Затхле болото совкової філармонії для декого важніше новаторства

 

 

16.03.15 - а ви пам"ятаєте Святослава Ріхтера у Франківську?

У передчутті дотику до клавіш скромного філармонійного піаніно у залі дзвеніла тиша.

Зал був повен людей. Й не тільки зала була повнезна. Люди за честь вважали в цю мить бути хоча б на вулиці поруч. І ця тиша. Затихло все. Й місто теж.

Величний дзвін цієї тиші чую вже років двадцять п"ять. З початку дев"яностих. З того концерту великого Маестро. Ніхто так не грав, нічого подібного у місті доти не було і немає досі. Після того концерту у Франківську музика затихла, затхла... Хоча таки давно щось схоже було - у місті досі розповідають про легендарний концерт легендарної Соломії Крушельницької у цих же стінах.

Для мене особисто той концерт Ріхтера є "золотим стандартом" філармонійного концерту. Правильно кажуть - Ріхтер, граючи, змагався з самим автором.

Це був єдиний з 169 концертів в Україні концерт Ріхтера у Франківську. Він обіцяв приїхати до нас ще. Не встиг.

20 березня 2015-го світ відзначатиме столітній ювілей великого Музиканта, а Франківськ розпинатиме чергову жертву. І за дивним збігом обставин, а може злим промислом нечистого, цього разу влада в особі пана Пасічняка розпинатиме директора філармонії. Про це дізнаюся з інтернет-новин: 


http://firtka.if.ua/?action=show&id=71636
http://firtka.if.ua/?action=show&id=71875
http://report.if.ua/…/ivano-frankivska-oblasna-filarmoniya…/

Чесно кажучи, не знаю цих чоловіків. Ні Пасічника, ні Савку. Правда, якось розмовляв з Андрієм Савкою минулого року цілком випадково. І це була єдина зустріч у минулому. Сподіваюся не єдина зустріч з директором філармонії у майбутньому.Та й не бачу особливої потреби водити дружбу. Мені достатньо плодів його праці. Філармонійної праці.

Все частіше заглядаю на концерти. Особливо після... Громом серед ясного неба для мене було Весілля Фігаро у Франківську від франківчан. Невже щось замячило добре попереду? Звісно не все добре було у постановці, у звучанні. Та справа не в тім, справа в тім, що "крига скресла". І варто працювати далі. Не буду голослівним, якщо скажу, що у місті є наші композитори. І знаю, що в скринях лежить не одна опера, писана рукою франківчанина. Дух Січинського таки у нашому місті живий. Хоча ми й призабули про того про кого варто пам"ятати завжди. І дітей своїх навчати.

Про оперу, оперету, балет у місті говорять давно. Дуже давно. Місто, котре не має своєї опери, свого балету не може бути містом культурним. І це при тому, що місто стало колискою "станіславського феномену". Феномену, котрий став початком нової української культури як культури сучасної, як культури світової. Кожен новий очільник області й міста говорить про те, що у місті опера має бути. По-секрету, подейкують, що й план під будівлю Франківської Опери уже є. Ця будівля мала б уже давно височіти у місті на місці стихійного базару навпроти колишнього універмагу.

Та базар важніше. Мабуть. Так само як затхле болото совкової філармонії для декого важніше новаторства в організації музики й непідробного, не вишиватного як у декотрих з очільників області, бАчення майбутнього музичного мистецтва, культури, громади міста й області. А щоб досягти йього потрібно робити, не боятися й помилок, потрібно йти до людей. Люди фальші не прощають і голосують своїми ногами. Та так, що й село не хоче на концерти деяких наших містечкових колективів йти. А селяни такі мудрі, їхз губопорсканням не обдуриш. Вони хочуть чути справжнє. 
І справжнє почують, якщо дайбі не будуть деякі "каліфи на час" штрикати палки в колеса й попід ноги путатися, а займуться ділом.

Приєднуюся своїм підписом до підписів знаних людей міста у захист теперішнього директора філармонії Андрія Савки.

І ПРОШУ, дуже прошу - хоча б у цей святий для кожного поцінувача музики день - день народження Святослава Ріхтера - не розпинайте, не ображайте музиканта. А низько вклоніться тим, хто звуком музики вміє розмовляти з Богом. І милосердно запрошує всіх нас приєднатися до цієї розмови.

ПРОШУ ВСІХ, ХТО ЦІНУЄ МУЗИКУ ФРАНКІВСЬКА, СТАТИ НА ЗАХИСТ СПРАВЖНЬОЇ ЛЮДИНИ!!!


17.03.2015 Радислав Петрів 1738 0
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1926 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1131 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11394 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1080

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

53
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1082
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

656
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

753
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4441
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

55
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

322
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663