Збігнев Бжезінський: Після Америки

 

 

 

 

Нещодавно китайський чиновник високого рангу, очевидно зробивши висновк, що американське падіння, як і китайське зростання одинаково неминучі, написав у пориві одкровення такому ж американському чиновнику «Але, будь ласка, не дайте Америці впасти занадто швидко». Хоча неминучість очікувань китайських лідерів далека від остаточності, він має право бути обережним, коли дивиться на майбутню смерть Америки.



Якщо Америка спіткнеться, над світом навряд чи буде домінувати єдиний такий же сильний наступник, скажімо Китай. Результатом може бути міжнародна нестабільність, зростання напруги між глобальними конкурентами і навіть повний хаос.



Якщо раптова масивна криза американської системи (наприклад, нова фінансова криза) справить ланцюгову реакцію, яка швидко розвиватиметься і буде вести до глобального політичного та економічного безладдя, стійкий дрейф Америки до розпаду і нескінченне розширення війни з ісламом навряд чи визначать, навіть до далекого 2025 року, нового глобального гегемона. Жодна країна не буде готова виконати на планеті ту роль, яку США виконують з моменту розпаду СРСР в 1991 році: лідера нового, глобально кооперованого світового порядку.



Скоріше буде затяжна фаза досить непереконливої реорганізації глобальних і регіональних сил, без значних переможців і з набагато більшим числом тих, хто програв, в умовах міжнародної нестабільності і потенційно фатальних ризиків для глобального добробуту. Швидше, ніж світ мрії про демократичне процвітання, виникне гоббсівський світ посилення національної безпеки, побудованої на різних сплавах авторитаризму, націоналізму і релігії.



Лідери світових сил другого порядку (серед них Індія, Японія, Росія та деякі європейські країни) вже оцінюють потенційний результат падіння США на їх національні інтереси. Японці, побоюючись домінування Китаю над Азіатським континентом, шукають нові зв'язки з Європою. Лідери Індії та Японії можливо розглядають більш тісне політичне і навіть військове співробітництво в разі опускання Америки і зростання Китаю. Росія, можливо повна очікувань (і навіть зловтіхи) щодо американських перспектив, поглядає на незалежні країни колишнього Радянського Союзу.

 

Європа, до цих пір не згуртована, буде розтягуватися в декількох напрямках: Німеччина та Італія в бік Росії через комерційні інтереси, Франція і незахищена Центральна Європа в пошуках більш політично згуртованого ЄС, і Британія, що балансуватиме між ЄС і збереженням своїх особливих відносин з падаючими США.

 

Інші можуть поспішити позначити свої регіональні сфери впливу: Туреччина в межах старої Оттоманської Імперії, Бразилія в Південній півкулі, і так далі. Жодна з цих країн, тим часом, не володіє необхідною комбінацією економічної, фінансової, технологічної та військової сили, щоб претендувати на успадкування американської ведучої ролі.



Китай, який часто називають американським спадкоємцем, має вражаючу імперську історію і стратегічну традицію ретельно виміряного терпіння, що дозволило йому успішно існувати протягом декількох тисяч років. Пекін обачно приймає існуючу міжнародну систему, навіть якщо не бачить поточну ієрархію в якості перманентної. Він визнає, що успіх залежить не від драматичного колапсу системи, але залежить від поступового перерозподілу сили. Більше того, Китай ще не готовий присвоїти собі роль Америки у світі.



Пекінські лідери самі часто підкреслюють це при кожному важливому вимірі розвитку, багатства і сили, що Китай ще буде модернізуватися і розвиватися кілька десятиліть, до цих пір значно відстаючи не тільки від США, але і від Європи і Японії за основними показниками «сучасності» і національної сили. Згідно цього, китайські лідери відмовляються від будь-яких претензій на глобальне лідерство.



На деякому етапі, однак, може виникнути китайський націоналізм, який зашкодить китайським міжнародним інтересам. Чванливий націоналістичний Пекін миттєво створить регіональну коаліцію проти себе. Ніхто з ключових сусідів Китаю (Індія, Японія та Росія) не готовий визнати китайські претензії на американський глобальний тотемний стовп. Вони навіть можуть шукати підтримки у падаючої Америки, щоб протистояти дуже наполегливому Китаю. У результаті регіональні відносини можуть стати дуже напруженими, особливо враховуючи схожі націоналістичні тенденції у сусідів Китаю. В результаті може виникнути фаза гострої міжнародної напруги в Азії. Азія 21-го століття може почати повторювати Європу 20-го - насильницьку і кровожерну.



У той же час безпека ряду слабких держав, географічно розташованих поряд з сильними, також залежить від міжнародного статус-кво, забезпеченого глобальним домінуванням США, і буде все більш слабшати одночасно з падінням США. Країни з подібною позицією (включаючи Грузію, Тайвань, Південну Корею, Білорусь, Україну, Афганістан, Пакистан, Ізраїль і країни Близького Сходу) сьогодні геополітично еквівалентні зникаючим видам дикої природи. Їхні долі тісно пов'язані з природою міжнародного оточення, що залишається позаду зникаючої Америки, порядною і стриманою, або, що скоріше, - егоїстичною і експансіоністською.



Втрачаючі силу США можуть також виявитися під загрозою ослаблення стратегічного партнерства з Мексикою. Американська економічна еластичність і політична стабільність поки пом'якшували багато викликів, закладених в таких чутливих сусідських відносинах, як економічна залежність, імміграція і торгівля наркотиками. Падіння американської сили, тим часом, швидше за все, поставить під сумнів хорошу думку про американську економічну і політичну системи. Падаючі США, швидше за все, будуть більш націоналістичними, більше захищатимть свою національну ідентичність, будуть більш параноїдальними щодо внутрішньої безпеки, і менш охочими витрачати ресурси на потреби розвитку інших країн. Погіршення відносин між падаючою Америкою і стурбованою внутрішніми справами Мексикою може викликати появу особливо зловісного явища: виникнення в якості важливої ​​проблеми мексиканського націоналізму в політиці - територіальних вимог, що виправдовуються історично і підігріваються прикордонними інцидентами.



Іншим наслідком американського падіння буде корозія кооперативного менеджменту глобального надбання - такі розділені інтереси, як морські лінії, космос, кіберпростір і оточення, чия охорона імперативна для довгострокового зростання глобальної економіки та продовження базової геополітичної стабільності. У майже будь-якому розкладі потенційна відсутність конструктивної та впливової ролі США фатально позначиться на глобальному надбанні, оскільки перевага і всюдисущість американської сили створює порядок там, де мав би бути конфлікт.



Не обов'язково, що всі описані вище загрози можуть стати реальністю. Як і заклопотаність, що американське падіння створить глобальну небезпеку, піддасть загрозі вразливі країни і створить більш складне північноамериканське оточення, не може бути аргументом для глобальної переваги США. За фактом, стратегічні складності у світі 21-го століття роблять таку перевагу недосяжною. Але ті, хто сьогодні мріють про американський колапс, можливо, пошкодують про це. І оскільки світ після Америки буде більш складним і хаотичним, дуже важливо, щоб Сполучені Штати створили нове, стратегічне бачення своєї зовнішньої політики - або почали готуватися до небезпечного скочування в глобальні потрясіння.

 

 

Джерело: Foreign Policy

 

 


05.01.2012 991 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1051
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2440
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2066
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2103
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6406 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2397 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

267

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1088

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1126

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1334
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

211
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

547
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2004
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26447
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

508
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10410 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7949
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

491
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

352
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

506
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

578
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1524