Володимир Єшкілєв: Дихання звіра або Про одну з вистав "Нового театру"

 

Картинки по запросу новий театр івано-франківськ

фото: Галка

 

Незалежно від спалахів і згасань творчості у своїх стінах, Обласний музично-драматичний театр імені І.Франка довгий час залишався у місті театром-монополістом. Тому маніфестування в Івано-Франківську «Нового театру», лідером якого став режисер, актор і викладач Тарас Бенюк, зачепило не лише місцевих театралів.

 

З іншого боку, сказати, що "тусовка" загуділа від пліток та оціночних суджень як старий трансформатор, було б перебільшенням. Що поробиш: нема традицій, нема печенька.

 

Адже раніше альтернативи не виходили за межі стін обласного храму Мельпомени, освяченого виділенням бюджетних коштів. Всі «креативні революції» спалахували там, за лаштунками та дверима офіціальної установи. Місто чуло лише глухе відлуння битв концепцій і генерацій. Місто звикло споживати результат, не втручаючись у процеси.

 

І десь воно мало рацію.

 

Проте, монополії спокушають посполитих до опонування. «Новий театр» вже самою назвою напрошується на протиставлення та порівняння. Для свого позиціонування він обрав низку вистав, з яких виділяється «Спи спокійно».

 

Вихідним матеріалом для неї стала п’єса сучасного англійського драматурга ірландського походження Мартіна МакДонаха «Людина-подушка» (The Pillowman). Її прем’єравідбулася у 2003 і з того часу твір англійця переможна крокує сценами світових театрів, отримуючи визнання навіть в Ірані. «Спи спокійно» уперше презентували у 2014 році в Київському театрі «Сузір’я».

 

Трупа Бенюка скоротила кількість діючих осіб до чотирьох, забравши з твору МакДонаха, певно, найшокуючу сцену з названими батьками. Ці чотири позиції поділили на трьох акторів. Тарас Бенюк взяв на себе двох персонажів – детектива Тупольського та Михала, роль детектива Аріеля дісталася Костянтину Добровольському, а Катуряна – Павлу Кільницькому.

 

Сцена Театру ляльок, обмежена глядацькими стільцями, звузила місце дії до простору екзистенціальної безвиході і зняла дистанцію між акторами і глядачами. Останнє пішло виставі на користь. Вона набула тієї зловісної камерності, в якій пророцтва про неминуче почувають себе напрочуд органічно.

 

А п’єса Мак Донаха і є таким пророцтвом. Вона про те, як реальність (або щось невідоме, яке ми вважаємо реальністю) йде назустріч нашим найпотаємнішим кошмарам. П’єса в чомусь пародіює «Ловця у житі» Селінджера. Проте, якщо Голден Колфілд з роману американського відлюдника мріяв якось рятувати дітей від фарисейського світу дорослих, то герой МакДонаха винайшов конкретний спосіб такого порятунку – щоби діти не мучилися в дорослому майбутньому, він їх вбиває, назавжди зупиняючи у щасливому дитинстві.

 

В кожного з персонажів «Спи спокійно» є своя життєва правда. Драматург свідомо не підказує акторам, де саме і коли саме всі ці «правди» обертаються пастками і прірвами. Це треба вивести зі свого внутрішнього світу.

 

Але ж, якщо у вашій клітці немає звіра, то скільки б ви не відкривали її дверцят, ніхто не відчує дихання, що рветься з хижої пащі.

 

Здається, що в кожного з трьох названих акторів «Нового театру» внутрішні клітки не порожніють. У грі Бенюка відчуваються блукання сили, що звикла являти себе у фронтальній позиції, у впевнених тверезих звуках та довгих напруженнях волі. Кільницький вміє відчути і відтворити той істеричний різновид тілесної та мімічної пластики, який виникає на кордонах творчих і шизоїдних станів, а Добровольський володіє широким діапазоном емоційних тонів та нюансованих демонстрацій чуттєвої темряви.

 

Вони зуміли зберегти на сцені наростаюче напруження, яке однієї миті видобуло з емоційного потоку потрібне. Видобуло те відчуття присутності інферно, яке не сплутати ні з чим – або воно є і віє на тебе холодом неминучості, або ж нічого не зрушує теплих кордонів ігрових умовностей.

 

Я все ж таки пошкодував, що ключова сцена з розіп’ятою дівчинкою перетворилася з дії на описовий монолог. Тим трьом переконливим згущенням дорослої чоловічої енергії, які креслили на сцені Театру ляльок моторошний світ Людини-подушки бракувало відтіненості жіночою пластикою. Все ж таки жіноча і дитяча безвихідь мають свою суверенну безодню, свою енергетику кошмарів.

 

І в тому попередженні про майбутнє, яке розгорнулося у виставі, вона б не стала зайвою.

 

Все ж таки акторам «Нового театру» вдалося подолати нав’язливу літературність сценарного матеріалу, насиченого самодостатніми текстами-притчами і не перетворитися у групу читців і демонстраторів. Це неабияка перемога. І певна заявка на те, що театр зможе дати глядачам те, чого їм бракує – сучасні екзистенційні вистави, що порушують фундаментальні питання буття.

 

Питання, якими живе великий світ, що ніяк не проститься з постмодерном і не збереться з силами для тверезого погляду на прірву під ногами.

 

Необхідно, щоби і в Івано-Франківську, нарешті, второпали – театр двадцять першого століття не є театром чорно-білих плакатів та етнічного ресентименту.

 

Щоби творча конкуренція робила життя цікавішим.              

 

Володимир Єшкілєв, для Фіртки


07.12.2016 1469 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

566
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1750 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

524
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6871 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11325 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

301

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1032

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1086

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1077
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

240
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1047
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

812
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

681
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2908
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4409
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18404
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

259
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

325
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

634
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

736