Знайомтеся, Лідія ШКРІБЛЯК

 

/data/blog/60969/58073bcdd4ce809b34432f897e218735.jpg

 

На Гуцульщині споконвіків поважали газдів. Завжди з гонором казали: «ото газди». І не любили баламутів та пустословів – «то пусте».

 

Газди давали раду і собі та родині і в справах громади, допомагали іншим людям. Бо вміли, знали як то робити і не лінувалися. І так вчили своїх дітей.

 

Радянська влада всіх «порівняла» і громадою вже управляли, як правило, «з тих пустих». В багатьох випадках і за часів Незалежності до влади рвалися пустобрехи та п’янички. То і маємо таку-сяку владу, яка не може дати раду ні з господаркою, ні з політикою, ні з фінансами. Як у пустого господаря в хаті – як не плоти впали, то брама крива, як не дірка в постолах, то піч курить. А у хаті російський шансон цілий день грає…

 

Кандидат у народні депутати від верховинців, косівчан та снятинців Лідія Шкрібляк родом з гуцульського Яворова, внучка поважного газди Николая Шпалегового, родина якого колись тримала грунти та полонини на Верховинщині і Косівщині. А дєдя Николая мав, як би тепер сказали, ексклюзивне право від цісарської влади їздити четвіркою коней до церкви на Великдень.

 

ШКРІБЛЯК Лідія Василівна, 1967 р.н., заміжня, має сина. Кандидат у народні депутати України у виборчому окрузі №89 (Снятинський, Косівський та Верховинський райони) від політичної партії «Народний фронт».

 

Освіта: після закінчення яворівської школи навчалася у Кишинівському фінансово-економічному технікумі за спеціальністю «Бюджетний облік» та здобула вищу економічну освіту за спеціальністю «Фінанси та кредит» у Кишинівському державному університеті (1986-1991). Має диплом «Міжнародної школи бізнесу» та численні сертифікати з різних практичних тренінгів та навчань у сфері економіки та управління.

 

Трудова діяльність: з 1999 і донині - засновник і директор ТОВ «Будмакс» (м.Івано-Франківськ). Працювала заступником головного бухгалтера Яворівської сільської ради (1989-1999) та бухгалтером республіканської клінічної лікарні центру охорони здоров’я матері і дитини (м.Кишинів, 1986-1989).

 

Громадсько-політична активність: член Ради підприємців при Івано-Франківському міському голові, член Клубу ділових жінок «Актив», депутат Івано-Франківської міської ради V скликання (2006-2010, партія «Пора»). Систематично займається благодійною та меценатською діяльністю.

 

Як сталося, що звичайна гуцулка стала однією із найуспішніших та найвідоміших жінок Івано-Франківщини? Звідки сучасний 3-D кінотеатр «Люмєр» та знаменитий ресторан «Франко»?

Сили та натхнення по життю мені надає потужна енергія нашого рідного краю. Важкий щоденний побут гуцулів, їхня природня потреба постійно рухатись вгору є джерелами нашого спільного прагнення до успіху та досконалості.

 

Найяскравіші спогади дитинства пов’язані з родинним Різдвом у діда Николая та баби Анни, коли збиралися всі діти, внуки та правнуки у дерев’яній хаті на Граждах. Потім було здобуття вищої освіти за економічним фахом, робота бухгалтером в Яворівській сільській Раді та звичайні сільські клопоти – сіно, господарка, ліжники, масажери. Чоловік на той час працював вчителем фізики та інформатики в Яворівській школі. З 1993 року почала свій невеликий власний бізнес – створила одну з перших на Франківщині приватних перукарень у Косові, потім у Верховині.

 

Подальший переїзд з Яворова до Івано-Франківська в 1999 році був пов'язаний з роботою чоловіка – йому запропонували очолити Західно-Українське агентство сприяння іноземним інвестиціям при облдержадміністрації. Саме тоді в 1999 році, щоб не потонути у домогосподарських справах, відкрила невеличкий магазинчик жіночого одягу, а згодом заснувала ТОВ «Будмакс», що успішно працює вже 15 років.

 

Спочатку займалася зовнішньоекономічною діяльністю, експортом та імпортом. Постійно шукала інші шляхи розвитку власної справи. На початку двохтисячних років в Івано-Франківську не було жодного працюючого кінотеатру, тоді як в Києві вже почали з’являтися нові сучасні кінозали. Взяла в оренду приміщення кінотеатру імені Івана Франка, побудоване ще в 1929 році. В 2004 році воно було в жахливому занедбаному стані – прийшлося зробити кардинальну реконструкцію приміщення та відновити всю технічну документацію.

 

Для цього взяла великий банківський кредит та особисто пройшла всі кола бюрократичного пекла. Саме мої підприємницькі поневіряння по численних контролюючих установах призвели мене до балотування у міську раду V скликання. З 2006 по 2010 рік як депутат активно працювала в комісії з питань промисловості, підприємництва, торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування.

 

Працювала чесно і справедливо. Депутатська робота – це не тільки руки піднімати і на кнопки тиснути – це кропітка робота з людьми, яка вимагає багато часу, якщо віддаватися їй сповна як я це завжди роблю.

Вдруге депутатом не обиралася – цінувала час, що вивільнився для виховання сина та для розвитку бізнесу. Взяла новий довгостроковий кредит для створення в 2011 році ресторану «Франко». Банкіри мені довіряють – маю позитивну кредитну історію.

Нині в штаті кінотеатру та ресторану працюють понад 100 осіб, з яких десятеро вихідців з моєї рідної косівщини. Я пишаюся тим, що за десять років цього бізнесу, незважаючи на економічні негаразди, політичні кризи та різні фінансові скрути в країні, мною не було скорочено жодного працівника нашої компанії.

Ресторан «Франко» три роки поспіль входить до незалежного рейтингу «100 найкращих ресторанів України» і вже має нагороду конкурсу «Тріумф десятиріччя» як найкращий заклад ресторанного господарства міста. «Люм’єр» - це не тільки кінотеатр унікальної конструкції з найсучаснішим обладнанням в Україні – це новий центр культурного і громадсько-політичного життя Івано-Франківщини. Нині в кінотеатрі «Люм’єр» відбуваються більшість соціально важливих заходів міста та області, різних творчих вечорів, презентацій та зборів. Ми беремо участь у всіх цих заходах як меценати, допомагаючи в їхній організації.

 

Що Ви особисто зробили для громади? Відомо, що у рідному селі Яворові, де Ваша мама Катерина Миколаївна Шкрібляк вже другий термін працює сільським головою, Ви разом з братом Анатолієм та сестрою Марією проофірували дорогу до церкви та пам’ятник видатному землякові Юрію Шкрібляку в центрі села. Чим ще допомагаєте людям?

Ще з дитинства моя мати привчала нас із сестрою і братом, що багаті мають допомагати бідним, а сильні – підтримувати слабких. Тому я вважаю природнім, що бізнес має бути соціально відповідальним. Якщо Бог дав хист заробляти – треба обов’язково ділитися з нужденними. Саме тому вже понад десять років я систематично здійснюю матеріальну допомогу дітям хворим на ДЦП та онкохворим. Десятки шкіл і церковних громад підтримані матеріально.

Нині ми, спільно з такими ж небайдужими підприємцями, заснували фонд допомоги нашим військовослужбовцям в зоні АТО. Кінотеатр «Люм’єр», регулярно здійснює безкоштовні перегляди кінофільмів зокрема, для дітей сиріт. Разом з Юрієм Іллєнком проводимо благодійний кінофестиваль на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який арештований ФСБ Росії. Також я є співорганізатором всеукраїнського дитячого конкурсу краси і талантів «Різдвяний янгол», різних інших благодійних, меценатських проектів тощо. Але в нашій сім’ї не прийнято афішувати цей напрям нашого життя – вважаємо благодійність нормальним покликом будь-якого християнина.

Пані Лідіє, чому Ви і чому в депутати? Хіба Вам мало турбот із власним бізнесом? Навіщо Вам депутатський мандат?

До влади я не рвуся. В мене немає потреби у депутатській недоторканності, а моє підприємство не потребує якихось специфічних законів чи підтримки влади. Пропозиція балотуватися до Верховної ради України від «Народного фронту» була для мене повною несподіванкою. Спочатку дещо вагалася, коли зателефонували з керівництва обласної парторганізації та наполегливо пропонували погодитись на висування. Адже із власного досвіду, дуже добре усвідомлюю відповідальність депутатської роботи.

Проте швидко дійшла висновку, що політична команда «Народного фронту» є найбільш перспективною у майбутньому парламенті. Арсеній Яценюк вже довів свою ефективність на посту Прем’єр-Міністра України. Думаю, що і надалі він буде обраний парламентом на цей пост. Знаходячись у команді майбутнього глави уряду, я, як народний депутат, зможу більше зробити для виборців свого округу. Тому і погодилася на висування кандидатом, бо впевнена, що зможу як народний депутат принести користь людям.

Згадую, як колись покійний Микола Васильович Шкрібляк, ідучи на вибори в 2002 році, казав: «Наші люди заслуговують на те, аби жити краще». Саме він ще в 1995 році був безпосереднім розробником Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні». На жаль, вже немає Миколи і немає таких оборонців нашого люду. Робота депутатів нині зводиться до виконання вказівок партійних вождів, які знають наш край через призму курорту «Буковель» і мало хто цікавиться цінами на худобу чи ліжники, проблемами з лісами, річковим гравієм чи медициною в селах. І танцюють вони «під Вєрку Сердючку» десь в приміських колибах, а грандіозний культурний пласт Прикарпаття і Карпат тримається на ентузіастах, яким був, вже також покійний, Роман Кумлик. Сьогодні я готова найнятися на роботу до наших людей і відстоювати їхні права та інтереси. А знаю я їх не з казочок про мольфарів та пісень про рідний край Черемоша і Прута.

Що Ви вважаєте першочерговим своїм завданням у майбутній Верховній Раді?

Усім нам з вами добре відомо про жахливий стан наших доріг та високий рівень безробіття, про мізерні пенсії та зарплати і високі ціни на продукти та ліки. Ці проблеми мають бути вирішені на національному рівні. Один депутат не в змозі ці проблеми подолати. Проте він може багато вирішити разом із ефективною командою при владі. Я вважаю, що така команда є – це «Народний фронт» і Арсеній Яценюк.

Вважаю, що краще обіцяти менше, але точно виконати. План дій народного депутата має бути конкретним, реальним і з чіткими термінами виконання. Тому обіцяти «покращення вашого життя вже сьогодні» не буду. Вбачаю головним завданням народного депутата контроль за виконанням українських законів на місцевому рівні, боротьба із корупцією місцевої влади, лобіювання інтересів округу у Верховній Раді України при розподілі бюджетних коштів, при прийнятті цільових програм. Вважаю необхідним ініціювати закони, зорієнтовані на розв’язання наших з вами місцевих проблем.

Своїм першочерговим завданням вважаю підготовку та прийняття Закону України «Про сталий розвиток гірських територій», метою якого має стати створення фінансових механізмів для розвитку інфраструктури регіону, будівництва нових доріг та розвитку підприємництва. До роботи над цим законом залучатиму депутатів із сусідніх областей та фахівців відповідних міжнародних інституцій та громадських організацій.

Головна моя мета – це єдина українська держава і міцна українська армія, це економічні і правові інтереси моїх земляків. Не економічних монстрів і державних установ, які паразитують на прикарпатцях, а інтереси простих людей, серед яких я виросла. І вирішення конкретних життєвих проблем краю, конкретного села чи району.

Якщо буде порядок в державі і влада не буде красти і брехати, в наш край будуть вкладати гроші. Приклади – Закопане в Польщі, Татри в Словаччині, гірська Румунія. Ці регіони виросли економічно за п’ять-сім років. А так хто хоче ризикувати? Хто купить корову в пустого газди? Люди мусять контролювати і люструвати владу. Інакше знов всяке колишнє знову туди напхається. Збиратися і відстоювати свої права і гнати пустобрехів. Але все залежить від людей. Влада має їх боятися.

 

(Р)


13.10.2014 4327 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

523
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11015 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1841
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1738
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2743
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4599

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

338

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1041

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1452

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1326
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1703
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1513
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1228
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

597
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

672
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1867
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2092 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20367
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

342
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

696 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

728
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1077