Журналістське дослідження малих ГЕС у Карпатах

 

/data/blog/58787/04833d246df69fd7339f8fc4208ba1e7.jpg

 

Враховуючи нестабільну ситуацію у державі, значущими стають питання економії споживання енергоносіїв та альтернатива російському газу, створюючи додаткові джерела енергії. Таким видом добування енергії може стати мала гідроенергетика. 

   Інформації про доцільність чи недоцільність малих ГЕС у Інтернеті є дуже багато, але нашій редакції стало цікаво на якому рівні розвинуті малі ГЕС в Україні і, зокрема, на Прикарпатті.

   Отже, що являє собою сама ГЕС?

   Гідроелектростанція - електростанція, яка за допомогою гідротурбіни перетворює механічну енергію води в електроенергію. У Європі добре розвинутий даний вид отримання енергії там встановлено понад 17 500 одиниць малих ГЕС, зокрема у Німеччині, Франції, Чехії, Австрії. Про позитивний вплив від ГЕС можна почути багато:

   - Будівництво малих ГЕС допомагає вирішити проблему поліпшення енергопостачання численних споживачів.

   - Малі ГЕС, які використовують природні водяні напори, не характеризуються негативним впливом на довкілля.

   - За «зеленим» тарифом населення куплятиме енергію по значно нижчій ціні.

   Про негативний - ще більше:

   - Зменшення кількості вид риби,

   - пересихання води в річці,

   - руйнування дамб при повені,

   - втрата туристичної привабливості.

   Проте наука не тупцює на місці. Засоби видобутку енергії з відновлюваних джерел постійно модернізують та усувають наявні недоліки. Ми дізнались, що сучасні малі ГЕС не забруднюють воду, навпаки сучасні турбіни, виготовлені з дотримання вимог стандартів захисту навколишнього середовища, збагачують воду киснемі не допускають її забруднення мастильними матеріалами. Тим більше, вони не забирають всю воду з річки, так як працюють у автоматичному режимі і зупиняють свою роботу тоді, коли рівень води в річці знижується до мінімальних екологічних витрат.

   Також у сучасних ГЕС передбачений вибір правильного варіанту рибоходу, щоб не зменшити її кількості у річці, якраз з такими технологіями працює Європа. Проблема у тому, що інформація про позитивний вплив поширюється зі значно меншою швидкістю. А це все через не якісну роботу уже активних ГЕС в Україні.

   З подібним прикладом ми стикнулися у Верховинському районі, на даному етапі там діє дві малі ГЕС, якими, за словами людей, займається підприємець Валерій Миронюк та розпочато проект будівництва третьої ГЕС ТОВ "Гідропауер".

   Редакція інформаційного порталу "Івано-Франківські новини" вирішила дослідити цю проблему зсередини. Ми надіслали запит до директора ТОВ "Гідропауер" Сенюка Антона Володимировича про доцільність створення третьої ГЕС та надання копії документів про даний проект, на здивування протягом 5 днів отримали відповідь.

   Отже, ТОВ "Гідропауер" почало своє існування ще з 2009 року, у вересні Голошинська сільська рада погодила розробку містобудівного обгрунтування, після затвердження проекту землеустрою та передачі земельної ділянки в суборенду ТОВ "Гідропауер" приступило до проектних робіт.

   Опрацювавши документи, ми здивувались, що проект пройшов низку досліджень:

   - Оцінку впливу будівництва та експлуатації малої ГЕС (с. Голошина) на іхтіофауну та природний стан річки білий черемош", дослідження було затверджене Директором інституту гідробіології НАН України, академіком НАН України В.Д.Романенком. Нас приємно вразили зауваження, де йшлося про негативний досвід України у влаштуванні рибоходів і спробу авторів проекту створити рибохід для дунайського лосося, запозичивши європейський досвід, що заслуговує схвалення і підтримки. Були висунуті висновки та рекомендації щодо будівництва даної ГЕС.

   - Також була проведена оцінка впливу будівництва та експлуатації малої ГЕС та стан видів наземної фауни, що знаходиться під охороною в межах виконання проекту. Дана оцінка була затверджена професором кафедри екології та охорони навколишньоого середовища ННЦ "Інститут біології" Київського національного університету імені Т.Шевченка, В.П.Гандзюрою.

   - Будівельна експертиза, затверджена Директором філії "Укрдержбудекспертиза" в Івано-Франківській області, встановлено, що зазначена проектна документація відповідає нормативам з питань міцності, надійності та довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, охорони праці, охорони навколишнього природного середовища, техногенної та пожежної безпеки, а також виконання архітектурних вимог і рекомендується до затвердження в установленому порядку.

   - Проведено науково-екологічну оцінку матеріалів робочого проекту Голошинська мала ГЕС ТОВ "Гідропауер", виконавець ТОВ "Агенція сертифікацій, екологічної експертизи та нотифікації" за завданням Мінприроди України;

   - Наукову екологічну експертну оцінку проекту будівництва малої ГЕС ТОВ "Гідропауер" та екологічну експертизу оцінки каскаду чотирьох малих ГЕС, виконавець Івано-Франківський Національний технічний університет нафти і газу, Кафедра екології.

   Але є і інша сторона медалі - населення, яке проти будівництва ГЕС у Верховинському районі.

   Нашій редакції вдалося поспілкуватись із жителькою с. Біла річка п. Тамарою, та дослідити чи доцільним, на її думку, є будівництво ГЕС. П.Тамара говорить, що мешканців сіл Біла річка та Гринява до відома про будівництво ГЕС ніхто не доводив, вони стикнулись із цією проблемою саме тоді коли почалось будівництво, так як рішення про було прийнято мешканцями с. Голошино.

   https://www.youtube.com/watch?v=68Ufqj7ds0U

   Було озвучено ще кілька проблем: гребля, яка перекриватиме ріку і під час повені може прорватись і принести збитки для с. Біла річка, загроза зеленому туризму, знищення форелі. Громада боїться, що збудована ГЕС буде приносити таку ж шкоду, як дві попередні: недостатня кількість постачання води з річки, промивка труб після якої воду не п'ють навіть корови.

   На останньому зібранні громади було присутньо 100 мешканців переважно з с. Гринява та с. Біла річка, також були присутні мешканці с. Голошино де прийняли рішення проти будівнитва ГЕС. Також селяни переконані, що труби, які стоять на шляху до села Яблуниця, будуть використовуватись для будівництва ГЕС, говорять, що по ржавих трубах не може текти чиста вода.

   Ми теж зацікавились для якого саме проекту будуть використовуватись ці труби, тому звернимось з офіційним листом до голови Верховинської ради про експлуатацію даних труб, але про це в наступних матеріалах.

   Вислухавши думку громади з таким питанням ми звернулись і до представника ТОВ «Гідропауер» п.Констянтина, він запевнив: «Люди необгрунтовано дійшли до висновку, що ГЕС буде шкодити екології регіону, адже наш проект пройшов Європейську експертизу, на що можемо надати копії документів на розгляд громаді».

   https://www.youtube.com/watch?v=YYkmn7DCYzI

   https://www.youtube.com/watch?v=XtGNzS69MMw

   Також п.Констянтин заперечив той факт, що труби, про які уже згадувались вище, будуть експлуатовуватись у даному проекті. І розповів, що для с.Голошено виділено соціальний пакет і на рахунок сільської ради планується перерахувати 300 тис. грн, з яких 100 тис. грн уже перераховано та було відведено на ремонт сільської ради.

   Як на нас, то проблема очевидна! Люди бояться, що третя ГЕС проведе анологію у роботі з двома попередніми у Верховинському районі.

   Наша редакція і надалі буде проводити дослідження по даній проблемі, але поки зрозуміли одне, що якщо правильно побудувати роботу ГЕС, при цьому використавши сучасне технічне забезпечення, то можна добитись високих результатів у енергетиці із малою шкодою для навколишнього середовища. Що на даному етапі розвитку країни нам надзвичайно необхідне, так як малі ГЕС видають найдешевшу та найбезпечнішу електроенергію з усіх наявних альтернативних засобів її отримання.


23.08.2014 1087 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1878
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1817
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1814
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5350 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2112 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1476

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

681

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

738

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

930

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

967
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1716
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3632
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10212
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26085
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10138 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7676
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

858
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1360
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

346
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1233
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

830
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1038