Життя батарейки після смерті

Майже всі невеликі побутові електронні прилади та пристрої живляться від батарей. Хоча багато пристроїв постачають з акумуляторними батареями, та навіть акумуляторні батареї з часом стираються і потребують заміни. Правильна утилізація всіх батарей особливо важлива, щоб уникнути забруднення навколишнього середовища.

Попит на батареї зростає з кожним роком, набуваючи глобального статусу: швидкий розвиток інноваційних технологій та збільшення переносних енергоємних продуктів, таких як наші улюблені мобільні телефони та відеокамери, іграшки та найдрібніші побутові прилади. Щороку споживачі використовують мільярди акумуляторів, які містять токсичні або корозійні матеріали.

Батареї виготовляються з різних матеріалів. До яких належать кислота, гідрат закису нікелю, гідрат металевої ртуті, літій, свинець, нікель, кадмій. Останні чотири містять токсичні метали, які стають небезпечними відходами і створюють загрозу для  здоров'я людини та навколишнього середовища при неправильній утилізації.

 Коли батареї не утилізуються належним чином, корпус може розпастися, а токсичні хімічні речовини, які містяться  всередині можуть просочитися в навколишнє середовище. Матеріал, що протікає, може забруднювати грунт і воду, а деякі елементи можуть накопичуватися в дикій природі і навіть людському організмі, тим самим руйнуючи його.

Більшість акумуляторів мають невеликі розміри і можуть не бути особливо шкідливими. Не всі сучасні батареї містять токсичні хімікати. Наприклад, ртуть тепер використовується тільки в дуже маленьких батареях стилю кнопки. Проблема полягає в тому, що батареї виробляються в незліченній кількості, при цьому щорічно в Україну завозять приблизно 2,5 тисячі тонн батарейок, але тільки 1% з них збирається на переробку, все інше просто викидається.

Мало хто замислюється, куди ж потрапляють мільйони акумуляторів, які вичерпали свій ресурс. Викинути батарейку в загальний сміттєвий бак означає завдати шкоди не лише собі та оточуючим, але й декільком наступним поколінням!

Практично на всіх батарейках є знак у вигляді перекресленого сміттєвого контейнера. Цей знак означає, що викидати батарейку в сміттєвий бак заборонено!

Корозія швидко руйнує металеве покриття батарейки і всі зазначені метали та кислоти потрапляють в ґрунт і ґрунтові води, а через деякий час, в організм людини. Йдеться не лише про пальчикові батарейки, але й про акумулятори для смартфонів, планшетів і ноутбуків. Одна батарейка формату AA (пальчикова), яку більшість з нас звикли викидати у сміттєве відро, може забруднити від 15 до 20 м² ґрунту.

Спалювати акумулятори також заборонено, оскільки ті ж таки небезпечні хімічні речовини в процесі горіння потрапляють в атмосферу. Утилізація батарейок доволі трудомісткий та дорогий процес.

Досвід інших країн у переробці батарей:

В Японії батарейки поки не утилізують, оскільки там вважають, що ще не придумали оптимального способу їх переробки. Батарейки збирають, сортують та відправляють в сховища.

У Китаї діє схожа система. Батарейки збирають та закопують у величезні ями з поліетиленовим покриттям. Там вони будуть зберігатися доти, доки не придумають прибутковий метод утилізації.

У країнах Євросоюзу батарейки переробляють. Тут чітко налагоджений процес збору та утилізації батарейок. Частина витрат на утилізацію відразу закладається у вартість нової батарейки.

Всі знають, як правильно сортувати батарейки, а пункти прийому використаних акумуляторів є практично на кожному кроці. Щоб мотивувати людей приносити та здавати батарейки, в супермаркетах і магазинах діє спеціальна система знижок. Здаючи старі батарейки, ви отримуєте знижку на купівлю нових. Найкращих результатів по збиранню та переробці батарейок і акумуляторів досягла Німеччина. Близько 90% використаних батарейок переробляють, а частина, що залишилася, йде на зберігання.

Австралія також лідирує за кількістю утилізованих батарейок. Щорічно тут переробляють 80% акумуляторів. Елементи живлення, які місцеві підприємства не можуть переробити, відправляють в Європу.

У США батарейки утилізують невеликі приватні компанії. Спонсорами таких підприємств стають самі виробники акумуляторних батарей. Так їм простіше контролювати процес утилізації. В США переробляють близько 60 % елементів живлення.

В Україні, на жаль, немає налагодженого процесу збору та утилізації відпрацьованих акумуляторів. Найчастіше батарейки збирають волонтери або приватні організації. Офіційних місць, які б спеціалізувалися на переробці акумуляторів, на жаль, також немає.

Всі батарейки купують закордоном, тому в їх вартість входить утилізаційний збір. Але через відсутність необхідних механізмів у законодавстві та єдиного центру для збору відпрацьованих акумуляторів, ми не відправляємо їх на вже оплачену утилізацію.

Будемо сподіватися, що скоро відбудуться позитивні зміни в питанні утилізації батарейок. А поки ми радимо вам збирати та здавати елементи живлення в спеціальні пункти прийому.

Пропонуємо до вашої уваги декілька запропонованих пунктів прийому батарейок у м. Івано-Франківську:

  • Перший поверх ІФТПП вул. Теодора Цьоклера 9а
  • Супермаркет «Сільпо» вул. Північний бульвар, 2а
  • Перший поверх «Панорама Плаза» вул. Північний бульвар, 2а
  • Перший поверх міськради вул. Грушевського, 21
  • Медичний університет вул. Галицька, 2
  • Організація «Пласт» вул. Павлика, 10
  • Супермаркет «Велмарт» вул. Коновальця, 221
  • ТЦ Метро вул. Вовчинецька, 225М


Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6423 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10877 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12147 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5794
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3722
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2954

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

476

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

751

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

741

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1050
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

367
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

450
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

534
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4078
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11609
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6642
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1143
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18037
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

397
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

683
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

806
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

755