Зінаїда Болюк: Найболючіша проблема в освіті: здоров’я дітей — фізичне, психічне, моральне

 

До початку нового навчального року залишилися лічені дні. і хоча неможливо передбачити, яким він буде, учнів, їх батьків та вчителів усе ж цікавить, яких сюрпризів та нововведень чекати від шкільних буднів. Про ймовірні особливості, структуру й пріоритети 2011-2012 навчального року розмовляємо з начальником головного управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА Зінаїдою БОЛЮК.

 

— Зінаїдо Андріївно, яких сюрпризів чекати від 2011—2012 навчального року?

 

— Сюрпризи вони тому і називаються сюрпризами, що спрогнозувати їх важко. Однак новизна буде в структурі навчального року. Ходили різні чутки про те, що у зв’язку з «Євро-2012» розклад навчального року зміниться. Прийнято компромісне рішення — навчальний рік розпочнеться таки 1 вересня, навчання у перших—восьмих, десятих класах завершиться 25 травня, у дев’ятих — 14 травня, в одинадцятих — 3 травня.

Державну підсумкову атестацію у четвертих класах проведемо з 11 по 18 травня, у дев’ятих — з 15 по 30 травня, в одинадцятих класах — з 4 по 11 травня. Вручення атестатів в одинадцятикласників відбудеться 12—13 травня. Зовнішнє незалежне оцінювання з дев’яти предметів — з 14 травня по 7 червня.

Навчальний рік буде мати два семестри: перший триватиме з 1 вересня по 30 грудня, другий — з 16 січня по 25 травня 2012 року. Тривалість канікул є незмінною — не менше 30 днів, їхні терміни ще уточнимо з начальниками відділів освіти на місцях.

 

— Чи повториться торішній форс-мажор з підручниками для одинадцятикласників?

 

— Сподіваюсь, що не повториться. 29 липня ми отримали листа з Міністерства освіти, науки, молоді та спорту «Про забезпечення підручниками учнів одинадцятих класів загальноосвітніх навчальних закладів» за підписом заступника міністра Б. Жебровського. В листі вказано, що 20 серпня цього року підручники треба розвезти до обласних книжкових баз. А 1 вересня всі підручники мають бути у портфелях школярів. Сподіваємося, що так воно і буде.

 

— На які пріоритети скеруєте діяльність освітян у цьому навчальному році?

 

— Назву п’ять найбільш серйозних. Треба створити в усіх навчальних закладах області середовище, котре б берегло здоров’я наших дітей. А це цілий комплекс — реконструкція, ремонт, будівництво спортивних залів; відновлення, спорудження плавальних басейнів; забезпечення оптимального підходу до високоякісного збалансованого харчування учнів; підвезення учасників навчально-виховного процесу до навчальних закладів; спільна робота школи, сім’ї, громади щодо формування здорового способу життя.

Ми повинні реалізовувати права дітей з особливими потребами на здобуття освіти та соціальну адаптацію у спеціальних школах шляхом інтеграції, інклюзії та індивідуального навчання. Створення системи моніторингу надання високоякісних послуг та визначення шляхів подолання викликів. Потрібно розширити спектр вивчення іноземних мов у загальноосвітніх навчальних закладах: на рівні школи — не менше двох; на рівні району — не менше п’яти. Важливо забезпечити ефективне використання інформаційно-комп’ютерних технологій в освітніх закладах та на 100% ввести у шкільне життя області інформаційні системи.

Вважаю, що маємо жити під гаслом: «Не питай, що держава зробила для тебе. Спитай себе, що ти зробив для держави».

 

— Яке питання для вас найболючіше, тобто потребує негайного вирішення?

 

— Найбільше мене хвилює стан здоров’я наших дітей. По-перше, здоров’я фізичне. На жаль, у нас ще не створено належних умов для збереження здоров’я дітей у школі. Лише 342 школи із 757 мають спортивні зали, де можна займатися спортом упродовж року. Потребують заміни близько 80% шкільних парт, адже не відповідають зростові учнів, що може розвинути в них порушення постави, сколіоз. Більше половини класних дощок перефарбовано стільки разів, що писати на них просто неможливо. Харчоблоки потребують капітальних ремонтів. Внутрішні вбиральні в селах є лише у 40% шкіл. На це потрібні кошти і воля влади.

По-друге, здоров’я психічне. Здоров’я душі залежить, насамперед від сім’ї, родини. Якщо тепер майже третина дітей області живе в неповних сім’ях, то відповідно їхній психічний стан є нестабільним, у поведінці проявляється конфліктність та неадекватність. Тому громада, Церква, школа, держава повинні разом працювати на зміцнення і збереження давніх традицій української родини.

По-третє, здоров’я моральне. В ньому відображені всі наші суспільні виклики. Доки практика подвійних стандартів, аморальності буде здійснюватися через ЗМі, масову культуру, поведінку дорослих, доти буде важко утвердити український ідеал виховання майбутніх поколінь — Бог і Україна. Але для чого тоді ми — державні люди, вчителі, батьки, громада? Це справа честі кожного — виховати гідну зміну. Мусимо на це працювати щохвилини, щогодини. Постійно. Наполегливо. і результат буде неодмінно.

 

— Що ви хотіли б побажати учасникам навчально-виховного процесу напередодні 1 вересня?

— Учням — здоров’я, прагнення змінити світ і себе на краще, а ще — здорового кар’єризму: Хочу! Можу! Буду!

Батькам — віри у своїх дітей, мудрої любові, створення сімейного затишку в родинах. Пам’ятати Шевченкові слова: «Раз добром зігріте серце вік не прохолоне!».

Педагогам — наповнити серця й уми дітей мудрістю, мужністю і шляхетністю для блага свого і для блага нашої Батьківщини, ім’я якій — Україна.

 

галичина


30.08.2011 2616 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1942
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1844
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5452 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2143 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1500

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

731

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

786

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

985

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3669
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10245
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26131
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10171 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

883
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

178
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1266
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

870