Коломийські можновладці оприлюднили свої доходи

Тижневик «Коломийські ВІСТИ», оприлюднивши на мерських перегонах декларацію нинішнього очільника ратуші, тоді ще кандидата, одразу потрапив в опалу. І попереджали нас, і погрожували то судами над редакцією, то над журналістами, то закриттям газети, але... Може «пронесе» і цього разу? Когось…

 

Ставши головою міста на самих початках, чи то на сесії міськради, чи то під час прямого ефіру з сесійної зали (ой, пригадуєте, і таке шоу у Коломиї було ще за демократії, тобто до Слюзара!), міський голова з болем у душі і жалем в очах зазначив: «Якщо б мене попросили, я б сам дав для оприлюднення свою декларацію». Що ж, слово – не горобець. Цього разу ми таки попросили, і не лише його, але й заступників подати нам для оприлюднення свої декларації, а заодно і запитали пана голову, чи справді він придбав автомобіль марки «Lexus», оскільки містом ширяться чутки, що за 100 днів перебування на посаді мер «заробився» на таку автівку. На що очільник міста відповів нам, що справді є така автівка і вона належить його дружині. До слова, у декларації ще тоді кандидата Слюзара за 2009 р. такого авта не було. А це означає, що воно придбане недавно.

 

Ознайомившись з цінами у салонах з продажу авто, а також в інтернеті (в офіційних представників цієї престиж-марки) не важко дізнатися, що нове авто марки «Lexus» моделі RX-350 (див.фото 1 – дані офіційних дилерів марки Lexus) коштує у найдешевшій комплектації (Executive) 53140 євро (за нинішнім курсом понад 600 тис. грн.). Мабуть, голова довго відкладав гроші на придбання суперавта, аби потішити дружину, зважаючи, що у 2009 році сумарно заробив лише 24 тис. грн. (див. фотокопію 3 – доходи І. Слюзара за 2009 р.), які він як кандидат задекларував у своїй декларації, оприлюдненій нами. Але про доходи поговоримо згодом.

Щиро кажучи, у редакції навіть були вражені таким жестом, гортаючи надіслані міським головою декларації. Отже, не обманув, надав! Навіть, сказати більше, усі були здивовані, що нам НАРЕШТІ відповіли, а не проігнорували наш черговий інформаційний запит. Закралося солодке сподівання, що таки спільно зможемо до кінця каденції зробити владу чесною і відкритою! Але… Всі декларації виявилися напівпорожніми Але і про це згодом.

 

Що ж, перейдемо до надісланого нам

 

Чимось наш голова таки подібний до президента. І з першим, і з другим якісь казуси трапляються. Той, що у Києві, десь колись писав «проффесор», з двома «ф». Наш же на мерських виборах забув у назві області написати м’який знак, про що вже йшлося в одному з чисел тижневика перед виборами, натомість написавши «Івано-Франківска» (див. фотокопію 2 – уривок титулки декларації за 2009 р.), перекладаючи мабуть у голові з російської, де м’якого знака таки немає («Ивано-Франковская»).

 

Справедливості ради треба зазначити, що за час перебування на посаді, голова трохи удосконалив знання української мови. Помилок уже у поданій до редакції тижневика свіжій декларації нема – «Івано-Франківська область» написано з м’яким знаком. Тобто, правильно, молодець!

 

Але! Голова, певно, так хвилювався, заповнюючи декларацію, що аж забув написати місто, у якому живе і, відповідно, яке очолює. Якось знову пригадалося, замугикалося: «Мой адресс не дом и не улица, мой адресс – Советский Союз»… Втім, саме так до Коломиї наш голова і потрапив – за союзним розподілом.

Прискіпуватися до слова «міський» у зазначенні займаної посади не будемо, хоча видно, що голові і тут не все вдавалося, але, як виглядає, вчасно виправився.

 

Тепер щодо доходів і майна

 

Законодавець установив, що службовці органів місцевого самоврядування мають право не заповнювати всі розділи декларацій, а саме ті, які стосуються нерухомості, землі, автомобілів, вкладів у банках тощо. Цим правом міський голова і його заступники всі дружно, окрім лише Михайла Білоуса, якому, мабуть, справді нема чого ховати перед громадою, і скористалися, проминувши відповідні графи (див. фотокопії 5 і 6).

 

Тож ми так і не знаємо, чи довелося міському голові щось продати зі свого майна, щоб придбати автівку «Lexus» дружині. Так само не відомо, чи вдалося до свого майна можновладцям щось додати, адже пам’ятаємо з виборчих перегонів, що мер (тоді ще кандидат) мав дві земельні ділянки у власності (див.фотокопії 7, 8, 9, 10 – дані з декларації кандидата Слюзара за 2009 р.): на вул. Я. Пстрака, 2А, площею 1000 м. кв. і на вул. Моцарта, 228 м. кв., житловий будинок на вул. Я. Пстрака, 2а (мабуть, «забувши» вказати у декларації за 2009 р. його площу), незавершене будівництво магазину на вул. Карпатській, два автомобілі марки «Мерседес» та один «Москвич», а також внески (паї) до статутних (пайових) фондів у розмірі понад 750 тис. грн.

 

Хм, а може, майна цього уже й нема? Може, голова змушений був усе спродати, аби придбати дружині автівку? Достеменно не знаю, припущу гіпотетично, що впритул, але від продажу майна (крім хати, адже у декларації голова зазначив, що і в 2010 році мешкав за тією самою адресою, що і в 2009 р.) мало б вистачити грошей, сплативши при цьому ще й усі податки від продажу нерухомості й іншого майна. А якщо не спродався, то за що тоді придбав таке дороге авто, адже ж відповідних доходів ні у 2009 (див.фотокопію 3), ні у 2010 році (див. фотокопію 5 та нижченаведену зведену таблицю) – не було. А ще ж, мабуть, треба і їсти, й автівки заправляти, і за комуналку платити, і воду вчасно міняти у власному басейні… Щось тут таки, як то кажуть, не в’яжеться...

 

Правда, кредит якийсь з’явився у 2010 р. на суму 90 тис. грн. Мабуть, таки скрутні справи у колишнього найбільшого будівельника, а нинішнього міського голови. А як же ж тоді «Формула успіху»?

 

Десь хтось таки щось приховує і недоговорює, або прикриваючи доходи і уникаючи сплати податків, або ж кажучи неправду про неймовірні здібності, успіхи та неабияку здатність спеців-фахівців. Але ми не правоохоронні органи, щоб звинувачувати, ми лише припускаємо.

 

Якось, як на мене, вийшло так, що голова з його молодою-старою командою вирішили погратися у відвертість, нібито і подавши декларації, але здебільшого з пустографками. А чи готовий голова та інші його заступники оприлюднити свої повні декларації, зазначивши все майно, у т.ч. нерухомість, транспортні засоби, земельні ділянки, розміри внесків, паїв тощо. Ну, заступники як заступники – ще півбіди, але зважаючи на ту істерію, яка мала місце перед виборами і заяви з обіцянками «самому все показати», пане голово, невже Ваші слова розминуться з ділом?

 

Контра спем сперо

 

Можливо, як наївний романтик, сподіваюся, що і голова, і його заступники надішлють нам свої повні декларації. Хоча, сумніви закрадаються. Ні ми, ні громада скоріш за все не знатимемо правди про тих, хто стали нашими слугами, отримують зарплати за наш рахунок і роблять наше життя щодня кращим, а місто таким, у якому хочеться жити. Тут чомусь згадалося народне: «Чого бідні? Бо… »

 

Насамкінець, щоб і ми виконали свою місію, а саме – оприлюднити відомості, викладені у декларації (для чого інформаційний запит і подавала редакція), нижче подаємо зведену таблицю з надісланих нам декларацій, де зазначено лише доходи, які отримали наші можновладці у 2010 році.

 

У ратуші люди – небагаті. Не скажеш, що бідаки, але й, виявляється, мільйонерів нема, а лише скромні підприємці-будівельники, окремі з яких колись були найбільшими. Найкращі статки у першого заступника, соратника по бізнесу Тараса Яворського. А хто більше заробляє, у того, мабуть, і голова (голова – тут мається на увазі та, що на плечах, а не те, що у кріслі) краще працює. А якщо так, то чого тоді самому було не сідати у мерське крісло? А може, у кріслі – один, а керує – інший? Але це так, роздуми вголос.

 

Ще одне цікаве спостереження. Якщо товариші-соратники на утримання майна, тобто нерухомості, транспорту, яке владці дружно вирішили не показувати, витрачають від 3 до 6 тис. грн. (навіть сім’я Тараса Яворського!), то міський голова витратив у 2010 р. аж 10,8 тис.грн. Мабуть, є куди, адже хатинка, площу якої голова завжди забуває вказувати, не маленька (сусіди так і кажуть – «восьмирічка», порівнюючи будівлю за розмірами, мабуть, з сільськими школами). Чи велика це сума? Якщо врахувати, що у недавньому минулому (у 2009 р.) підприємець, власник найбільшої автомайстерні та найбільший забудовник Коломиї заробив аж 24 тис. грн. за рік, то це – майже половина його річного заробітку.

 

Зате я почав розуміти пана Слюзара з точки зору його власного працевлаштування. Адже у 2009 році, згідно з декларацією, яку тоді ще кандидатом подав у виборчу комісію, за цілий рік він заробив 24 тис. грн, з яких заробітної плати – 7322 грн. А от за 2010 рік сума заробітної плати вже склала 20345 грн. Порівнюючи 2009 і 2010 роки, можу припустити, що два місяці 2010 р. (склав присягу, вступивши на посаду, якщо не помиляюся, у середи­ні листопада) міський голова доволі суттєво поліпшив свій фінансово-матеріальний стан. Оце, справді, щастя прибуло! Хоча, можливо, працюючи у «Спафісі» (припускаю лише), «закривав» собі мінімалки, аби стаж ішов. Зате тепер, вже будучи на посаді, взявся активно шукати у Коломиї тих, хто своїм працівникам платить малі зарплати, обіцяючи всіх вивести на чисту воду і наказати, опублікувавши прізвища у місцевій пресі. Та ж з себе і свого бізнесу варто би починати було!

 

Втім, гарно ж наш голова, майже як справжня телезірка, нещодавно виглядав у рекламному відеоролику з проханням до громадян підтримати кампанію з декларування доходів. Так і хочеться сказати по-народному «Ото козак!»

Чи не варто починати з себе, пане голово?

 

Юрій Пилипчук, 

Коломийські ВІСТИ

 

 

№ з/п

Перелік доходів

Слюзар І.Б.

Білоус М.М.

Граділь І.І.

Тарновецький В.В.

Яворський Т.О.

Розмір доходу (грн.)

Розмір доходу (грн.)

Розмір доходу (грн.)

Розмір доходу (грн.)

Розмір доходу (грн.)

Службовця

Членів сім’ї

Службовця

Членів сім’ї

Службовця

Членів сім’ї

Службовця

Членів сім’ї

Службовця

Членів сім’ї

1

Загальна сума сукупного доходу, в т.ч.

209759

109767

70095,96

6887,98

66418,59

21840,00

125217

141225

380658

380000

1.1.

Дивіденди, проценти, роялті

-

-

18,73

-

3,00

-

15842

45800

-

-

1.2.

Матеріальна допомога

-

15900

5074,61

-

5119,99

-

5098

1382

-

-

1.3.

Страхове відшкодування

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1.4.

Доход від наукової, викладацької, творчої діяльності, авторська винагорода (гонорар)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1.5.

Доход від підприємницької незалежної професійної діяльності

189414

93867

-

-

-

-

-

-

377328

380000

1.6.

Доход від відчуження цінних паперів та корпоративних прав

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1.7.

Заробітна плата

20345

-

65002,62

6887,98

61295,60

21840,00

72175

89363

3330

-

1.8.

Пенсія, стипендія

-

-

-

-

-

-

32102

4680

-

-


17.05.2011 2452 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1992
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1876
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1875
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5561 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2167 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1526

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

761

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

827

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1026

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1016
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1790
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3697
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10276
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26166
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10203 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7728
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

914
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

245
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

399
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1299
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

900