Вишиванковий ринок: Репортаж із найбільшого в Україні етноринку (фото)

 

 

В Коломиї вже п’ять років працює один з найбільших етноринків в Україні. В ніч з середи на четвер сюди з’їжджаються майстри народної творчості з Києва, Чернігова та Львова, аби продати народні вироби не лише своїм землякам, а й іноземцям.

 

На столі лежать ромашки, волошки, маківки та різнокольорові стрічки. На плиті кип’ятиться вода. Пані Галина тримає штучні квіти над каструлею, щоб пелюстки швидко розправилися. Опісля, відкладає їх підсохнути.  Розправлені маківки жінка викладає на обручі, поміж квітками вплітає стрічки.

 

Віночки пані Галини

За годину рукодільниці вдається зробити чотири таких віночки. За стіною у сусідній кімнаті чути шум дриля: чоловік пані Галини виготовляє пояски для вишиванок – прив’язує нитки до свердла та крутить. Готові вироби подружжя складає у величезні коробки та везе на вишиванковий ринок. Проти ночі на четвер пара не стуляє повік, оскільки вже о другій годині приймає перших покупців.

 

 

«Підходьте, дівчатка, підберемо вам віночки, а ще намиста і сережки для вишиванок. З пустими руками додому точно не поїдете», - закликає пані Галина.

 

Пані Галина та її крам

 

До ранку біля її прилавку назбирується стільки людей, що їм доводиться займати чергу. Хтось приміряє прикраси і любується собою у дзеркалі, а хтось підбирає пояски під колір своєї вишиванки. Подружжя каже, що виробляти етноаксесуари – справа нелегка, проте постійні покупці не дають їм покинути цього бізнесу.

 

На базарі торгують не лише місцеві жителі, а й рукодільниці з Коломиї, Львова, Чернівців та Києва. Одні продають в критих рядах, інші стоять просто неба. Пліч-о-пліч з іншими майстринями вони тримають у руках свої вишиванні вироби: на шиї висять крайки та намиста, в одній руці сорочки чоловічі, в іншій - жіночі.

 

Продавці біля кожної ятки гостинно запрошують оглянути товар

 

Пройти між продавчинями складно. На території площею в три тисячі квадратних метрів розмістилося кілька сотень майстрів. Здається, що їх тут зібралось вкрай багато, проте продавці так не вважають:

 

«Та де?- сміється пані Світлана. - Сьогодні ринок взагалі дуже маленький, бо до Великодніх свят люди все розпродали. Коли людей дійсно багато, то вони стоять одне поперед одного, а протиснутися між ними практично не можливо».

 

 

Жінка щотижня приїздить з коломийського села Корнич, щоб продавати сукні машинної вишивки. У сім’ї її захоплення не поділяють, тому доводиться вишивати самій. З вішака знімає свою останню роботу, над якою працювала близько двох днів. На білосніжному полотні рясніють червоні маки. Показує й інші свої роботи: сукенки на світлій чи темній основі, одні на довгий рукав, інші – на короткий. На усіх виробах переважають квіткові візерунки.

 

 

Поруч з пані Світланою торгує місцева жителька. Вибір  у неї невеликий, проте усі вишиванки ручної роботи.  Щоб оглянути ширший асортимент товару, покупців веде до своєї невістки.

 

«1400 гривень вартує сорочка», – чуємо як жінка називає ціну дівчині, яка зацікавлено дивиться на виріб. Світловолоса пані Надія каже, що ця вишиванка є найбільш популярною. Тому вона з доньками вишила кілька однотипних сорочок різних розмірів. Одна з них висить на манекені, інші поскладані поряд.  Один такий виріб жінка вишивала близько місяця. Окрім виробів ручної роботи на стінах торгового намету висять сукні та сорочки машинної вишивки. Вартість на такі роботи втричі дешевші. Жінка каже, що ціни на ринку дивують покупців, особливо іноземців.

 

Пані Надія

 

«Одного разу канадець перепитував мене про ціну кілька разів, а як довідався що вона в гривнях, бігом скупив кільканадцять сорочок для себе та своїх рідних», -усміхається пані Надія.

 

На ринок іноземців привозять автобусами. Найбільше вишивкою  цікавляться жителі Польщі, Канади і Швейцарії.

 

Жіноча сорочка ручної роботи пані Надії

 

«Пакєтики берем, до сорочок кульочки», - з іншого кінця ринку доноситься голос чоловіка середнього віку. Хоча його роль на базарі допоміжна, він торгує тут щотижня. Увагу привертає і поважна пані в яскравій хустині. У спрацьованих руках вона тримає кілька намист та браслетів з бісеру. Фотографувати прикраси забороняє, мовляв, не хоче, щоб хтось повторив їхній орнамент.

 

Вишивані сукні пані Надії

 

«Такі плетіння ше моя бабуся виготовляла, тому теперка знайти схожі –  велика рідкість. Хоча мій зір з літами погіршився, я продовжую виготовляти вироби та вкладати у них свою душу»,- каже майстриня.

 

Біля критої частини ринку розташовані торговельні палатки з віночками та вишиванками для дітей. Місцевий продавець разом із родиною власноруч виготовляє одяг для малечі. Пишні спіднички, ткані сумочки та костюмчики з вишивкою для новонароджених. Ціни на товар не високі: за сумочку ручної роботи чоловік просить 40 гривень, за спідничку - 50.

 

Для найменших у Коломиї теж чималий вибір вишиванок

 

За вишиванковим бізнесом зі свого кабінету спостерігає директорка базару Наталія Нижник. Жінка надає торгові місця та регулює фінансові справи. Впродовж п’яти років вона приходить на місце торгівлі після опівночі, аби припильнувати роботу ринку від початку і до кінця.  Раніше на території торговиці діяв овочево-фруктовий базар, а торгувати вишиванками люди виходили просто на вулиці. Та місцеві активісти вирішили зупинити стихійну торгівлю і надали майстрам народного мистецтва окрему територію.

 

«Хоча місце змінилося, традиція продавати автентичні вироби проти ночі збереглась дотепер. Я намагалась переконати продавців змінити пору торгівлі, проте вони навідріз відмовляються», - розповідає директорка.

 

Особливого розквіту базар набув під час Революції гідності. За словами пані Наталії,  попит на вишиваний товар привів до того, що люди масово займалися машинною вишивкою. Така робота дається набагато легше, і не потребує багато часу. У Коломиї навіть є такі сім’ї, які мають близько 15  вишивальних машинок.

 

 

«Якісна вишиванка ручної роботи – на базарі рідкість, адже в погоні за підзаробітком, майстрині обирають легший шлях. Ті рукодільниці, які дбають про неповторність своїх робіт не мають часу торгувати на ринку. Вони мають своїх покупців і працюють над замовленнями вдома», - каже пані Наталя.

 

Однією з таких майстринь є Катерина Романенчук – мешканка коломийського села Корнич. Її будинок легко відрізнити з-поміж інших, адже його видає тканий хідник на порозі. І це лише початок. В сінях висять керамічні етнотарілки, частина яких перепала мисткині від бабусі, на кріслах вишивані подушки та рушники. Праворуч - кімната, в якій стоїть ткацький верстат. Натягнуті різнокольорові нитки, частина готового полотна, різноманітні гачечки та дерев'яні бруски. Пані Катерина зручно вмощується та показує, як працювати за верстатом. За допомогою човника, подовгастої деталі устаткування, протягує пряжу через натягнуті нитки. Окрім цього,  майстриня постійно працює ногами. Від такої непростої роботи вона швидко втомлюється. Розповідає, що раніше так могла працювати ледь не щодня, тепер  - значно рідше.

 

Пані Катерина за роботою на своєму верстаті

 

Після того, як рукодільниця зробила кілька стібків, веде нас до невеличкого столика. Тут вона зберігає креслення для своїх виробів. Частину узорів майстриня придумує самостійно, частину - запозичує з книг та видозмінює їх під сучасний стиль. Жінка вже виткала не один десяток запасок, сорочок та сумок, і жодна її робота не схожа на попередню.

 

Орнаменти для вишивки на кресленнях пані Катерини

І готова вишивка

Пані Катерина працює за верстатом понад 30 років. Розповідає, що устаткування неспроста з'явилося у її родині. Після виходу на пенсію батьків товариш вирішив зайнятись килимарством. Згодом до цієї справи залучив і мисткиню. Спершу вона неохоче ставилась до такого ремесла, але згодом захопилась ним. Тим паче, що воно їй вдавалось як по маслу:

 

«Ткацьке мистецтво мені далось дуже легко, бо я з малечку вишивала. А якщо ти їдеш на одній машині, то будеш і на другій їхати»,- каже майстриня.

 

 

Пані Катерина показує свої запаски - різнокольорові квіти, квадратики та хвильки на зеленій чи червоній основі. Далі показує вишиванки. На будь-який смак та колір, для дітей та дорослих. Майстриня каже, що вишила так багато сорочок, що якби сіла їх рахувати, то швидше б втомилася, аніж дізналась точну кількість.  В її колекції і батькова вишиванка, яку він носив ще в юності, і материні хустки та скатертини. На спинці дивану стоять розшиті подушечки, поблизу шафи - дві ляльки у вишитому строї. На обох - весільний одяг наречених. Про їхній продаж немає й мови, адже вони є пам'ятними для рукодільниці: одна належить молодшій донечці пані Катерини, інша - подарунок учениці. На стільці біля вікна - вироби з бісеру: браслети, брошки та намиста. Це роботи онучки Катрусі. Щоправда, серед них є й одна з давній робіт рукодільниці.

 

Ляльки у народних строях роботи пані Катерини

 

Колись мисткиня любила виплітати різні узори, зараз надає перевагу роботі з полотном. Правда, каже, що із цим ремеслом є труднощі: зараз складно знайти хороші нитки для виробів. В Україні їх не виготовляють, а те, що привозять з-за кордону - неякісне.

 

«А навіщо комусь цим займатись, якщо можна провернути бізнес: за кордоном купити  продукцію, а тут продати втричі дорожче. А іншого виходу й немає: коноплі садити тепер не можна, мак не можна, льон ще хіба залишився. Колись збирали коноплю, клали у воду, камінням прикладали, щоб вона відмокала. Далі в темниці була ломанка. Ломали коноплю, тріпали,  потім пряли і  на верстаті робили полотно. Згодом, те полотно на березі водойми ще потрібно було відбілювати», - каже пані Катерина.

 

Вишиванки, рушники, образи та запаски - усі вироби майстриня виготовляє для душі або на подарунок. Якщо ж поцікавитись, чим пані Катерина пишається найбільше - у відповідь лише сміх, адже кожна робота для неї безцінна та улюблена.

 

ДЖЕРЕЛО


19.06.2016 1621 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1958
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1858
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1854
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5485 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2151 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1508

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

742

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

795

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

996

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1003
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1766
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3678
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10255
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26145
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10181 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7710
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

896
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

204
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

261
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

378
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1275
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

882