Депутати Долинської райради просять Кабмін та МОЗ залишити без змін наявний ліжковий фонд

 

 

Під час засідання 5 сесії Долинської районної ради депутати ухвалили Звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації щодо справедливого вирішення питання приведення ліжкових фондів стаціонарів районних та міських лікарень Івано-Франківської області.

 

Депутати просять врахувати особливості Долинського району та залишити без змін наявний ліжковий фонд закладів охорони здоров’я, що на сьогоднішній день відповідає нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тисяч населення.

 

Надаємо текст звернення повністю

З В Е Р Н Е Н Н Я
до
Кабінету Міністрів України
Міністерства охорони здоров’я України,
Івано-Франківської обласної державної адміністрації


Ми, депутати Долинської районної ради, діючи від імені та в інтересах територіальної громади Долинського району, звертаємося до Вас з проханням щодо справедливого вирішення питання приведення ліжкових фондів стаціонарів районних та міських лікарень Івано-Франківської області.

Ми свідомі того, що реформування галузі охорони здоров’я є неминучим і необхідним процесом, однак, воно повинно забезпечувати оптимальний баланс між економічною ефективністю та якістю і своєчасністю надання медичних послуг населенню, враховувати існуючу мережу закладів охорони здоров’я, їх матеріально-технічні, кадрові можливості, якість надання послуг, територіальні особливості населених пунктів.

Перш за все хочемо звернути увагу на те, що Долинський район – це район зі статусом гірського населеного пункту з обмеженою транспортною доступністю, суворішими кліматичними умовами. Відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів» із 44 населених пунктів району 39 мають статус гірських. Станом на 1 січня 2016 року чисельність населення району складає 69893 осіб.

У районних закладах охорони здоров’я налічується 420 стаціонарних ліжок, що за показниками забезпеченості ліжками на 10 тисяч населення з урахуванням ліжок протитуберкульозного диспансеру, чисельність яких розраховується у відповідності до Інструкції з розрахунку оптимального ліжкового фонду спеціалізованих протитуберкульозних закладів, що надають стаціонарну медичну допомогу хворим на туберкульоз, складає 60,1, а без врахування вищезазначених ліжок – 54,4.

Департаментом охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації від 22 березня 2016 року запропонований проект оптимізації ліжкового фонду стаціонарів районних та міських лікарень області із врахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 25.11.2015 №1024 «Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками з розрахунку на 10 тис.населення». Для Долинського району очікуваний показник складає 35 стаціонарних лікарняних ліжок у розрахунку на 10 тисяч населення. Це означає, що у районі необхідно скоротити майже половину ліжко-місць без врахування туберкульозних ліжок, розрахунок яких здійснюється згідно наказу МОЗ від 10.07.2013 року №584, що є вкрай недопустимо.

Специфікою нашого району є те, що центральною районною лікарнею надаються медичні послуги громадянам, що проживають на підвідомчій території сусідньої Болехівської міської ради. Це пов’язано з тим, що у 1993 році м.Болехів набуло статусу міста обласного підпорядкування і відбулося розмежування медичних закладів. Однак, у Болехівській міській лікарні відсутні неврологічне, кардіологічне, паталого-анатомічне відділення, відділення анестезіології та інтенсивної терапії, інші допоміжні відділи (бактеріологічна лабораторія, інфекційно-боксове відділення). Для отримання кваліфікованої медичної допомоги за зазначеними профілями жителі Болехівської міської ради направляються до Долинської центральної районної лікарні.

Аналогічна ситуація із наданням медичних послуг відбувається і у Долинській міській дитячій лікарні, яка через відсутність спеціалізованих дитячих відділень у Болехівській міській лікарні обслуговує дитяче населення Болехівської міської ради.

Медичні послуги також надаються і жителям Рожнятівського району, населені пункти яких розташовані у безпосередній близькості до нашого району. Персонал медичних закладів району не має ні законодавчого, ні морального права відмовити їм у наданні допомоги.

Так, впродовж 2012-2015 років в стаціонарах Долинського району проліковано 3998 іногородніх хворих, ними проведено 35224 ліжко-днів, в тому числі проліковано 2621хворих, що проживають на території Болехівської міської ради, ними проведено 23208 ліжко-днів та 1377 хворих проліковано з Рожнятівського району, ними проведено 12016 ліжко-днів. Середня вартість ліжко-дня на лікування іногородніх хворих складала: в 2012р. – 223,40 грн., в 2013р. – 290,37 грн., в 2014р. – 277,49 грн., в 2015р. – 292,30 грн.

Тому, беручи до уваги вищенаведене, ми вважаємо, що такі територіальні особливості повинні бути враховані під час проведення оптимізації ліжкового фонду медичних закладів Долинського району.

Враховуючи те, що зміни у мережі закладів охорони здоров’я є необхідними і повинні відповідати потребам сьогодення, депутатським корпусом районної ради надано згоду Вигодській міській лікарні на відкриття загально-реабілітаційного відділення на 15 ліжок для воїнів АТО, учасників бойових дій, ветеранів війни, учасників Революції гідності у межах ліжкового фонду Вигодської міської лікарні. Ми сподіваємося, що Міністерство охорони здоров’я підтримає наше рішення та надасть дозвіл на затвердження штатів цього відділення.

Також слід зазначити, що в районі залишається високою захворюваність на деструктивні форми туберкульозу, інсульти, ВІЛ/СНІД. За останні роки погіршилася демографічна ситуація: зменшується народжуваність, зростає смертність і як наслідок – зменшується природний приріст населення, що у 2015 році становив +0,1 на одну тисячу населення.

Хочемо звернути увагу на те, що кожного року зміцнюється матеріально-технічна база закладів охорони здоров’я, проводяться капітальні ремонти медичних установ. Цього року у центральній районній лікарні закінчено реконструкцію терапевтичного відділення з облаштуванням кардіологічних палат, проводяться операції по заміні кришталика при катаракті, введено в роботу лапароскопічне обладнання для проведення оперативних втручань, впроваджено тромболізис для хворих з гострим коронарним синдромом, розпочато роботи по створенню центру гемодіалізу, встановлені локальні очисні споруди у Вигодській міській лікарні.

За рахунок впровадження енергозберігаючих технологій та переведення газових котлів на альтернативні джерела опалення сумарний економічний ефект по центральній районній та дитячій міській лікарнях за 2011-2015 роки склав 8 мільйонів 833 тисячі грн.

Ми вважаємо, що на сьогоднішній день існуюча мережа районних закладів охорони здоров’я з наявною кількістю стаціонарних лікарняних ліжок в основному відповідає потребам населення у медичному обслуговуванні, а їхня подальша оптимізація негативно вплине на якість, своєчасність та доступність надання медичних послуг жителям району.

Переконливо просимо Вас зважити на всі наші аргументи, врахувати особливості нашого району та залишити без змін наявний ліжковий фонд закладів охорони здоров’я, що на сьогоднішній день відповідає нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тисяч населення.


17.06.2016 526 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1263
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2556
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2128
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2190
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6584 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2469 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

364

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1171

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1301

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1432
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

296
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

155
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

599
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

62
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26530
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

565
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10479 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

56
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

74
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

420
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

568
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

635