Де відпочити в Карпатах взимку: найкращі місця та ідеї

 

 

З наближенням зими в голову все частіше і частіше приходять спогади про минулі святкуваннях і думки про те, де і як провести цю зиму.
 

Досить велика кількість людей вирішує в ці дні з'їздити до українських Карпат, у цей особливий світ гір, лісів, чистого повітря, добрих і працьовитих людей. Для когось подібні поїздки стають доброю традицією, а для когось це абсолютно новий життєвий досвід, пише igotoworld.com.

 

Чим же приваблює до себе цей чудовий куточок України, як можна провести час з друзями, близькими та рідними людьми?

Гірськолижні курорти українських Карпат

У першу чергу, для більшості людей, зимовий відпочинок у Карпатах пов'язаний з гірськолижними курортами, коли люди, хто вперше, а хто вже професійно, стають на лижі, сноуборди і з ранку до вечора відточують свою майстерність. Ця ніша досить розвинена і, що найприємніше, продовжує розвиватися. До послуг відпочиваючих – досить багато місць, де можна активно, весело і насичено провести час з рідними і друзями.

 

Буковель

На сьогодні заслужено найкращим за якістю і сервісом вважається курорт Буковель. Знаходиться він в Івано-Франківській області, с. Поляниця. Тут до послуг відпочиваючихвеликий вибір гірськолижних трас для людей з будь-яким рівнем підготовки, прокат спорядження, житло і багато іншого. 

 

Джерело фото: Буковель в facebook.

Славське

Смт Славське знаходиться у Львівській області і є своєрідним центром, з якого можна добиратися на різні за складністю траси. Відпочиваючим тут будуть цікаві кілька гір, з яких вони зможуть покататися на лижах і сноубордах: Тростян, Погар, Менчіл, Високий Верх. Це чудове місце, де відпочити відпочити взимку в Карпатах з дітьми.

 

Джерело фото: kafa.ws.

Пилипець

Село Пилипець розташоване в Закарпатській області. Тут знаходяться спуски, які будуть цікаві і початківцям, і більш просунутим любителям гірських спусків. Влітку тутешні місця користуються великою популярністю серед любителів гірських походів. Не зайвим буде поглянути на тутешні гори і в зимовий період.

 

Автор фото: Юрій Крилівець в facebook.

Драгобрат

Траси курорту Драгобрат знаходяться в смт Ясіня, Закарпатська область. Вони різноманітні й підійдуть будь-кому, але в той же час заслужили велику популярність в екстремалів і фрірайдерів, які вправляються тут в майстерності, прокладають свої траси через ліс і відточують навички на складних трасах.

 

Автор фото: Gennady Bondarenko в facebook.

Красія

В селі Вишка Закарпатської області для досить досвідчених лижників підготовлені траси середньої складності, на яких бажаючі можуть повправлятися у слаломі, швидкісному спуску, в стрибках з трампліну. Лижники-початківці теж знайдуть для себе цілком відповідні маршрути. Курорт знаходиться в самому серці Закарпатських пам'яток.

 

Джерело фото: Гірськолижна школа «Оленів» у facebook.

Плай

Курорт розташувався в с. Плав'я Закарпатської області і є досить «молодим» гірськолижним курортом. В арсеналі є траси, розраховані на будь-який рівень підготовки, а сервіс та інфраструктура, що постійно поліпшуються, повинні подарувати приємні спогади про відпочинок тут.

 

Автор фото: Оксана Байло в facebook.

Рахів

Рахів (Закарпатська область) не може похвалитися крутими і складними трасами, їх різноманітністю, зате його спуски чудово підійдуть для абсолютних новачків, які вирішили вперше стати на лижі/сноуборд. Це буде приємним доповненням до спокійного і розміреного відпочинку майже в самому центрі Європи. Тут можна відпочити взимку не гірше, ніж влітку.

 

Поїздки по визначних місцях

Крім катання з гір, час у Карпатах можна провести і відвідуючи місцеві визначні пам'ятки, тим самим розширюючи свій кругозір. 

Монументальні рукотворні споруди:  

  • Замок Паланок в Мукачеві:

Джерело фото: guide.karpaty.ua.

  • Ужгородський замок;
  • палац у санаторії «Карпати»;
  • замок Сент-Міклош в смт Чинадієво;
  • Невицький замок неподалік с. Кам'яниця (все це – у Закарпатській області);
  • термальні джерела;
  • монастирі;
  • меморіал воїнам на горі Маківка (с. Тухля, Львівська область);

об'єкти, створені природою:

  • водоспади Кам'янка і Гуркало (біля м. Сколе, Львівська область);
  • водоспад Гук Женецький (с. Татарів, Закарпатська область);
  • водоспад Шипіт (с. Пилипець, Закарпатська область) та ін.

Джерело фото: stornats.com.ua.

 Сховатися від міської суєти і шуму

У бік від траси М06 (Київ – Чоп), на півдорозі до смт Славське, серед гір, лісу й тиші, розташувалися два невеликих карпатських села – Гребенів і Тухля. Звідси зручно влаштовувати невеликі походи на довколишні гори, до пам'яток і в той же час зручно добиратися до смт Славське, якщо з'явиться бажання покататися на лижах. Аналогічно і в с. Пилипець, можна зробити вибір між катанням з гір, відвідуванням місцевої пам'ятки (водоспад) або походом/підйомом на гори Стій, Гемба, Жид Магура. Інші села і селища Карпат теж позбавлені суєти і шуму, так що вибір місця відпочинку дуже широкий і різноманітний.

 

Джерело фото: vv-hotel.com.

Одноденні походи

Якщо у весняно-літньо-осінній період знаходиться велика кількість бажаючих брати участь у походах з ночівлею в горах, то взимку, з об'єктивних причин, таких охочих знаходиться дуже мало. Тут важливі і спорядження, і підготовка. Але основна причина – це низька температура. Правда, це не привід зовсім відмовлятися від походів у гори.

 

Джерело фото: outdoorukraine.com. Обсерваторія Білий Слон – зимовий похід у Карпати (фото Михайла Пецковича).

 

Цілком прийнятними і посильними для багатьох можуть стати одноденні походи, метою яких може бути дійти до якоїсь вершини або просто прогулятися по лісових стежках, розвести багаття на лісовій галявині і приготувати або просто розігріти на ньому їжу, заварити чай, помилуватися місцевими красотами і після цього повернутися в тепле і затишне житло.

 

Такий досвід може бути цікавий і корисний не тільки дітям, але і дорослим, які більшу частину часу безвилазно проводять у кам'яних джунглях сучасних міст. Підібрати і замовити екскурсію або тур за смаком можна тут.

 

Сауни і карпатська кухня

Чудовим завершенням дня, проведеного в Карпатах, може стати сауна, яка допоможе розслабитися і позбутися втоми, що накопичилася за день, активно проведений на свіжому повітрі. Привітні господарі з радістю приготують карпатський чай і нагодують вас смачними стравами, приготованими згідно зі старовинним сімейними рецептами. І ви зрозумієте, що краще відпочити в Карпатах, ніж десь за кордоном.

 

Джерело фото: thecity.com.ua.

 

Поспішайте бути в числі щасливчиків, які проведуть зимову відпустку в Карпатах. І не забудьте фотоапарат! :)


20.11.2016 5806 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

668
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1935 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11395 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

335

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1082

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

61
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4442
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

64
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664