Зимово-весняний трамплін для Рено

Закінчення зими ознаменувалося неабиякою стійкістю морозів, під сипучо-білою ковдрою яких підсніжники ще не пріють. «Весна, весна, прийде.» - буркають під сердитий ніс розбурхані карпатські шатуни.  «А хто до нас в ліс сьогодні прийде ?..»  

Зимові підсумки на початку весни тяжіють – в контексті втішних новин – вижили, та й зубатими, хвостатими не стали. А меду чогось хочеться все рівно і мертві бджоли загули.

Віртуально відпочили на дорогих екзотичних островах, з гарантом Конституції і його прихвоснями, і в ліпшому разі в натурі покаталися з гірки на лижах/санчатах,  хто вміє, на ковзанах, в гірських ландшафтах покупалися.

Прилив оптимізму, в такому тонкому символічному сенсі, отримали від єдиної завойованої золотої медальки класного лижника Абраменка. Аби не гірше.

Доводилося якось, давніше, заїхавши в Ворохту, спостерігати чудну, мальовничу картину: майбутні олімпійські чемпіони, ймовірно вже не чемпіони і не майбутні, тренуються на лижах, стрибаючи з колись славнозвісного трампліна, покоцаного тепер як після термоядерної війни, на спускову стежину, вкриту гнилою соломою, ще й не дуже доброї якості. Ледь животіючи і виживаючи на якісь жалюгідні меценатки, бо їсти треба, та й на інвентар, який ламається часто, бо солома трохи важча за сніг. Кажуть, тепер навіть вже на гнилу солому не стрибають там, бо недалеко, в Кременці, Тернопільська область, трамплін підстелюють трохи свіжішою.

Не дуже сентиментальний, але направду сльози з очей потекли. Останнього разу так текли ще в дитинстві, коли в ящику розстрілювали Кінг-Конга. І питаєшся себе, а чого так є ? Чого навіть в Нігерії (між іншим вперше представленій на останній олімпіаді ) умови для тренування зимових спортсменів кращі, там, де в гірських лісах можна надибати на реального кінг-конга ? І ніби країна не менше корупційна, навіть більше, з огляду на проїдання нафтових родовищ.

Відповідь знаходжу для себе надійну: українці просто не хочуть копіювати москалів, та лиш не в цему році – з огляду на загальні результати олімпіади. «От як би ми були в Євразосоюзі, - чую як зліва за плечем клубочаться демони, шепочуть, - то була би наша олімпійська гордість забезпечена допінгом і результатом на мінімум двадцять золотих.». « Рівно на рік, два, так само, як політично-економічною безтурботністю в оковах  імперії, а потім «зарах» глобальний фол і не менш глобальний гаплик», - то вже справа схиляють до правильних інтенцій якісно інші істоти.

Треба на себе надіятися, лише на себе, ось це ми чуємо чи не щодня. Звичайно, в цьому брехні тотальної бути не може природно, та, знаючи рідну природоньку, розуміємо, що нас готують в темпі вайлуватого гопака до пісеноньки «наша хата скраю – закрита, вхід і вихід з сараю, відкрита», з приспівом  «коней, биків забирайте, корів, кізеньок не чіпайте».

Коні не винні ? Коні на заробітках запоребриком, значить автоматом невинні…

Ось і радіємо за здобуту другу золоту медаль українкою Оленою Савченко, щоправда від котрогось часу громадянкою Німеччини, що не зреклася свого походження. Чи буде так, що скоро дізнається весь світ про українські спортивні, і не лише, успіхи, розчинені в німеччинах, іспаніях, польщах ? Надія на «ні» є, якщо вони ще трохи довше потренуються тут.

Надія є, що небайдужі люди, рано чи пізно, пригріють наш зимовий спорт на якомусь курорті, наприклад, Буковелі, побудують гірки, трампліни під професійні, чи бодай напівпрофесійні для виховання молодих спортсменів, бо ж під не єдиним Сашком Усиком здригаються Сивуля і Хом’як.

Свого часу низка розважально-рекреаційних  комплексів Австрії, після другої світової війни,  з метою інфраструктурної допомоги австрійським лижникам, аби ті не виїжджали масово тренуватися в Швейцарію (в роки війну нейтральну і незрівнянно економічно привабливішу), приймаючи пізніше громадянство, почали споруджувати і опікуватися в себе про все необхідне для в тому числі професійного спорту, конвертованого переважно в нематеріальні чинники, такі як національна гордість.  

Буковель наслідує правильні зразки кращого-західного (це означає, що Австрія у нас не за горами – Альпами) , як от «льодяні ресторації», айс-готелі. Бачив таких багато у Фінляндії якось, щоправда, у недешевих фінів все одно ніби дешевше виходило почастуватися при холоді, чи то може здалося, як кажуть, наший бісовий  комплекс меншовартості ?..

Якщо Буковель планує й надалі вражати цінами (на що напевно є економічні причини) , то радив би не лише айс-кафе на території, а наприклад «льодяну мерію», з витесаними  мерами, депутатами, виконкомом – і пенсіонерів можна звозити на екскурсію, живих.  Весна, весна, прийде…

До нас прийшла, приїхала, гордість іноземна. 

Так, не лише від нас їдуть, а й до нас, як то актор світової слави Жан Рено – той, шо грав у кіні про масонів «Кот да вінчік», та багато інших немасонських. Він вже гуляє карпатськими місцями сил, жує кулешу й буц і буцає компліментами всіх перехожих на Закарпатті, навіть тих, розповідають, хто плутає його зі смотрящим від Євросоюзу , чи то Віктора Балоги, по кругляку.

Він буде грати не голову  міськради  Рахова, навіть, в це важко повірити, не голову сільради Космача, ну і найменш вірогідно Петра Порошенка, а когось іншого, напевно, знову якогось масона. Кажуть, що то його остання роль, ним же анонсована. Бажаємо шатунської снаги і непогасної юрошатуновської популярності  після завершення кар’єри.  Бо продолженіє слєдуєт, а не прєслєдуєт, либонь, і нашу країну, з горем пополам.


05.03.2018 Назар Яв 3040
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

569
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1756 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1091 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

524
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6871 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11327 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

301

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1032

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1086

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1077
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

240
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1047
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

812
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

682
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2911
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4412
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18405
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

261
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

325
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

634
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

736