимало критики. Люди стали шукати правди, захотіли розібратися в тому, чи справді конфлікт був настільки серйозним, що новий голова поліції заслуговує на таке жорстке покарання. Як бачимо, закони в Україні є, от тільки карати за ними почали нових людей із постмайданівської генерації, а на злочини старих міліціонерів закривають очі.

 

Це не дивно, адже за діями нових полісменів стежать вчорашні міліціонери, кожну помилку прицільно аналізують і чекають на влучний момент, щоб покарати – ткнути носом у нову статтю закону і продемонструвати свій досвід, приховану силу. Роблять це, треба визнати, професійно, й очевидно, що зупинятися не планують.

 

Чи варто було учаснику АТО і головному полісмену доводити суперечку до суду? Мабуть, ні, бо конфлікт насправді підірвав довіру людей як до поліції, так і до атовців, та ніхто не зрозумів, що справжній ворог сидить і зловтішається зі сторони. Він подасть голос тоді, коли будуть нові призначення, а зараз очікує слушної миті. Тому нам варто домагатися правди і справедливості, що робить нас сильнішими, щоб не втратити те, що уже здобули.

 

Наталія Сербин, журнал МІСТО


19.12.2016 Наталія Сербин 1383 1
Коментарі (1)

Roman Starchevskyy 2016.12.28, 12:41
Є ОСНОВНИЙ закон, Називається Конституція України, котрий гласить, що суть існування держави, в тому числі і поліції, як органу державної влади, полягає в задоволенні прав і свобод громадян. з поданої у ЗМІ інформації складається враження, що навчання нових поліціянтів зводилося до перегляду декількох кінобойовиків про американську поліцію. Про права і свободи громадян вони зеленого поняття не мають, то годі й думати про їх захист. Якщо хлопець нашкодив, є кримінальний кодекс, і там написано, як і скільки треба ,,преміювати". І що це за крики - герой ! новоспечений поліціянт !, помилився !, підірвали довіру !, і т.п. Дотримуйтеся законів, та завойовуйте довіру, а якщо не вдається, - звільняйе місце, може є хтось, у кого вдасться ! Вперед друзі !
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

671
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1940 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

555
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11398 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

338

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1084

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

69
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

286
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2951
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

74
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

354
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666