Зміна парадигм-2. До міфологічної і біблійної природи* зміни парадигм

 

«Над мірю життя й числа гуляє Час,

з початку й до кінця, свідомо втілений в речах, і свідок цьому – моє Я»

Е.Вітер

 

      Продовжуючи почату тему  «Зміни парадигм» і, залишивши ненадовго сферу економічної діяльності людини, поглянемо на тло, або природу з якої людство вийшло і черпає ресурси, і яка перелилась з формотворчої дії (міфи про Гею-землю, яка породжує сама з себе), в природу сотворіння об’єкту/суб’єкту (і людина сама з себе)  біблійної епохи, вислідом якої є наша цивілізація.

     Тут я буду широко цитувати «Великий код: Біблія і література» Нортропа Фрайна**. Оскільки все написане ним важливе, а його розвідки настільки фундаментальні стосовно Біблії в площині літератури, що вони потребують моєї тільки мінімальної участі, як укладача його думок у теорію «Зміни парадигм» стосовно часу. Отже…

     «У міфології існує ідея колообігу, а саме циклічності пір року і пов’язаного з ними тваринного і рослинного життя. Цикл, яким заправляє «мати-земля», natura naturans, є, за Платоном, циклом різниць: життя, що народжується, завжди відрізняється від того життя, яке його породило. Звідси – наполягання на віднові й затирання минулого. Врешті, коли саме суспільство ускладнюється, його міфологія переключається (зміна парадигм, Е.В.) на ідею natura naturata, ідею природи, що сприймається структурно чи системно, а символіка циклічного руху посувається на небо. Так стається тому, що небо втілює майже той самий цикл: годі не бачити… що сонце сходить і заходить…Такий цикл натякає швидше на якусь доцільність і мудрість, ніж незбагненну силу, і мірою того , як таке розуміння бере гору в міфології, найвищого бога щораз частіше уявляють небесним отцем. Він – отець.., який скоріше сотворює світ, аніж дає життя, народжуючи.

     У кожнім разі, Гесіод запровадив концепцію матері-землі як значно старішу для грецької міфології, ніж Зевса, як отця небесного, пізнього узурпатора і третього з роду небесних богів, наступника Кроноса (бога часу) і Урану (божество що уособлює небо, яке породила сама земля). В часи стоїків небесний отець вседержитель переважив рожаницю – матір-землю». Отже, якщо Зевс сотворює /творить світ і може інтерпретуватись у сучасному світі, як поступ, розвиток чогось від простого до складнішого, то Гея виступає як троїста богиня: народження, смерті (приймає в себе) і відродження(збереження того що розвивається) в часі; або ж раю, землі і пекла – у просторі. Цивілізація, заснована Зевсом, з часом ускладнюється і в сучасному економічному вимірі з етапу Т-Г-Т (товар-гроші-товар) перейшла до Г-Т-Г-Г*-Г**-, де матеріальна сторона справи (Гея) з її часово-просторовими вимірами витіснилась абстрактно-ідеальною владною формою поживи Зевса.

     «У згаданому переході від natura naturans(природа) до natura naturata (ідея природи) вгадується дивна подібність до якісного переходу в критичному процесі, який ми простежили: від співучасті у рухові оповіді, що розгортається в  часі, до дослідження структури, що розгортається перед нами у просторі. Коли «зморозити»  міф, то отримаємо один метафоричний комплекс; коли ж «заморозити» цілу міфологію, отримаємо космологію. Так «заморожене» язичництво видається наснаженим видінням колового повторення. Природа сама по собі не пропонує якогось початку чи кінця, оскільки ми сприймаємо її в ментальних категоріях часу і простору, а початки й кінці часу і простору, насправді непомислені… Разом з тим ми помічаємо у природі повторюваний взір і можемо поширити його на видива колосальних циклів  (день-ніч, зима-літо). Усесвіт міг розпочатися від великого вибух мільярди років тому, але питання, що було перед цим зависає у повітрі.

      Натомість біблійний міф робить наголос на абсолютний початок і кінець часу та простору. Створення світу було абсолютним початком, а питати Бога, що він робив перед сотворенням, якось не личить – принаймні Августин покликається на когось (без сумніву на самого себе), хто у відповідь на таке каже, що в цей час Бог готував пекло для тих, хто ставитиме такі запитання… Найближче підійти до відповіді вдасться, визнавши, що ми сприймаємо час у такий спосіб, у який годі уявити собі його початок; час не є остаточною дійсністю, це ясно виписано у Біблії, і саме це спонукає її постулювати (згадаймо як Айнштайн постулював швидкість світла, щоб вивести свою теорію відносності, Е.В.) абсолютний початок. Подібно до цього, Старий Заповіт передрікає кінець – кінець не зовсім часу, радше історії, як ми її знаємо, - «день Ягве» («Господній день» у Біблії), який мислиться як день руїни і спустошення для язичників і невірних ізраїльтян… У Новому Заповіті цей день проступає виразніше, як час, котрий має межу».

     Така концепція двох рівнів: рівня часу і простору, а також рівня «вічності» понад ними, набирає у Новому Заповіті значення «воскресіння» як вертикального переходу зі світу смерті у світ життя. Тому воскресіння – це не відновлення, не відродження, не оживлення чи оновлення (функція міфічної Геї), адже всі ці слова передбачають новий часовий цикл і при остаточному розгляді виявляються протилежними воскресінню». Отже і тут прослідковується паралель  щодо переходу від міфологічного до біблійного трактування природи-простору до природи-часу, яка наштовхує на наступний якісний крок, зміну уявлень про час. Адже у своїх експериментах/творчості над природою/простором людина досягла видимих меж можливого, знехтувавши законами (чи є вони?) часу.

     «Царство Боже – світ ідеальний, метафорично тотожний з «духовним» Едемським садом… Мрія про нього наснажена двома головними джерелами. Перше – це, так би мовити, горішнє джерело природного циклу: царина молодості й весни, бадьорості та життєвої сили. Друге джерело – це творча, або ж продуктивна людська  діяльність, велика частина якої марнується чи навмисне спотворюється: люди воюють, годують паразитарні класи… Істинна праця, яка випливає з людської потреби мати їжу й притулок, змагає до того, щоб перетворити природу (перша природа «П», Е.В.) на світ людської подоби  (друга природа «П*»), значення і призначення. Тваринний світ перетворюється на пастирське середовище отар і стад; рослинний світ -  на зорані поля, виноградники, сади… Щобільше світ праці  виражає порівну і потреби і бажання…

     Із перетворенням природи в олюднений пастирсько-орно-цивілізованний (потреби) світ пов’язано чимало надуживань, марнотратства і бездумного нищення (бажання). Можливо, наші релігійні традиції заохочують нас вважати природу безмежним полем отримання прибутків. І до цього заохочує наростаюче відчуття відчуженості від природи, що супроводжує розвиток сучасної науки. Від Коперніка й надалі все більше скидається на те, що людина має лише випадковий стосунок як до світу зір.., так і до еволюції в часі, де людина пізня і небажана гілка. Оскільки сам обсяг наукового часу і простору разюче розрісся, традиційний погляд на сотворення почав виглядати параноїдально – як компенсаторна безпідставна манія людини, буцімто все було створено для неї.

     Істинний світ перебуває поза часом, але збагнути його можемо тільки в процесі, який протікає у часі. Як каже Еліот, «тільки часом долається час».

     Переосмислені міфи про мати-землю концептуально знаходять себе в книзі  Джеймса Лавлока, члена Британського королівського наукового товариства, «Гея – новий погляд на життя на Землі», про що я напишу іншим разом.

 

---------------------------

     *Природа – початкове значення грецького слова physis; первинна сила зросту, джерело енергії;

     **Герман Нортроп Фрай (1912-1991) – канадський мислитель, освітянин, знавець і теоретик літератури, історик ідей, соціальний критик, пастор, професор коледжу Вікторія університету Торонто.


07.07.2013 Еріка Вітер 1833 1
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

670
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1938 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11396 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

336

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1083

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

66
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4444
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

70
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664