Жрець і король



Україна продовжує відзначати і святкувати ювілеї Володимира Великого і Андрея Шептицького. Кажучи без пафосу, ці особистості відіграли роль в житті України більш ніж видатну. І їх світле місце в історії України ще не до кінця проявлене.


Може більшість скаже, що це лише формальності і данина історично-культурологічним артефактам. Насправді, кардинально не так.
Завжди в будь-якій країні на авансцені її історичного шляху стояли – жрець і король. Так і в Україні – повинно бути зараз, хоча часи вже зовсім інші. Та посутньо нічого в історії не минається, і князь і жрець присутні досі. Вони вічні. Для когось це символи, для когось реальність, здатна розгортатися в історичному процесі з новою якістю. Слава Богу, це ж особистості не дрібного калібру а-ля Яценюк з Порошенком.


І це навіть дуже добре, що вони не стикалися між собою, не Яценюк з Порошенком, а Володимир з Андреєм, що Бог їх розвів в лінії Історії. Видовжив, тим самим можливо надавши шанс Істинній Русі на утвердження.


Основний зовнішній ворог не шкодує засобів для наполягання на науковому фарсі, що Володимир, мовляв, народився на їхній теперішній території, десь там біля Пскова. Їм важливо, щоб людина з цим іменем влилася залізно в іменний пантеон Лєніна і Путіна ісконно і вовєчно. Плюс також Херсонес, Крим, місце, де Володимир охрестився.


Насправді не в ідеологічній площині лежить куди вірогідніша гіпотеза, що зокрема належить Юрієві Дибі, про те, що Володимир з роду Рюроковичів народився в Волинській області, село Будятичі.


Багато навіть на словах патріотичні історики, українські, завзято спростовують цю версію. Чому ? Бо – не вигідно. А не вигідно, тому що свої дисертації, кандидатські захищали і писали наукові праці під кутом огляду і залізним догматом царсько-радянської науки. Це біда суспільства цього, бо воно може бути на словах гіперукраїнським і суперпатріотчиним, але якщо щось іде в розріз з вигодою, то все їхнє шляхетне, правдиве і законне старій клячі під слиняву жуйку.


Та справа не в місці народження першого великого реформатора. І навіть не в міністерстві інформації, яке могло б активніше працювати на виведення корисної інформації до вух і очей наших громадян, тим самим бодай чимсь виділятись на фоні ще ненароджених реформ в муках. Ось недавно виявили на Поштовій площі в Києві залишки будинків 11-12 століть. Чому б не розвернути цілу науково-популярну документалістику з цього ? Натомість наші бюрократи обмежуються старими звичними «вживемо заходів…».


А скільки розумників, які кажуть взагалі « нафіга той байстрюк відібрав у нас релігію предків ?», « і шо нам принесло то християнство ? люди стали менше красти чи вбивати ?»


Але до чого тут такі звинувачення, якщо в будь-якої людини, завжди за будь-якої релігії чи її відсутності є вибір красти або не красти, вбивати або не вбивати.


Якщо вірити традиційним літописам, Володимир зупинив свій вибір на релігії, що естетично його приваблювала, насамперед, а не етика і метафізика правили на передовій у нього. Тим не менше, країна влилася в канву цивілізованого світу, нового цивілізованого світу(політика таки домінувала суто над етикою, що є нормальним).


І вся біда не у його виборі чи його бабусі впливі. Окрім всіх благ і переваг, християнство дало слов’янам писемність. Писемність це досягнень цивілізацій, що розірвали з анімістичним, шаманістичним уявленням про світ. Що не зробили народи майбутньої золотої орди і їх нащадки московіти. Окей, сильно-часткові нащадки.


Причина багатьох негараздів великої кількості індивідів наших терен лежить не в площині прийняття «правильного закону» чи неприйняття, не стільки, а в психології страху стати кимсь, хто, ризикуючи, звичайно, виходить своєю екзистенцією за межу багаторічних родино-кланових ужитків, домінування яких – лише фізичне виживання, що мірою накопичення благ сублімується в тонші виміри, як то людина-мільярдер, яка підсвідомо боїться вмерти з голоду чи зазнати прямих знищувальних утисків від загарбників. Звідси також пояснення плазування влади перед загарбниками, вся оця, з першого погляду, цілком вивірена, раціональна обережність, поступливість і ненасильство.


Саме тільки голе уповання чи то на Нову Конституцію, чи то на черговий поспіхом прийнятий, популістичний закон є прихованим вираження не лишень обману виборців, а й магічного мислення в якості розради як і для нерозбірливого електорату, так і для чисто себе: якщо накарлючив шаман йкесь мудре слово (а в шаманів інших нема), то значить воно має автоматично чудодійну силу. А як же людський фактор ? Хто буде втілювати це слово, переносити з паперу нікчемного в своє нікчемне життя, роблячи його ціннісно більш вартісним, а папір авторитетнішим.


Дуже легко розрізнити дійсно писемну культуру від неписемної. Те, що писемна культура відбулася в Англії, незважаючи навіть на відсутність писаної Конституції, то це безапеляційний факт(для етнознавців факт ще в утому, що в цієї країни до Толкіена фактично була відсутня власна автентична міфологія).


А ось інші справи, наприклад, в австралійській культурі, до того, як цю південну землю заселили британські тюремники і вигубили пристойну кількість аборигенів.


Корінний австралієць чи то індіанець в Америці не відчуває в собі потреби дотримуватися «писаної букви», у нього є з сивої давнини свій усний закон, дарований його предкам від богів і духів різних. Правда, гордо звучить: « Дарований предкам від богів ?». Значно привабливіше на вушко, ніж якась там розписана-списана закарлючками Біблія, Конституція і Трудове з Кримінальним Кодексами.

Боги можуть кодекси запхати в дупу мєнтам і прєзідєнтам разом. Зате абориген, як правило, отримує перманенту війну зі своїми одновірцями з інших племен, аж до тотального канібалізму, як то на Острові Пасха, бо не вбив іншою сакральністю в собі і над собою духів розбрату, не вміє добазарюватися з собі подібними, буква як би провисає в повітрі і потім щезає їдлом для демонів в ефірних вимірах.


У примітивно язичницьких народів, або в періоди виродження, висихання і деформації високих пластів цивілізації, писаний закон, текст нівелюється. Натомість цвітуть квіточки всяких «усних законів». Ось і в нас так – хто живе в нас виключно за Біблією і у відповідності до Конституції та похідних формальних вимог ?


Це все я веду до того, що ми – горді укропи не з партії «Укроп» – нарешті маємо вийти сухими і неушкодженими з тісних обіймів сучасно-язичницької держави роду Московії, яка брутальніше за яке-небудь плем’я бабу-кау плюндрує значення закону та права. І ми мусимо бути тверезі в тому, що лишень благородними волонтерськими рухами і хоробрими руками солдатів цього не отримати. Все одно існують наверху люди, від яких ми у великій мірі залежні. Адже світ це піраміда.


Ціль громадянського суспільства – не знівелювати цю залежність, а істотно зменшити, як на рівні центру, так і на рівні регіону – тільки за умови неухильного дотримання закону. Це ще менше реальніше, ніж убити в собі бізнесмена-олігарха Порошенкові.
Для цього крім свідомої, без перекручень сенсевості цього слова, горизонталі людей, потрібна звісно перехресна вертикаль, що не тим не менше хрест на горизонталі не поставить. І все більше, а комусь давним-давно було, зрозуміло, що роль президента Порошенка на це не підходить. Все йде до дострокових президентських виборів – у кращому, в тому числі для нього, разі.


Ця людина не перешкоджала олігарху Новінському, якого називала раніше своїми словами «сука православная» впливу на УАЦ, щоб та не об’єднювалася з Київським Патріархатом. І СБУ нічого не зарадила, а могло б, з огляду що б означало для суспільства таке об’єднання, вже не кажучи на чиненні тиску на МП. Але це в основному гріх очільників автокефальної, який парафіяни знизу можливо виправлять масовим переходом в Київський, краще цього тільки в УГКЦ.


Ця людина та люди з його «штабу» наклали жирний болт на пропозиціях ради церков (в яку входять не тільки християнські церкви, а й юдеї з мусульманами) внести в нову Конституцію всього три статті:


Гарантування таємниці сповіді;


Шлюб – це союз тільки чоловіка і жінки.


Право на життя людини від початку запліднення до фізичної смерті. ​


Не будучи страшенно церковною людиною, але ж мушу визнати, що вкотре показна набожність наших «верхів» є димною булькою. Більшості. На жаль.


Це прекрасно, що українська греко-католицька церква має людину, яка знала безліч мов, була членами Галицького і Віденського парламентів, реформувала українську церкву, стояла біля витоків російської католицької церкви, за що побувала в ув’язненні в Росії, створювала академії, інститути, музеї, за особистий рахунок фінансувала передових того часу українських художників, рятувала євреїв від нацистського знищення і ще багато чого доброго робила.


Також Андрей Шептицький був чудовим бізнесменом, це йому належить ідея створення першої на Галичині української страхової компанії з подальшою метою перетворення її в банк «Дністер», щоб ще більше виділяти на добрі і суспільно корисні справи, займатися меценатством. Багато землі віддав на потреби не своїй користі. Він також з партнерами виходив на світові біржі, торгуючи акціями. В програмах, сформованих ним, чітко видніються стовбури закладення справжнього громадянського суспільства – і це тоді, коли в світі комунізм і нацизм.


Це непосильно для сучасних діячів – наслідувати геніїв від Бога ?


Прикметно, що ці генії, аристократи по духу і по крові, будучи вірними своїй землі, мали розбавлену кров. Кому вигідні галаси, що до нас понаїхало грузинів та іншої чужоземщини ? Тим, які рідною жирною сракою приросли до ковбана, на якому їм відітнуть голови, свої чи чужі. Оптимально – в тандемі. Як колись, коли все тільки починалося – Українська земля і варяги. Тоді з півночі, Швеції, в новітній час – з усіх усюд. Твереза домінанта залишається і залишиться за українцями по духу і, не падайте духом, і по крові.

 

 


01.08.2015 Яв Назар 1912 2
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1964
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1861
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1858
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5498 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2154 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1510

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

746

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

799

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1001

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1005
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1772
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3681
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10259
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26150
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10186 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7715
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

899
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

210
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

265
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

382
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1278
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

885