Зміни з серпня: чого очікувати прикарпатцям

Війна внесла свої корективи у життя людей. З 1 серпня 2023 року українців чекають деякі зміни.

Фіртка розповідає, що саме зміниться в Україні у серпні.


Міністерство внутрішніх справ скасувало обмеження на кількість спроб складання практичних іспитів для отримання водійського посвідчення


З 1 серпня МВС України скасувало обмеження щодо кількості спроб складання практичних іспитів для отримання водійського посвідчення. 
Упродовж року після завершення навчання в автошколі та отримання свідоцтва про теоретичну підготовку кандидат має:
  • необмежену кількість спроб для складання теоретичного іспиту.
  • необмежену кількість спроб упродовж двох років з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки для складання практичного іспиту.
Інтервал між складанням теоретичного або практичного іспитів (у разі неуспішного складання) становить не менше ніж 10 календарних днів.
Результат успішно складеного теоретичного іспиту буде дійсним упродовж одного року, а практичного, – два роки.
Також оновлено екзаменаційний лист практичного іспиту, у якому чітко визначено типові помилки та критерії для оцінювання здібностей кандидата на право отримання водійського посвідчення.

Розширення програми "єОселя"


Подавати заяви на отримання пільгових іпотечних кредитів за програмою "єОселя" дозволили всім українцям, які не мають власного житла.

Раніше подати заяву на таку програму могли лише певні категорії: військовослужбовці, медичні працівники, педагоги та науково-педагогічні працівники. Для них діяла ставка 3%.

З 1 серпня отримати пільгові кредити за ставкою 7% зможуть також інші категорії громадян:

  • ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • інші громадяни України, які не мають житла, або ті, у власності яких перебуває менш як 52,5 кв м для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв м на кожного наступного члена родини.

Доплата ветеранам


До Дня Незалежності України держава виплатить разову грошову допомогу ветеранам війни, постраждалим від нацистських переслідувань, а також громадянам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та відзначились, захищаючи країну.

Зокрема, кошти отримають люди з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання:

  • I групи — 3100 гривень;
  • II групи — 2900 гривень;
  • III групи — 2700 гривень.

Окрім того, виплати отримають:

  • люди, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною — 3 100 гривень;
  • учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків — 1000 гривень;
  • члени сімей загиблих захисників і захисниць України — 1 000 гривень;
  • члени сімей загиблих ветеранів війни, дружини (чоловіки) померлих людей з інвалідністю внаслідок війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань — 650 гривень;
  • учасники війни та колишні в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання; особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи; діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 450 гривень.

Мобілізація строковиків


З 1 серпня набирає чинності норма, згідно з якою строковики за власним бажанням можуть перевестись у категорію мобілізованих. Це стосується військовослужбовців, строк військової служби яких закінчився під час воєнного стану, службу яких продовжили понад встановлені строки та які під час воєнного стану вислужили не менше шести місяців.


Бронювання працівників


Уряд розширив перелік галузей, працівники яких можуть бути заброньовані від мобілізації, а також визначив чіткі терміни розгляду звернень для визначення підприємств критично важливими.

Зокрема, розширили перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані та встановили чіткі терміни розгляду держорганами звернень підприємств, установ і організацій щодо визначення їх критично важливими.

«Під час зустрічей з бізнесом ми отримували неодноразові скарги на зволікання державних органів з розглядом звернень щодо визначення підприємств критично важливими. Це впливало на діяльність суб’єктів господарювання, заважало бізнесу планувати свою роботу.

Бюрократичній тяганині в питаннях бронювання буде покладено край.

Цим рішенням Уряд встановив граничні терміни розгляду: звернення підприємств, установ та організацій має бути розглянуте в строк до 10 робочих днів з моменту отримання», — зазначила Перший віцепрем'єр-міністр України, міністр економіки України Юлія Свириденко.

Окрім того, ухвалені Урядом зміни передбачають:

  • Суми ЄСВ відтепер будуть враховуватися у одному з критеріїв для визначення підприємства критично важливим. Нагадаємо, що критерій передбачає сплату підприємством протягом звітного податкового року податків, зборів, платежів (окрім митних платежів) на суму понад 1,5 мільйона євро.
  • Підприємства ветеринарної медицини, казенних підприємств пробірного контролю тощо можуть бути визнані критично важливими у разі відповідності двом або більше критеріям.
  • Застосування єдиного підходу до визначення кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню і працюють в органах місцевого самоврядування та в державних органах.

Повернення довоєнних податків


Законопроєкт № 8401 вступає в дію вже з 1 серпня. Що потрібно знати ФОПам про зміни, аби не нарватися на порушення.
Повернення довоєнних податків — це одна з ключових вимог МВФ у рамках Меморандуму нової Моніторингової програми для України (PMB). Якщо Україна виконає вимоги Меморандуму, то вже цього року зможе розраховувати на фінансування за програмою Upper-Credit Tranche. Економіка сильно постраждала від війни, тому без фінансування МВФ втримати її хоч якусь стабільність буде просто неможливо.

Що буде з Єдиним податком у 2%

ФОПи 3 групи та юридичні особи більше не зможуть сплачувати Єдиний податок у розмірі 2% від суми доходу. Цю можливість скасували. Далі можливі такі варіанти розвитку подій:
  • ФОПи самостійно оберуть, за якою ставкою платити податки (відповідну заяву потрібно подати до серпня);
  • якщо вони цього не зроблять, їх автоматично переведуть на ту податкову ставку, на якій вони перебували до війни;
  • якщо ФОП зареєстрований під час війни й підприємець обрав ставку у 2%, його автоматично перекине до Платників Єдиного податку зі ставкою у 5%.
Важливо: з початком повномасштабної війни в Україні скасували обов’язкову сплату ЄСВ для ФОПів 1 та 2 групи. З 1 серпня 2023 року обов’язкові платежі знову набирають чинності.

Що з доходами, які набувалися під час перебування на 2%-му ЄП

Ті доходи, які підприємці отримували, поки перебували на 2% ставці ЄП, до річного ліміту включатися не будуть. Ліміт просто пропорційно зменшать, аби у підприємців не виникло проблем.
Тобто для підприємців, які з 1 серпня повертаються до сплати Єдиного податку у розмірі 5%, річний ліміт доходу буде становити 3 257 875 гривень, тобто 5 місяців із 12. Прибутки за час перебування на ставці у 2% сюди не входять.

Повернення перевірок
Перевірки можуть бути планові та позапланові. Другі проводять у разі звернення платника податків або у випадку підозри на порушення.
Наразі позапланово перевіряти можуть лише представництва та філії іноземних суб'єктів господарювання, суб'єктів господарювання, які залучені до виробництва та реалізації підакцизних товарів (зокрема, тютюну та алкоголю), представників грального бізнесу, провайдерів фінансових та платіжних послуг.
Що стосується планових перевірок, то перелік компаній повинен бути на сайті податкової.


З 1 серпня для підтвердження операції поповнення банківських карток готівкою через термінал необхідно буде вводити номер мобільного телефону. Ця норма передбачена постановами правління Нацбанку. 

Алгоритм дій з підтвердження поповнення картки готівкою:

  • ввести в терміналі номер свого мобільного телефону;
  • отримати на цей номер одноразовий пароль (у вигляді смс або телефонного дзвінка);
  • ввести пароль, що підтверджує згоду на виконання операції;
  • отримати квитанцію.

Ця процедура стосується не всіх грошових переказів. До винятків належать оплата комунальних послуг, придбання квитків на потяг і на проїзд у міському та приміському видах транспорту, поповнення проїзних і транспортних карток, сплата податків, штрафів, адміністративних послуг, зборів та інших платежів до бюджету. 



У серпні 2023 року виплати для ВПО залишаться незмінними: для дітей або людей з інвалідністю – три тисячі гривень та дві тисячі гривень для інших переселенців. Втім, тепер таку допомогу призначають терміном на пів року, тобто ті, хто вже отримує гроші, матимуть їх до кінця січня 2024 року.
З 1 серпня втратять свої виплати:
  • ті, хто перебуває за кордоном понад 30 календарних днів без обґрунтованих причин;
  • засуджені, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі;
  • особи, що повернулися до свого місця проживання;
  • люди, які придбали земельну ділянку, будинок або квартиру на суму більш ніж 100 тисяч гривень;
  • громадяни, що купили транспортний засіб з випуску якого минуло менше ніж 5 років;
  • ті, хто має депозит більш як 100 тисяч гривень;
  • особи, які купили іноземну валюту або дорогоцінні метали більше ніж на 100 тисяч гривень.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


01.08.2023 1188
Коментарі ()

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

846
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

658
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1762
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3086
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2485
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2468

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

118

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

655

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

627

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1495
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

247
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

593
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

455
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

248
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

323
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26959
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

779
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19615
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

347
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

339
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

667
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1143 1