Зіновій Андрійович: Мої принципи залишаються незмінними

Зіновія Андрійовича у Надвірній знають багато років. Номер його мобільного — ніколи не був для мешканців загадкою, а двері його кабінету може вільно відчинити чи стурбована побутовою проблемою бабуся, чи впертий до нових звитяг молодий спортсмен, студент чи підприємець.

Всі знають ЗЕника. І це додає легкості і в роботі, і в досягненні спільних цілей.

Зіновія Андрійовича у Надвірній знають, як чоловіка ґаздівського, що не боїться взяти лопати до рук, і може засмагнути швидше біля асфальтоукладника, ніж під жагучим морським сонцем.

О 6-ій ранку він уже оглядає двори й вулиці міста, а через дві години на ранковій оперативці або хвалить, або ганить - тут уже кожен сам собі режисер. Можливо, тому й мер ЗЕник — бо мерзенно наполегливий до роботи? Чи не такого українці прагнуть в депутати? Що прославиться в раді дієвим законодавством, а не кнопкодавством. Думайте! А поки кілька цікавих фактів із життя надвірнянців. Як-то кажуть, “до і після”.


– Зіновію Мирославовичу, що вплинуло на Ваше рішення балотуватися у народні депутати України ?

Надвірнянська громада тричі обирала мене міським головою. За цей час, не боячись брати ініціативу в свої руки, вдалось досягнути розуміння і практичних навиків для вирішення повсякденних проблем громади. Я завжди не на слові, а на ділі з командою однодумців забезпечував сталий розвиток міста.

Служити Україні та громаді – це покликання. І для мене немає нічого достойнішого та відповідальнішого, ніж те, коли маючи ідею, доклавши немалі зусилля, в результаті отримуємо успішне її втілення. Це і є служіння громаді. Досягнувши бажаного результату, постійно виникає бажання зробити для людей ще більше.

З іншого боку, ми весь час стикаємось з однією і тією ж проблемою: так, як місцевий бюджет не безрозмірний, на реалізацію всіх ідей не вистачає фінансування та немає підтримки на державному рівні. Я особисто не можу спокійно реагувати на такі ситуації, коли замість впровадження принципів децентралізації, на законодавчому рівні чи згідно з постановами окремих державних структур свідомо зменшують надходження у місцеві бюджети. Це має дуже негативний вплив на розвиток місцевих громад. І таких фактів чимало. Як очільник громади із багаторічним досвідом роботи в органах місцевого самоврядування чітко розумію проблематику на місцях. І коли матиму мандат народного депутата України, то зможу вплинути та домогтись вирішення цих проблем. Сьогодні переді мною непросте рішення. Однак усвідомлюючи всю повноту відповідальності, маючи за плечима неабиякий досвід та багаж знань і умінь, чітку стратегію, я точно знаю, як зробити наш край успішним. Моє рішення балотуватися у народні депутати України викликане великим прагненням і бажанням продовжувати відстоювати інтереси громад, служити своїй рідній землі, забезпечити добробут громад, закласти ще не одну цеглину у розбудову і розвиток Прикарпатського краю та всієї України.

– Ви уже майже 15 років на посаді міського голови, до того ж, з величезною підтримкою місцевих виборців. У чому секрет Вашого успіху?

На початку 2000-х років, коли у мене повірила громада, почав вникати у проблематику різних галузей господарства. Це вимагає надзвичайно великих зусиль та відданості. Ми пройшли непростий етап становлення, позначений багатьма викликами як для громади, так і для держави. І з цього я зробив висновок – необхідно володіти ситуацією в усіх напрямках діяльності, щоб тримати її під контролем, а головне – це, безумовно, велике бажання працювати на благо громади. Завжди старався із командою однодумців робити кроки на випередження. Робота міського голови – це багатогранність, багатовекторність, немає такого напрямку, такої сфери в житті міста, де б міський голова не був компетентний. Ця робота змусила мене вивчати проблематику та вчасно на неї реагувати. Саме тому я впевнений, що представляючи інтереси жителів нашого краю в новому українському парламенті, я зможу зробити для нашого краю ще більше, адже мої принципи залишаються незмінними.

Одним із головних правил, яким керуюсь у своєму житті – не зупинятись на досягнутому, а продовжувати реальні кроки для подальшого розвитку. Для себе я чітко усвідомив, що сьогодні Україна потребує кардинальних змін. Але стара політична система, система корупції, брехні та свавілля, не хоче змінюватись. Зараз маємо ще один шанс цю систему подолати. У новий парламент повинні прийти чесні і щирі у своїх цінностях люди, які служитимуть Україні та захищатимуть інтереси громадян.

– Так, ми живемо у непрості часи. Де Ви себе бачите найефективнішим у реаліях сьогодення ?

У реаліях нашого часу та в обставинах, які склалися у нашій державі, усвідомлюю, що можу зробити більше, бо за три каденції роботи міським головою набув досвіду в сфері місцевого самоврядування, маю бачення завершення реформи децентралізації. У наступному році остаточно повинні сформуватися всі об’єднані територіальні громади, а це не тільки нові можливості, зокрема, фінансові, але і новий адміністративний устрій, нові засади функціонування громад, нові виклики, на які потрібно давати відповіді.

На моє переконання, для успішного завершення реформи варто прийняти цілий ряд законодавчих актів, щоб уникнути протиріч та збалансувати повноваження різних гілок влади. На сьогодні існує чимало прогалин у чинному законодавстві, які потрібно наповнити відповідним правовим змістом, що дасть можливість спішно завершити реформу децентралізації. За майже п’ятнадцятирічний досвід роботи у місцевому самоврядуванні маю бачення та напрацювання, які на законодавчому рівні дадуть змогу врегулювати питання місцевого самоврядування у розрізі реалізації реформи децентралізації.

У нашому місті протягом кількох останніх років докладаємо зусиль для розбудови дорожньої інфраструктури, а в сільській місцевості ситуація вкрай критична.

Згадаймо травень цього року, коли практично вся наша область і не тільки потерпала від значних підтоплень, зруйнованих мостів, доріг, будинків. І зараз думаємо, де відшукати кошти для ліквідації наслідків стихії. Хіба не можна було вжити заходів, щоб попередити підтоплення? У Надвірній вже кілька років запроваджуємо протиповеневі заходи за сприяння промислових підприємств чи приватних підприємців, так званим методом «народної будови», що в принципі цього річ уможливило уникнути біди. Проте необхідно вживати комплексних заходів: провести будівництво захисних дамб, на що необхідно не один десяток мільйонів гривень, які може виділити тільки державний, а не місцевий бюджет. Необхідно заборонити масове вирубування лісів у Карпатах. Маємо непросту ситуацію із поводженням з твердими побутовими відходами. Пропоную заборонити влаштування сміттєвих полігонів в України без обов’язкової переробки усього сміття на екологічно чистих заводах, збудованих за сучасними технологіями. Це і не тільки буде моїми першими законодавчими ініціативами у новообраному парламенті, в якому я, наголошую, відстоюватиму інтереси не лише Надвірної, але й всіх населених пунктів виборчого округу № 87 – Надвірнянського, Богородчанського і Коломийського районів та м. Яремче.

Підбиваючи підсумки: як міський голова із багаторічним досвідом роботи в органах місцевого самоврядування, я чітко розумію проблематику нашого краю і в новообраному парламенті на законодавчому рівні вирішуватиму ці питання, що дозволить розвиватись нашим громадам у всіх сферах життєдіяльності.

– Що стосується передвиборної програми, то маєте знати, що українців більше цікавлять не обіцянки, а суть і прагнення людини, якій виборці довірять свої долі, своє та своїх дітей майбутнє. Назвіть «наріжні камені», які характеризують Вас, як людину з державницьким стрижнем?

Таких «наріжних каменів» у мене три:

Віра – без Божої опіки не уявляю свого життя. Покладаю на Господа свої надії та у молитвах прошу кращої долі для нас, адже вірю, що наш український народ заслуговує на кращу долю для себе.

Патріотизм – живемо в державі з понад тисячолітньою історією з часів, коли відбулося становлення держави Давньої Руси зі столицею в нашому Києві.

Згадаймо історичні віхи, на які тепер опирається сучасна Україна: Хрещення Руси-України за князя Володимира, доба Галицько-Волинського князівства, часи визвольної війни та утвердження Козацької держави. Боротьба за незалежність після Першої світової війни та відродження української державності УНР та ЗУНР і їх об’єднання у 1991 році. Звитяжна боротьба УПА під час Другої світової війни, а після завершення створення сильного руху опору московським червоним окупантам. І Герої сьогодення – Небесна Сотня та Герої московсько-української війни. Все це живе в мені і складає основу мого світогляду та національної ментальності.

Свобода – одна з ключових рис національного характеру, яка відрізняє українців від інших народів. Для мене завжди були важливими незалежність та свобода у прийнятті мною важливих рішень і в жодному випадку не нав’язування чужої думки, які б суперечили моїм принципам:

Не зраджувати – єдиний пріоритет для мене як майбутнього народного депутата буде відстоювання інтересів моїх виборців.

Не мовчати: ніколи і ніде я не буду мовчати, коли бачитиму прояви несправедливості та корупції.

Не відступати: поставивши ціль, буду її досягати задля кращого майбутнього нашої країни.

– Жителі Надвірної не хочуть Вас відпускати з міської ради. Побоюються, що втратять доброго міського ґазду. Погодьтесь, це аргумент. Яка Ваша відповідь на це?

Безперечно, для мене вирішення та відстоювання інтересів жителів і виборців усього 87-го виборчого округу, а це – територія Надвірнянського району, Яремчанської міської ради, частини Богородчанського та Коломийського районів стануть першочерговими у моїй повсякденній депутатській діяльності.

За місто я спокійний, бо за ці роки у Надвірнянській міській раді сформувалась команда професіоналів-господарників, які також, як і міський голова, живуть містом і мають достатньо знань та досвіду, щоб на високому рівні здійснювати управління ним.

Навпаки, будучи обраним народним депутатом, докладу максимум зусиль, умінь і досвіду, щоб громади міст, сіл і селищ 87 округу отримала максимальну фінансову підтримку збоку держави, а тим самим сталий розвиток.

У моєму розумінні, депутат, обраний у мажоритарному окрузі, це не тільки законотворець, але й патріот своєї держави, той, хто захищає інтереси виборців, які його делегували у парламент. На моє переконання, у Верховній Раді України повинні працювати справжні патріоти – люди, які своїми справами довели суспільству своє прагнення діяти в інтересах громади та добиватись реальних результатів.

Моя програма ґрунтується на засадах національної ідеї, власних переконаннях і принципах, за якими я працюю вже не один рік на посаді міського голови :

  • Початок справжньої, а не декларативної боротьби з корупцією.
  • Зміни до законодавства енергетичного сектору, обмеження олігархічних монополій і скасування схем на зразок «Роттердам+» в енергетиці.
  • Підтримка реформи децентралізації в Україні.
  • Розвиток та розбудова дорожньої інфраструктури.
  • Підтримка і соціальна допомога учасникам АТО і ООС.
  • Запровадження системних протиповеневих заходів в регіоні, заборона неконтрольованого вирубування лісів.
  • Розробка та прийняття системного підходу із поводженням з ТПВ.
  • Проведення кардинальних реформ в охороні здоров’я.
  • Покращення матеріально-технічної бази закладів освіти та завершення розпочатого будівництва шкіл і садочків нашого краю.
  • Сприяння створенню державного фонду допомоги онкохворим дітям та дітям з особливими потребами.

– Ваше висунення у народні депутати України відбулося за підтримки політичної партії «Слуга народу» чинного Президента України Володимира Зеленського. Що можете сказати з цього приводу?

Ця політична сила офіційно заявила, що головним для них є впровадження кардинальних змін, які допоможуть нам зробити Україну сильною, незалежною, успішною Країною. Країну, де держава – не господар людини, а сервіс та інструмент суспільства. Де економіка вільна від бюрократів, рейдерів, адміністративного тиску. Де Роттердам – це місто для закордонних поїздок, а не олігархічна схема, на якій наживаються «бізнесмени». Де влада – очищена, оновлена та відповідальна. Де люди беруть безпосередню участь в управлінні державою й жодні важливі рішення не ухвалюють без волі народу.

Новообраний Президент України заявив, що його політичний курс незмінний – євроінтеграція, вступ до НАТО. Більше того, в одному зі своїх інтерв’ю, відповідаючи на запитання журналістів, він заявив: автономії Донбасу не буде, амністії бойовикам не буде, Путін – ворог, Бандера – герой. Для мене зрозуміла ця позиція.

Кожен відповідатиме за свої слова перед Богом та українським народом. Ми повинні використати усі шанси, щоб, нарешті, перестали гинути наші Герої на Сході України, повернулись наші заробітчани додому у свої сім’ї, щоб наше старше покоління відчуло турботу від держави, а молоде покоління – перспективу для достойного життя в Україні, а не за кордоном. Заради цього вартує повірити і докласти всіх зусиль, щоб задеклароване стало реальністю. Для мене відданість українській національній ідеї є іспитом на право вважатися людиною і громадянином для кожного, хто живе в Україні і, зокрема, на Прикарпатті: Надвірній, Яремчі, Богородчанах, Делятині, Ланчині, Отинії, малих та великих населених пунктах 87-го виборчого округу.

Цей іспит ми складаємо упродовж століть у безперервній визвольній боротьбі. У наші дні своє право на вільне національно-державне буття нам треба доводити власним вибором тих суспільно-політичних орієнтирів, які здатні подолати загрози для нашої незалежності і досягнути належного рівня соціально-економічного, політичного і духовного розвитку нашої нації.


11.07.2019 4611
Коментарі ()

19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

140
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

80
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6479 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10890 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12172 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5807

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

507

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

762

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

750

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1064
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

437
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

461
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

544
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4103
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11629
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6652
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1154
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18054
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

308
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

408
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

696
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

817