В Івано-Франківську активісти озвучили вимоги до мера та головного архітектора, щоб припинити свавілля та запобігти корупції в архітектурно-будівельній сфері

 

 

Сьогодні, 6 липня, в редакції газети «Галицький кореспондент» відбулась прес-конференція “Як зупинити гвалтування міста забудовами?”.

 

Громадські активісти зібралися, щоб озвучити вимоги і практичні пропозиції до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа та головного архітектора міста Дмитра Нижника, аби припинити свавілля та запобігти корупції в архітектурно-будівельній сфері, передає Фіртка.

 

Нагадаємо, вчора відбулося засідання земельної комісії, на якому було представлено декілька детальних планів території. Зокрема, планують змінити цільове призначення землі шести кварталів у місті:

 

Йдеться про: 1. Територію "Промприладу" (вулиці Сахарова-Мельника-Коновальця-Січових Стрільців); 2. Територію колишньої шкірфабрики на вулиці Ленкавського; 3. Територію мікрорайону №7 (Калуське шосе-Горбачевського-Ціолковського); 4. Територію колишнього асфальтного заводу на вулиці Макогона; 5. Територію будинку побуту на вулиці Джохара Дудаєва, 13; 6. Територію біля "Садко" в районі міського озера.

 

В усіх випадках змінюється цільове призначення земель, а в деяких пунктах заднім числом узаконюється забудова.

 

Промислові території дуже щільно забудовуються житловими будинками в супереч усіх містобудівних норм. Приміром, на промзоні по вулиці Макогона планують побудувати 33 житлових будинка.

 

На території шкірфірми також планують будувати житло, незважаючи на те, що там десятиліттями захоронювались хімічні речовини.

 

Як розповіла громадський активіст, волонтер Наталія Сербин, сьогодні гектари землі, які належать громаді міста, в час, коли в державі війна і люди гинуть за землю, передають окремим фірмам.

 

«Ми обрали людей, які називають себе патріотами, але стикаємося з тим, що ці люди лобіюють інтереси конкретних людей, переступають через моральні цінності. Ми розуміємо, що проблема навколо озера виглядає уже порівняно з тим, що відбувається зараз на Макогона, дуже маленькою. Ми за те, щоб все відбувалося прозоро, а не так, як вигідно конкретним політикам і бізнесменам. Якщо забудівник хоче будуватись, хай купує землю з аукціону, хай ці гроші йдуть в бюджет і хай місто розвивається за ці гроші», – зазначила активістка. 

 

За словами журналіста інтернет-видання «Курс» Марії Гаврилюк, минулого року, 30 липня, влада дала дозвіл на розроблення ДПТ промислових територій. Активісти зауважують, що переглянувши представлені плани складається враження, що вони зроблені під конкретні фірми.

 

Міська рада надала дозвіл на розроблення детального плану території (уточнення положень діючого генерального плану м. Івано-Франківська) в межах вулиць Крайківського - Макогона - Промислової в м. Івано-Франківську.

 

Одним з пунктів було: забезпечити проведення громадських слухань розробленої містобудівної документації.

 

Однак без громадських обговорень, на засіданні депутатської комісії з питань містобудування та земельних відносин Івано-Франківської міської ради юрист департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Орест Кошик представив проект детального плану території (ДПТ) комплексної забудови мікрорайону, який виноситься на сесію 8 липня.

 

Згідно з проектом, площа ділянки 3,4792 га. З них 1,5 га, це земля, яку на минулій сесії, міська рада віддала під забудову фірмі, наближеній до представників ВО «Свобода».

 

Так, 26 квітня, міська рада Івано-Франківська дала дозвіл ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" на складання проектів землеустрою для будівництва групи багатоквартирних житлових будинків на ділянці площею 1,5395 га по вул. Макогона, 23-А.

 

«Крім того, коли виносили на аукціон майно, в умовах продажу чітко прописали: площа земельної ділянки, відведеної за об’єктом приватизації, становить 0,7527 га; цільове призначення земельної ділянки – для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

Однак у рішенні сесії цільове призначення землі змінилося на "для будівництва групи багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими об’єктами громадського призначення".

Із 33 будинків у промисловій зоні чотири секції заплановані  як 16-поверхові, 12 – на дванадцять поверхів, 2 – на десять та 15 – на дев’ять.

Під тиском громадських активістів земельна комісія відклала проект рішення на доопрацювання. Попри це рішення щодо затвердження ДПТ в межах Крайківського – Макогона – Промислова виноситься на сесію міської ради», - розповіла Марія Гаврилюк.

 

Як відомо,  ТзОВ "Івано-Франківська дорожня служба" отримує найбільше підрядів на ремонт тротуарів, міжбудинкових проїздів, благоустрій скверів.

 

Одним із співзасновників цього підприємства є ТОВ "ЗАХІДПОЛІРЕМКОМПЛЕКТ". У свою чергу, ТОВ "ЗАХІДПОЛІРЕМКОМПЛЕКТ" заснувала помічник секретаря Івано-Франківської міської ради "свободівки" Оксани Савчук 26-річна Павликівська Уляна Василівна – методист Івано-Франківського дитячо-юнацького пластового центру. Очолює це підприємство Джус Ірина Богданівна – головний бухгалтер ТОВ "Комунальні інвестиції", співзасновником яких  була сама Оксана Савчук та екс-депутат міської ради, а нині член виконкому "свободівець" Михайло Сеньків.

 

На місцевих виборах минулого року Ірина Джус на Уляна Павликівська балотувалися до Івано-Франківської міської ради від партії "Свобода". Тоді Уляна Павликівська вказала, що працює менеджером в ТОВ "Румата". Заснували цю фірму двоє мешканців Івано-Франківська Роман Гуцуляк і Сергій Королюк та львів’янин Олег Магулка. Останнього в ЗМІ називають юристом Ігоря Кривецького – екс-народного депутата, головного спонсора й "сірого кардинала" партії "Свобода".

 

Наразі «ЗАХІДПОЛІРЕМКОМПЛЕКТ» поміняв засновників. Тепер його керівником Бойчук Анатолій Григорович, статутний фонд підприємства становить 1000 грн.

 

Як зауважила Наталія Сербин мер Івано-Франківська Руслан Марцінків свого часу задекларував перед громадою що робитиме все, аби уникнути незаконної забудови у місті. Проте, наголошують активісти, насправді у місті досить часто виникають конфлікти через незаконні забудови.

 

Відтак, задня уникнення цього, активісти сформували вимоги і практичні пропозиції до міського голови та головного архітектора.

 

Їх озвучив громадський активіст, член ініціативи «Вільне озеро» Тарас Случик. За його словами, процедури розробки ДПТ були порушені.

 

Зокрема, не було оприлюднено документ за 20 днів, так як цього вимагає закон. Також активіст наголошує, що більшість громадських слухань не було взагалі, або про їхнє проведення не було повідомлено належним чином.

 

Тому, активісти звертаються до чиновників, з вимогою проводити належним чином громадські слухання та оприлюднювати проекти заздалегідь з усіма додатками.

 

«Ми просимо, щоб рада на наступній сесії дала дозвіл на розробку ДПТ і щоб він був профінансований з міського бюджету. Також просимо створити 3 карти, які показують що взагалі планується будувати на певній території, щоб мешканці міста мали можливість це побачити, тому що часто містобудівні умови та обмеження видавалися 5-10 років тому, а тепер там щось починають будувати, і часто ніхто не знає що саме. Тому необхідно створити Google -карту. Це коштує з міського бюджету цілих 0 гривень, єдине що для цього потрібно, політична воля міського голови та головного архітектора», - зазначив Тарас Случик.

 

Мова йде про:

- надання дозволу на розробку комплексного ДПТ навколо міського озера,

- надання дозволу на розробку та замовлення плану зонування міста, для цього необхідно закласти кошти в проект бюджету на 2017 рік,

- створити офіційну карту містобудівних умов та обмежень,

- створити офіційну карту незаконних будівництв,

- створити офіційну карту скандальних будівництв.

 

А також наразі звертаються  до депутатів, аби вже у п'ятницю на сесії міської ради не голосувати за шість питань про затвердження детальних планів територій (ДПТ) забудови їх та «не затверджувати кавалками ДПТ навколо міського озера».

 

«Ці рішення мають наслідки, в іншому разі ми з вами можемо прокинутися не в найкомфортнішому місті для життя», - відмітив Тарас Случик.

 

Сьогодні це звернення буде направлене міському голові.

 

«Питання в тому, що вони це знають. Секретар, яка відповідає за оприлюднення інформації, про це знає. Насправді те, чого ми просимо - це їхні прямі права та обов’язки. Потрібна їхня політична воля», - резюмував Тарас Случик.


06.07.2016 608 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1991
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1874
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1873
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5558 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2165 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1524

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

759

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

825

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1024

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1015
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1789
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3696
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10273
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26165
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10201 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7727
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

913
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

243
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

275
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

398
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1297
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

899