Зимові закупівлі Матеївецької ОТГ: повторний ремонт доріг та "свої" фірми на підрядах

"Антикорупційна платформа" проаналізувала минулорічні закупівлі Матеївецької ОТГ.

З'ясувалося, що у грудні та ремонтувала дороги, які за аналогічними договорами у Prozorro вже ремонтувались улітку. А для ремонту двох ФАПів залучила фірму, керівник якої є членом виконавчого комітету Матеївецької сільської ради.

У рамках децентралізації об'єднані територіальні громади отримали не тільки більше владних повноважень, але і фінансових. Тобто ОТГ можуть розпоряджатися доходами свого бюджету на власний розсуд. Та підходи до освоєння коштів випробувані і напрацьовані роками, тому навіть у системі Prozorro окремі ОТГ вдаються до "нечесної гри" – віддають підряди "своїм" фірмам чи посеред зими, за лічені дні до кінця року, масово ремонтують дороги та приміщення.

Експерти "Антикорупційної платформи" неодноразово розповідали, як в останні дні року розпорядники коштів активно витрачають залишкові кошти на рахунках без проведення тендерів. Цей період називається "грудневі жнива". На Прикарпатті своєрідним рекордсменом з таких закупівель є Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації. Той у грудні уклав договорів з терміном дії до кінця 2018 року майже на 60 млн гривень.

Об'єднані територіальні громади теж не нехтують "грудневими жнивами". Звісно, їхні витрати у рази менші порівняно із Департаментом, проте обсяги робіт, які підрядники мають виконати за лічені дні до Нового року, не менш масштабні. Зокрема, "Антикорупційна платформа" вже писала, як Брошнів-Осадська ОТГ у грудні доручила підприємцю Валерію Іванському підряд на будівництво футбольного поля зі штучним покриттям в селі Креховичі за 748 тис. гривень. При цьому договір між замовником і підрядником був підписаний 26 грудня 2018 року з терміном дії до кінця року.

Також закупівлями у період "грудневих жнив" відзначилась і Матеївецька об'єднана територіальна громада. Та під кінець року встигла відремонтувати кілька вулиць, зробити капремонт двох ФАПів та навіть закупити продукти харчування. При цьому всі товари і роботи ОТГ оплачувала через день-два після підписання договорів.

"Подвійний" ремонт доріг

Матеївецька ОТГ, згідно з договорами, опублікованими у системі Prozorro, двічі за рік ремонтувала одні і ті ж дороги – спочатку влітку, а потім ще й посеред сніжної зими.

Спершу у серпні 2018 року Матеївецька ОТГ доручила ТОВ "Шляховик" відремонтувати дорожнє покриття на вул. Довбуша в селі Дебеславці. А наприкінці грудня із тим самим підрядником підписала ще й окремий договір на ремонт тої самої дороги.

Ідентично Матеївецька ОТГ ремонтувала дорожнє покриття на вул. Шкільній в селі Дебеславці, знову уклавши із підрядником два договори на ремонт одної і тої дороги – перший у серпні, другий – наприкінці року.

В обох випадках на договорах, укладених взимку, стоїть дата 19 грудня, а вже 21-го грудня ОТГ повністю здійснила всі проплати. Виходить, що за два зимові дні підприємству нібито вдалося капітально відремонтувати два різні об'єкти. Водночас за договорами, укладеними в серпні, підряднику на це давалось півроку.

Втім, у системі Prozorro оприлюднено лиш звіти про укладені договори, без проектно-кошторисної документації. Відтак незрозуміло, які саме роботи виконував підрядник та які ділянки зазначених доріг було відремонтовано. Загалом, "подвійний" ремонт обох цих доріг в селі Дебеславці обійшовся у понад мільйон гривень.

Що цікаво, за всіма чотирма договорами ремонтні роботи виконувало товариство з обмеженою відповідальністю "Шляховик". За останні два роки підприємство уклало із Матеївецькою ОТГ 13 договорів на майже 5 млн гривень. Всі угоди були укладені напряму, тобто замовник обирав підрядника на власний розсуд, без оголошення тендерів.

Проект, ремонт і технагляд за один день

Наприкінці року Матеївецька ОТГ взялася ремонтувати ще й фельдшерсько-акушерські пункти, зокрема в уже згадуваному селі Дебеславці та у селі Пилипи.

Замовник в один день, 19 грудня, уклав два договори на розробку проектно-кошторисної документації для ремонту ФАПів і ще окремо два договори для виконання ремонтних робіт. Виходить, що підрядник мав би розпочати ремонт, але проекту, як його робити, немає.  

Та для приватного підприємства "Альбатрос-4В", яке й отримало підряди на ремонти ФАПів, це не стало перешкодою. Вже 20 грудня, тобто наступного дня після укладення договору, Матеївецька ОТГ оплатила роботи в повному обсязі. У той же день ОТГ повністю оплатила і розробку проектно-кошторисної документації.

Що цікаво, директором ТОВ "Альбатрос-4В" є Володимир Бегаль – член виконавчого комітету Матеївецької сільської ради.

Виникає багато питань і до проектної документації. Розробити її було доручено відділу капітального будівництва при управлінні агропромислового розвитку Коломийської РДА. Цей же відділ мав здійснювати технічний нагляд за ремонтними роботами у ФАПах.

Відтак, відділ за один день спромігся розробити проектно-кошторисну документацію для ремонту ФАПів і одразу проконтролювати, як їх відремонтували, адже договори на технічний нагляд було підписано 19 грудня, а оплату здійснено на наступний день, 20 грудня.

"Варто задатися питанням, чи дійсно за один день у грудні були зроблені ці роботи? Та чи зроблені вони були взагалі? Або, можливо, підрядники виконали роботи завчасно, до підписання договорів, так би мовити, в борг? Будь-який із цих варіантів – грубе порушення норм чинного законодавства. У випадку "грудневих жнив" є підстави вважати, що замовник і підрядник домовились між собою, а ці договори фіктивні. Адже, якщо роботи виконувались, то, ймовірно, не у ті строки, які вказані в договорах, оскільки виконати роботи у терміни, вказані в угодах, дуже важко. Якщо, звісно, ці роботи взагалі проводились", – підсумовує аналітик "Антикорупційної платформи", юрист Ольга Ничай.

Сімейний бізнес Книшуків

Закінчивши із ремонтом інфраструктурних об’єктів, Матеївецька ОТГ взялася закуповувати продукти харчування.

В останні дні року ОТГ купляла продуктисарделькимолоко, сир, масло та багато іншого. Місце поставки – Матеївецька сільська рада, а постачальник – фермерське господарство "Прометей". Наприкінці року ОТГ придбало у господарства продуктів харчування на більш ніж 37 тисяч гривень.

Цього року співпраця між ними продовжилась. У лютому ОТГ знову обрало господарство "Прометей" для поставки продуктів харчування. Матеївецька ОТГ закупила маслом’ясорибумолочну та овочеву продукцію на загальну суму 450 тисяч гривень.

Загалом, за останні два роки Матеївецька сільська рада уклала із господарством "Прометей" понад чотири десятки прямих договорів на понад 2 млн гривень.

Відзначимо, що господарство "Прометей” очолює Орися Книшук – дружина голови Матеївецької ОТГ Петра Книшука, яка, до речі, є депутатом Івано-Франківської обласної ради.

Сам Петро Книшук головує у Матеївецькій ОТГ з грудня 2016 року і теж є чинним депутатом обласної ради. Скласти депутатські повноваження він може тільки за рішенням ради. Втім, обласним депутатам ніяк не вдається набрати необхідної кількості голосів, аби позбавити Книшука мандата.

Раніше договорами між ОТГ і підприємством "Прометей" зацікавилась обласна прокуратура, яка й звернулася до суду за фактом порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Останнє судове засідання у цій справі відбулося 27 липня 2018 року. Тоді Коломийський міськрайонний суд постановив закрити провадження у зв'язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Відзначимо, що команда "Антикорупційної платформи" направила до правоохоронних органів два звернення з проханням перевірити сумнівні закупівлі Матеївецької ОТГ, що проводились у грудні 2018 року. Йдеться про договори на ремонт дорожнього покриття у селі Дебеславці, а також про договори на капітальний ремонт, виготовлення проектно-кошторисної документації та на здійснення технічного нагляду за ремонтом ФАПів.

 


Коментарі (2)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6444 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10880 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12152 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3725
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2958

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

482

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

755

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

743

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1054
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

386
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

454
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

536
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4081
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11617
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6645
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1147
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18043
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

400
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

689
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

759