Чому варто приїхати в Івано-Франківськ на Porto Franko Гогольfest

 

/data/blog/108290/f479aa96424636c00163cd61136db388.jpg

 

З 8 по 12 червня в Івано-Франківську відбудеться Porto Franko Гогольfest. За кілька днів події нового фестивалю охоплять весь центр міста з візуальної, театральної, музичної, літературної та кіно-програмами.

 

Директор Гогольfest Максим Демський розповів про те, завдяки чому в середині червня Івано-Франківськ стане культурною столицею країни і заради чого на фестиваль коштує приїхати навіть з іншого кінця України.

 
Чому українцям Варто пріїхаті в Івано-Франківськ на Porto Franko Гогольfest

 

- Чому в якості місця проведення вибрали саме Івано-Франківськ?


- Спеціально місто ніхто не обирав. Швидше, так склалися обставини. У грудні минулого року, будучи в Івано-Франківську, я запропонував провести там фестиваль сучасного мистецтва. Ідея відразу знайшла відгук. Нею загорілися люди творчі: композитор Роман Григорів, директор обласного драматичного театру Ростислав Держипільський і архітектор Володимир Гайдар. За кілька років до цього вони робили в Івано-Франківську фестиваль Porto Franko, а тепер стали організаторами нового фестивалю.

І це чудово, що фестиваль відбудеться саме у Франківську. Це дуже гарний і своєрідний місто, в якому, однак, не відбувається якихось великих культурних заходів. Думаю, ми це змінимо.



- Якщо в Києві вже більш-менш зрозуміло, де влада допоможе, а де завадить, то як з цим в інших містах? Настільки чуйною виявилася громадськість і мерія?

- Місцева влада дуже позитивно відреагували на ідею проведення фестивалю. І на міському, і на обласному рівні. Були деякі непорозуміння, пов'язані з тим, що не всі відразу зрозуміли, що таке фестиваль сучасного мистецтва, але все швидко вирішилося. Нам пообіцяли підтримку, оскільки виявилося, що ті, хто сьогодні керує містом і областю, серйозно зацікавлені в правильному іміджі регіону. Ну і, звичайно, фестиваль б не був можливий без місцевої фінансової підтримки, яку надали два приватних фонду і кілька комерційних компаній.

Що стосується населення міста, то подивимося, як вони сприймуть події фестивалю. Зараз Івано-Франківськ весь завішаний рекламою Porto Franko Gogolfest. Люди розуміють, що щось станеться, але поки не уявляють, що саме. Сподіваюся, вони будуть приємно здивовані.



- А як ви взагалі оцінюєте культурне життя в регіонах?

- Все дуже сумно. Помітна культурне життя відбувається тільки в великих містах - Києві, Львові, Одесі. Решта міст як ніби мертві. Причому, насправді це ж не так. В тому сенсі, що є і фестиваль Інтермеццо у Вінниці, і Meridian Chernowitz в Чернівцях, і ще щось відбувається, але все це залишається в середовищі тусовки, а до широкої публіки не доходить.

Україні не вистачає великих фестивалів в різних регіонах і містах, куди б могли приїжджати туристи з усієї України та інших країн. Бракує таких подій, які б відкривали різні регіони всередині країни, а саму країну робили цікавою для світу.



- Які три події фестивалю здаються вам самому найважливішими і цікавими?

- Я б виділив навіть більше, наприклад, відкриття, виступ Dakh Daughters, шекспірівський спектакль тбіліського театру «Як вам це сподобається», показ «Собачої будки» київського ЦСМ «Дах» і концерт Юрія Андруховича з Karbido.

- Наскільки я розумію, є надія, що це не одноразова подія. Як фестиваль може змінити місто за кілька років?

- Все залежить від того, скільки людей прийде на фестиваль. Як місцевих жителів, так і гостей з інших міст. Звичайно, ми сподіваємося, що фестиваль буде цікавий молоді, інтелігенції, думаючим людям. І сподіваємося, що таких людей багато, і їм цікаво те, що ми робимо. Якщо виявиться, що це так, то фестиваль буде жити далі.

При цьому ми розраховуємо, що нинішній фестиваль спровокує появу нових проектів, нових ідей. І хочеться вірити, що це будуть проекти, спрямовані на міжнародне співробітництво.

Подібні фестивалі, як показує європейський досвід, дуже позитивно впливають на життя невеликих міст. Вони можуть жити своїм звичним життям, але раз чи два на рік перетворюються в центри культурного життя країни і Європи, залучаючи сотні тисяч відвідувачів. З одного боку, це добре для економіки міста, розвитку його інфраструктури, з іншого, це прямим чином впливає на культурний рівень жителів, їх усвідомлення причетності до великих культурних процесів. По суті, це і є європейський вибір - не в теоретико-політичному, а в самому практичному сенсі.

 

Максим Демський про «PORTO FRANKO ГОГОЛЬFEST»: Це наймасштабніший проект, який коли небудь відбувався в Івано-Франківську



- Над організацією в основному працюють місцеві хлопці або все ж кістяк команди з Києва?

- Основна частина оргкомітету - хлопці з Івано-Франківська. Це вже досить велика команда людей, яка вирішує і творчі та адміністративні питання. Чесно кажучи, вони виконали колосальний труд за досить короткий час. Київська команда - це в основному куратори фестивалю Гогольfest, які залучають матеріали, розміщені на фестиваль: Даша Кольцова - по візуальної програми, Настя Євдокимова - з літератури, Андрій Палатний - по театру, Валерія Сочівец і Олексій Гвоздик - по кіно.



- У чому будуть відмінності між франківським і київським Гогольfest`ами?

- Хочеться підкреслити, що фестиваль у Франківську - це абсолютно новий проект, який не є клоном київського Гогольfest, незважаючи на загальні риси. Він дуже сильно і у всіх аспектах орієнтований саме на місцеву специфіку. Наприклад, головною ідеєю концепції «porto franko» - вільного порту - яка по-новому відкриває для публіки різні міські локації, наповнюючи їх мистецтвом.

По-друге, всі проекти - і місцевих, і київських кураторів - створені спеціально для цієї події, а не просто представляють готові продукти. Візуальна, театральна, музична, літературна, кіно- програми - всі вони формувалися, виходячи з архітектури, історії, культури та сьогодення Івано-Франківська.

 

Повна попередня програма Фестивалю "ПОРТО ФРАНКО ГогольFest" за напрямками та датами



- Чому українцям варто приїхати на цей фестиваль?

- В першу чергу тому, що такий фестиваль - явище для України унікальне. Подібного форуму не було ще жодного разу за всю історію країни. У невеликому обласному центрі проводиться фестиваль, який за рівнем перевищує багато столичних події. За насиченістю програми, по учасниках, за концепцією - це дійсно одна з топових культурних подій року.

По-друге, як я вже сказав, контент фестивалю унікальний і створений з урахуванням міської специфіки. Це означає, що велика частина подій фестивалю - це проекти, яких не побачиш ні в Києві, ні де-небудь ще - тільки в Івано-Франківську і тільки з 8 по 12 червня.

Platfor.ma


06.06.2016 664 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1271
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2564
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2131
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2195
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6594 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2475 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

368

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1181

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1305

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1440
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

303
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

167
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

601
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

69
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26534
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

568
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10484 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

67
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

100
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

423
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

570
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

638