На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори

 

 

Потенційна Матеївецька ОТГ готова до життя в новому форматі.

 

Вісім новоутворених об’єднаних територіальних громад Івано-Франківщини – Витвицька, Матеївецька, Нижньовербізька, П’ядицька, Тлумацька, Олешанська, Більшівцівська і Космацька – пройшли процедуру об’єднання і чекають на рішення ЦВК про призначення виборів, інформує Фіртка з посиланням на Децентралізаційний марафон.

 

В одній із таких громад – Матеївецькій ОТГ, до якої згідно зі змінами до перспективного плану формування територій громад Івано-Франківської області належать села Матеївці, Перерив, Дебеславці, Ганнів, Залуччя, Липники, Тростянка, Пилипи, Кропивище, Семаківці, Замулинці, Кринички, побував і наш кореспондент. За словами ініціатора об’єднання Матеївецької ОТГ, сільського голови Матеївців Романа Шупяка, на шлях об’єднання з командою однодумців стали тому, що нинішнє місцеве самоврядування потребує реформування, адже потрібно дивитися в майбутнє і вишукувати нові методи для того, щоб люди жили краще, наблизити до них адміністративні послуги, розвивати інфраструктуру сільських територій, облаштовувати дороги тощо. Роман Шупяк вважає, що у Матеївцях є належна інфраструктура для того, аби село було адміністративним центром, зокрема тут є і будинок культури, і школа, і садочок, і адмінбудівля, і спортивний комплекс. Переваги від об’єднання його ініціатор бачить передовсім у тому, що низка податків залишатиметься в бюджеті громади, а також буде можливість залучити додаткові джерела міжнародного фінансування. Роман Шупяк вважає, що коли громада розпочне життя в новому форматі, потрібно зосередити увагу на створенні робочих місць.

 

Семаківський сільський голова Іван Назарійчук, який є прихильником реформування місцевого самоврядування, переконаний, що питання адміністративно-територіального устрою – це прерогатива держави, тому об’єднання громад рано чи пізно все ж відбудеться. Проте якщо скористатися цією можливістю нині, то можна наблизити послуги до людей і отримати низку фінансових преференцій, зокрема інфраструктурну, медичну і освітню субвенції.

 

Голова фракції «Батьківщина» в обласній раді Петро Книшук також підтримав об’єднання громад з адміністративним центром у Матеївцях. На його думку, Матеївецька ОТГ має великі перспективи для свого розвитку саме в такому форматі.

 

Регіональний консультант з юридичних питань(проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Марія Баран наголосила, що Матеївецька ОТГ є спроможною, її створення відповідає чинному законодавству і методиці, а в перспективі буде потужною об’єднаною громадою. Експерт підкреслила, що основний потенціал усіх майбутніх об’єднаних громад, у тому числі Матеївецької ОТГ, це її лідери, які об’єктивно оцінюють перспективи для розвитку, а також загрози, що можуть виникнути перед ОТГ з метою зменшення їхнього впливу чи унеможливлення. І додала, що такий лідер є у Матеївецькій ОТГ – це Роман Шупяк.

 

А регіональний консультант з бюджетних питань(проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Юрій Стефанчук підкреслив, що Матеївецька ОТГ після об’єднання матиме шанс самостійно визначати, куди спрямовувати кошти, які проблеми вирішувати першою чергою та ефективно керувати кожною гривнею.


03.10.2016 519 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1970
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1868
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1862
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5529 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2158 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1515

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

750

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

803

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1005

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1008
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1775
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3687
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10263
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26154
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10191 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7719
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

906
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

214
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

268
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

387
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1286
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

891