Франківських патрульних звинувачують в приниженні людської гідності та перевищення службових повноважень

 

/data/blog/115836/075d6a5012ab6c009184a7fb3678fe41.jpg

 

Патрульні поліцейські нещодавно в Івано-Франківську зупинили авто в якому не підсвічувалися державні номерні знаки.

 

На основі цього правоохоронці розпочали перевірку транспортного засобу, пише Фіртка з посиланням на Версії.

 

Власником автомобіля виявився франківський фотограф Назарій Коритан, який на вимогу правоохоронців показав їм вміст багажника, “бардачка” та салону свого авто.

 

Після огляду правоохоронці повернули водієї поліс страхування та повідомили, що справа розглядатиметься “на місці” та винесли постанову про правопорушення. Відповідно до ст. 268 зачитали водієві його права.

 

Суть порушення, я думаю, ви зрозуміли. Порушення правил дорожнього руху, а саме недостатня освітленість державного номерного знака… Це було причиною вашої зупинки. Потім в ході ми здійснили поверхневу перевірку вашого транспортного засобу. Зараз розглядаємо справу про адмінправопорушення… Буде винесена постанова. Штраф – 170 гривень”, – повідомив інспектор.

 

Крім того, правоохоронець зазначив, що згідно ст. 268 водій має право ознайомитися із матеріалами справи після того, як вони буду винесені. А також, що водій має право додавати докази, клопотання, пояснення та має право на юридичну допомогу. Штраф оплачується протягом 15 днів.

 

 

Проте, чи правомірними були дії патрульних та чи є підставою те, що не підсвічується номернй знак для огляду авто? Версії запитали у юриста Володимира Бандури.

 

Це просто жах. Це суцільне порушення з першого моменту відеозапису до останнього. Це є приниження людської гідності і перевищення службових повноважень. Абсолютна некомпетентність і безграмотність. Все, що вони мали зробити спочатку, вони зробили накінці. Тобто, вже після всіх дій, які вони вчинили незаконно, на мій погляд, вони роз’яснили особі його права та обов’язки, але не всі. В даному випадку, сам водій не зобов’язаний показувати у багажному відділенні речі, які зберігаються. Якщо вони мають намір оглянути багажне відділення автомобіля, то хай вони складають протокол огляду. Може бути в даному випадку лише протокол огляду і протокол обшуку. Для обшукку потрібна постанова суду, обов’язково. Для огляду потрібен бути складений протокол, відповідно поліцейськими із залученням понятих. Без понятих такі речі не робляться. Самого водія не цікавить де взяти понятих і він не зобов’язаний їх шукати. Крім того, поліцейські зобов’язані пояснити причину огляду автомобіля. А вони виносять постанову. І взагалі, я не розумію формулювання: що таке розгляд справи на місці? Вони не уповноважені розглядати справи на місці. Вони не є судом. Вони можуть скласти постанову за результатами, на їхню думку, порушення правил дорожнього руху. Інстанція, яка має право розглядати вказані справи адміністративні, може бути лише суд. А це є привласнення собі чужих повноважень. Цих поліцейських потрібно притягувати до дисциплінарної відповідальності за вказані дії за професійну безграмотність”, – коментує юрист Володимир Бандура.

 

А як має діяти водій в такій ситуації? Адвокат каже, що для обшуку, чи огляду необхідні відповідні процесуальні документи.

 

Спочатку водій повинен записати інформацію з бейджика, який знаходиться на формі у поліцейського. Переконатися в тому, що поліцейський має службове посвідчення і записати цю інформацію (прізвище, ім’я поліцейского). Поліцейський зобов’язаний пояснити водію причину зупинки. І вже після того поліцейський повинен розповісти, що він від водія хоче. Якщо він хоче оглянути автомобіль, будь ласка, хай оглядає, але складає відповідний процесуальний документ. Якщо він хоче обшукати, заглянути в середину автомобіля, хай дивиться через скло. Це є приватна власність, яка не потребує чужого втручання в середину. Інакше повинен бути відповідний процесуальний документ: або протокол обшуку, або протокол огляду. Що один документ, що інший складається із обов’язковим залученням понятих”, – підкреслив юрист.


13.09.2016 578 8
Коментарі (8)

Vanish OxiAction 2016.09.13, 16:07
бла бла бла фотограф розплакався.. бідняжечка. обшукали його машєну. новина століття.. які довбодятли населяють Прикарпаття,що просто пісєц!!!
Misha Savin 2016.09.13, 16:12
Закінчилась хлопчики лафа,порушв правила,руки на керовницю і відповідай на пи тання чітко і зразуміло.А Бандура хай прочитає кодекс і останні документи до кінця і не баламутить людей
Bazil Pashnuk 2016.09.13, 17:12
В будь якому випадку поліція повинна діяти в рамках закону.інакше мають відповідати...
Руслан Кубчак 2016.09.13, 18:35
До чого ця дурна балаканина і незрозумілий піар. Зупинили бо була причина для зупинки.Вислухав,взяв до уваги оплатив штраф якщо неправий. Пора звикати до порядку і починати з себе.
Ivan Shkoruta 2016.09.13, 21:50
Коментарі дивні... Мова не про ображеного водія, а в непрофесійності поліцейських... А якщо б там в машині дійсно були небезпечні предмети чи вкрадені речі, а через їхні процесуальні помилки жоден доказ не можна вважати доказом... Але це тільки суб'єктивна думка ще одного ображеного водія, якого нещодавно оштрафували за те що знак аварійної зупики (той що при дтп виставляється) зачепив :)
Nazar Ko 2016.09.14, 10:00
Vanish OxiAction | 13.09.2016 16:07 бла бла бла фотограф розплакався.. бідняжечка. обшукали його машєну. новина століття.. які довбодятли населяють Прикарпаття,що просто пісєц!!! __________________________________________________ бла бла бла, ти хочеш мені, anish OxiAction , щось предявити? я робив все чемно і законно на вимогу поліції, зняв подібне відео як влогер Пустовіт для порівняння, от і все =)
Christina Beiko 2016.09.14, 15:23
Дивний "юрист" коментував статтю)) невже він такий "юрист" що не знає елементарного, не всі справи про адміністративні правопорушення розглядає суд. Суд не єдиний орган, який уповноважений проводити розгляд протоколів про адмін.правопорушення по суті, і поліція є одним з таких органів. А то читаєш " Інстанція, яка має право розглядати вказані справи адміністративні, може бути лише суд. А це є привласнення собі чужих повноважень. " і плакати хочеться, чи то від сміху чи то від того, що такі "юристи" є.
Sergiy Zuev 2016.09.16, 09:35
"поміняли" ментів-хабарників на недоучок-хабарників!!! От і все.... Ще трішки, і і цих "новоспечених" будуть п_зддити на кожному світлофорі!!!
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

584
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1780 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1100 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

530
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6877 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11331 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

308

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1039

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1091

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

250
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1053
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

822
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

701
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2919
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4416
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18413
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

277
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

330
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

640
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

741